Tuleva joulu ja oma rahatilanne

Alkuvuodesta ei olisi tullut mieleenkään, että nyt syksyllä joutuisi oikeasti miettimään tulevan joulun rahoittamista. Ei se, että oma taloustilanne olisi yhtäkkiä huonontunut, mutta kuten me kaikki olemme huomanneet, eläminen on Suomessa kallistunut kaikessa mielessä, eivätkä ne palkat ole samassa mittakaavassa voineet kasvaa – saamme siis entistä vähemmän sillä omalla tulollamme nyt kuin vuosi sitten.

Sähkönhinta aiheuttaa päänvaivaa jouluna

Sekään ei vielä hirveästi sinällään merkitse. Joulu on kuitenkin enemmän perheen kanssa olemista, ja meillä tehdään ruoat pitkälti itse alusta alkaen, joten kuluissa on yleensä pystytty säästämään, mutta sitten tuli se ilmoitus sähköyhtiöltä: sähkönhinta nousee tajuttomasti! Ja kun asutaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jonka uuni lämpiää sähköllä, tarkoittaa se, että nimenomaan jouluun tulee kohdistumaan melkoinen lisälasku – sähkölaskun mielessä.

Mitä se sitten tarkoittaa jouluun valmistautumisen suhteen. Ensinnäkin mietimme asiaa laajemmassa mielessä, ja teimme jopa muitakin toivottavasti auttavan koontisivuston nettiin kuin nettilainat.fi, joka listaa tarjolla olevia lainasivustoja, ja lainojenvertailuja sekä yksityisille talouksille että yrittäjille, ja joka tarjoaa myös vertaislainasivustoja. Tämä koska nykyinen maailmantaloustilanne vaatii vähän jokaiselta taloudelta sen oman taloudentilanteen tarkistamista, ja kaikkien mahdollisten lainojen ja osamaksujen järkeistämistä – nyt ei kannata maksaa yhdestäkään osamaksusta turhaan, vaan isokorkoiset lainat pitää maksaa pois ja sitä kautta saada edes muutamia euroja talouteen takaisin.

Yhdessä oloa jouluna

Odotusarvona on, että jouluna saamme jälleen viettää aikaa lasten ja lastenlasten kanssa, sillä sitä joulu meille on – yhdessä oloa, hyvän ruoan ja kiireettömyyden kanssa. Jouluna ei pidä olla kiire minnekään, sitä ennen voikin olla vaikka kuinka hektistä, mutta jouluna pitää osata unohtaa ne arjen kiireet, ja laittaa oma perhe etusijalle. Maailman ja Suomen talouden ollessa tällaisessa tilassa ja hintojen noustessa yhä edelleen, voin olla vain kiitollinen siitä, että joululahjat eivät ole joulumme tärkein asia. Joskin niitäkin pitää varsinkin nuorimmille hankkia – vanhemmille riittää jouluruoka, yhdessä oleminen sekä mahdollisuus auttaa taloudellisesti. Tänä vuonna sitä varmasti tarvitaan monissa yhteisöissä.

Toiveena onkin, että tänä jouluna muistaisimme myös niitä, joilla ei ole saatavilla niitä tukiverkostoja, ei työpaikkaa, eikä varsinaisesti mitään tuloja – itsestä johtumattomista syistä. En kuitenkaan voi toivoa samaa hyvää samassa mittakaavassa niille, jotka ovat omilla toimillaan tehneet itsensä ”hyödyttömiksi” yhteiskunnalle, tai ovat omilla päätöksillään tehneet selväksi, että he eivät halua olla yhteiskunna täysjäseniä.

Huh, viimeinen lause ehkä meni jopa poliittiseksi, mutta onneksi en ole, enkä koskaan tule olemaan mukana politiikassa, kylläkin tulen varmuudella äänestämään ensi vuoden eduskuntavaaleissa, sillä Suomi on demokratia, ja se toimii vain, jos me kaikki osallistumme valitsemaan niitä henkilöitä, jotka tekevät päätökset puolestamme. Niihin päätöksiin liittyy nimittäin yhtälailla tulevaisuudessa maksamamme sähkönhinta, sekä ruoan ja asumisen hinta – sillä moniin markkinoiden hintoihin vaikuttavat ne päätökset mitä hallituksemme tekee, ja on tehnyt aiemmin.

Nyt kuitenkin, näin syyskuussa, alan jo suunnittelemaan oman talouden säästöjä, jotta joulu voi olla kuitenkin se rauhan ja yltäkylläisyyden juhla, mitä se on meille niin monta vuotta ollut.

 

perhe puhutaan-rahasta ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *