2300 euroa on liian pieni palkka lastentarhanopettajalle

Juliaihminen

Ylen uutisessa (5.3.2018) kerrottiin, että Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat tehneet keskenään "herrasmiessopimuksen" siitä, ettei kukaan ala nostaa päiväkodin opettajien palkkoja houkutellakseen lisää pätevää väkeä töihin. Tämä on herättänyt ärsyyntymistä, ja ymmärrän täysin miksi. Mielestäni tämä on täysin mieleivaltainen sopimus.

Asiaa voi katsoa kylmästi taloustieteen näkökulmasta: Työvoima on hyödyke siinä missä peruna tai elokuvalippukin. Hyödykkeen hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan markkinoilla. Työvoimaa tarvitaan, koska työvoima tuottaa asiaa, jota työnantaja tarvitsee. Vaikkapa jos kyseessä on kumipalloja valmistava tehdas, työnantaja palkkaa niin paljon työntekijöitä kuin se tarvitsee saadakseen myytyä maksimimäärän kumipalloja. 

Jos jostain asiasta taas on liikaa tarjontaa, sen hinta halpenee, oli kyse sitten kumipalloista tai työntekijöistä. Näin voidaan ajatella, että jos jollekin alalle koulutetaan liikaa työntekijöitä, alan palkat laskevat. Jos ollaan oikein rationaalisia ja vähän kylmiäkin, niin voidaan sanoa, että tällöin palkkojen laskeminen on ihan oikein. Näin markkinatalous, jossa me elämme, toimii.

Toki tässä välissä on yleensä työlainsäädäntö sekä ammattiyhdistysliike, jotka nostavat työntekijöiden palkkoja inasen verran korkeammalle kuin mikä palkan "oikea summa" muuten olisi (taloustieteen kielellä: kysynnän ja tarjonnan markkinatasapainossa vallitsevassa tasapainohinnassa, jossa kysyntä- ja tarjontakäyrä kohtaavat). Tämä voi johtaa siihen, että työnantaja ei palkkaa ihan niin monia työntekijöitä kuin hän tarvitsisi, koska kustannukset ovat hieman korkeammalla kuin mihin markkinatasapaino asettuisi.

Joku voi tässä vaiheessa sanoa, että eihän julkisen alan työntekijät tuota mitään (ainakaan kumipalloja!), joten ei heidän työlleen voi asettaa tällaista hintaa. Tähän voi vastata, että julkinen ja yksityinen sektori kuitenkin kilpailevat samoista työntekijöistä, eli näin ollen hinnanmuodostuksen logiikka on sama: Jos yksityisellä on parempi palkka ja muutenkin paremmat työedut, julkisen alan työntekijät valuvat sinne. Tällöin julkisella sektorilla on pakko nostaa palkkoja tai parantaa työetuja, jotta ne saisivat tarpeeksi työntekijöitä.

Ja tässä tullaan lastentarhanopettajien palkkoihin. Nimittäin silloin, kun työntekijöistä on työvoimapula, kuten pääkaupunkiseudulla on (600 paikkaa täyttämättä!), palkkoja tulisi nostaa, jotta työntekijöitä saataisiin tarvittava määrä. Lisäksi Hesarin mukaan 40 prosenttia nykyisistä lastentarhanopettajista suunnittelee alan vaihtamista liian pienen palkan takia. Sitten meillä vasta pula onkin.

Tällainen "herrasmiessopimus" eli toisin sanoen hintakartelli, joka asettaa hyödykkeelle yhtenäisen maksimihinnan, on vinoutunut, eikä markkina toimi niin kuin sen pitäisi. Lopputuloksena on se, että työvoimaa on tarjolla liian vähän.

Lastentarhanopettajan kuukausipalkka on pääkaupunkiseudulla noin 2300 euroa. Kuten työvoimapulasta voidaan päätellä, se on liian vähän. Ja noin muutenkin, se ei välttämättä riitä Helsingissä asumiseen: Etuoven laskelmien mukaan esimerkiksi Helsingissä yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on 25,5 euroa, eli 25 neliön yksiöstä maksetaan kuussa noin 640 euroa vuokraa. Asumisen lisäksi myös liikkuminen, syöminen ja muut palvelut ovat kalliimpia Helsingissä kuin muualla Suomessa. Totta kai pääkaupunkiseudun täytyy kilpailla palkoilla, jotta tänne joku haluaa muuttaa töihin.

Toisaalta kuten me kaikki pienten lasten vanhemmat varmasti teidämme, päiväkodinopettajan työ (ja myös hoitajien!) on todella vaativaa. Korkeamman palkan vaatimus ei tässäkään mielessä ole millään tavalla tuulesta temmattu. 

Ehkä suurin ongelma tässä koko keskustelussa on se, että päiväkodit nähdään vain kuluerinä, jotka nostavat veronmaksajien menoja. Olen jutellut tästä monien fiksujen työssäkäyvien ihmisten kanssa, ja tähän me aina palaamme: Päiväkodit ovat myös tuottavia paikkoja, koska ne vapauttavat ihmisiä työmarkkinoiden käyttöön. Ainakin itse tuotan tällä hetkellä ihan mukavan verokertymän kunnalle ja valtiolle yksinkertaisesti siitä syystä, että olen töissä ja lapseni on päiväkodissa. Miksi tämä aina unohdetaan keskustelusta?

Meidän päiväkodissa on kokemukseni mukaan hyvä hoitajatilanne, eikä esimerkiksi mikään jatkuva vajaamiehitys tai sijaisrumban pyörittäimen, joten jätän lapseni hyvillä mielin päiväkotiin. Olen kuitenkin kuullut ihan lähitienoon vanhemmilta, että heille on soitettu kesken työpäivän ja pyydetty, että he hakisivat lapsensa päiväkodista, koska työntekijöitä ei ole paikalla tarpeeksi, eikä sijaisia saada. Tämä on melko käsittämätöntä meininkiä, koska jos kokonaiskuvaa katsoo, niin eikö ihmisten nyt hemmetti vieköön kannata pysyä siellä tuottavassa työssä kerryttämässä niitä veroja eikä lähteä kesken päivän hakemaan lapsia siksi, ettei sijaisia ole.

Ja sitten niistä veroista vielä. Helsingin veroprosentti on laskenut tänä vuonna puolikkaalla. Tiedän, että on lapsellista ajatella, että juuri se puolikas prosentti olisi jostain spesifistä asiasta (kuten päiväkodeista) pois, mutta mikäli yksikin ihminen kommentoi tähän, että "ei voida nostaa päiväkodinopettajien palkkoja, koska se nostaisi veroja", niin vastaan siihen, että tuota puolikasta prosenttia ei olisi kyllä tarvinnut laskea.

Ja jos ajattelee vielä ei-niin-rationaaliselta kannalta, vaan ihan inhimillisesti, niin hemmetti vieköön, päiväkodin työntekijät ansaitsevat isompaa palkkaa. Heidän työnsä on vaativaa, arvokasta ja kaikin tavoin tärkeää valtavan suurelle osalle ihmisistä. En usko, että löydän yhtäkään päiväkoti-ikäisen lapsen vanhempaa, joka olisi sitä mieltä, etteivätkö päiväkodinopettajat olisi korotustansa ansainneet.

 

Kun pohditaan, että keneltä tällaiset hintakartellit ovat sitten lopulta pois, niin vastaus kuuluu, että perheiltä, joissa on pieniä lapsia. Ja yhteiskunnalta. Mitä toimivammat olot päiväkodissa on, sitä kevyemmin mielin sinne voi viedä lapsensa ja mennä töihin. Kerryttämään niitä veroeuroja. 

 

Lue myös:

Päiväkotipaikan saaminen Helsingistä olo stressaavaa

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

entinen lto (Ei varmistettu)

Kiitos kirjoituksestasi! Työskentelin muutaman vuoden Helsingissä lastentarhanopettajana ja koin sen sekä äärettömän palkitsevana että äärettömän kuluttavana. Palkasta jäi käteen noin 1700€/kk, joka lapsettomalle, avoliitossa elävälle oli periaatteessa ihan sopivasti ja rahaa jäi säästöönkin. SILTI tuntui epäreilulta kuulla ystävien huomattavasti suuremmista palkoista ja yhtä pitkien päivien kaksista kahvitauoista ja lounastauoista työkaverien kanssa lounasravintoloissa. Itse ehtinyt aina päivän aikana pitää kunnollisia taukoja (kännykkään tulleet viestit tarkistin silloin vessassa käydessä), kahvin hain yksin työkaverien huolehtiessa lapsiryhmästä ja työpäivän jälkeen saatoin usein olla henkisesti ja fyysisesti liian väsynyt lähtemään mihinkään harrastukseen. Tämä epäreiluus alkoi kaihertaa niin paljon, että hain lopulta opiskelemaan uutta alaa.

Eli itselle alan vaihdossa ei ollut syynä pelkkä palkka tai että työ olisi ollut kamalaa, mutta palkan ja työn vaatimusten suhde oli se suurin syy. Ja innostus uuteen alaan toki myös. Meillä oli kyllä ihana ja hyvin johdettu päiväkoti, ei se arki ole aina mitään kamalaa kaaosta ja selviytymistä vaan välittämistä, loruttelua, ihmettelyä ja koko kirjo erilaisia tunteita. Työn vaativuus tulee monesta tekijästä esimerkiksi riittämättömyyden tunteet liittyen ryhmänhallintaan ja lasten yksilöllisiin haasteisiin sekä siitä, että työpäivän ajan on joka minuutti intensiivisesti läsnä. Kyllä alalle hakeutuvat tietävät palkkauksen, mutta sitä miten intensiivistä työ on ja miltä tuntuu kuunnella muiden työpäivistä ja palkasta suhteessa omaansa, ei voi ennalta arvata.

Torey
Näissä neliöissä

Mä olen tehnyt lastenhoitajana ja avustajana töitä ja siitä maksetaan huonommin. Erityisavustajana olen yltänyt joskus 2000€ palkkaan ja se oli minulle kuin lottovoitto. 

Olen työskennellyt ihanissa päiväkodeissa ja sitten niissä missä homma ei toimi johtajan takia yhtään. Hyvässä paikassa se 1600-2000€ (miinus verot ja muut) vielä menee, mutta paikassa jossa mennään vajaalla miehityksellä koko ajan, ja pomo on pihalla kuin lumiukko, mutta täysi tyranni, niin palkan soisi olevan enemmän. 

Olen nauttinut hyvän työyhteisön tuomasta kevyestä tunteesta töissä, paikassa jonne oli kiva mennä ja tunsin koko päiväkodin lapset. Nautin työstäni. Mutta siitä on jo useampi vuosi. Viimisessä paikassa stressasin niin, että olen vihdoin täysin varman siitä, että on alanvaihdon aika. Joka aamu töihin mennessä, mietin mihin minut (avustaja) tänään heitetään tuuraamaan, ellei oma avustettavani ole paikalla. Yhdestä ryhmästä puuttui lto pari kuukautta ja tuurasin sitten sielläkin. Yli 20 lasta yhdessä ryhmässä alkaa olla pelkkää päivistä selviytymistä. Ja pitäisi paperityötkin sen lto:n ehtiä hoitaa. Jotenka en tosiaan ole ajatellut kouluttautua lisää päästäkseni lto:ksi vaikka töitä olisikin, koska se työ ei ole mielekästä. 

 

Lastenhoito on kivaa ja hoituu minulta luonnostaan. Mutta miellyttävät työpaikat alkaa olla historiaa nykyisillä henkilökunnan vähennyksillä ja lasten lisäyksillä. Juuri oli joku tutkimus ollut kuinka paljon on jo sairaslomalaisia tästä syystä, kun työolosuhteet on kamalat. Eli mikäli hoitoalalla halutaan pitää henkilökuntaa noin yleisestikin, ei kohta enää kutsumus riitä. Tarvitaan porkkanoita jotta sitä työtä suostuu väki tekemään!

Juliaihminen
Juliaihminen

Just tämä! Oikeasti koko sana kutsumustyö pitäisi heittää hevon helvettiin. Se on niin usein eufemismi sille, miksi jostain ei nyt vain haluta maksaa oikeaa palkkaa.

Kun palkka on työn vaatimusten ja määrän sekä palkan suhde on kohdillaan, sitä ei tarvitse enää ajatella ja voi keskittyä rauhassa itse työhön. Kutsumustyö on tällainen ikiaikainen virsi, jossa etenkin naisvaltaitaisilla aloilla oikeutetaan pieniä palkkoja. 

MuuMuu (Ei varmistettu)

Aivan! Ja keksitkö yhtään miesvaltaista alaa/ammattia, jonka palkkausta perustellaan "kutsumustyöllä"? Minä en.

Jenny entinen lto (Ei varmistettu)

Olisin voinut itse kirjoittaa tämän kommentin, täysin samaa mieltä! Jättäydyin pois töistä, koska tuntui että en yksinkertaisesti jaksanut työpäivien jälkeen yhtään mitään. Henkinen ja fyysinen väsymys oli jotain käsittämätöntä, ja olin tuoreena lto:na ehtinyt olla töissä vasta 2 vuotta! Pääsin uudestaan opiskelemaan ja alan vaihtaminen tuntui helpotukselta.

Lastentarhanopeopiskelija (Ei varmistettu)

KIITOS KIITOS tästä tekstistäsi!
Sellainen näkökulma vielä tähän että nyt päättäjät eivät ajattele säästöhoureissaan pidemmälle! Nimittäin, mitä tulee sellaisista lapsista jotka joutuvat taistelemaan aikuisen huomiosta jo päiväkotiuransa alusta lähtien? Parasta olisi sijoittaa lapsiin, lapsuuteen, ja pyrkiä kasvattamaan lapsista terveitä nuoria ja aikuisia. Näin säästettäisiin niitä rahoja joita joudutaan tulevaisuudessa mahdollisestai käyttämään syrjäytyneisiin ja pahoinvoiviin nuoriin ja aikuisiin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Just näin. Mun mielestä on täysin skitsofreenistä horista menemään, että lapsia pitäisi tehdä nyt hirveästi lisää ja samalla olla laittamatta resursseja päiväkoteihin ja varhaiskasvatukseen.

Samaan aikaan on onneksi kaikkea kivaakin, päiväkodeista puhutaan sivistävinä paikkoina, jotka tarjoavat lapselle turvallisen ympäristön opetella tunnetaitoja, ryhmässä olemista ja vaikka mitä, mikä on äärimmäisen tärkeää koko ihmisen loppu elämän kannalta. Mutta on sanomattakin selvää, että tätä varten henkilökuntaa on pakko olla tarpeeksi, jotta oikeasti kaikenlaisiin tilanteisiin pystytään kiinnittämään huomiota, eikä homma mene vain selviämiseksi ja kaaokseksi. 

Meidän päiväkodissa on viikkokirje, jota lukiessa mulle meinaa aina nousta kyyneleet liikutuksesta, kun ne puhuu siellä niin kivasti ja kauniisti lapsista ja siitä, mitä kaikkea kivaa heille on suunniteltuna. <3 

Hennnna (Ei varmistettu)

Julia, oot ihan paras ja tää blogipostaus täyttä asiaa, mutta pliis toivoisin ettet käyttäis skitsofreenisuutta tehoadjektiivina. Tajuan, että kyseessä on kevyt heitto, mutta mielenterveysongelmilla on ihan tarpeeksi stigmaa jo ilman että niihin liitetään puhekielessä negativiisia konnotaatioita vain oman ilmaisun rikastamiseksi. Yläastehenkinen "onpa homoo" nolon synonyyminä alkaa väistyä, seuraavaks voitais lopettaa mielenterveyskuntoutujien tahaton sheimaaminen – eritoten kun koskaan ei voi tietää, vaikka oma mieli vielä joskus järkkyisi.

Torey
Näissä neliöissä

Meiän eskarilaisella on ryhmässä 10 lasta vaan tänä vuonna, ihan mahtavaa! Ja lähipäiväkoti jossa kuopus oli osa-aikasena, oli se 20 lasta, mutta 5 aikuista, plus siivooja! Ihan mahtava paikka! Kehuinkin kyllä sen maasta taivaisiin! Lisää sellaisia pieniä paikkoja. Mun mielestä ne 6 ryhmän ja 120 lapsen päiväkodit on kamalan ahdistavia! Pari hyvin toteutettua sellaista olen nähnyt. Meidän lapset oli joskus yhdessä. Yhteistä niillä oli riittävät tilat ja riittävä henkilökunta. 

Nu (Ei varmistettu)

Kiitos tästä.
Ihan koko Suomessa voitaisiin korottaa ltoiden palkkoja. Työ on todella vaativaa ja raskasta ja työmäärä vaan lisääntyy koko ajan. Joudumme itse myös kustantamaan kaikki vaatteet, ulkovaatteet,varusteet yms. Esim jos tiedossa on luistelua on sun ite ostettava luistimet. Sadesäällä tarviit sadevaatteet ja talvella hyvät ulkoiluvaatteet. Ja mihinkään näihin et saa penniäkään kunnalta.
Puhumattakaan siitä että minkäänlaisia bonuksia, palkankorotuksia on turha edes haaveilla.
Tampereen seudulla vakkaripaikan saanti on jo kiven alla ja aina palkataan vaan sijaiseksi joka on kesät työttömänä.
Työtehävät kasvavat. Lasten lisäksi pitää tehdä työvuorot,hoitaa logistiikka yms tilaukset, siivota jne. Kunta ei voi edes ostaa tarpeeksi siivouspalveluja ja siistijät sanovat ettei heille esim kuulu pölyjen pyyhintä leluhyllyiltä. Ltoille kuuluu kaikki. Koskaan ei tule tilannetta mikä ei meille kuuluisi.

Sori avautuminen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyvä avautuminen! Ja toi on täyttä paskaa, jos pienituloiset työntekijät laitetaan tappelemaan toisiaan vastaan (kuka pyyhkii lelut), kun oikeasti ongelma on ihan jossain muualla.

Tiia S (Ei varmistettu)

Pelkän palkankorotuksen sijasta täytyisikin huomioida juuri tuo työmäärän kasvu ja turvata ammattilaisille mahdollisuus keskittyä juuri siihen omaan vastuualueeseensa. Ettei homma menisi siihen, että lastentarhan opettajat siivoavat ja tekevät paljon työhön varsinaisesti kuulumatonta hommaa. Lisäisi varmasti työssäjaksamista ja viihtymistä.

Torey
Näissä neliöissä

Mun mielestä on ollut vaan reilua, että myös lto tekee sitten niitä siivoushommia, kun ne on päiväkodin henkilökunnalle siirretty. MUTTA mun mielestä ne ei kuulu kenellekkään, ei opettajalle, hoitajalla, avustajalle jne. Vaan juurikin siivouspuolesta pitäisi pitää huolta! Parasta on ollut, jos päiväkodissa on ollut laitoapulainen. Hän ei ole ollut pääasiallinen siivoajana, vaan sen on hoitanut joku ulkopuolinen firma. Mutta hän on pyyhkinyt pölyjä, pessyt leluja, hoitanut lakananvaihdot, ja tarvittaessa auttanut lasten kanssa uloslähdöissä jne. Sellainen, tai kaksikin, pitäisi saada päiväkoteihin. Viimeisessä päiväkodissa jossa olin töissä, meinattiin kuolla nauruun tai purskahtaa itkuun kun siivooja ilmoitti, ettei heidän työhönsä kuulu tavaroiden siirtely esimerksi, eli siivotaan vaan sieltä missä on tilaa siihen. Siellä me sitten siirreltiin lelukoreja pois lattioilta ja tuuletettiin matot. Siivoamiseen on annettu tietty tuntimäärä ja sen takia vain tiettyinä päivinä ehditään imuroida, toisena päivänä pyyhkiä lattiat. Vessat pestiin päivittäin, mutta ihan kuin siivoajilla olisi aikaa esim. ovenkahvoja pyyhkiä! (Ja siis näissäkin on firmoissa eroja, olen nähnyt myös aivan loistavia joilla on käytetty se aika kuin tarvii ja lähetetty tarvittaessa kaksi siivoajaa!) 

Nor (Ei varmistettu)

Aamen ja kiitos! Tätä pääkaupunkiseudun palkkatasoa olen näin Pohjois-Suomalaisena lastentarhanopettajana ihmetellyt pitkään. Miksi ihmeessä lähtisin (tai kukaan muukaan lähtisi) täältä töihin sinne, kun elintasoni laskisi huomattavasti? Toki lto:n palkka on vastuuseen nähden liian pieni koko Suomessa, mutta elinkustannukset ovat esim. täällä Oulussa paljon kohtuullisemmat kuin vaikka Helsingissä ja töitä riittää täälläkin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Jep! Tätä pitäisi todellakin nyt vähän tarkastaa kunnolla.

Vislaava (Ei varmistettu)

Mä vähän diggailen Sanna Marinin ehdotusta naistenlakosta. Kun naisvaltaisten alojen palkoista puhutaan niin paljon siitä näkökulmasta, ettei niille tarvii maksaa kun ei ne mitään tuota, niin katsoisi hetken aikaa sitten että miten hyvin se yhteiskunta toimii ilman niitä naisvaltaisia töitä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mukana! Terv. Kirjastotäti

Ja kun vielä tänään "sai" lukea Gudren Sjödenin ulostuksen kuinka matalapalkkaisuus on oma syy, ei paljoa enempää tarvitse haastaaKäsittämätöntä puhetta matalapalkoilla rättinsä teettävältä. Ohis, mutta miten niillä rievuilla voi tehdä miljoonia, kun näyttävät siltä että niillä on pyyhitty oksennusmeri pahentuneen vihannesbuffetin jäljiltä?!

Torey
Näissä neliöissä

SIIS TÄMÄ! Jos me naiset mentäis totaalilakkoon viikoksi! Ei tehtäis edes kotitöitä ja hoidettais lapsia klo 6-19 välillä.  Ei miehet saisi lapsia päivähoitoon kun ei olisi hoitajia paikalla. Sihteeri ei toisi kahvia ja pomo saisi hepulin kun mies jäisi sairaan lapsen kanssa kotiin jne. Mies saisi miettiä miten hoitaa töiden jälkeen lapset, kodin, ruuat jne. (Tää kärjistetysti, ei kaikki miehet tarvitse tällästä herättelyä. Esim. mun mies on työssä jossa myös tätä nykyä vähennetään väkeä ja lisätään toisten työtä, eikä palkka silti nouse, vaikka hänen työnsä enemmän miesten alaa onkin.) 

 

Kai se pitäisi haistattaa pitkät ja vaan tehdä se minkä OIKEASTI ehtii. Pitää kiinni laillisista tauoista ja tehdä työtä tasan sen verran mitä palkkansa eteen järkevää on. Missähän kohtaa tajuttaisiin ettei yhteiskunta pyöri. Perusduunareita tarvitaan aika tavalla...

Vierailija (Ei varmistettu)

Sellanen huomio vielä, että en usko, että kunnallisveron lasku ja lastentarhanopejen palkannosto olisi ollut mitkään toisiaan poissulkevat vaihtoehdot. Helsingissä on tällä hetkellä 1500 vakituisessa työsuhteessa olevaa lastentarhanopettajaa ja jos otetaan huomioon pk-seudun 600 lto:n vajaus, niin lastentarhanopettajia tulisi olla varmaan jotakuinkin 1800 kappaletta Helsingissä. Puolen prosentin alennus kunnallisveroon tarkoittaa menetettyinä verotuloina n. 70 miljoonaa euroa. Jos lto:t saisivat vaikka 500 euron palkankorotuksen, niin korotuksen vuotuiset kustannukset eivät olisi kuin seitsemäsosa tuosta 70 miljoonasta (eli n. 10 milj.). Epäilemättä tuo 10 miljoonaa olisi löydettävissä muualta Helsingin kaupungin hallinnosta. Olen itse ollut parisen vuotta kaupungin teknisellä puolella duunissa ja tehostamismahdollisuudet suorastaan hyppivät silmille, kun vertailen nykyistä työpaikkaani vanhaan yksityisen puolen työpaikkaani.

Kirjoitin tän ininäni lähinnä siksi, että musta on ihan kiva, että veroprosenttia tarkistetaan välillä alaspäinkin. Hyvänä taloudellisena aikana se on jopa ihan suotavaakin, jotta menoja ei mitoiteta hyvien aikojen mukaisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

No nythän mä tietenkin unohdin tosta laskelmastani palkan sivukulut eli 20 miljoonaa pitäisi varmaan arvioida 500 euron palkankorotuksen hinnaksi.

Ajatusleikki

Tää on niin järkyttävää, että mua itkettää :(

Voiko tälle tehdä jotain? Pystytäänkö me jotenkin painostamaan järkeä päättäjiin? Tää meno on mennyt ihan älyttömäksi.

Viima (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen sosionomi (Amk) ja vaikka en tee töitä päiväkodissa moni ystäväni tekee.

Ylipäätään sosiaalialan palkat ovat aivan naurettavia. Itse olen päivätoiminnan ohjaaja ja työskentelen kehitysvammaisten aikuisten kanssa. Palkka on juurikin tuo reilu 2300€. Meillä on kaksi lasta ja onneksi mies tienaa paremmin, muuten eläminen olisi jo todella tiukkaa. Jos meille tulisi vaikka ero niin en tiedä miten selviäisin, esim. tarpeeksi halpaa asuntoa tuskin löytyisi.

Harmittaa, koska teen omasta mielestäni tärkeää työtä. Motivaatio alkaa kuitenkin loppua. Asiakasryhmämme on haastava, työhön kuuluu paljon suunnittelua, vaihtoehtoisia kommunikaation muotoja täytyy osata ja osa asiakkaistamme saattaa olla väkivaltaisia eli lyönnit ja potkut ovat tuttuja myös. Mennään pienellä resurssilla, koko ajan on kiire auttamaan ja avustamaan. Ruokaillaan asiakkaan kanssa, kahvitaukoja harvoin on. Lisäksi siivotaan tilat itse.

Eli alanvaihtoa valitettavasti harkitsen... Juuri hyväksyttiin uusi työehtosopimus, itse olisin ollut valmis lakkoon. Jos me emme tee tätä työtä, mihin nämä ihmiset laitetaan ja mitä he päivänsä tekisivät? Tässä työssä on kyse myös ihmisarvosta ja mahdollisuudesta mielekkääseen elämään.

EllenR (Ei varmistettu) https://helpostionnellinen.com

Kiitos tästä aiheen avaamisesta. Suomessa yliopistossa koulutettu lastentarhanopettaja ja 2300kk ei vain toimi. Toivoisin, että oma kotikuntani Kirkkonummi (asun tässä ihan herrasmiessopimukseen kuuluvan Espoon rajalla) ymmärtäisi nyt toimia ja saada lisää houkuttelevuutta ja veronmaksajia. Tuusulassa lastentarhanopettajat tienaavat reilu 2500 euroa ja siellä tilanne ei ole ollenkaan näin ongelmallinen. Ja toinen juttu on tuo, että työ ei tuota mitään - sehän ei pidä yhtään paikkansa, sieltä ne kasvaa ne uudet veronmaksajat näiden lastentarhan opettajien suojissa, jotka yhdessä vanhempien kanssa tekevät näistä pienistä toimivia ja sopeutuvia yhteiskunnan jäseniä. Jos koulutukseen ei saisi ikinä säästöissä kajota, niin ei saisi näihin varhaiskasvattajiin tai opettajiinkaan. Vaikka ala olisi miten kutsumus, Helsingissä on ainakin aivan onnetonta yrittää elää 2300 euron palkalla ellet satu naimaan itseäsi todella rikkaaseen sukuun. Ja silloin sopii miettiä, että kuka jatkaa tuota työtä sen jatkuvan vaihtuvuuden ja säästöjen keskellä.
Ehkä tämä meni vähän henkilökohtaiselle puolelle, koska tyttöni omahoitaja päiväkodissa (pienten lastentarhanopettaja) muutti juuri Tampereelle ja paikka on ollut nyt puolitoista kuukautta auki. Kaiken lisäksi se on äitiyslomasijaisus, joten siinä voidaan miettiä houkuttelevuutta. Menkää lastentarhanopettajat lakkoon!

Saaaaaaara (Ei varmistettu)

Niin ja varhaiskasvatustan on siitä poikkeuksellinen ala, että yksityisellä tienaa reilusti VÄHEMMÄN kuin kunnallisella! Kaikkialla ainakin vielä parisataa alaspäin tuosta 2300 eurosta.

Luokanopettajaksi kouluttautuminen houkuttaa, vaikkei sekään helppoa työtä ole, mutta palkkaa saisi reilusti enemmän ja tietysti syys-, hiihto-, ja kesälomat. Ja ehkä koulun puolella loppuisi se iänikuinen tädittely ja saisi ammatilleen julkisestikin hiukan arvostusta eikä ”kyllä kuka tahansa jolla on kaksi kättä ja lämmin sydän voi tuota työtä tehdä”-potaskaa.

T. Lto yksityisellä, 2100€/kk

Tää on niin tärkeä aihe!!! Itkettää ja harmittaa kaikkien lastentarhanopettajien puolesta.

S a a r a H (Ei varmistettu)

Amen! Päässä kohisee, kun ottaa kupoliin tämä tilanne.

Mä oon kohtapuoliin heivaamassa nakeroani päiväkotiin ja en tiedä, hirvittääkö enemmän sen nakeron vai henkilöstön takia. Ehkä molempien.

Oma sisareni lähti LTO:na alalta alle 5 vuoden jälkeen (toiseen Pohjoismaahan), kun kyllästyi jatkuvaan ja täysin t i e t o i s e s t i käytettyyn vajaamiehitykseen, vanhemmille valehteluun työntekijätilanteesta, esimieshommien teettämiseen työntekijöillä, paperihommien kuten vasujen löperöön "hoitamiseen" ja siihen, että edes krhm erään ison pääkaupunkiseudun kunnan pomojen pomo ei saanut mitään otetta yksikön esimiehen sekoiluihin. Vaikka työsuojelu ja liitto puuskuttamassa niskaan, että kun ihan lakisääteisiä ja työehtosopimukseen kuuluvia asioita nämä.

Sellainen ero pks-kuntien välillä oli, että käyttörahat olivat aika eri luokkaa ja toisaalla soitettiin pomon pomolle, jos ei ollut tarpeeksi henkilökuntaa mestoilla, kun vanhemmat toivat lapsiaan hoitoon. Että peräänkuuluttaisin myös sitä, että oikeesti pokkana vaan kuntalaispalautetta ja sitkeesti meteliä asiasta, meidän palveluitahan nää on.

Sanna Marinin naisten lakko - saakeli se olisi jotakin. Pistetään muijat lappu luukulle ja puhelimen kamera kuvaamaan, miten yhteiskunnan "tuottavat" (tämä tuottavuuspuhe on niin vinoumia täynnä että..) ajattelevat tuottavansa tuotoksensa.

Kutsumus-bullshitti esim lääkärin työhön verraten onkin kiinnostava: siis oliko se vai eikö se raha iso asia siinä työssäkäynnissä? Juu. Eikä silti se ainoa asia.

Sitäkin jäin pohtimaan, että kovalla rahalla maksetaan, että saadaan se lekuri ees keikalle päivystämään viikonlopuksi, miksei raha(kannustin) puhuisi myös tässä tilanteessa, työn kehittämisen ja järjestelemisen lisäksi. Toi korkeakoulututkinnolla hyllyjä pyyhitään ja kalusteita siirrellään on myös erittäin tuttua perusopetuspuolelta... hohhoijjaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis tämä kommentti:

"Luokanopettajaksi kouluttautuminen houkuttaa, vaikkei sekään helppoa työtä ole, mutta palkkaa saisi reilusti enemmän ja tietysti syys-, hiihto-, ja kesälomat. Ja ehkä koulun puolella loppuisi se iänikuinen tädittely ja saisi ammatilleen julkisestikin hiukan arvostusta eikä ”kyllä kuka tahansa jolla on kaksi kättä ja lämmin sydän voi tuota työtä tehdä”-potaskaa."

T Ä M Ä . Sata ja tuhat ja miljoona kertaa tämä. En ole vielä edes valmistunut (toki lto:n työtä jo teen koska huutava pula) ja kyllä, maisterivaihe luokanopettajaksi on alkanut aika paljon kiinnostelemaan tässä hiihtolomien aikaan kun on sijaisen sijaisen sijaista ja varamiestä yksiköt täynnä...

Suskinen (Ei varmistettu)

No eipä tuo luokanopettajankaan duuni mitään herkkua ole näinä aikoina. Tervetuloa vaan alalle :). Ihan samalla tavalla sielläkin siirrellään tavaroita ja pyyhitään pölyjä tietokoneista, kun se homma vaan ei kuulu siivoojille. Puhumattakaan jatkuvasta työtaakasta ilman vessataukoja, heterogeenisesta oppilasaineksesta ja haastavista vanhemmista. Olen monesti miettinyt alan vaihtoa ja jos ei kesälomaa olisi olisin jo muualla töissä.
Naistenlakko saa täältäkin kannatuksen!

SaaraCecilia

Voisiko niitä varhaiskasvatusmaksuja nostaa? Koitin saada selkoa tilanteeseen, mutta ilmeisesti jos vanhempien yhteenlasketut kuukausitulot ovat noin 5500€, niin joutuu jo maksamaan korkeinta mahdollista maksua 290€. Suomessa kuitenkin mediaanipalkka on melkein 3000€ eli puolet palkansaajista kuuluvat tuohon eniten maksavaan ryhmään.

Mun mielestä olisi täysin perusteltua nostaa varhaiskasvatusmaksun enimmäismäärää, sillä varsinkin pääkaupunkiseudulla vanhempien yhteenlasketut kuukausitulot voivat olla todella korkeita ja jos ajatellaan, että päiväkodin yksi yhteiskunnallisista tehtävistä on vapauttaa työvoimaa yritysten käyttöön niin eikö silloin varhaiskasvatusmaksu voisi olla sitä suurempi, mitä tuottavampaan käyttöön se vapautettu työvoima menee.

Toisaalta olen myös aina ihmetellyt sitä, miksi varhaiskasvatus ylipäätään on maksullista, mutta toisaalta peritäänhän kunnallisesta terveydenhuollosta yms. myös maksuja. En tosiaan tiedä, mikä olisi paras keino rahoittaa päiväkoteja, mutta selvää on, että lisää palkkaa lastentarhanopettajille on maksettava ja varhaiskasvatusmaksujen nostaminen hyvin tienaavilla voisi olla yksi keino tähän?

Torey
Näissä neliöissä

Ne tarttis saada jotenkin järkevämmiksi ne maksurajat. Me maksetaan automaattisesti kalleinta maksua, vaikkei yhteiset tulot ole mitään kroisosten luokkaa. Ja jo sen 2050€ tienaava yksinhuoltaja maksaa sen korkeimman maksun. Siitä kun otetaan eka verot pois, sitten hoitomaksu ja vuokra/laina niin ei ole kovin paljoa ylimääräistä enää. Porrastuksesta pitäisi ehkä tehdä laajempi maksujen suhteen. 

Torey
Näissä neliöissä

Ja just se, että reilut 3000€ tienaava perhe maksaa saman summan kuin 6000€ tienaava. (Piti käydä kyttäämässä oikein meidän seudun maksutaulukoita.) :D

S a a r a H (Ei varmistettu)

Musta pitäisi mennä maksuttomaan suuntaan, sillä eikö maksumatematiikka yhdistettynä naisten matalampaan palkkatasoon ole juuri se yhtälö, jossa jäädään mieluummin kotihoidontuella kotiin? Sounds like epätasa-arvoista. Terveydenhoidon puolella maksujen merkitys budjeteissa ei ole ollut suuri, mutta pienituloisten käyttäjien kohdalla jopa syy lykätä hoitoon hakeutumista.

Musta varhaiskasvatus pitää maksaa kokonaan verotuloilla, ja veroprosentin ja verotulojen läpivalaisu on erittäin tarpeen. Esimerkiksi mua puhuttelis informatiivinen datajournalismi Helsingin kuntataloudesta ja siitä, että mites sitä massia nyt oli ja mihin sitä käytetään. Ja jos olette tällaiseen törmänneet, otan ilolla vastaan!

Toinen asia rahapuheen rinnalle: varhaiskasvatuksen typistäminen puheissa lähinnä lasten hoitoreservaatiksi, jotta vanhemmat voi käydä töissä tuottamassa, ei tee oikeutta sille, mitä varhaiskasvatus voi parhaimmillaan olla. Ja Julia, olen ilahtunut kerrottuasi, miten Alpun päivähoidossa vaikuttaa olevan oikeesti hyvä meininki!

Juliaihminen
Juliaihminen

Olen samoilla linjoilla maksuttoman päiväkodin kanssa. Musta se menee samaan kategoriaan kuin peruskoulu, ja tästä syystä subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen on yhteiskunnan jalkaan ampumista. Ja kyllä, naiset ne jäisi tämän "perheen yhteisen päätöksen" matematiikan tehtyään vielä useammin kotiin, ja kuilu miesten ja naisten tulojen välille vain syvenisi. 

Ja joo, tämä oli aika provo kirjoitus talouden näkökulmasta, halusin vähän niin kuin vastata samalla kylmällä byrokratiakielellä kuin millä tästä asiasta on puhuttu. Olen tämän puolen vuoden kokemuksen perusteella valtava varhaiskasvatusfani. Kun viikkokirjeissä kerrotaan, miten "tällä viikolla olemme keskittyneet tunnetaitoihin ja hyvänä kaverina olemiseen", olen täysin ällikällä lyöty, miten nämä ammattilaiset osaavat opettaa mun 2-vuotiaalle sekopäälle tällaisia taitoja. Ja kyllä sen huomaa: ei se enää töni niin paljon kavereita ja tulee aina halaamaan, kun tajuaa tehneensä jotain, joka saattaisi aiheuttaa mielipahaa jollekin. :) Toki osa tästä on luontaista kehittymistäkin, mutta paha sanoa, paljonko. 

SaaraCecilia

Joo, oon samaa mieltä siitä, että varhaiskasvatuksen tulisi olla maksutonta. En tunne kuntapolitiikka yhtään, mutta uskoisin, että realistisempi vaihtoehto saada lisää resursseja päiväkotien käyttöön olisi kuitenkin rukata tota maksupolitiikkaa etenkin siksi, että mun mielestä parempituloisilla olisi varaa maksaa päiväkodista enemmänkin kuin he maksavat nyt. Helppo on tietysti huudella nyt, kun ei tämä asia ole vielä ajankohtainen, mutta jossain määrin on outoa, ettävarhaiskasvatusmaksu on sama vanhemmilla, jotka tienaavat yhteensä 5500 euroa ja vaikka 10 000 euroa (ei mitenkään epätavallista). 

Ja nimenomaan, subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen on ihan jostain alimmasta Danten helvetistä. Aktiivimallikeskustelun jalkoihin jäi myös se huomio, että nykyhallitushan rajasi työttömien lasten oikeutta päivähoitoon niin, että se saa olla vähimmillään 20 tuntia viikossa. Useassa päiväkodissa on ilmeisesti vielä niin, että tämän 20 tuntia saa käyttää puolittaisina päivinä viitenä päivänä viikossa. Ei liene kovin helppo ottaa vastaan nopeaa keikkatyötä, jos lapselle ei löydy heti hoitajaa puhumattakaan siitä, kuinka valtavan epäreilua tämä on varsinkin vanhempia lapsia kohtaan, jotka ovat jo tottuneet viettämään koko viikon päiväkodissa tuttujen lapsien kanssa.
 
Vaalien lähestyessä olisi mukava lukea juttuja, joissa summattaisiin nykyhallituksen päätöksiä, jotta ihmiset tietäisivät, pitääkö hallitusta vaihtaa vai jatketaanko samalla...

Sopa (Ei varmistettu)

Tää on asia, joka on jo vuosia saanut mun veren kiehumaan. Mun mielestä asiallinen LTO:n palkka olisi tonnin korkeampi. Mä en voi käsittää miten tässä yhteiskunnassa voidaan kohdella noin korkeastikoulutettuja ammattilaisia, jotka pitää huolta meidän lapsista. Ahdistaa lisäksi kun olisin täysin valmis barrikadeille asian puolesta mutta en tiedä mitä asialle voisi tehdä - ryhmäkokoja pitäisi pikemminkin pienentää, joten tarvittaisiin enemmän henkilökuntaa JA heille enemmän palkkaa. Itse maksaisin mielelläni enemmän veroja (muutenkin), mutta sille tuskin löytyy poliittista kannatusta tällä hetkellä. Kaikki kunnia ja kiitos lapsiani hoitaneille ja hoitaville ihmisille, ansaitsisitte sen kiitoksen myös rahassa ja työolosuhteissa.

Oma tie (Ei varmistettu)

Nyt sulla on sellanen hyvätuloisen ihmisen katsantokanta palkkoihin. Tosiasia on, että julkisella puolella koulutetut ihmiset, joilla on itsenäinen yhteiseen etuun vaikuttava työ, jossa joutuu tekemään päätöksiä ja olemaan aloitteellinen ihan eri tavalla kun lastentarhanopettajat, ei tienaa monestikaan tuon enempää. Ainakaan jos on nainen. Välillä oikein ärsyttää kun lastenhoitajista ja sairaanhoitajista on tehty "virallisia" pienipalkkaisia ja köyhiä, vaikka on paljon ammattiryhmiä, joissa tehdään jopa vaativampaa työtä (näillä edellämainituilla on esim aina ryhmän tuki) ja palkka on jopa pienempi. Muilla ryhmillä ei vaan ole sitä joukkovoimaa! Luulenpa, että pienimmät palkat ovat julkisen puolen naisilla, jotka työskentelevät miesten kanssa erilaisissa projekti- ja suunnittelutöissä. Puhumattakaan töistä, jotka katsotaan avustaviksi töiksi, vaikka vaativatkin koulutusta ja itsenäistä työskentelyä. Kyllä mä sairaanhoitajille ja lastentarhanopettajilla mielelläni soisin isommankin palkan, siitä ei ole kyse. Kauhistuin, kun kuulin, että terveydenhuoltoala on eriytymässä omaksi ryhmäkseen. Sen jälkeen mut julkisen alan naiset ovat täysin ilman etujoukkoja, joiden perässä roikkua. Meistä muista ei vaan tiedetä!

Juliaihminen
Juliaihminen

En oikein saa kiinni siitä, miten mulla on hyvätuloisen ihmisen katsontakanta palkkoihin. Mielelläni otan kritiikkiä vastaan, jos selitätä vähän paremmin?

En itse näe tätä nollasummapelinä, jossa vain yhden ryhmän palkkoja voidaan nostaa ja muita ei, eli että jos ajaa yhden pienipalkkaisen ryhmän etua, se olisi automaattisesti pois muilta ryhmiltä. Toki kaikkia epäkohtia palkkauksessa kannattaa tuoda esiin, ja siksi kaikenlainen järjestäytyminen kannattaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä tarkoitat ryhmän tuella? Ja mistä tiedät millaisia itsenäisiä päätöksiä lastentarhanopettajat ja sairaanhoitajat tekevät? Sairaanhoitajien työtä ei hahmoteta yhtään. Kannattaa tulla päiväksi teho-osastolle sairaanhoitajan työtä seuraamaan, niin huomaisit miten itsenäistä ja yksinäistä työ on. Palkka on yleensä meillä suunnilleen sama kaikilla, eikä erityisosaamisesta saa mitään korvauksia. Sitten puhutaan vielä lisien viennistä ja lisätään työtunteja.

Joka tapauksessa varhaiskasvatustyö on yhtä tärkeää kuin terveydenhuoltotyö, ja molemmissa työskentelevät ansaitsisivat kunnollisen korotuksen palkkaansa. Tehyn viimeisin kampanja lähinnä naurattaa. Muista julkisen puolen tehtävistä en osaa sanoa, koska en ole tällaisia töitä tehnyt.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ryhmän tuella tarkoitan ay-liikettä: sitä että oikeuksia on helpompi vaatia porukalla kuin yksilönä.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommenttini oli oma tie -nimimerkille vastaus, jostain syystä tuli sun kommentin perään.

Juliaihminen
Juliaihminen

Aa Lol! Mulla on joskus puhelimella vaikeus hahmottaa näitä kommenttisuhteita! Pahoitteluni! :D 

Oma tie (Ei varmistettu)

En tarkoittanut sitä kritiikiksi. Ajatus oli, että 2300 on suomessa aika tavanomainen palkka, millä tuhannet ja tuhannet suomalaiset joutuvat elämään. Se ei ole edes erityisen pieni kun vertaa vaikka näihin ns avustavista töistä saataviin palkkoihin. Toimistotyöntekijöitä ym. Miesvaltaisiin aloihin verrattuna se on pieni. Ehkä pienimmät palkat on miesvaltaisten työpaikkojen avustavissa töissä olevilla naisilla. Ja voit uskoa, että niistä ei uutisoida, eikä kirjoitella... Eikä ajatus missään vaiheessa ollutkaan, että se on pois muilta. Kirjoitin, että mielelläni suon hoitajille paremman palkan ja kauhistelin sitä, että jos eriytyvät omaksi liitoksi, häipyy monilta pienempi palkkaiselta vetoapu. Eli kirjoitin juuri päinvastoin
PS. Ja tietysti hyvätuloisen ihmisen silmin näkee palkan eri mittakaavassa kun keski- tai pienituloisen silmin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Olet ihan oikeassa! 2500 on Suomen yleisin palkka, eli tuo 2300 ei ole siitä hirveästi matalampi. Mutta oma ajatukseni on juuri tämä, että koska lto-työntekijöistä on niin kova pula, niin palkan pitäisi selvästi nousta. Vaikkapa monilla pienipalkkaisilla aloilla palkat ovat niin pienet jonkun verran siksi, että tekijöistä ei ole pulaa vaan aloilla on kova kilpailu työpaikoista. Tämä on tietenkin tosi kurjaa, mutta helpommin ymmärrettävissä. 

Toki ay-liikettä tarvitaan juuri siksi, että kukaan ei polkisi alan tietyn hintoja vaan työnantaja joutuisi maksamaan tasapuolisesti kaikille reilun palkan.

Jaanak (Ei varmistettu)

Hmmm, ihan hyviä pointteja ja tosiasiahan on, että 2300€ on aika pieni palkka. Mutta, mielestäni Suomessa ei olla valmiita maksamaan päivähoidosta, ei edes ne lasten vanhemmat, jotka palvelua käyttävät ja valittavat siitä. Suomessahan on todella edullinen päivähoito, joka katetaan melkein kokonaan verovaroin. Mielestäni on myös hyvä kysymys, että valitetaan ettei ole henkilökuntaa ja sitä on liian vähän, mutta ei haluta maksaa yhtään enempää lasten hoidosta. Eikö palvelun käyttäjä kuitenkin olisi se, joka voisi maksaa vähän enemmän laadukkaasta hoidosta, joka kuitenkin on Euroopan mittapuilla hyvinkin edullista. Ihan kaikkea ei mielestäni tarvitse verorahoilla kattaa.

Sopa (Ei varmistettu)

Siinä on vaan se, että maat, joissa päivähoito on markkinahintaista, tuppaavat olemaan kotiäitiyhteiskuntia, koska vaikka jo 2 lapsen hoitokustannukset tulevat niin kalliiksi, että äidin ei kannata tai suoranaisesti ei ole varaa mennä töihin (joo joskus ehkä myös isän mutta you know). Suomella ei käsittääkseni ole pienenä maana varaa pitää puolta työvoimasta kotona, eikä myöskään antaa syntyvyyden enää laskea.

Jaahah (Ei varmistettu)

En tarkoittanut, että koko päivähoidon tarvisi olla reaalihintaista, vaan sitä, että kyllä niitä päivähoitomaksuja voitaisiin vähän nostaa palvelun laadun ja saatavuuden takaamiseksi. Ei yhteiskunnan tarvitse koko päivähoitoa maksaa. Vetosit korkeaan verotukseen, mutta kuinka paljon esimerkiksi lapsettomien tulee maksaa korkeissa veroissa muiden lasten päiväkotimaksuja? Suomessa on hyvät sosiaaliset palvelut mikä on hyvä asia, mutta ei kaikkea voida olettaa pelkästään yhteiskunnan maksavan. Eikä mielestäni päiväkotimaksujen korotukset olisi huono asia ollenkaan. Toki kannatan ei tuloihin perustuvaa korotusta. Ja kyllä, minulla on kaksi päiväkoti ikäistälasta ja olisin valmis maksamaan vähän enemmän päväkotimaksuja, että saan lapsilleni hyvää ja asiantuntevaa hoitoa. Suomessa päväkotimaksut ovat nykyiselläänkin todella alhaiset, eikä kaikkea voi aina odottaa yhteiskunnan verorahoista maksettavan. Itse en ainakaan olisi veronkorotuksiin valmis.

Sopa (Ei varmistettu)

Viittaat veroasialla vissiin aiempaan kommenttiini? Mun mielestä vaan vääryys on vääryys ja se on oikaistava - tällä hetkellä yhteiskunta ja perheet repivät työtehonsa lastentarhanopettajien ja -hoitajien selkänahasta. Ja asiallista korotusta ja samanaikaista työolojen kohennusta (= enemmän henkilökuntaa) ei vaan ole mahdollista saada aikaan pelkillä maksujen korotuksilla (ellei pistetä todella tuntuvia korotuksia ja sitten olla valmiita siihen että monet naiset jäävät kokonaan kotiin).
En minäkään erityisesti HALUA maksaa enempää veroja, mutta mulle sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja se, ettei ketään riistetä on huomattavasti tärkeämpiä asioita kuin se, että saan pitää kaikki rahani.
Lapsettomat tosiaan joutuvat maksamaan lapsiperheiden kustannuksia verovaroistaan, mutta lähes kaikki yhteiskunnat kompensoivat lasten saamista jotenkin koska haluavat ihmisten hankkivan lapsia ja toisaalta haluavat tukea vanhempien paluuta työelämään (päivähoidolla). Samoinhan terveet kompensoivat sairaiden hoivaa jne. Ei sillä argumentilla voi puolustella lto:den epäreilua kohtelua.

Sopa (Ei varmistettu)

Lisään vielä että tietenkin olisin MYÖS valmis maksamaan korkeampia ph-maksuja tän tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt vaan sinne korkeimpaan maksuluokkaan joutuu, kuten mainittu täälläkin, todella helposti. Mielestäni voisi lisätä yhden maksuluokan sinne yläpäähän (ja siis itse menisin siihen luokkaan heittämällä).

Vierailija (Ei varmistettu)

Päivähoidon maksuihin, mä mielelläni maksaisin enemmän jos raha kohdistettaisiin päivähoidon olosuhteiden parantamiseen (kasvattajien palkkaukseen, ryhmien pienentämiseen jne). Mutta sitten toisaalta...Suomessa on sellainen kiva juttu kun progressiivinen verotus ja se hyvätuloisempi kyllä maksaa aika suuren osan siitä hyvätuloisuudestaan yhteiseen pottiin (sen näkee siinä että kun saa vaikkapa 500e/kk palkankorotuksen niin reaaliansioissa palkka korottuu alle 200e/kk). Eli kyllä verotuksen progressio aika lailla iskee (meidän taloudessa vanhempien bruttopalkat on haarukassa 4000-5500e/kk ja ei tietysti tekisi tiukkaa maksaa enemmän yhden lapsemme päivähoidosta...mutta oikeasti kannattaa muistaa että prosentuaalisesti maksamme enemmän yhteiseen pottiin tuloistamme kuin pienemmällä palkalla toimeentulevat...ja aatteles jos maksu nyt vaikka tuplattaisiin ja meillä olisi yhden lapsen sijasta vaikka kolme lasta, niin tilanne voisi kirpaista ihan eri tavalla).

Niin ja näin hyvätuloisen (monessakin mielessä paljon lto:n tai lastenhoitajan työtä kevyemmässä työssä olevan, toisaalta ehkä jossain aspektissa myös haastavammassa työssä olevan) näkökulmasta 2300e/kk on aivan liian vähän lto:n työstä ja palkkakartelli on erittäin törkeää. Eli todellakin soisin rutkan palkankorotuksen JA työolosuhteiden parannuksen päiväkodin arkea pyörittäville (ja omalta osaltani mielelläni siihen osallistuisin juurikin esim. verotuksen muodossa). Tosin juuri kun luin Otso Kivekkään kirjoituksen Sote:n kustannuksista Helsingin seudulle, niin eiköhän pk-seudun kaupunkien talous ole Kepun puljauksen takia real soon todella pahasti kuralla ja siinäpä sitten leikataan mistä vaan euroja irti saadaan :/ https://www.hs.fi/paivanlehti/07032018/art-2000005593592.html?share=23e1... (valitettavasti maksumuurin takana tämä).

Vauvantaisin (Ei varmistettu) https://vauvantaisin.wordpress.com

Kun Janne Kataja haastattelee Napakympissä neiti A:n, B:n ja C:n, henkilön ammatin alipalkkauksen saa selville helposti. Nimittäin sellaista työtä tekevälle neidille Kataja näyttää aina sanovan: "xxxxxx, se on arvokasta ja tärkeää työtä."

Pages

Kommentoi