5 kivointa kahvilaa Turussa

cafe qwensel.jpg

cafe qwensel turku.jpg

Minä tyttö antauduin Turussa ollessani lukuisille kahvinautinnoille. Koska vielä on kesää jäljellä (ja ilmeisesti kahvia voi juoda myös syksyisin), kerron teille nyt parhaat vinkit Turun kahvilaskeneen.

Apteekkimuseon kahvila, eli Café Qwensel on mun uusin rakkaus. Turun jokirannassa sijaitseva Apteekkimuseo itsessään on vähän elähtänyt mesta, mutta kuulin juuri, että sitä ollaan uudistamassa pian (jee!). Siisteintä (tai siis friikeintä) museossa on siellä eläneen tytön hiuksistaan tekemät taulut. Kuulemma 1800-luvulla oli muodissa tehdä hiuksista tauluja, ja tällaisen taulun lahjoittaminen toiselle oli henkilökohtainen ele. No sen voin kyllä uskoa. Ainakin itse ottaisin melko henkilökohtaisesti, jos joku toimittaisi kuolleita hiuksiaan mulle.

Okei, takaisin asiaan. Me käytiin Alpun ja siskoni Lotan perheen kanssa Apteekkimuseon takana sijaitsevassa kahvilassa. Terassia ympäröi punaiset puutalot ja amparoi mukulakivikatu (mä tiedän, että amparoi ei ole sana, mutta se jotenkin sopi tähän). Kahvilan norjalaiset munkit räjäytti mun tajunnan (siis leivonnaiset, mitään uskonnollista elämystä ei ollut nyt tarjolla). Vieressä on semmonen lapsille tarkoitettu Apteekkimuseon huone, jossa lapset saivat riekkua.

Siinä vieressä on myös Fortuna-kortteli, jossa on aivan ihana Turun kauppaSiellä myydään kaikkia Föri-tyynyliinoja, tyylikkäitä julisteita ja Kui Designin vauvanvaatteita.

Café Qwensel osoitteessa Läntinen Rantakatu 13 B

gaggui.jpg

Gaggui on muodostunut Turussa lyhyen elinikänsä aikana klassikoksi. Se on lähellä Rautatieasemaa, ja suosittelenkin, että jos tulee junalla Turkuun, aloittaa Turku-tourinsa sieltä. Paikka on kauniisti sisustettu ja lapsiystävällinen, itse tehdyt kakut ovat tietysti hyviä.

Kun istuskelin täällä ystäväni Marin kanssa pari tuntia, panin merkille, että kaikki sisään tulleet asiakkaat olivat tosi tyylikkäitä. No, turkulaiset yleensä ovat.

Humalistonkatu 15a

alua kahvila.jpg
Aboa vetuksen museokahvila Aula Café on museokahviloiden aatelia. Paikan brunssilla olen tuntenut sellaista ”jazz soi, kulttuuri-ihmiset ne vain ympärillä keskustelevat ja oh elämää!” -tunteita monet kerrat. Myös kesän torstai-iltoina kahvilan sisäpihalla järjestettävä Ydintalvipuutarha on ollut yksi aivan ehdoton suosikki Turussa. Siellä soitetaan epätavanomaista musiikkia ja juodaa viiniä.

Mutta faaak! Katsoin juuri niiden nettisivuilta, että imeisestä Aula lopettaa elokuun lopussa. Tämä on väärin.

Itäinen Rantakatu 4–6 

kirjakahvila turku.jpg

kirjakahvila.jpg

Turun Kirjakahvila on tärkeä osa Turun kulttuuriskeneä. Siellä järjestetään vaihtoehtoista, epäkaupallista ja kiinnostavaa toimintaa, kuten kirjailijavierasiltoja, leffanäytöksiä, livekeikkoja, kirpputoreja ja lukupiirejä. Siellä myös myydään hyviä teoksia. Kahvilan vegaanista lounasta (5 e!!) kannattaa käydä testaamassa.

Paikka on erityisen lähellä sydäntäni myös siksi, että Turussa opiskellessani olin siellä vapaaehtoisena duunissa. Maanantai-iltaisin aina pari tuntia. (Paikka siis pyörii vapaaehtoistyöllä.) Silloin sieltä sai ottaa lounaalta jääneet ruuat kotiinsa, ja mun pakkasessa oli aina muutama kirjiksen kasviskeittökönttäle odottelemassa. Oli ihanaa hipsutella kahvilassa villasukilla ympäriinsä ja hypistellä kirjoja ja sarjiksia. (Lisäksi aina jännitin, osaanko käyttää niiden vanhaa kassakonetta.)

Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha
(Eli sama paikka, jossa julistetaan joulurauha.)

cafe art.jpg

Café Artin mainitseminen tuntuu turhalta, koska kaikki sen tietävät ja sitä rakastavat, mutta toisaalta olisi häväistys, jos sitä ei mainitsisi. Etenkin kesäisin, kun kupposen voi kantaa ulos jokirannan tuntumaan, elämä tuntuu täydelliseltä. Joskin myös talvella pittoreskeissä sisätiloissakin kahvittelu on suositeltavaa.

Café Artista ponnistavat Suomen baristakisoissa pärjäävät hahmot, kuten ystäväni Joona, joka keitti pieteetillä täällä kahvia monta vuotta. (Harmi kyllä hän tekee nykyään mitä lie jotain psykologin hommia, hyvä mies meni pilalle.)

Läntinen Rantakatu 5

 

Onhan Turussa muitakin ihania kahviloita (kuten Kuralan kylämäen kahvila), mutta nämä ovat juuri nyt mun suosikit.

Tuleeko teille mieleen joku muu kiva kahvila Turusta?

 

 

Kommentit (14)
 1. Fabbes café on tietysti ihan huippu! Siellä Piispankadun päässä. Hyvä lounas, ihania kakkuja ja palveluakin saa toisella kotimaisella.

  1. Piispankatu on kyllä top3:ssa Turun kaduista, joten tuonne on mentävä heti seuraavalla Turku-visiitillä! Kiitos!

 2. Kummitätisi
  15.8.2016, 07:39

  Tääl yks turkulaine kommentoi, et Aulan tämänhetkisen kahvilayrittäjän vuokrasopimus päättyy, mutta syyskuussa siellä aloittaa Suomen parhaimman leipomon tittelin voittanut MBakery, joten toivottavasti toiminta jatkuu yhtä laadukkaana.

  Omia kahvilasuosikkejani ovat Fabbes Cafe ja Fika. Molemmat Piispankadulla, joten ne voi testata vaikka yhdellä kävelykierroksella. Kesäisin Kakolanmäellä on kiinnostava paikka vankilanjohtajan talossa, Café Kakola. Heidän leipomuksensa tulevat MBakerystä (vai MBakerysta?), joten ei ole kotitekoista, mutta kiehtovaa Kakolan kakkua on tarjolla. Kahvila tosin menee taas talveksi kiinni nyt 21.8.

  Ja teillä on vielä Ruskon pappilan kahvilakin testaamatta 😉

  1. Tämä oli päivän paras uutinen! Tuo Abo vetus on niin hyvä tapaamispaikka Turussa, kun sinne on helppo löytää ja siellä on aina tilaa, kun se on niin iso.

   Äh kun kesä loppuu, Kakolan kakkua ois kyllä pitänyt käydä testaamassa. Vieläkin muistelen elämäni parasta vankilakierrosta (ja lueskelen elämäni parasta vankilasta kertovaa kirjaa 😉

   Ruskon pappilan kahvi kiinnostaa myös! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *