6 kirjasarjaa, jotka suosittelen lukemaan (sis BookBeat-koodi)

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Tänä kesänä olen päässyt sellaiseen moodiin, että olen sarjojen sijaan ryhtynyt ahmimaan kirjoja. Olen lukenut ja kuunnellut kirjoja enemmän kuin moneen vuoteen (kiitos lapsen, joka nykyään viihtyy itsekseen pärskytellen terassilla kylpyammeessaan tovin jos toisenkin).

Toinen syy kirjojen ahmimiseen on se, että ne ovat nykyään niin kätevästi saatavilla: Ääni- ja e-kirjapalvelu BookBeatista löytää koko ajan uutta kiinnostavaa kuunneltavaa tai luettavaa, joten minun ei ole tänä kesänä tarvinnut turvautua mökin hyllystä löytyviin Kerro minulle Zorbas -tyyppisiin opuksiin. (En vieläkään tiedä, mitä Zorbaksen pitäisi kertoa, mutta olen katsellut sitä kirjan kantta lapsuudesta saakka.

Enemmän tietoa BookBeatista löytyy vaikkapa mun vuoden takaisesta postauksesta, mutta pieni kertaus: Palvelu on kuin kirjojen Netflix, eli puhelinsovelluksen kautta voi kuunnella tai lukea sadoittain kirjoja, kiinnostavimpia uutuuksia (esimerkiksi paljon kehuttu Maria Veitolan elämäkerta!) ja ikiklassikoita (mun elämäni rakkaus, Sinuhe egyptiläinen). 

Kirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kuukausimaksu on 16,90 euroa kuussa, ja kivana uutuutena nyt on lanseerattu perhetili, jossa voi lisätä toisen käyttäjän hintaan 4,90 euroa kuussa (perhetilissä voi olla max viisi käyttäjää). 

Huom! Tämän postauksen lopussa on alekoodi, jolla saa palvelun testikäyttöön maksutta kuukaudeksi.

Kesällä tykkään erityisesti lukea kirjasarjoja, koska kun johonkin ihanaan hahmoon tai tarinaan kiintyy, tekee mieli imeä sitä itseensä lisää. Nyt poimin teille seitsemän sarjaa, jotka olen nimenomaan ahminut valtavalla nälällä.

Aloitetaan tämän hetken kirjatapauksesta (tai siis onhan tämä ollut tapaus jo pari vuotta, mutta hype jatkuu):

Elena Ferranten Napoli-sarja

Niin hienoa kerrontaa, niin tarkkaa kuvausta siitä, miten ihmisen mieli toimii ja oivalluksia, joita tekee mieli jäädä makustelemaan. Rakastan kuvauksia tytöistä ja naisista. BookBeatista nämä voi joko lukea tai kuunnella, suosisttelen kuuntelemista, sillä Erja Manto on todella taidokas ja miellyttävän kuuloinen ääneen lukija. Onnekseni en ole vielä kuunnellut tuota kolmatta osaa, Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, olen säästellyt tätä herkkupalaa loppukesän kuumiin päiviin (joihin tuo Napoli-sarja erityisen hyvin istuu).

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Hehe, Nälkäpelit eivät ehkä ansaitse sivistyksen kultaista kruunua (toisin kuin nuo Ferranten kirjat), mutta aivan jäätävän koukuttavia ne silti ovat. On ihanaa, kun pääosassa oleva Katniss on kompleksinen, omatoiminen ja kuitenkin omalla tavallaan epävarma nainen (tai aluksi vielä tyttö), ja dystopiakuvauksen ovat aina kiehtoneet mieltäni. Suosittelen kaikille, myös pojille ja miehille!

Stieg Larsson: Millenium

Niistä kompleksista naisista. Millenium-trilogian suurimmasta hypestä on jo aikaa, mutta voin sanoa, että siinä on heittämällä kolme parasta dekkaria, jotka olen koskaan lukenut. Muistan kun ahmin niitä Kuubassa niin että silmissä vilisi.

Nyt kun selailin BookBeatia, huomasin, että siellä on kaksi David Lagercrantzin kirjoittamaa jatko-osaa (Larsson kuoli miljoonien fanien epäonneksi kolmannen kirjan jälkeen). Ne eivät ole saaneet käsittääkseni hirveän hyviä kritiikkejä, mutta taidan kuitenkin lukea tai kuunnella ainakin ensimmäisen, koska minulla on niin kova ikävä Lisbeth Salanderia.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi. Ja ai että tämä kirjasarja meni ihon alle. Olen itkenyt vuolaasti ja tuntenut pyhää raivoa lukiessani siitä, miten epäreilusti torpparia kohdeltiin vielä sata vuotta sitten. Itse asiassa suosittelen Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa erityisen vahvasti nyt, kun sisällissodasta on sata vuotta. Tämä avaa erinomaisesti sitä, miksi siihen ryhdyttiin ja mitä siitä seurasi.

Ja on välillä aivan järjettömän sydäntä särkevä. Jos et ole vielä lukenut, niin tartu tähän nyt! Tai sen voi myös kuunnella, sillä Veikko Sinisalo on hyvä lukija.

Yuval Noah Harari: Sapiens ja Homo Deus

Tämä ei ole suoranainen kirjasarja, ja olen itse asiassa vasta juuri saamassa päätökseen tuota ensimmäistä osaa (luen aina iltaisin ennen nukkumaan menoa tietokirjoja, pari sivua kerrallaan kunnes nukahdan, siksi luen näitä melko hitaasti). Kuitenkin Hararin ensimmäinen teos avasi niin paljon ihmisen historiasta ja nosti niin kiinnostavia ajatuskulkuja, että on päivänselvää, että luen myös hänen seuraavan kirjansa.

Tove Jansson: Muumit

Olen lukenut Muumi-kirjat lukuisia kertoja, sillä niissä on aina jotain suloista ja lohdullista, sellaista tunnelmaa, jota haluan omaan elämääni. Alkukesäksi suosittelen Vaarallista juhannusta tai Taikurin hattua, loppukesäksi Muumipappa ja meri -kirjaa. Syksyllä olen usein lukenut Muumilaakson marraskuun (vaikka siinä onkin niin valtavaa surumielisyyttä) ja talvisin Taikatalven. Kaikki voi kuunnella tai lukea tuolta palvelusta.

Että odotan sitä, että Alpulle voi lukea näitä Herra Panda leipoo -kirjan sijaan. 

BookBeatista löytyy myös monia muita erinomaisia kirjasarjoja (erityisesti hyviä dekkareita) ja sitäkin enemmän yksittäisiä kirjoja. Kannattaa tutkailla.

Jos et ole lukenut (tai kuunnellut) jotain näistä kirjasarjoista vielä, niin suosittelen lämpimästi ottamaan BookBeatin yhden kuukauden ilmaiseen koekäyttöön ja nautiskelemaan.

Se onnistuu koodilla Juliaihminen klikkaamalla tästä BookBeatin linkistä

Koodi on voimassa 31.10.2018 saakka.

 

Mitä kirjasarjoja olet ahminut?

 

Lue myös:

15 kirjasuositusta Bookbeatista

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Napoli-sarjaa ei kyllä valitettavasti voi lukea Bookbeatissa, se on ainoastaan kuunneltavissa :) Oon harmitellut tätä, koska en ole oppinut keskittymään äänikirjoihin, joten odottelen yhä, josko sarja tulisi jossain vaiheessa luettavaksi Bookbeatiin. Oon kuunnellut ekasta kirjasta ehkä 10 lukua ja sen perusteella kiinnostaisi kyllä tietää lisääkin!

Juliaihminen
Juliaihminen

Aivan! Mä en edes tajunnut tätä, kun niin monet kirjat on voinut lukea sieltä, mutta oikeassa olet.

Joo, joskus tuntuu, että äänikirjat vaativat jopa enemmän keskittymistä kuin lukeminen. Lenkit, kävelyt ja jonkinlainen liikkuminen (vaikka pyöräillen) jotenkin toimii, mutta paikallaan en pysty kuuntelemaan. Mitä sekin kertoo mun keskittymiskyvystä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Napoli-sarjan kolmas osa on PARAS. Jotenkin siinä tokassa vähän junnattiin. Ja samaa mieltä: Bookbeatin lukija toimii sarjassa erinomaisesti.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihana kuulla! Saisinpa edelliset kirjani nopeasti päätökseen. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tykkäsin enemmän toisesta ja neljännestä. Nelonen oli paras!

Eiipu (Ei varmistettu)

Voiko koodia käyttää, jos on joskus aikaisemmin käyttänyt jonkin ilmaisen kokeilujakson Bookbeattiin?

Juliaihminen
Juliaihminen

Harmi kyllä käsittääkseni tuo on vain uusille käyttäjille :/

Miukumauku (Ei varmistettu)

Vaasan kaupunginteatterissa oli aikoinaan loistava tulkinta Täällä Pohjantähden alla kirjasta. Niin voimakasta tunnekokemusta mikään muu näytelmä ei ole antanut! Välillä itkin vuolaasti ja välillä puristin raivosta käsiä nyrkkiin ja piti käyttää tahdonvoimaa, jotten noussut penkistä ylös karjumaan ja puimaan nyrkkiä. Meni todellakin ihon alle! Niimpä kiitos vinkistä, laitan itsekin omalle kuuntelulistalle :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Luin nuo aikanaan yliopiston ”tokalla”, kun otettiin silloisen poikaystävän kanssa skaba, kumpi lukee nopeammin. Kirjoihin tarttuessa ajattelin, että tämä on varmaan sellaista yläasteen äidinkielentunneilta tuttua pakkopullaa (en esimerkiksi juurikaan nauttinut Seitsemästä veljeksestä tai Tuntemattomasta sotilaasta, vaikka ymmärrän niiden arvon), mutta Pohjantähti-sarja oli jotain aivan muuta! Niin taidokas ja niin tunteita herättävä!

Anna ja Emilia (Ei varmistettu)

Kirjasarjat, jotka kaikkien pitäisi lukea, on tietenkin
- Pieni runotyttö
-Vihervaaran Anna

Olen sitä mieltä, että niiden lukeminen tekee ihmisestä paremman.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kyllä! Ehdottomasti! 

Tästä tuli mieleen listata kirjasarjoja, joita olen ahminut esiteininä (noiden lisäksi):

- Belgarionin taru

- Mallorean taru

- Julius Cesarin elämästä kertova kirjasarja 

- Harry Potterit (but of c)

- Annika Bengtzonit (okei, nämä ehkä vähän myöhemmin, mutta ruotsiksi!)

- Jostain jumalan syystä tuli luettua aika paljon myös Sweet Valley High -kirjoja, vaikka jokainen kirja oli aina pettymys 

Tällä hetkellä ei ole Napolin lisäksi kirjasarjoja kesken, mutta on vähän sellainen ajatus, että aina kun John Irvingiltä tai Donna Tarttilta tulee jotain uutta, se luetaan. (Joskun Irvingin hommat ovat yhtäkkiä alkaneet tuntua jotenkin jämähtäneiltä.)

Vierailija (Ei varmistettu)

miten olis Harry Potterien ja dekkarien ystävälle J.K. Rowlingin (tosin salanimellä) kirjoittama dekkarisarja, joka myös löytyy BookBeatista. Ovat myös hyvin ääneen luettuja.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ooo! Tätä en tiennyt, pitää tsekkaa asia! Kiitos!

Nina_x (Ei varmistettu)

Olen myös kuunnellut Täällä pohjantähden alla BookBeatista tänä kesänä ja ihan samat fiilikset, nyt on just ajankohtainen aika sivistää itseään sen kautta. Lisäksi kuuntelen Enni Mustosen Järjen ja tunteen tarinoita -sarjaa, joka kertoo samasta ajasta, mutta nais- ja kaupunkilaisnäkökulmasta, suosittelen! Helppoa ja mukaansatempaavaa luettavaa/kuunneltavaa. Nyt opin vielä optimoimaan BookBeatin-käyttöäni niin, että mulla on sama kirja sekä kuunneltuna että luettuna kesken. Joissain tilanteissa on nimittäin kivempi lukea e-kirjaa, esim seurassa se ei vaikuta ihan niin epäkohteliaalta kuin luurit päässä oleminen. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä! Kun vaan palvelu itse kehittyisi siihen, että osaisi tarjota suunnilleen oikeaa paikkaa (vaikka sen prosenttimäärän mukaan) sekä kirjasta että äänikirjasta. Ei luulis olevan vaikeaa.

Satup (Ei varmistettu)

Kiitos vinkeistä! Autoilen päivittäin 110 km suuntaansa työmatkaa ja tätä n. kolmea tuntia ei oikein muuten voi käyttää "hyödyksi", joten olen melkein riippuvainen Book Beat:sta. Lukeminen on viime vuosina jostain syystä jäänyt aivan liian vähälle, mutta äänikirjat ovat pelastaneet tilanteen. Ferrante on ollut pitkään listalla, mutten ole jostain syystä vielä tarttunut siihen, seuraavaksi se siis.

Avar (Ei varmistettu)

Napoli-sarjan alkupuoli oli ihana, mutta minusta aikuiselämän kuvaus ei ollut yhtä vangitsevan pakahduttavaa. Hyviä kirjoja kuitenkin.

Vaikka luen paljon niin varsinaisia suosikkisarjoja ei ole valitettavasti oikein löytynyt sitten nuortenkirjojen. Lempikirjani ovat enemmänkin yksittäisiä teoksia.
Bookbeatin tarjonnasta tulee mieleen Tommi Kinnusen kahden kirjan sarja Neljäntienristeys ja jatko-osa Lopotti. Pure love!

Milleniumin otan nyt kyllä lukulistalle. Suhtaudun jostain syystä epäilevästi dekkareihin, vaikka olen kuitenkin tykännyt niistä harvoista joihin olen tullut tarttuneeksi. Juuri otin Bookbeatista puolivahingossa kuunteluun Simo Hiltusen Lampaan vaatteissa, joka oli tosi koukuttava ja hyvin kirjoitettu.

Kommentoi