Kerro reissuvinkkejä: Kroatia, Dubrovnik ja mitä näitä nyt on

ite puin

Tasavauhtia lähenevä kesälomareissu suuntautuu tänä vuonna ensisijaisesti putkiremonttia pakoon ja toissijaisesti Kroatiaan. Aloitetaan Dubrovnikista ja käydään muuallakin, jos huvittaa tai jätski loppuu kesken.


Ilman sen kummempia rajoitteita nyt saisi siis vapaasti vinkata, missä kannattaa käydä, mitä nähdä, tehdä ja syödä. Ja tietty jos on kokemusta siitä, mitä ei kannata tehdä, senkin saa kertoa. Ja toki jos haluat vain kehua supernerokkaasta matkakohdevalinnasta, sekin käy.

Oletan, että paikan päällä on mm.:

  • instagram-sinistä vettä
  • portaita
  • jätskiä
  • lämmin

(kuva)

Kommentit

cady
tuulta päin

Click click! Zagrebissa ei ole merta, mutta jädeä (kehuvat Vincekiä parhaaksi ikinä, mut ei kyl oo noin hyvää) ja portaita piisaa. Oletettavasti tähän aikaan vuodesta myös lämpöä!

tiiti
ite puin

Sanoisin, että kohtuullisen kova aloitus, on meinaan melkoisia kakkujädekuvia tuolla :D Zagreb harkinkaan, kyllä, kyllä.

tanjatanja
Ei Beigeä

http://www.lily.fi/blogit/ei-beigea/dubrovnik-0

Konavoka, "mummola", on ellei päivittäin, niin ainakin viikoittain mielessäni. Voisin matkustaa Dubrovnikiin ihan vain syömään. Myös marketeista saatavaa tonnikalapateeta meni kiloittain. Vesi on täydellisen IG-sinistä. 

Ja niitä helvetin portaita. Mutta ilmeisesti et ole niin rapakunnossa kuin meikäläinen joten ei varmaan aseta haasteita. 

Kyllä. Nerokas valinta!

tiiti
ite puin

Jesh, kiitokset! Katselinkin tuota sun reissupostauksta aikaisemmin kesällä, ja onnittelin itseäni (melkein ääneen) hyvästä matkakohdevalinnasta :D

Mintun oma sivu

Kun oot tollanen sporttis, niin voisit tykätä melontaretkestä. Saa oikeen lähikosketuksen siihen ihanan väriseen mereen. Me tehtiin just Dubrovnikissa retki lähisaarelle, mistä yhdessä syötiin lounasta. Opas tiesi myös loistavan kallion cliffdaivailuun, joten tuli sitäkin kokeiltua.

Meidän opas oli elämäntapasporttijenkkitäti, joka oli eläkepäivillään muuttanut Kroatiaan ja pistänyt fillari- ja melontaretkifirman pystyyn. Siitä tuli välittömästi mun idoli. Noita firmoja taitaa olla siellä kyllä vaikka kuinka.

Jätski on tosi hyvää! Syö sen lisäksi kaikkea merenelävää. Se on turvetta ja taivaallisen hyvää. Mun suosikki oli simpukat. Paikallinen (siis silleen Adrianmeren rannoilla paikallinen) on risotto, joka on värjätty mustekalan musteella. Sekin on hyvää. Lisäksi se värjää kielen mustaksi eli tarjoaa loistavaa turistikuvamatskua.

Mintun oma sivu

Siis tuoretta. Mä lopetan tän padilla kommentoinnin, kun typotan AINA. :) ja piti kirjoittaa myös paikallinen erikoisuus. Eli unohtui sana. Tätä se loma teettää...

tiiti
ite puin

Piti hetki miettiä, että onko "turvetta" joku uusi trendigastronomiatermi :D Mutta kiitokset, melontaa, sitä pitää kokeilla, ehdottomasti!

nimimerkki (Ei varmistettu)

Mä seurasin terassilta noita melontaretkiä! Vanhassa kaupungissa on ihana terassi merelle päin ja se oli oikea paratiisi, kun hirveässä helteessä tassuteltiin niitä portaita ja etsittiin jotain paikkaa missä istahtaa ja juoda jotain! :)
Suosittelen Kroatiasta myös mm. Plitvickan järviä! <3

tiiti
ite puin

Sanoisin, että tämäkin vinkki jatkoon.

jätskin ystävä (Ei varmistettu)

Heinäkuun alussa Dubrovnikin vanhassa kaupungissa portin vierestä (ison vesilähteen ja muuripääsymaksun vieressä) pienestä jätskikojusta saatiin todella isot jätskit kymmenellä kunalla. Että näinkin tärkeä vinkki :)

tiiti
ite puin

Tämä on tärkeä vinkki, jädellä ei leikitä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Toi lista pitää paikkansa. Lisäksi voit odottaa mukavia ihmisiä, hyvää viiniä ja sotatraumoja. Vuokraa auto. Paikalliset viinitilat on kivoja, esim bartul.com. Jos nakuilu kiinnostaa, niin nudismi on tuolla aika suosittua ja rantoja löytyy.

tiiti
ite puin

No ainahan nyt nakuilu kiinnostaa :D En ole kyllä ikinä käynyt nudistirannalla, että sen puolesta voisi harkitakin. Onkohan siellä joku kyltti, että "vaatteet kielletty tästä eteenpäin" vai heivataanko vaan vaatteet pois, ja katsotaan missä kohtaa ei enää tule sanomista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ne rannat on hyvin merkitty ja sivussa tavisten alueista, joten kovin vahingossa sinne ei joudu. Nakuilu tuntuu olevan tuolla vähän samassa asemassa kuin meillä mökisaunasta uimaan vilahtaminen. Tapa vaan on eri.

Vierailija (Ei varmistettu)

suosittelen myös melontaretkeä! Me päästiin retkellä snorklaamaan niissä ig-vesissä. Jollain botskilla pääsi myös siihen lähisaareen eli Lokrumille. Siellä voi kävellä varjoisalla hiekkapolulla (ei portaita!) ja uida. Mahtavat tasaiset auringonottokalliotkin on, ja jätskiä.

tiiti
ite puin

Melonta on siis vahvana, kiitokset!

toimistorotta (Ei varmistettu)

toi dubrovnikin keskusta/vanha kaupunki on kyllä sen luokan turrelandia että TERVE. no pikkusen kauemmas kun käppäili sieltä ni johan alkoi löytyä tilaa hengittää ja ihan mukavannäköstä mestaa. kannattaa harkita, lähettekö tsekkaamaan vaikkapa korculan (parin tunnin bussimatka dubrovnikista, kaunis kun mikä, pienempi paikka eikä iiiiihan niin paljon turistei) tai esim. hvarin saaren. jälkimmäiselle en itse balkanin-reissullani aiemmin tässä kuussa ehtinyt. mukavaa reissua! lämpöä ainakin piisaa, ja kaunistahan tuolla on.

***pro tip***: menkää montenegroon! herceg noviin menee bussilla dubrosta myöskin vain parisen tuntia. ihan huippu paikka! ei yhtään niin paljon turisteja kun kroatiassa. eikä siihen mitään sen kummempii tarvi, senkus hyppäätte bussiin, eurot käy ja kaikkea. tälle iso suositus.

turre (Ei varmistettu)

Mä kyllä vähän ihmettelen näitä turre-kommentteja, vaikka tiedän kyllä mitä niillä ajetaan takaa. Miksi matkailussakin pitää jaotella ihmisiä niihin tyhmiin turreihin ja sitten "meihin" fiksuihin matkailijoihin... Turisti on turisti, vaikka ei missään ohjatussa kulkueessa kulkisikaan... En minäkään noille ohjatuille retkille ja muille pakettimatkoille lähtisi vaan olen mieluummin omatoiminen, mutta turisti olen silti. :)
Ja mun mielestä on vähän hassua mennä ekaa kertaa Dubrovnikiin ilman että käy katsomassa vanhaa kaupunkia, koska onhan se hieno paikka (vaikka siellä on varsinkin niitä risteilyaluksilta tulevia turreja pilmin pimein...).

tiiti
ite puin

Juu, oon vähän samaa mieltä, olen menossa suosittuun turistirysään pahimpaan turistiaikaan, ei tästä oikein turistimmaksi tulla (vaikka toki ollaan säihkyvän älykkäitä). Ja pitäähän se vanha kaupunkikin sinnitellä, kun ensimmäistä kertaa on, katsoo vaan semmoisen päivän, että siellä on rannassa yksi risteilijä eikä kahdeksan :D

toimistorotta (Ei varmistettu)

en kai minä missään kohtaa sanonut, että turret ovat tyhmiä ja "me muut" fiksuja. samaa mieltä olen siitä, että kun (loma)matkailee kotiseutujensa ulkopuolella, on tietysti turre.

ja totta kai se vanha kaupunki kannattaa tsekata! itse en tosin viihtynyt siellä yhtä yötä ja kahta vajaata päivää pidempään. tarkoitinkin turrekommentilla tässä yhteydessä sitä, että ainakaan itselleni kyseisestä kokemuksesta eivät tehneet järin miellyttävää nämä kaupungin kapeat kujat tukkivat leveää jenkkiaksenttia kailottavat turistilaumat. jos minusta tekee ylimielisen se, että liikuskelen lomallani mieluummin paikoissa, joissa turret ovat jotain muuta kuin edellä mainittu esimerkki, olkoon niin.

kukin tietysti tavallaan, tokihan juurikin tämä voi joillekin olla aivan riittävän mielenkiintoista ja elämyksellistä matkailua. eläkeikäiset vanhempani käyvät usein järjestetyillä ryhmämatkoilla ja se sopii heille oikein hyvin.

hyvää kesää!

tiiti
ite puin

Juu, en minäkään usko, että se vanha kaupunki itsessään kovin monena päivänä jaksaa kiinnostaa, ja tosiaan näin etukäteisgoogletustietämyksellä minusta ihan sinänsä asiallinen varoitus noista ihmislaumoista, kunnolla ruuhkaista tulee varmaankin olemaan.

Mullakin tuon ikäpolven vanhemmat käy just pakettimatkoilla, jossa on kivasti aikataulutettu valmiiksi ruuat ja retket. Itsellä varmaan hajoaisi pää semmoisen toisen organisoimaan ja ohjelmoimaan lomaan :D Jos haluaisin sellaista, menisin johonkin mummoutuneeseen täysihoitohotelliin Karibialle aivolomalle.

tiiti
ite puin

Uu, Montenegro, hyvä vinkki. Tosiaan näyttäisi bussilla pääsevän ihan itsenäisesti, pistetään siis listalle tämäkin.

odetskaja (Ei varmistettu)

Älä mene Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin, se on mun vinkki. Turrea turren perään eikä paikallisia missään muualla kuin kantamassa sinulle pasta carbonaraa ja kylmää olutta. Tai jos sinne vanhaan kaupunkiin menet, niin älä vietä koko lomaa siellä. Montenegroa minäkin suosittelen, päiväretki Kotoriin onnistuu helposti, passi ja eurot mukaan, bussilla pääset helposti perille. Saarista voisi vaikka Mljet tai Korcula olla kiva vaihtoehto, jos ei niin kauas jaksa niin siinä on Lokrumin saari ihan Dubrovnikin edessä. Pidä uikkareita ja jonkinlaista pyyhkeen tapaista aina mukana, koskaan ei tiedä mistä ranta löytyy ja pulahdus tekee aina hyvää. Vanhassa kaupungissa on muuten uimapaikka siellä mistä ne turreveneet lähtee, sieltä vaan kun kävelee niin pitkälle kuin pääsee niin päätyy muurin viereen uimapaikalle.

tiiti
ite puin

Eiköhän siellä ole pakko käydä katselemassa, asumus meillä on sivummalla, joten vanhaan kaupunkiin pitää erikseen lähteä, että toivottavasti pahimmilta kestoruuhkilta ja turistiansoilta vältytään.

Noi saaret vaikutti tosi kivoilta. Ja uikkarivinkki, jesh, kiitokset!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä sanoisin että älä ainakaan päiväretkelle Montenegroon, bussissa istumista enemmän kuin "maissa" oloa. Ainakin oli Kotorin(?) reissu.

tiiti
ite puin

Joo, mä luulen, että voisi harkita ihan yöpymistä sitten siellä, mä en ole kauhean bussi-istumisen ystävä ja tykkään lonnia rauhassa ja katsella ja ihmetellä, ettei tarvitse suorittaa nähtävyysaikataulua. Kiitoksia!

MrsT. (Ei varmistettu) http://rouvaselamaa.blogspot.fi

Olen eri mieltä Vanhastakaupungista! Itse tykkäsin muurin päällä kävelystä ja sieltä avautuvista maisemista. Muurien sisältä löytyi myös yksi reissun parhaista ravintoloista, Lady Pi-Pi :) Me oleiltiin myös Lopud- saarella, n. tunnin lauttamatka Dubrovnikista, ja jos tykkää luonnosta niin kannattaa ehdottomasti tsekata n. 15km päässä sijaitseva Trsteno ja sen kasvitieteellinen puutarha (tosin itse kävimme toukokuussa, en tiedä miten kuivunut luonto on jo nyt...). Voit lukea lisää kohteistamme täältä: http://rouvaselamaa.blogspot.fi/2014/06/matkamuisteloita.html

Mukavaa reissua!

tiiti
ite puin

Kyllä se vanha kaupunki on nähtävä, kiitokset vinkeistä!

Mise

Vanhan kaupungin muuri kannattaa kiertää, huikeat näköalat! :) Me vuokrattiin skootteri, sillä pääsi kivasti kaks ihmistä ajelemaan ympäri kaupunkia ja sen reunoja. Käytiin myös tuolla korkealla kukkulalla, mut sit jouduin kyllä kävelemään hetken ylämäkeä, kun ei moottorin tehot oikein riittäneet :D

Ruoka ja palvelu oli kaikkialla hyvää, mutta erinomaisinta se oli Restoran Porat -nimisessä paikassa. Osoite on Obala Stjepana Radica 30, en muista kaupunginosan nimeä. Huom! Missään nimessä tätä ei saa sekoittaa Hilton-hotellin ravintolaan, jonka nimi on myös Porat! :D

tiiti
ite puin

Skootteri, mä kun en aja juuri mitään moottoroitua kotimaassakaan, niin skootteri Dubrovnikissa kuulostaa sopivan extremeltä :D Kiitokset vinkeistä!

tiiti
ite puin

(Hihihi, "kortsula") Kuulostaapa hyvältä, kiitos vinkeistä!

tiiti
ite puin

Jesh, kiitokset!

Spasmit sekaisin

Suosittelen myös saariretkiä ja majoittumisia eri saariin. Korcula oli hieno viininkasvattajien saari ja pieni Vis:n saari oli maanpäällinen taivas (ainakin mulle:)) Siellä oli upeita rantoja, pieniä kapeita katuja ja älyttömän hyvää ruokaa, etenkin pitsat ja kalaruuat. Asustelin myös paikallisilta vuokratuissa huoneissa ja apartmentoissa, se oli ihan ykkösjuttu. Dubrovnikissa vanha kaupunki oli hiemo mutta siellä ei kannata syödä. Omalle kohdalle osunut ruoka oli ylihinnoiteltua ja laatu huonoa. Sen sijaan upeissa merimaisemissa pääsee syömään Lapadinniemellä Levanat-ravintolassa. Niin vielä vinkkinä, että uimaan ei kannata kallioisilla rannoilla mennä ilman merisiilikenkiä. 

tiiti
ite puin

Kiitoksia! Hitto, tuollahan on ihan älyttömästi kaikkea kivaa ja hienoa nähtävää!

tiiti
ite puin

Auts. Tämä kenkäasia pistetään muistiin. Jotenkin näen itseni sillain juoksemassa veteen "hhaha, jotkut uimakengät, ihan turhaa mummojen ylivar----AAAARGHHHH".

puup (Ei varmistettu)

Todellakin supernerokas matkakohdevalinta!

Kävimme viime vuonna Dubrovnikissa (n. 4 päivää) ja sieltä bussilla mentiin vielä Splitiin kai 3 päiväksi.

Dubrovnikin vanha kaupunki on ilman muuta turistipaikka mutta mitäs siitä kun on aika turisti itsekin, ei sitä nyt väliin kannata jättää. Saa sieltäkin edullista ja hyvää ruokaa, ainakin mun kokemuksen mukaan. Toki kannattaa kartottaa aluetta laajemmaltikin.

Suosittelen ehdottomasti lauttaretkeä Mljetin saarelle, jossa voi pyöräillä saaren sisällä olevia suolaisia järviä (oikeasti merta, daa) ympäri. Pyöriä voi vuokrata satamasta. Jos oltaisiin aikaisemmin tajuttu, oltaisiin myös yövytty siellä. Paratiisi.

Toinen huippukohta reissusta oli päiväretki Mostarin kaupunkiin Bosnia & Hertsegovinassa. Toinen vaihtoehto oli toi Montenegro, jonka moni on maininnut, mutta jostain sympatia- tai mistä lie eksotiikkasyistä meitä houkutti Bosnia. Mostar on kaupunki vuorien keskellä (vähän vaihtelua IG-merille) ja siellä yhdistyivät niin islamilainen, katolinen kuin juutalainenkin kulttuuri. Joskin kaks ensimmäistä ehkä voimakkaimmin. Kaupungissa on silta, josta paikalliset hyyppäävät kylmään jokeen, kunhan saavat turisteilta tarpeeksi rahaa.

Bussissa saa istua paljon myös Mostariin kuten yksi kommentoijista kuvaili Kotorin-matkaa, mutta mielestäni silti kokemisen arvoinen käynti. Omatoimisesti reissua ei saisi tehtyä samassa ajassa lukuisten rajanylitysten vuoksi (bussilla oli joku kiilaamissopimus? :)). Eikä niiden muiden matkustajien kanssa tarttenu frendailla kuten pelkäsin, heh. Eli voin suositella pakettimatkakammosta huolimatta.

Splitistä käytiin Hvarin saarella ja Bracin saarella. Hvar oli aika jetset, Bracilla oli ylikirkasvetinen Zlatni Ratin ranta. Jos ei huvita rantailla kaiken kansan keskellä, löytää rantatuolikeskittymien ulkopuolelta myös omia pikkuisia niemiä, jos haluaa omaa rauhaa.

Mun mielestä tuolla päin maailmaa matka ei voi juuri epäonnistua, tekipä sitten mitä hyvänsä :) nauttikaa!

tiiti
ite puin

Kiitoksia! Meneekin loppuviikko etukäteisgoogletellessa näitä kaikkia paikkoja :D

Petra__ (Ei varmistettu) http://www.pingurun.com

Käy luonnonpuistossa. Plitvice ja Krka ovat molemmat bussimatkan päässä (ainakin Splitistä) ja näkymät ovat uskomattomia. Jos olet koskaan etsinyt vesiputousaiheista taustakuvaa tietokoneeseesi, niin sellaisia maisemia löytyy näistä puistoista. Tjeu: https://www.google.com/search?safe=off&site=&tbm=isch&source...

tiiti
ite puin

Joo, näissä on kyllä ainesta, ihan älyttömän upeannäköisiä kuvia löytyy noista. Kiitokset!

Noorasisko
SMTHNG GOOD

Piipahdin paikan päällä huhtikuussa ja bloggasinkin siitä. Tsekkaa:
http://www.rantapallo.fi/rusketusraidat/2014/05/17/kroatian-helmi-dubrovnik/
ja
http://www.rantapallo.fi/rusketusraidat/2014/05/20/sympaattinen-cavtat/

Toivottavasti näistä on iloa!

tiiti
ite puin

Mahtavaa, kiitokset! Toivottavasti mekin löydetään tuollainen kaupunkikoira :D

Noorasisko
SMTHNG GOOD

Joo, Wuffe oli ihana ja kulki kuin omistaisi koko mestan. Jos näät kerro terveisiä :)

Eva (Ei varmistettu)

Suhteellisen lähellä Dubrovinikiä, bussilla noin 20 min on Kupari beach, jossa on useita sodan jälkeen hylättyjä hotelleja. Hotelleja ei ole vartioitu, joten itsekseen pääsee tutkailemaan.
Vanhan kaupungin satamasta pääsee myös Cavtatin pikkukaupunkiin noin tunnin venereisulla. Ihana paikka varsinkin iltaisin.
Ja se jäätelö.....on hyvää ja makujakin löytyy

tiiti
ite puin

Uuu, tuo Kupari beach kuulostaa kivalta, kiitokset!

jonsu (Ei varmistettu)

Onnittelen matkustusmaan valinnasta, Dubrovnikista ei tiukan ole kokemuksia mutta ympäristöstä löytyy vinkkaamisen arvoisia kohteita. Ensinnäkin saaret, maanpäällisiä taivaita. Me ajeltiin läpi Hvar ja Korcula, ja näiltä ainakin löytyi ihan täydellisiä IG-rantoja ja sinivesiä. Jos haluaa vähä jännitystä elämään ja mennä sinne minne nokka näyttää, niin suosittelen auton vuokraamista. Viime kesänä ajeltiin reitti dubrovnik-mostar-kotor-dubrovnik, ja oli mieletöntä. Mostar oli historiansa vuoksi aikas sykähdyttävä paikka, ja Kotorin lahden vuoret+meri yhdistelmä jotain, mitä pysty aika pitkään ihan vaan tuijottelemaan. Ihan supersuper siistiä oli kans melontaretki Skadar-järvellä, kun vastarannalla siinsi Albania. Meillä ei myöskään ollut omatoimiautoilijoina mitään ongelmia tai viivästyksiä rajoilla, mihin jossain aiemmassa kommentissa viitattiin. Hauskaa matkaa teille, milloin vaan lähtisin takas noille seuduille :)

tiiti
ite puin

Hmm... tuo auton vuokraaminen on ihan harkitsemisen arvoinen idea, tuolla kun moneen paikkaan näyttää olevan aika matka, kiitokset!

vierasssss (Ei varmistettu)

Dubrovnikista voisin suositella Spaghetteria Toni - nimistä ravintolaa. Edulliset hinnat ja hirvittävän hyvää pastaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.