Digijoulu

Minulle ja perheelleni joulu on vuoden ykkösjuhla. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina, ja varsinkin nuorempana en välittänyt hirveämmin joulusta jo siitä syystä, että vaikka meillä vietettiin jouluaattoa ja joulupäivää, mutten joulunvietto ja varsinkin jouluun valmistautumiset olivat minimaalisia. Tällä tavalla se oma lapsuus ja teinivuodet menivätkin, kuten myös ensimmäiset vuodet omillaan – kämpät eivät olleet varsinaisesti koteja, ja jouluna olin käytännössä aina töissä. Nyt vasta viimeiset vuosikymmenet olen oppinyt sekä pitämään joulusta, että oikeasti rauhoittumaan joulunajaksi.

Nykyaikainen joulu on kuitenkin myös digitaalinen joulu, viime vuosina esimerkiksi joulukorttien lähettämisen oheen on tullut erilaiset digitaaliset joulukortit, ja monet lähettävät jopa vain sähköpostitse jouluviestejä, tai jättävät joulusta viestittämisen ilmoitukseen omalla sosiaalisen median seinällään – ajatellen, että sen sieltä sitten näkee, jos sattuu seinällä käväisemään.

Uudet suoratoistokanavat ovat tuoneet digitaaliseen jouluun entistä enemmän valinnanvaraa, varsinkin niille jotka vuosittain uusittavat jouluelokuvat ja joulutarinat tuntuvat jo tuhat kertaa nähdyiltä. Jouluelokuvia on kuitenkin paljon tarjolla monella eri kielellä ja eri genreissä aina aikuisten elokuvista koko perheen ja lastenelokuviin saakka. Löytyy myös niitä uskonnollisia tarinoita, joissa koko elokuva pohjautuu uskontojen kirjoituksiin.

Vaikka digitaalinen joulu tarkoittaa paljon uutta vuodesta toiseen, ei se välttämättä todellakaan tarkoita sitä, että joulun perinteitä pitäisi heittää menemään. Digiaika vain tuo joululle lisää mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, ilman että se maksaisi tuhottomasti. Miten esimerkiksi ennen olisi ollut mahdollista keskustella tuntemattomien ihmisten kanssa joulusta, joulun tulevista tapahtumista ja omista ajatuksista joulua kohtaan – nimimerkin takana, mutta kuitenkin suojatusti.

Minäkin otin näin joulunalusaikana uuden askeleen jälleen kerran digitaalisen maailman kanssa, eikä se tarkoittanut uuden sosiaalisen median rekisteröintiä, vaan lähdin ensimmäistä kertaa tutkimaan hieman enemmän näitä nykyisiä ja kenties tulevaisuuden rahoitus- ja maksujärjestelmiä. Lähdin siis sijoittamaan testiksi kryptovaluuttaan – en mitään isoja summia, vain sen verran että saan vähän tuntumaa, mistä on kyse, ja miltä se maailma näyttää. Kryptovaluutat ja varsinkin Bitcoin on tullut niin monesti vastaan, että ajattelin, että nyt minun on otettava hieman aktiivisempi ote tähän asiaan. Pelkkä lukeminen tai asiaan perehtyminen ei tuntunut olevan riittävästi, joten asensin sovelluksen ja tein parit testi sijoitukset – nyt sitten päivittäin käy katsomassa, miltä näyttää  – tähän asti olen muutaman prosentin takamatkalla, mutta kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa, on hyvä aloittaa rauhassa ja opetella, mistä on oikeasti kysymys – myös kryptojen suhteen.

Meillä muuten digijoulu näkyy myös siinä, ettei olohuoneessa ole mitään takkaa, mutta välillä laitamme television toistamaan palavan ja räiskyvän takan videota, joka yllättäen antaa edes hieman tunnelmaa ja muiston siitä, millainen takkatuli oli silloin, kun sellainen meillä olohuoneessa vielä oli. Miten digitaalisuus näkyy teillä jouluna, ja mitkä ovat ne perinteet, jotka toistuvat joulusta toiseen?

Meillä niitä toistuvia perinteitä liittyy läheisten muistamiseen ja joulun ruokailuhetkiin. Joulu alkaa meillä jo hyvissä ajoin jouluun valmistautumisen kautta jouluruokien esivalmisteluilla pakkaseen. Vähitellen syksyn edetessä kohti joulukuuta myös erilaisia kausivaloja ilmestyy eri paikoille ja mitä lähempänä joulua ollaan, myös sisätiloissa alkaa joulu ottaa tilaansa, eli valloittaa omia osiaan vähän jokaisesta huoneesta.

Itse jouluaattoon ja joulupäivään liittyvät sitten niin aamun joulupuurot pitkän kaavan mukaisesti tehtynä, joulukuusen koristelu – vaikkakin itse kuusi on jo vuosia sitten vaihtunut monivuotiseksi muovikuuseksi. Joulun pääaikaan kuuluvat myös joulukinkku, ja monet muuta jouluruoat, jotka nautitaan nekin pitkän kaavan kautta – ja niin alkuruokien, pääruokien kuin jälkiruokien välissä vietetään yhteistä aikaa esimerkiksi pelaillen ja keskustellen yhdessä, rauhassa. Kenelläkään ei ole kiire minnekään, ja kaikki osallistuvat omalta osaltaan joulun tekemiseen.

Oletko sinä ollut tänä vuonna kiltti, ja odotatko saavasi lahjan jouluaattona?

 

perhe ostokset ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *