Ladataan...
Isyyspakkaus

Ei vitsi, miten nopeasti aika kuluukaan! Rouvan äitiysvapaa alkoi todella eilen! Niin, vapaa. Lomastahan ei saa puhua.

Rouva kertoi, että kotiin jääminen oli yhtä aikaa haikeaa ja jännittävää. Tällä viikolla hänen olonsa oli samalla tavalla kupliva kuin ennen jotain matkaa: jotain jännää ja uutta on tiedossa.

Kollegat lahjoivat Rouvaa ja pientä tulokasta.

Miten söpöt nämä Conversen tennarisukat voivatkaan olla?

Isosiskokin hyväksyy.

Ja Mini Rodinin pingviinibody on hurmaava.

Kiitos näin isänkin puolesta näistä ja muista Rouvan saamista lahjoista.

Nyt ei ole enää montaa viikkoa jäljellä, mutta toivotaan, että Rouva ehtii nauttia vapaastaan kunnolla eikä vauva tule hirveästi etuajassa.

Jospa hän ehtisi nukkua hieman varastoon.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Eilen työlistalla oli vakuutuksen ottaminen vauvalle, ja ajattelin hoitaa sen ihan pikaisesti ja muutamalla klikkauksella vakuutusyhtiömme verkkopalvelussa. Käynnistä ei tullutkaan niin pikainen. 

Ensimmäisenä jumiuduin ihmettelemään erilaisia lisävakuutusvaihtoehtoja ja omavastuita, mutta chätin päässä työskennellyt asiakasneuvoja suositteli ottamaan yksinkertaisesti verkkopalvelun suositteleman paketin.

227 euroa alennuskampanjan kanssa - kuulostaa sopivalta. Ihmettelin samassa chätissä, miksi tyttömme vakuutusmaksu on 462 euroa, siis suurin piirtein tuplasti, mikä ei selity pelkällä alennuskampanjalla.

Asiakasneuvoja kehotti tutustumaan vanhemman vakuutuksen ehtoihin, joissa en kuitenkaan havainnut eroa nykyisiin, paitsi enimmäiskorvauksen suhteen, ja siinäkin uusi vakuutus näytti meille edullisemmalta.

En ehtinyt ihmetellä tätä hinnoittelua ja tuotteiden eroja sen pidempään, kun huomioni kiinnittyi toiseen kohtaan vakuutustiedoissamme: Matkavakuutukset.

Ehdin jo kirjoittaa chättiin kysymyksen siitä, tarvitsevatko lapset matkavakuutuksia, mutta sitten löysin vastauksen samalta sivulta, jossa kaikki vakuutukseni on listattu: "Alle 15-vuotiaat mukana matkustavat perheenjäsenet ovat vakuutettuina vanhempiensa tai isovanhempiensa matkustajavakuutuksilla." Niinhän se olikin, ja olen tätä samaa miettinyt joskus ennenkin.

Asiakaspalvelija ehti kuitenkin vastata: "Jos teillä on jatkuva matkavakuutus, lapset tulee vakuuttaa myös omalla matkustajavakuutuksellaan. Määräaikaisessa matkustajavakuutuksessa he kuuluvat vakuutukseen, jos ovat alle 15-vuotiaita.” *)

Niin siis että mitä että?

Lapset on siis vakuutettu vanhempiensa matkustajavakuutuksella vain, jos matkustajavakuutus on määräaikainen. Koska oma vakuutuksemme on jatkuva, lapsi tarvitsisi ja olisi aina tarvinnut oman matkustajavakuutuksen.

Miksi tuolla sivulla ei sitten lue niin?

Olemme eläneet neljä vuotta luottaen tähän tietoon, joten emme ole ottaneet lapselle omaa matkustajavakuutusta. Tänä aikana olemme tehneet nopeasti laskettuna kymmenen ulkomaanmatkaa, mm. kolmesti Yhdysvaltoihin, ja kotimaanmatkoja vielä enemmän. Lapsella ei ole ollut siis yhdelläkään matkalla voimassa olevaa matkustajavakuutusta.

Ja ennen kuin joku besserwisser ehtii tokaista "kyllä kannattaisi lukea vakuutusehdot tarkkaan" toistan vielä, että kyllä minun pitäisi voida kuluttajana luottaa myös siihen, mitä vakuutusyhtiö kertoo verkkopalvelussaan omien vakuutustietojeni kohdalla. Mitäs siellä lukikaan? "Alle 15-vuotiaat mukana matkustavat perheenjäsenet ovat vakuutettuina vanhempiensa tai isovanhempiensa matkustajavakuutuksilla."   Lause ei ole ehdollinen eikä sen yhteydessä ole linkkiä tarkempiin ehtoihin. Se on siis hyvin harhaanjohtava, ja pyysinkin asiakasneuvojaa viemään eteenpäin viestiä, että tekstiä olisi suotavaa täsmentää.

Ei voi kuin kiittää onnea, että mitään ei ole sattunut, ja seuraavalla matkalla tiedän sitten paremmin.

Nyt jäin kuitenkin pohtimaan vielä tytön 462 euron vakuutusta, josta 440 on hoitokuluvakuutusta. Vakuutuksen hinta tuntuu paljon isommalta kuin muistin sen olevan, ja huomasinkin, että se on noussut vuosittain ja kolmessa vuodessa yhteensä yli 25 %. Tämä alkaa olla jo niillä rajoilla, kannattaako vakuutusta pitää, jos lääkärikäyntejä tulee vuodessa vain kaksi tai kolme. Kollegani myös kertoi, että hänen lapsensa vakuutus on vain parin sadan luokkaa ja myös laskee vuosittain.

Siis että mitä että? Mistäs minä sitten maksan tässä tuplahinnan?

Kertokaapas te, millaisia vakuutuksia teillä on lapsillenne, missä hinnoissa ne ovat ja onko teillä hoitokuluvakuutuksia lainkaan?

* * * 

*) EDIT: Kommenttien perusteella näyttää vahvasti siltä, että asiakasneuvoja on antanut väärää tietoa. Olen laittanut vakuutusyhtiöön tiedustelun aiheesta, joten todellinen tilanne varmasti selviää pian.

Ei ihme, jos asiakkaat eivät ole varmoja vakuutustensa sisällöstä ja kattavuudesta, jos vakuutusyhtiön asiantuntijatkaan eivät välttämättä anna oikeita neuvoja. Tässä tapauksessa vakuutusneuvojan sana painoi ainakin omassa vaakakupissani huomattavasti enemmän kuin verkkopalvelun tieto, ja omasta vakuutuskirjastani asia ei selviä yksiselitteisesti.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Toimittaja haastatteli minua eilen kesällä ilmestyvään lehtijuttuun, ja rupattelin tunnin verran rakkaudesta ja oman puolison ja perheen merkityksestä.

Keskustelu käsitteli myös lapsia, sekä nykyistä että tulevaa, ja tulin sitten pohtineeksi myös, millaisia ajatuksia minulla on siitä, millaista on olla kahden lapsen kanssa.

Aika pinnalla mielessäni oli Lähiömutsi-Hannen maanantainen kirjoitus siitä, miten kaksi lasta ei todellakaan mene siinä missä yksi ja miten väsyttävää ja kuluttavaa kahden lapsen kanssa voi olla, vaikka heistä olisi kuinka onnellinen.

Itse en ole koskaan kuvitellutkaan, että toinen lapsi menisi jotenkin siinä sivussa "samalla vaivalla", ja neljän vuoden ikäerolla pienetkin synergiaedut taitaa olla menetetty. Lapsista tuskin taitaa olla hirveästi edes leikkiseuraa toisilleen, kun toinen lähestyy kouluikää siinä vaiheessa, kun toinen vasta aloittelee päiväkotia.

Olemme juuri ehtineet tottua siihen, että tyttö on niin kovin oma-aloitteinen ja tekee jo monta asiaa ilman, että meidän tarvitsee hirveästi puuttua niihin. Emmekä suoraan sanoen muista enää tarkalleen kaikkia yksityiskohtia siitä, miten rankkaa vauvan hoito oli tai ei ollut.

Että olikohan tämä sittenkään ihan loppuun asti ajateltu juttu?

Sisäinen keittiöpsykologini kuitenkin järkeilee, että tämä neljän vuoden ikäero voisi suojella meitä tietyiltä kriiseiltä. 4-vuotias todella tekee itse jo niin paljon asioita, että hän ei niin halutessaan tarvitse jatkuvaa huomiota ja apua kaikessa, ja hänelle voi myös jo puhua järkeä ja selittää asioita.

Olen jo varovasti yrittänyt kertoa hänelle, että "voi olla", että vauvan tullessa isi ja äiti joutuvat ainakin alkuun keskittymään aika paljon siihen vauvaan, ja kysellyt, mitä hän ajattelee siitä, että hän ei aina pääsekään äidin syliin, jos veli onkin siellä.

Tyttö ei kyllä tainnut oikein ymmärtää kysymystä, sillä hän oli enemmän huolissaan siitä, että hän ei itse saisi pitää veljeä omassa sylissään.

Toivon varovaisesti, että tytöstä voisi olla jopa hieman apua vauvan kanssa. Hän voi hakea pyydettäessä vaippaa, pyyhettä, riepua, tuttia (jos sellaista ylipäänsä käytetään) tai jotain muuta pientä.

Keittiöpsykologini kertoo myös, että tulevaa arkeamme helpottaa se, että tyttö on niin kovasti isin tyttö. "Isi, isi, isi! Isi katso! Isi tule tänne! Äiti katso, mitä isi teki! Isi" Kun vauva on äitinsä sylissä, tyttömme voi hakea sylihoitoa isiltä. Tai vaikka kiivetä istumaan hartioille.

Tai mistä sitä tietää, jos jokin mustasukkaisuus iskee ja tuo tullessaan pahan taantuman. Aika näyttää.

Ja toisaalta suurin tekijä perheen hyvinvoinnissa taitaa kuitenkin olla nukkuminen. Jos öisin ei nukuta, kukaan ei voi hyvin. Aika näyttää tämänkin.

Jos nyt kuitenkin unohdetaan ne uniasiat, millaisia kokemuksia teillä muilla on ollut siitä, että lapsilla on ikäeroa nelisen vuotta tai enemmän?

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: HBO Nordic

HBO:n jättimenestys, palkittu Game of Thrones, palasi ruutuihin uusin, 6. tuotantokauden jaksoin eilen, huraa!

Mitä tapahtuikaan Jon Snowlle? Mikä odottaa Arya Starkia? Nouseeko Cersei Lannister ahdingostaan? Mitä kuuluu Daenerys Targaryenin lohikäärmeille? Mitä sutkautuksia Tyrion Lannister päästelee suustaan? Entä pääseekö kaunis Sansa Stark pakoon tv-historian kammottavinta ihmishirviötä?

Kuva: Helen Sloan / HBO

Suurimmat Game of Thrones -fanit saivat jo eilen vastaukset ainakin osaan näistä kysymyksistä, kun kauden ensimmäinen jakso ilmestyi HBO Nordicille.

Sain HBO:lta kutsun kauden avajaisnäytökseen Tennispalatsiin ja pääsin katsomaan ensimmäisen jakson isolta kankaalta. Komeaa katsottavaahan sarja on, ja tuotannon laatu vastaa Hollywood-elokuvia niin tehosteiltaan, lavasteiltaan kuin puvustukseltaankin. Maisemat ovat henkeäsalpaavia ja joukkokohtaukset niin massiivisia, että voi vain arvailla, mikä osa niistä on kuvattu oikeilla ihmisillä oikeissa lokaatioissa ja mikä lisätty digitaalisesti.

Vaikka sarjaa ei olisi katsonut aiemmin, sen voi aloittaa aivan hyvin vasta nyt, sillä kaikki sarjan viiden ensimmäisen kauden jaksot ovat katsottavissa HBO Nordicilla.

Kuuntelin itsekin kehuja sarjasta useamman vuoden ennen kuin sain aikaiseksi aloittaa sen katselun. Sitten jäin kerralla koukkuun ja katsoin viime syksynä kaikki sarjan 50 jaksoa putkeen reilun kuukauden sisällä. Melko miehekäs saavutus. Siihen kului useampi ilta ja bussimatka, ja jokunen jakso tuli ehkä katsottua yölläkin.

Kuva: Macall B. Polay / HBO

Itseäni Game of Thronesissa kiehtoo sen fantasiamaailma, joka ei ole kuitenkaan liian satumainen vaan jopa omalla tavallaan realistinen. Tarina keskenään sotivista kuningaskunnista voisi hyvin kertoa vaikkapa Euroopan ja Pohjois-Afrikan historiasta. Mutta lohikäärmeet ja elävät kuolleet tuovat sarjaan omaa viehätystään, joka uppoaa fantasiafaniin kuin veitsi kuninkaallisen kurkkuun.

Niin, sarjan arvaamattomuus onkin yksi sen suurimmista viehätyksistä: kukaan ei ole turvassa, paha ei aina saakaan palkkaansa ja päähenkilönä pitämäsi hahmo voi menettää päänsä ennen kuin ehdit edes varautua siihen.

Toisten mielestä sarja on jopa liian julma, ja raakahan se on. Paljasta pintaa on myös tarjolla sen verran, että jos jaksoja katsoo vaikkapa ruuhkabussissa, joidenkin kohtausten katsominen saattaa olla hieman kiusallista.

Kuva: Macall B. Polay / HBO

Uudet jaksot ilmestyvät palveluun aina maanantaisin aamuyöllä klo 04, eli samalla hetkellä, kun ne ilmestyvät Yhdysvalloissa sunnuntai-iltana paikalliseen aikaan. Jaksot on siitä huolimatta tekstitetty suomeksi. HBO ei julkaise koko kautta yhdellä kerralla, vaan uutta jaksoa on odotettava aina viikon verran.

Tervetuloa mukaan, suosittelen lämpimästi!

* * *

HBO lupasi arpoa lukijoideni kesken paketin, jossa on Game of Thrones -espressomukit, Marshall Major II -kuulokkeet sekä kolmen kuukauden kokeilujakso HBO:n palveluun (uudelle asiakkaalle)! Paketin arvo on n. 240 euroa. Voittaja voi siis herätä espresson voimalla maanantaiaamuöisin ja katsoa uuden GoT-jakson kuulokkeet korvilla häiritsemättä muita!

Voit osallistua arvontaan postauksen kommenttiboksissa kertomalla oletko jo koukussa oleva GoT-fani vai vasta kiinnostunut sarjasta. Vastausaikaa on tiistaihin 3.5.2016 saakka. Muista jättää myös yhteystietosi.

EDIT: Arvonta on suoritettu. Kiitos osallistujille!

HBO Nordic, Sarjojen koti, tarjoaa ainutlaatuisen pohjoismaisen tv-palvelun, jonka voi tilata nettipalveluna suoraan osoitteesta hbonordic.com tai teleoperaattoreiden Elisan ja Soneran kautta kaapeli- ja IPTV-kotitalouksiin. Pohjoismaiden ensimmäinen HBO-palvelu tarjoaa parhaimmat uutuussarjat niin HBO:lta kuin muilta maineikkailta ohjelmantarjoajilta kuten Showtime, AMC, FX, Hulu, BBC sekä Starz. Sarjojen kotina HBO Nordic tarjoaa myös laajan ohjelmakirjaston, josta löytyy yli 4000 jaksoa uutuus- ja klassikkosarjoja, stand up -komediaa, dokumentteja ja elokuvia.

 

Katso Game of Thronesia: watch.hbonordic.com/fi/game-of-thrones

Ladataan...
Isyyspakkaus

Nyt joku jyväskyläläinen voisi jakaa vähän sisäpiirin tietoa Jyväskylän kirppariskenestä. Yritimme nimittäin käydä viikonloppuna Seppälän Kirpputorimarketissa, jossa olemme asioineet yli viidentoista vuoden ajan ja joka on ollut Rouvan vakiokohde Jyväskylän-reissuillamme.

Kuva Seppälän kirpputorimarketista kesäkuulta 2013. Tsiisus miten huono kuva onkin.

Rouva löysi kirpparilta usein vanhoja lautasia ja lasitavaraa, ja siellä oli myös mielenkiintoisia huonekaluja. Myimmepä siellä itsekin oman ylimääräisen irtaimistomme ennen Helsinkiin muuttoa.

Kirppari oli kuitenkin jo viime vuonna muuttanut viereiseen rakennukseen, mutta nyt emme löytäneet sitä lainkaan. Siis, mitä: "Lopettanut toimintansa"?

Tien toisella puolella sijaitseva Kirpparilla.fi näytti kuitenkin vetävän sekä myyjiä että asiakkaita, ja sen jokainen myyntipöytä oli täynnä. Osaako joku kertoa, mitä on tapahtunut?

Entä mikä olisi tällä hetkellä paras Jyväskylässä paras kirppari, josta etsiä erityisesti vanhoja Arabia lautasia? Entäpä vanhoja huonekaluja? Kirpparilla.fi ei ollut kovin hedelmällistä maaperää kummallekaan.

Pages