Mikä ISEP?

Ajattelin kirjoittaa hieman siitä, miten päädyin tänne, mutta ensin lyhyesti siitä mikä on ISEP ja miten se toimii? ISEP-ohjelma on kansainvälinen opiskelijavaihto-ohjelma, jossa on mukana yliopistoja ympäri maailmaa. Vaihto-ohjelmaa koordinoi ISEP-järjestö, joka sijaitsee Yhdysvalloissa ja vaihto perustuu vastavuoroisuuteen mukana olevien yliopistojen välillä. Haettavana olevia yliopistola oli yli 100 Pohjois-Amerikasta. ISEP-ohjelmassa mukana olevat korkeakoulut löytyvät täältä: https://www.isepstudyabroad.org/member-universities.

Kuva1.png

ISEP-ohjelma toimii siten, että ensin haetaan oman yliopiston sisällä mukaan ohjelmaan, ja jos tulee hyväksytyksi, tehdään hakemus useaan eri yliopistoon. Lopullisessa hakemuksessa voi hakea jopa 10 eri yliopistoon. Tämän jälkeen ohjelmaa koordinoiva ISEP-järjestö sijoittaa hakijat johonkin hakemuksella olevista vaihtoehdoista. Etukäteen ei voi siis tarkkaan tietää mihin tulee päätymään, joten ISEP-vaihto soveltuu parhaiten, jos löytää kiinnostavia kohteita useasta eri paikasta ja on valmis elämään pienessä epävarmuudessa ennen lopullisen paikan selviämistä.

ISEP:n sivuilla on jokaisesta yliopistosta oma sivunsa ja niissä on kerrottu, kuinka haastava kuhunkin kohteeseen on päästä. Tiettyyn yliopistoon pääsyyn vaikuttaa erityisesti se, kuinka monta hakijaa kuhunkin yliopistoon on.

ISEP-ohjelmassa mukana olevat yliopistot tarjoavat pääasiassa kanditason kursseja. Opiskelen itse maisterivaiheessa, mutta johtuen tästä en edes yrittänyt alkaa etsiä yliopistoja, joissa olisi mahdollista opiskella maisteritason kursseja. Itselleni vaihdon päätarkoitus on kuitenkin oppia kieltä ja kulttuuria sekä matkustella. Lisäksi tiedossani oli, että Yhdysvalloissa kursseilla vaaditaan huomattavasti enemmän esimerkiksi erilaisia palautettavia tehtäviä, jotka vievät aikaa, joten kanditason kurssit sopivat hyvin. Lukukauden aikana opiskellaan Yhdysvalloissa n. 12-15 creditin edestä, joka vastaa suunnilleen 30 opintopistettä. Suunnilleen siis yksi amerikkalainen credit vastaa kahta opintopistettä Suomessa.

Itse hakuprosessi on aika pitkä ja siihen on varattava aikaa. Haun ensimmäisessä vaiheessa haetaan ensin oman yliopiston sisällä mukaan ISEP-ohjelmaan. Tämä haku oli itselläni syksyllä 2017 ja tieto siitä onko päässyt mukaan ohjelmaan vai ei tuli loppuvuodesta 2017. Tämän jälkeen haetaan varsinaisesti yliopistoihin ISEP-ohjelman kautta. Haettavia ylipistoja on yli 100 pelkästään Pohjois-Amerikassa, joten eri yliopistojen nettisivujen selaamiseen on varattava reilusti aikaa. Koska haettavana olevia yliopistoja on niin paljon, on lähes mahdotonta kahlata läpi kaikkia. Jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle ja itse etsin sopivia vaihtoehtoja esimerkiksi näiden perusteella:

  • Minne päin Pohjois-Amerikkaa haluan?
  • Mitä haluan opiskella?
  • Millaiseen kouluun haluan?
  • Haluanko enemmin isoon yliopistoon vai pienempään?

Itse hyödynsin myös erilaisia yliopistoranking listoja eri yliopistojen vertailuihin. Yksi tunnetuimmista on Times Higher Education World University Ranking, joka löytyy täältä: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2019/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats.

Tässä lyhyesti siitä, mikä on ISEP. Hakuprosessissa on monta vaihetta, mutta järjestön kautta on mahdollista päästä sellaisiin yliopistoihin, joihin omalla yliopistolla ei varsinaisesti ole kahdenvälistä sopimusta. Organisaation kautta hakuprosessi sujui myös todella hyvin ja heiltä sai apua haun eri vaiheissa. Koko hakuprosessi ja kaikki liitteet hoituivat kätevästi sähköisesti. ISEP oli myös yhteys minun ja yliopiston välillä, joka toi myös tukea hakuprosessin aikana. Joten vaikka hakuprosessi onkin pitkä, voin silti suositella ISEP:n kautta vaihtoon hakemista lämpimästi.

XOXO T

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *