9 kysymystä, jotka parin kannattaa kysyä toistensa raha-asioista

Hohoo! Tänään ilmestyi vähän yllärijakso Melkein kaikki rahasta -podista.

Nimittäin niin moni ehdotti Instassa, että ota parisuhdejaksoon keskustelemaan puolisosi, että lopulta suostuttelin Tikin (!!!) mukaan juttelemaan meidän raha-asioista.

Kokosin Instassa käytyjen keskustelujen sekä Takuusäätiön Minna Mattilan haastattelun perusteella kysymyspatteriston, jotka parin kannattaa kysyä toisiltaan – ja oikeastaan myös itseltään – missä vaiheessa suhdetta tahansa. Oikeastaan mitä aiemmin, sen parempi. Tai no okei, ehkä ei tarvitse kysyä ensimmäisillä Tinder-treffeillä, miltä toisen tase näyttää. Ellei keksi jotain todella hyvää aasinsiltaa aiheeseen.

Eheheh. No ei vaan, mutta minun ehkä vähän radikaali ajatukseni on se, että kyllä näin henkilökohtaisista jutuista pitäisi pystyä puhumaan, jos ollaan muuttamassa yhteen. Tai vaikka yrittämässä lasta. Tai menemässä naimisiin. Sitten kun asioista on kerran puhunut kunnolla, niihin on paljon helpompi palata.

Mutta okei, nämä ovat taas sellaisia juttuja, että asia on todellakin helpommin sanottu kuin tehty.

Jotkut rahaan liittyvät asiat voivat olla oikeasti tosi kipeitä. Jos on ¨ rahavaikeuksia historiassa tai jos kotona rahasta on riidelty paljon. Minna Mattila kertoi, että etenkin vanhemmat ihmiset eivät mielellään puhu uudelle kumppanille rahavaikeuksita, sillä ne koetaan niin noloina – jopa pelätään, että toinen hylkää niiden takia.

Raha on myös aihe, josta riidellään usein parisuhteissa. (Muut yleisimmät aiheet ovat tutkitusti: kotityöt, ajan käyttö, lasten kasvatus ja seksi) Raha on niin henkilökohtaista ja siitä tulee helposti sellainen olo, että jos ei ole vaikka kauhean hyvä käyttämään rahaa, niin toinen tuomitsee helposti.

Ollaan mekin Tikin kanssa rahasta riidelty aikoinamme, ja edelleen saattaa tulla ihan vain jostain sanamuodosta tai äänensävystä väärinkäsityksiä, jotka saattavat leimahtaa. Meidän on esimerkiksi Tikin kanssa pitänyt tänä vuonna puhua rahasta aika paljon, kun on tuo remonttihomma meneillään, hän on kotihoidontuella ja muutenkin raha-asiat ovat vähän poikkeustilassa. Oikeastaan olen huomannut, että heti kun rahasta on pulaa (kuten tänä syksynä vähäsen), siitä tulee helpommin riitaa. Eikä tämä nyt ole mitään rakettitiedettä, enemmän me riitelemme omasta ajasta, sillä siitä on paljon enemmän pulaa. Eli niukista resursseista taistellaan.

Voi myös olla, että vaikka itse olisi mieluusti avoin raha-asioista, niin toinen ei halua puhua aiheesta. Silti, raha-asiat, kuten yleensä elämässä melkein kaikki tärkeät jutut, ovat sellaisia, että kun niistä puhuu, tilanne helpottuu. Ajattelen, että ihminen pitää hyväksyä kokonaisuutena, pakettina, ei voi vain ottaa jotain asiaa ja ajatella, etten halua sitten tietää sinun raha-asioista mitään. Olen myös vahvasti terapiauskovainen ja sitä mieltä, että jos rahasta tulee aina riitaa keskenään keskustellessa, niin sitten voi käydä vaikka pariterapiassa setvimässä aihetta muutaman kerran. Joskus väärinymmärrykset ovat niin syvällä, että tarvitaan ulkopuolista kuuntelijaa avaamaan tilannetta.

Ajattelen, että kannattaa mahdollisimman vahvasti pyrkiä ymmärtämään toisen tilannetta ja lähtökohtia. Ja hoitamaan talous sillä lailla reilusti, että molemmilla on omaa löysää käyttörahaa, ei vain toisella. Toki jos kummallakaan ei ole, niin sitten sille ei voi oikein sillä hetkellä mitään.

Menojen tai tulojen jakamisen tapaoja on monenlaisia. Tärkeintä on vain se, että aisoista puhutaan niin pitkään, että molemmat kokevat tilanteen reiluksi molemmin puolin.

Toki joskus rahasta voi puhua vähän liikaakin. Kuten Tiki tuossa podcast-jaksossa taitaa sanoakin, että aina ei jaksa keskustella jostain sijoitusasunnoista. On muitakin kiinnostavampia aiheita. Heheheh. Guilty.

Parisuhteissa esiintyy myös jonkun verran taloudellista väkivaltaa, josta tein taannoin myös oman podcast-jakson, ja josta taidan tehdä toisenkin jakson, niin paljon tämä aihe herätti aikoinaan keskustelua.

No, mitkä ne kysymykset sitten ovat? Lyhykäisyydessään ne ovat tässä:

1. Miten rahaan suhtauduttiin lapsuudessasi?
2. Millaisiin asioihin haluat käyttää rahaa ja mihin et?
3. Millaiset tulot sinulla on?
4. Minkälaiset menot sinulla on ja jääkö rahaa säästöön?
5. Minkälaiset säästöt tai velat sinulla on?
6. Miten jaamme tulot ja menot?
7. Miten rahat jaetaan elämän muutostilanteissa?
8. Pitäisikö meillä olla avioehto?
9. Millaisia taloudella mahdollistettavia haaveita meillä on?

Kuuntele podcastjakso Areenasta tai Spotifystä ja lue verkkojuttu yle.fi/oppimisen sivulta.

Ja hei, tänään torstaina tuttuun tapaan Insta live kello 21. Jatkamme siellä aiheesta!

Kuvat: Tuottajani Johanna Reen

Lue myös:

Näin hoidamme raha-asiat parisuhteessa

Erilaiset rahataustat hiertävät parisuhteessa

Taloudellinen väkivalta ei kuulu parisuhteeseen

Kommentit (45)
  1. Josin maineen puhdistamiseksi on sanottava, että minä oon ostanut tuon paidan hälle aikapäivät sitten, ja tämä kuvakin on otettu long before mitään kärkkässekoiluja.

  2. Ja taas on miulta menny jotain ohi ja vasta ostin makiaa, en toki tosin kärkkäiseltä.. miks muita brändejä ei dissata kärkkäisen takia? Myydäänhän siellä karhua ja reimaa ym.. en tajua?

   1. Makian tapauksessa se Kärkkäis-juttu taisi olla vain piste i:n päälle. Firma on sekoillut ihan huolella jo aikaisemminkin eli kopioinut härskisti logoja yms sieltä sun täältä ja sitten selitellyt, että ”kopiointi kuuluu katumuotikulttuuriin, ottakaa hei kunnianosoituksena tämä”. Ite en aio ostaa niiltä enää koskaan mitään.

 1. Ihmettelijä
  20.8.2020, 16:00

  En sano, että ”rohkea”aihe, koska tämän rohkeus laatusanan monitulkintaisuus on ärsyttävää. Mutta sanon, että tärkeä aihe. Tabu myös. Itse on voi koskaan puhua asiasta missään suoraan, koska oma tilanne on niin absurdi. Olen alipalkattu, vaikka työni on huomattavan vaativaa. Tuntimääräisesti teen lähes saman verran, kuin mieheni. Hänen koulutuksensa on laajempi, mutta palkka se vasta onkin oma lukunsa- meidän vuosituloissa on nimittäin yli 100 000 euron kuilu minun tappioksi. Joskus luin jostain, että aviopuolisolla on elatusvelvollisuus, en tiennyt että itkenkö vai nauranko. Lapsemmekin tajuavat, että isillä on rahaa, äitillä ei. Kun lapset olivat pienempiä, työssäkäynti oli minulta lähes vapaaehtoistyötä, kun hoitomaksut nielaisi niin paljon palkasta. On erikoista, että yksilönä olen köyhä, mutta vaimona ilmeisesti ylempää keskiluokkaa (tai mitä ikinä niissä tilastoissa nykyään sanotaan olevan, kun summataan talouden YHTEENlasketut tulot).

  1. Jouduitko siis yksin maksamaan lasten hoitomaksut? Törkeää.

   1. Ihmettelijä
    20.8.2020, 17:41

    En maksanut mitään asumisesta, en matkoista, enkä siis osallistunut, kuin pk- maksuun, ruokiin ja lastenvaatteisiin. Ja siitä tynkä- palkasta mitkä vaan sijoittamiset sun muut oli pelkkä fantasia 😝 Mutta hei- pitäähän meistä osan pysyä pitkässä ja kapeassa leivässä, koska pienituloisten palkkatulojen verotus on isona purona luotettava silloinkin, kun finanssikriisit rysähtää niskaan.

  2. Oi voi! Kuulostaa mun korvaan tosi nihkeältä. Kyllä molempien pitäisi pystyä jonkun verran kerryttämään säästöjä ja sijoituksia, ei vain toisen.

   Ja avioliitossa elatusvelvollisuus on kyllä ihan lakiin kirjattu. Pitäisi mennä reilusti. Mulle tuli yllätyksenä, että elatusvelvollisuus jatkuu jopa sen jälkeen kum avioeropaperit on jätetty. Vasta kun se puolen vuoden harkinta-aika on päättynyt, loppuu elatusvelvolliuus. (Okei, menipä omituiseen suuntaan tämä kommentti.)

   Mutta on kyllä arsesta jos toisella on korkeampi elintaso perheen sisällä kuin toisella.

   1. Ihmettelijä
    21.8.2020, 06:03

    Elintasosta en tokikaan purnaa. Tämå asetelma on vaan sen verran harvinainen, etten oikein koskaan törmää kohtalotovereihin (näin iso ero palkassa kahdella työssäkäyvällä). Lapset ei myöskään hahmota vielä sitä, että isänsä tulojen vuoksi heidän ei tarvitse teoriassa jäädä mistään paitsi resurssien puolesta. Kasvatuksella kuitenkin ohjataan ymmärrystä: uutta puhelinta ei tule heti, jos tiputat edellisen, uutta harrastusta ei makseta, jos edellisen kanssa motivaatio droppaa jne.

  3. Mulla on mieheni kanssa sama tilanne ja on vaatinut aika paljon keskusteluja sekä mieheni että itseni kanssa, että mitenkä, että. Pitkän aikaa mulla ei jäänyt säästöjä, mies omisti talon ym. ja mä sinnillä halusin puolittaa kaikki maksut, joka tavallaan toi aina esiin meidän ”elintasoerot”. Nykyään olemme päätyneet varsin kivaan tilanteeseen, jossa molemmat vetää yhtä köyttä ja rahankäytöstä voidaan neuvotella. Mulle jää säästettävää ja meillä on esim. yhteinen asuntolaina (muu omaisuus on miehen yksin ja rajattu avioehdolla sekä testamentilla). Ehkä lasten saaminen ratkaisi suurimmat raha- ja omaisuushaasteet, koska haluamme molemmat heille taloudellista turvaa. Asiaa toki auttaa se, että mieheni on todella antelias, hyväntahtoinen ja turvallisuushakuinen persoona (siinäpä osa niistä syistä miksi häneen rakastuin).

   1. Ihmettelijä
    21.8.2020, 17:43

    Mä joskus heitän puoliksi huumorilla, että eikö tekisi mieli vaihtaa johonkin vauraaseen perijättäreen? 😅 Mutta ilmeisesti olen niin uniikki mieheni mielestä, etteivät nämä finanssi- kysymykset ole kaataneet venettä 😏

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *