15 kirjasuositusta BookBeatista (ja ilmaiskoodi)

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Tiedätte sen tunteen, kun istahtaa lentokoneeseen pitkänmatkan lennolle ja alkaa plärätä viihderuudun tarjontaa. "Mä haluan katsoa tuon elokuvan! Ja tuon. Ja tuonkin!" Sitten alkaa pelätä, että kymmenen tunnin lento on liian lyhyt. (Okei, lapsen kanssa lentäminen kyllä tappaa sen tunteen aika nopeasti.)

Kun avasin BookBeat-sovelluksen ensimmäistä kertaa, iski samainen fiilis. Mä haluan kuunnella ja lukea nämä kaikki. Sitten alkoi vähän ahistaa, koska tarjontaa oli liikaa. (Päätösten tekeminen on joskus mulle niin raskasta, jopa lukemiensa kirjojen osalta.)

Mutta sitten puhuttelin itseäni ja rauhoituin, sillä tässähän eletään kulttuurikodin arkea. Vaikka tarjolla olisi kerralla kaikki kiinnostavat uutuuskirjat, niitä ei ole pakko lukea yhtä aikaa. Voi vetää henkeä ja aloittaa siitä, mikä sopii hetkeen parhaiten.

BookBeat on siis vähän niin kuin kirjojen Spotify. Kuukausimaksulla saat kuunnella palvelusta löytyviä äänikirjoja ja lukea e-kirjoja niin paljon kuin haluat. Parasta siinä on se, että toisin kuin kirjastossa (joka tosin on ilmainen), siellä on tarjolla nimenomaan uusia kirjoja ja äänikirjoja. Niitä teoksia, joita joutuu venailemaan kirjastosta ikuisuuden, eli Finlandia-voittajia (Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista), omassa viitekehyksessä hypetettyjä teoksia (esimerkiksi Elena Ferranten Napoli-sarjan toinen osa suomeksi luettuna!) ja trenditietokirjoja (KonMari löytyy).

Toki tuolla on paljon vanhojakin teoksia, mutta mulle palvelun isoin anti oli nimenomaan uudet kirjat, etenkin äänikirjat.

Rakastan kuunnella äänikirjoja vaunulenkillä, pyöräillessä tai silloin yöllä, kun en saa unta. Eli usein. E-kirjoihin sen sijaan mulla on vähän kaksijakoinen suhtautuminen: toisaalta on ihanaa, ettei kotiin tule yhtään enempää kirjoja (tavaraa), toisaalta taas paperisivuiset kirjat tuntuvat mukavalta. No, luen blogeja ja muita nettijulkaisuja käytännössä pelkästään puhelimelta, niin ehkä mä opin lukemaan kirjojakin padilta tai puhelimelta.

Vanhana piheilijänä mietin vähän tätä BookBeatin kuukausimaksua: 16,90 e / kk. Olen tottunut siihen, että mun suoratoistopalvelut maksavat kympin: Spotify, Netflix ja HBO ovat kaikki siinä kympin tienoilla.

No, mulle henkilökohtaisesti tämä tulee halvemmaksi kuin kirjastossa käyminen, koska olen niin onneton kirjojen palauttaja. Viime kesänä sain yli 50 euron sakot, kun en vain saanut vietyä alle kilometrin matkan päähän kirjoja, ja sieluni itki verta. Hinta selittyi mulle myös sillä, kun kirjailijaystäväni Erkka kertoi, että BookBeat maksaa reilun korvauksen kirjailijalle lukukerroista (käykää muuten lukemassa BookBeatin kautta Erkka Mykkäsen Kolme maailmanloppua, niin tuette mukavaa miekkosta taloudellisesti).

Jos tykkää kuunnella äänikirjoja tai lukea e-kirjoja, tämä ei ole paha hinta.  

Asiaa kannattaa testata itse. Tästä syystä minäkin saan jakaa BookBeatin uusille käyttäjille 30 päivän ilmaiskoodin (postauksen lopussa), joten jos innostutte, ottakaa kokeiluun. Ja nyt kerronkin, mihin teidän kannattaa mun mielestä käyttää se 30 päivän testijakso!

 

Kiehtovien juonikirjojen fiilistelijälle:

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (ääni- ja e-kirjana)

Olen kuullut tästä paljon kritiikkiä, mutta mun mielestä kirja todella ansaitsi Finlandiansa. Siinä oli superjännittävä juoni, hyvää yliopistomaailmakritiikkia ja tosi kiinnostavaa lähitulevaisuuden spekulaatiota.

Lars Kepler: Hypnotisoija (ääni- ja e-kirjana)

En itse lue chick-littiä, koska niiden juonet ovat usein pitkäveteisiä, mutta rakastan tällaisia vähän brutaaleita (ei millään lailla sivistäviä) dekkareita. Keplerit mä luen aina.

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta (e-kirjana)

Romaanissa on jännä (ahdistava) tunnelma, ja sen henkilöhahmojen ajatukset ovat kiinnostavia, ja niiden päähän tuntuu pääsevän oikeasti sisälle. 

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (äänikirjana)

Luin tämän joskus yliopiston alkuaikoina, mutta nyt voisi kuunnella äänikirjana sen uudestaan. (Meillä oli silloisen poikaystävän kanssa kilpailu, kumpi lukee sen nopeammin. Voitin.) Ensin ajattelin, että tämä on puuduttavaa pakkosuoritetta, mutta herregyyyyd, Pohjantähti-trilogia on vain nii-iiin hyvä. Itkin sitä lukiessa lohduttomasti, ja tunsin palavaa vihaa valkoisia kohtaan 1918 vuoden tapahtumista. Kuunnelkaa se! (Tosin tähän ei ehkä riitä se kuukausi.)

Paul Auster: 4 3 2 1 (e-kirjana)

Olen lukenut kaikki Austerit, joten aion lukea händn uusimmankin. Uskallan suositella sitä lukematta, koska Auster on melkein aina varma valinta.

Hyvän tunnelman metsästäjälle:

Elena Ferrante: Loistava ystäväni (ja toinen osa Napoli-sarjasta: Uuden nimen tarina) (äänikirjana)

Ferrantea hypetetään nyt kaikkialla, mutta ihan syystä. Siinä kuvataan 1950-luvun pienen ja vähän väkivaltaisen italialaiskylän kahden tytön kasvutarinaa. Tästä sarjasta mun pitää ehkä kirjoittaa myöhemminkin, koska siitä on herännyt niin monta ajatusta.

Monika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö (e-kirjana)

Mun syömessäni on soft spot käytännössä katsoen kaikille suomenruotsalaisille kirjailijoille. Fagerholm ei ole poikkeus. Amerikkalaisen tytön tunnelma on jotenkin taianomainen.

Ulla-Lena Lundberg: Jää (e-kirjana)

Ansaitsi myös Finlandiansa, niin kaunista saariston kuvailua ja niin kiehtova tunnelma, että upposin tähän maailmaan pitkäksi aikaa.

Miki Liukkonen: O (e-kirjana)

Mä en ole aloittanut tätä vielä, mutta Tiki on, ja se sanoi, että mä tykkäisin O:sta. Siinä on kuulemma nerokasta ja hauskaa kieltä, vaikka välillä se on vähän sekava.

Tietokirjojen ystävälle:

Caitlin Moran: How to be a woman (äänikirjana)

Vaikka välillä Moranin tyyli on musta vähän rasittava, niin How to be a woman vähän niin kuin kuuluu nykyajan feministin yleissivistykseen. (Kannattaa kuunnella ainakin vähäsen.) Jos tykästyy, tuolla on muitakin Moranin teoksia.

Sixten Korkman: Talous ja utopia (e-kirjana)

Korkman esittää taloutta, politiikkaa ja talouspolitiikkaa mahtavan ymmärrettävästi! (Kuuluu muutenkin mun idoleihini sen jälkeen, kun olen ollut hänen luennoillaan.)

Sean Ellis & Morgan Brown: Hacking Growth (äänikirjana)

Jos on tekemisissä somemarkkinoinnin kanssa (tai miksei muutenkin), tämä on hyvä ja käytännöllinen opas aiheesta.

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (ääni- ja e-kirjana)

Olen kuunnellut vasta yhden podcastin, jossa haastateltiin Mannista, mutta aion ehdottomasti kuunnella tämän kirjan: superkiinnostavaa settiä siitä, mitä yhden lapsen politiikka on aiheuttanut Kiinassa.

Markus Kantola: Jakautunut kansakunta (e-kirjana)

En ole vielä aloittanut, mutta tämä on tosi ajankohtainen, sillä se kertoo Yhdysvaltojen poliittisesta historiasta Nixonista Obamaan.

Thomas Piketty: Pääoma (e-kirjana)

Okei, jos saisi elämässään luettua sekä Marxin että Pikettyn Pääoman, voisi kuolla sivistyneenä. Mutta ajattelin nyt yrittää Pikettyn versiota, etenkin siksi, että alakerran naapurini Marja Ollila on suomentanut sen!

Ah, kirjoja on niin mukava suositella. Ongelmana on yleensä vain se, ettei sitä oikein muista, mitä on lukenut. Nyt oli helppo vain poimia tuolta sovelluksesta 15 kirjaa, joista olen tykännyt tai aion lukea.

BookBeatia voi tavallisesti testata 14 päivää ilmaiseksi, mutta tällä koodilla ilmaisjaksosta saa 30 päivän mittaisen.

BookBeatia voi käydä testaamssa tästä linkistä ilmaiseksi 30 päivän ajan alennuskoodilla Juliaihminen. Koodi on voimassa 30.9. saakka ja se on tarkoitettu BookBeatin uusille asiakkaille.

 

Jos joku on käyttänyt Bookbeatia tai innostuu käyttämään, niin suositelkaa ääni- tai e-kirjoja sieltä. Kirjasuosituksia ei ole koskaan liikaa!

 

Kuvat: Viimeisessä kuvassa näette, kun pieni assari yrittää tunkeutua mun "rentoudun kalliolla eteerisesti Elena Ferranten kirjaa kuunnellen" -hetkeen.

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi internetissä ei ole enempää tällaisia tasokkaita viiden virkkeen kirja-arvosteluita? Ehdotan Juliaihmisen kirjakerhoa!

Olin kuvitellut että suoratoistopalveluissa on vaan jotain dekkareita. Tähän täytyy tutustua, tuossa listassa on monta kiinnostavaa.

Kirjakerhoa odotellessa on sanottava, että Jussi Valtosesta olen kyllä eri mieltä. Päälimmäseksi jäi mielee loputon jaarittelu ja yritys seikkaperäisesti kuvailla internettiä ja nykyajan kauhuja oletetuille vanhuslukijoille. Tosin lopetin muutaman illan yrittämisen jälkeen, ehkä se sittemmin lähti lentoon?

Juliaihminen
Juliaihminen

Ahahahah, mä ymmärrän tuon Valtos-kritiikin. Taisin itse olla jossain omituisessa tech-uskossa silloin aikoinaan, kun luin sen. Oikeastaan nyt kun ilmaisit tuon noin, mua alkoi hävettää mun hypetys :D :D Mutta, oli siinä tosi vetävää juoni ja jotenkin semmonen kansainvälisen tason meininki, jota suomalaisissa kirjoissa ei niin usein ole. :)

Tällaisia pikakirja-arvioita voisin tehdä mielelläni lisää. Etenkin, jos saan vastalahjaksi suosituksia. Mun kauhuni nimittäin on se, että aloitan surkean kirjan, koska olen vähän huono jättämään kirjoja kesken, mutta toisaalta mun aika on niin arvokasta, etten jaksaisi lukea skeidaa. Siksi suositukset ovat superarvokkaita!

Ja kiitos superkivasta kommentista! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla olisi tuo Miki Luukkosen O Brion taaperokärryn painona, eli itsekkäästi toivon kirjakerholta sen käsittelyä, jos vaikka löytäisin itsekin aikaa sen lukemiseen ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten voi autocorrect vaihtaa Liukkosen Luukkoseksi, ei vissiin ole kulttuurikodin asukas sen sovelluksen takana!

Juliaihminen
Juliaihminen

:D 

Joo, Koko Hubarakin just laittoi instassa, että päivän liikunnat on hoidettu, kun hän kantoi sen kirjan himaansa.

Mutta laitetaan nyt lukuun ja sitten käsittelyyn!

kirjains (Ei varmistettu)

Vinkkinä mainitsen, että instagram on kirjavinkkien aarreaitta! Sieltä löytää hyvin lukuvinkkejä, ilman että tarvitsee kahlata sivukaupalla vaikkapa arvosteluja. Siellä yhdistyy näppärästi visuaalisuus ja lyhyet arvostelut / suositukset.

Vähän ehkä noloa vinkata omasta kirjainstasta, mutta oh well: https://www.instagram.com/kirjains/

Emilia M

Kivan kuuloinen kaupallinen palvelu, mutta näin kirjastoihmisenä soisin ilmaisia kirjaston palveluitakin promottavan :) Esim. useat luettavat e-kirjat on sellaisia, että niitä ei tarvitse palauttaa, tietyn ajan kuluttua lukuoikeus raukeaa itsestään. Vaikka Kirjojen Suomi -hankkeessa on hienoja kirjoja tarjolla!

https://vaski.finna.fi/List/426746?sort=year&view=grid&filter%5B%5D=lists%3A%2242

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomainen promoaminen: tuo Kirjojen Suomi -hanke oli mulle täysin uusi juttu. Kokeiluun siis!

Kirjastot ovat luonnollisesti lähellä syöntäin, ja käynkin Vallilan ja Arabian kirjastolla heilumassa harva se viikko. Helsinkiläisille myös vinkiksi, että Kirjasto 10 on erinomainen tila, jos tarvitsee tappaa aikaa lapsen kanssa Rautatieaseman läheisyydessä. Siellä on tosi hyvä leikkitila :)

Liisa L (Ei varmistettu)

Kannattaa tsekata helmetin e-kirjatarjonta, on tosi kattava! Varsinkin asiakirjallisuudessa.

Itse uusin juuri eilen bookbeatin tunnukseni, koska se on kuitenkin paras mitä on äänikirjoista tarjolla. Harmittaa vain, että sen asiakirjatarjonta on niin vaatimaton, koska mua ei noi romaanit niin kiinnosta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, mulla nämä menee kausittain. Välillä menee vain asiakirjat, toisinaan en jaksa mitään ylimääräistä tietoa, ja vain nautiskelen romaaneista. Helmet oli hyvä vinkkaus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on ollut BookBeat pariin otteeseen nimenomaan äänikirjojen vuoksi. Onhan se 16,9 € hieman suolainen hinta verrattuna esim. Spotifyn ja Netflixin hintoihin. Sillä hinnalla pitää todella myös käyttää palvelua.

Jussi Valtosen teoksesta pidin minäkin. Vei heti mukanaan. Kirjassa oli toki omat puutteensa mutta kaikkiaan oli hyvä luku(kuuntelu)kokemus.

Suosituksia: Emma Putkosen Eurooppalaiset unet - pidin kovasti. Yllättävän kiinnostavia: Minä, Zlatan Ibrahimovic (lukijana mahtavasti eläytyvä Kari Ketonen!) ja Aki Hintsa - Voittamisen anatomia.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oi, tuo Zlatan on pitänyt lukea jo pitkään, ja Hintsan kirjasta olen kanssa kuullut hyvää. Mahtavaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Äänikirjasuositus: Harry Potterit! Stephen Fryn lukemana, voi että!! Hän eläytyy niin mahtavasti, ja tekee hahmoille omat äänet. En lähtökohtaisesti jaksa lukea/ kuunnella mitään englanniksi, mutta tässä kynnys on matala koska kirjat muistaa jo melkein ulkoa. Oon meinannut monta kertaa liikuttua kun lukija on niiin hyvä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Jostain syystä Potterit on mulle nykyään sellaista joulunaluskirjallisuutta. (Olen siis tietenkin lukenut niitä monesti.) Voisi ensi syksynä ottaa kuunteluun :)

Ninneri (Ei varmistettu)

Haha mä luen kans Pottereita loppysyksyllä ennen joulua :) Niissä on semmonen lämmin fiilis joka sopii kylmeneviin ja pimeneviin iltoihin.

AnskuH (Ei varmistettu)

Riku Korhosen Emme enää usko pahaan. Äänikirjana tällä hetkellä menossa, ja pakko suositella, vaikka kirja vielä kesken. Huikeaa arjen kuvausta, jotenkin jännällä tavalla hyytävää CSI-tunnelmaa "ihan just tapahtuu jotain!!!", tietokirjamaisia pätkiä mielenkiintoisista aiheista.... Listaa voisi jatkaa loputtomiin, hämmentävä ja ajatuksia herättävä, todella erilainen kirja.

Juliaihminen
Juliaihminen

Aaa! Vanhana turkulaisena on luonnollisesti luettava tuo Korhosen uutuus. En edes huomannut, että se on tuolla. Säästyypähän siltäkin kirjastovenailulta. Kiitos! :)

Aloin kirjoittaa suosikkejani tähän, mutta kommentista meinasi tulla niin pitkä, että teinkin oman postauksen! :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Kävin heti tsekkaamassa ja sain heti lisää luettavaa listalleni. Kiitos! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Nämä kirjakuvauksesi olivat mielenkiintoisia, mutta saako viilata pilkkua? Ferranten kirjat eivät sijoitu pikkukylään vaan Napolilaiseen lähiökortteliin, kuten Napoli-sarjasta -nimestäkin voi päätellä. Itselleni tuli sarjan ekasta osasta paljon mieleen Pirkko Saision Elämänmeno, joka kertoo samalla tavalla nuoresta, elämässään eteenpäin pyrkivästä tytöstä ankeassa työläiskorttelissa sodan jälkeisinä vuosina.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ei hittolainen, mitä idiotismia taas multa. Olet täysin oikeassa. Mä olen lukenut tuon ekan osan englanniksi, ja jostain sairaasta syystä kuvittelin miljööksi pienen kylän Napolin kupeessa. Vaikka koko kirja puhuu alinomaan lähiökorttelista, niin silti tämä ajatus ei ilmeisestikään lähtenyt mun päästäni. Nyt kuuntelen äänikirjana tuota toista osaa suomeksi, josko nyt voisin viilata mun aivot oikealle taajuudelle.

Elämänmenoa voisin siis harkita lukulistalle, kiitos! :)

Tiia S (Ei varmistettu)

Äänikirjat olisivat parasta viihdettä pitkille vaunulenkeille, mutta itse en ehdi kuukaudessa kuunnella yhtä kirjaa enempää ja siksi BookBeatin kuukausihinta on valitettavasti minulle liian korkea. Olisikin hienoa, jos kiinteän kuukausihinnan lisäksi olisi vaihtoehtona myös yksittäisen kirjan ostaminen kuunneltavaksi/luettavaksi. Olen käyttänyt ilmaisen testijakson aikaisemmin ja pidin kyllä palvelusta todella paljon!

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, tuo olisi kyllä erinomainen idea, että voisi ostaa myös yhden kerrallaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Elisa Kirjassa voi.

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Jep, mutta niin suolaisella hinnalla, että sillä saa jo parhaimmillaan puolitoista kuukautta bookbeatia. 

Henriika S.

Tää ei nyt liity mitenkään tähän postaukseen, mutta mua kiinnosti tosi paljon, että mitä oot jutellu ihan sun ekassa postauksessa ja sieltä päädyin tähän kirjoitukseen http://www.lily.fi/blogit/toimitus/mika-vois-olla-sen-vittumaisempaa. Lupputulema oli se, että löysin itseni laulamasta My favourtie things biisiä sun sanotuksella. Ei mulla muuta :D

Henriika S.

loppu tai luppu. Mitä näitä nyt on :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Ahahahah, toi oli kyllä aikamoinen ränttäys back in the days! Aina välillä sitä pitää vähän purkaa paineita. Nyt ehkä vähän jo hävettää tuo negistely, mutta oh well! :D

Travojago
Travojago

Tää oli ihan mahtava! 

Ulkosuomalaiselle tulisi liian vaivalloiseksi ja kalliiksi roudailla suomikirjoja tänne huitsinkuuseen. Aivan mahtavaa, lauantaina latasin ja nyt jo neljäs kirja menossa. 

Täytyy tosin myöntää, että pahimmissa lukupuutteissa olen kerran löytänyt suomenkielisen Harlekiini novellin ja A.H.M.I.N. sen kerralla. Oli outoa. Samalla kärvistelin surkeaa suomennosta ja järkyttävän huonoa tarinan kerrontaa, mutta silti suomenkieli virtasi aivoihin ja se tuntui mainiolta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ahahah, mä niin fiilaan! 

Kun asuin Belgiassa ja luin enimmäkseen ranskankielisiä sarjakuvia (sarjakuvia siksi, että ymmärsin niistä jotain), mä haaveilin suomalaisesta luettavasta, joka oikeasti rentouttaisi eikä olisi pelkkää suorittamista.

Todella hyvin kuvailtu tuo tunne :D

BookBeat heavy user (Ei varmistettu)

Oon ollut jo vuoden BookBeatin käyttäjä, ja kuukausimaksu tuntuu halvalta hinnalta siihen nähden, että olen e- ja äänikirjojen kautta saanut kirjallisuuden mahdutettua takaisin elämääni. Parhaat hetket äänikirjoille ovat työmatkat, pitkät matkat (BookBeatin offline-tila on pelastanut monta lentoa!!), siivoushetket kotona, auringonottaminen ja unettomat yöt.

Rakastin myös Jukka Valtasen He eivät tiedä mitä tekevät-kirjaa, kuin myös Ferranten kirjat ovat ihania. Tässä vielä mainitsemattomia kirjavinkkejä BookBeatista:
Maaret Kallion Lujasti Lempeä (jos diggaa Kalliota, kaikki eivät ilmeisesti lämpene hänelle)
Liane Moriartylta ainakin Mustat valkeat valheet ja Tavalliset pikku pihajuhlat
Saaristo- ja dekkarifaneille Viveca Stenin Sandhamn-sarja
Paula Hawkinsilta ainakin The girl on the train ja Into th Water
Mielensäpahoittajat (lukija Antti Litja on mieletön)

Kommentoi