Aallonmurtaja on onnistunut suomalainen nordic noir

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: C More

Mun ja Tikin mahdollisesti suurin yhteinen intohimo on elokuvat. Tutustuttiin toisiimme Turun yliopiston mediatutkimuksen opiskelijoina, joten on luonnollista, että meillä on tapana horista loputtomiin leffoista (erityisesti Bondeista).

Beebelon syntymän jälkeen ollaan käyty elokuvissa ehkä kaksi kertaa. On pitänyt vaihtaa tv-sarjoihin. Ollaan huomattu, että jotta me saadaan pidettyä parisuhde kasassa, eli hankittua viikoittain, mielellään päivittäin yhteistä aikaa, meillä on pakko olla aina joku yhteinen sarja kierroksessa. Muuten illat menee helposti niin, että molemmat puuhaavat omiaan.

Tiki harmi kyllä vihaa Game of Thronesia, ja mun mielestä Kyllä Jeeves hoitaa ei täytä määritelmiä hyvästä viihteestä. On siis ollut vähän hakemista, että mitä me voidaan katsoa yhdessä. 

Viimeisen parin vuoden aikana se jotain on ollut pohjoismaiset draamat, erityisesti nordic noir -sarjat. Ne ovat esteettisesti tarpeeksi tyylikkäitä (tanskalainen sisustus ja pukeutuminen!), niiden juonet ovat mukaansatempaavia ja niiden hahmot ovat tarpeeksi inhimillisiä.

Nyt ollaan aloitettu katsoa uutta suomalaista nordic noiria, Aallonmurtajaa. Se on C Moren ensimmäinen kotimainen alkuperäissarja. Aallonmurtajaa on tullut kolme jaksoa, ja tähän mennessä se vaikuttaa tosi hyvältä. Sarja alkaa siitä, kun kotkalaisen perheen isä Upi (Turkka Mastomäki) vapautuu vankilasta ja palaa takaisin pyörittämään rikosliigaa. Alkaa erinäiset valtataistelut, asioiden salailu ja juonittelu. Upin ja hänen vaimonsa (upea Maria Ylipää!) on vahva kemia. Lisäksi perheen ympärillä pyörii kaikenlaista sukulaista sun muuta rikollisliigan hännystelijää, jotka tarjoavat kiinnostavia sivujuonia. 

Tykkään Aallonmurtajassa erityisesti siitä, että päähenkilö Tuula on semmonen vahva mujer, joka saa asioita tapahtumaan. Samalla hän on kuitenkin rakastava perheenäiti, joka tekee mitä vain lastensa eteen. Oikeastaan voisi sanoa, että sarja kertoo itselle erittäin tutusta aiheesta: työn ja perheen yhteen sovittamisesta. Toki omaan työhöni ei kuulu rahakätköt, prostituoidut tai aseen kanssa riehuminen. (Ainakaan vielä, mistäs sitä tietää.)

Sarjan käsikirjoittanut Miira Karhula sanoi haastatelleensa sarjaa varten lukuisia entisiä ja nykyään toimivia rikollisia, hengailleensa netin Tor-verkossa ja tutkiskellut Kotkaa ja sen asemaa lähellä Venäjän rajaa. On virkistävää, että sarja kuvataan rikollisen näkökulmasta, yleensähän poliisi tai vähintäänkin toimittaja on aina pääosassa.

Nordic noireissa on tärkeintä synkkä tunnelma, johon on upotettu kuitenkin huumoria. Aallonmurtaja täyttää tämän vaatimuksen täysin. Ja lisäksi, no, siinä on mun ikisuosikki Maria Ylipää, joka nyt vaan on megatyylikäs ja pätevä näyttelijä kaikin tavoin. 

C More on siis erikoistunut näihin nordic noir -sarjoihin. Sieltä löytyy esimerkiksi Siltaa (iso suositus!), Wallanderia (love it!), Nousuvesi (katottiin just Tikin kanssa loppuun) sekä mun all time suosikki Millenium-elokuvasarja. Lisäksi tuolla on paljon kivoja kotimaisia sarjoja, kuten ihana Klikkaa mua, Ex-onnelliset ja Roba.

Tämän lisäksi olen katsonut C Morelta nyt lähiaikoina (luonnollisesti) Game of Thronesia, Young Popea ja Rivieraa. Alettiin myös vihdoin kaikkien näiden vuosien jälkeen katsomaan Tikin kanssa Solsidania. (Miksi vasta nyt?! Herra tietää. Mutta se on parasta komediaa.)

Elokuvista viimeiseksi olen katsonut tuolta Bad Momsin (ihan viihdyttävä, mutta ehkä vähän kesy) ja Ihan yössä (Amy Schumer!). Odotan, koska pääsen katsomaan Satayksivuotias, joka jätti laskun maksamatta ja katosi. (Eka osa oli aivan järjettömän hauska. Katsoin sen viimeisilläni raskaana ja tuli jäätävät supistuksen nauramisesta.)

On kerrassaan piristävä ajatus, että mun ja Tikin yhdessäolo perustuu tällä hetkellä pitkälti erinäisissä paikoissa murhattuihin ihmisiin ja muihin alamaailman edesottamusten seuraamiseen.

No mutta, tosiaan tuo Aallonmurtaja on nähtävillä vain C Moressa. Suosittelen tutustumaan C Moren tarjontaan, sillä se onnistuu kuukauden ajan ilmaiseksi. Siinä ajassa ehtii tsekkaa, tarjoaako tämä suoratoistopalvelu juuri nyt kiinnostavimmat sarjat. Ainakin, jos kotimainen tai pohjoismainen viihde kiinnostaa, C More on hyvä valinta.

 

 

Minkä genren sarjat kiinnostavat tällä hetkellä eniten?
Entä ne, keillä on puoliso: onko jotain tiettyjä sarjoja, jotka soveltuu hyvin pariskuntakatsottavaksi? (Vinkkejä otetaan vastaan.)

 

 

Kuvat: Jostain syystä mun tietokoneen ja tv:n välinen piuha ei enää toimi, enkä ole jaksanut tehdä asialle mitään. Niinpä katson nykyään oikeastaan kaiken läppäriltä, eikä televisiota avata käytännössä enää ollenkaan

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

   

 

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Voi vitsi, ompa kiva kuulla, että Aallonmurtaja on katsomisen arvoinen! Pohjoismainen nordic noir kiinnostaa kovasti, ja Sillat ja Sorjoset on katsottu :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Todellakin, kyllä suomalaiset hanskaavat tämän. Musta on kiinnostava myös vertailla, että mitä eroja esim ruotsalaisten ja suomalaisten nordic noirien välillä on. Suomessa melankolinen fiilis on ehkä vähän erilainen kuin vaikkapa Sillassa. Seuraavaksi aattelin katsoa myös tuota Gåsmammania.

Minnea
Minnean muruja

Niimpä! Saa olla ylpeä, että kyllä meilläkin osataan! Mua kiinnostais seuraavaksi se Viaplayn oma uutuus, Hassel!

AaAa (Ei varmistettu)

Meidän kaikkien aikojen lemppareihn pariskuntaviihde sisältää mahtavat sarjat Wire, Oz ja Californication (ainut syy miksi suunnittelen HBO Nordic -jakson ostamista on Californication, alusta loppuun, noi kaksi muuta löytyy varmuuden vuoksi dvd-levyinä). Niisk ja en oikeasti kestä ettei Californicationia oo tulossa lisää ikuna. Ja nyt uutena aloitettiin Billions, aivan loistavaa juonittelua, monta peukkua tälle (en tiiä mistä tulee). Mies ei diggaa Nordic Noirista, joten Sillan seuraavaa kautta oottaa vaan mä (kaksi ekaa kautta katsottiin yhdessä, mutta vikan mies passasi). The affair oli hyvä pari ekaa kautta, mutta viimeisin jäi meiltä kesken.

Kesällä oli mälsää kunnei tullut mitään telkusta, silloin koukututtiin Temptation Island Suomeen (*lol*) ja katsottiin niin Ensitreffit alttarilla USA, Australia kuin UK (eivät mitenkään pärjää Suomalaiselle versiolle). Eli juuri nyt ihaninta telkussa on uusi Ensitreffit alttarilla -kausi. Ja eiks tänä vuonna tuu Ihollakin (toivottavasti, sen sarjan tunnari vie mut tytön vauvavuoteen, imetin tuntikausia ja katselin Iholla-jaksoja läppäriltä).

Että hieman vaihtelevaa on meidän parisuhdeviihde, mutta tosiaan pitää olla sarja (tai mieluusti useampi) yhdessä katsottavaksi (juuri nyt on tosin katsottu koripalloa, siis wtf...mutkun se Suomi-Puola oli sellai trilleri kun aloitti katsomaan siinä pari minsaa ennen varsinaisen peliajan loppua, että on sit katsottu kokonaan kaksi seuraavaa matsia). Paras on löytää itselle uusi sarja jota löytyy jo useampi tuotantokausi valmiina, esim. Billions oli juuri tällainen löytö meille (koska ihan parastahan hyvät sarjat on ahmien, yksi-tai monta jaksoa illassa lukuisia iltoja putkeen ja sitten totaalisen tyhjä olo :D).

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä maut on vuosien saatossa täysin eriytyneet. Itse haluaisin katsoa indie-henkisiä koskettavia draamoja joissa on kirjailijoita ja kiharahiuksisia miehiä. Puoliso haluaisi katsoa laadukkailla erikoistehosteilla hiottuja viihdepläjäyksiä, joissa on natseja, räjähdyksiä ja sukellusveneitä.

Yhteinen telkkarisarjaprojekti olisi ihana. Em syistä ei yleensä katsota yhdessä. Viimeisin molemmille kelvannut oli Master Chef Australia joskus 3v sitten, seuraava kausi ei ollut enää yhtä hyvä...

Opiskeluaikana oli yhden ystävän kanssa tapana katsoa tietty sarja aina yhdessä (telkusta, tämä oli ennen suoratoistoa), samalla juotiin skumppaa ja juoruiltiin puolille öin. Se oli niin parasta! Eläkkeellä ehkä sitten taas?

Juliaihminen
Juliaihminen

Toi sun kuvailema tilanne opiskeluaikojen rennosta sarjan katsomisesta ja skumpan juomisesta kuulostaa niin autuaalta... ja niin kaukaiselta! :D

Milja (Ei varmistettu)

Mun on nyt pakko kysyä että mitä ihmettä tarkottaa mujer :D

Sallaaa (Ei varmistettu)

Espanjaksi nainen. ;)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahah, joskus mä voisin vähän skaprata kielenkäytössäni!

Larppa (Ei varmistettu)

Katsokaa yhdessä Orange is the new black!

Janina183 (Ei varmistettu)

Äkta människor!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ooo! Kaikki ruotsalainen kiinnostaa! Googgeloin tuota ja kuulosti tosi hyvältä!

Peppianna (Ei varmistettu)

Mä olen yrittänyt katsoa Nordic Noiria ja olen yrittänyt tykätä siitä, mutta en tiedä, joku siinä tökkii. Sorjosessa ja tässä Aallonmurtajassa, jotka on nyt viimeksi katsonut, ainakin tämä sama mikä Minna Mänttäriäkin risoo: http://www.lily.fi/blogit/itse-minna-manttari/ihanat-ruumiit-rannalla
On kiva totta kai että sarjoissa on vahvoja naisiakin, mutta silti ärsyttää, että uhrit on niin usein nuoria naisia, joita sitten lahdataan mitä eriskummallisemmin tavoin. Oispa kivaa jos välillä keksittäisiin muitakin rikoksia kuin naisiin kohdistuva ihmiskauppa, salakuljetus, paritus ja väkivalta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Samaa mieltä. Tässä Silta on freesi poikkeus: siinä ei millään lailla korostu nuorten naisten lahtaaminen, vaan aika monet uhrit on keksi-ikäisiä ja vieläpä miheiäkim. Ja Sillassa on Saga! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Milloin eloluva Aarnion huorasta tai sarjahukuttajasta

Kommentoi