Abortin täyskielto Puolaan

nayttokuva_2016-10-03_kello_20.13.41.png

Tänään olen ahdistunut siitä, mitä yhdessä Euroopan Unionin sivistysvaltiossa on tapahtumassa.

Puolan hallitus suunnittelee lakia, joka kieltäisi abortit ihan jokaisessa tilanteessa, jopa raiskauksen ja insestin uhrilta. Jo nyt siellä on tiukka aborttilaki, mutta abortti on sallittu esimerkiksi silloin, kun synnyttäjän henki on vaarassa. 

Lakimuutos tähtää siihen, että nainen voisi saada jopa viisi vuotta vankeutta abortin tekemisestä, ja jopa silloin, jos hän on saanut keskenmenon. (Koska tämä on merkki siitä, ettei nainen ole pitänyt itsestään tarpeeksi hyvää huolta. Kylmäävää.) Myös laittomien aborttien tekijöitä laitettaisiin vankilaan. 

Juttelin tästä mun Puolasta Suomeen muuttaneen ystävän Martan kanssa. Se kertoi, että Puolassa on ollut tänään massiiviset mielenosoitukset joka kaupungissa. Arviolta kuusi miljoonaa ihmistä on osoittanut tätä vastaan mieltä, onneksi!

Marta sanoi, että katolinen kirkko luonnollisesti tukee lakimuutoksia, mutta sen taustalla on taustalla on konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS). Puolalaisissa kirkoissa on saarnattu jo tovi, että kaikilla on moraalinen velvollisuus äänestää PiS:iä. Nyt kun puolue on voittanut vaaleja, tämä on takaisinmaksua katoliselle kirkolle sen avusta. Eli tuo politiikka on kammottavaa valtapeliä naisten kehoilla.

Näissä aborttienkieltopyrkimyksissä mua ihmetyttää eniten se, että se sikiö on vain niin helvetisti tärkeämpi kuin jo syntynyt ihminen. Enkä tarkoita vain sitä naista, joka haluaisi aborttia, vaan vaikkapa myös tämän naisen lapsia. Laitetaanko neljän lapsen äiti vankilaan, jos hän tekee abortin? Laitetaanko 12-vuotias insestin uhri vankilaan, jos häntä autetaan tekemään abortti? 

Oikeastaan mun mielestä ei tarvitse käyttää edes noin äärimmäisiä tai dramaattisia esimerkkejä. Ihan vain ajatus siitä, että itse olisin vaikka tullut nuorena vahingossa raskaaksi ja mun olisi ollut pakko pitää se lapsi, tuntuu todella kammottavalta. Ja ihan rehellisesti, onko edes moraalisesti oikein sitä potentiaalista lasta kohtaan synnyttää se maailmaan, johon sen äiti ei todellakaan sitä halua?

Jos miehet synnyttäisivät, niin koko tästä aiheesta tuskin keskusteltaisiin.

Onneksi Euroopassa muut maat ovat tukeneet mielenosoituksia. Esimerkiksi tämä video Islannista liikuttaa mua.

 

Kommentit (7)
 1. Mahtavaa,että otit esille Puolan tilanteen!Asun Puolassa vakituisesti (seuranani puolalainen mieheni ja kaksi pientä poikaamme) ja kävin itsekin eilen osallistumassa protestiin.Koko ajatus on sitäkin kammottavampi että se ei varsinaisesti ole kaamean PiS- -hallituksen ehdotus,vaan kansalaisaloite:( Eli valitettavasti tämänsuuntaisten ideoiden kannattajia löytyy varsin paljon kansan joukosta…ja rohkenisin väittää että suuri osa aborttia vastustavista kuuluu samalla myös PiSin kannattajiin.Mutta onneksi myönteistä tässä on paitsi se,että ehdotus on vasta etenemässä lakiehdotukseksi,joten jotain toivoa on vielä ilmassa,ja toiseksi se,että maanlaajuinen protestikampanjointi osoitti,että näin jyrkkää aborttilakia vastustaa myös suuri joukko ns.vannoutuneita katolilaisia,joiden pitäisi Puolan katolisen kirkon mielestä tuomita abortti kokonaan.Toivoa sopii,että Puolan eduskunnastakin löytyy vielä tarpeeksi järki-ihmisiä,jotta ehdotus ei mene läpi.On kamalaa edes ajatella todellisuutta,jossa keskenmenon kokeneita syytettäisiin syntymättömän lapsensa murhaamisesta:/

  1. Ei hitto! Miten jäätävää, että tuo on kansalaisaloite. Kun tuon näkee vain uutena tapana kontrolloida naisia. Onneksi asia on saanut nyt myös paljon kansainvälistä huomiota, jotenkin toivoisi että EU voisi painostaa Puolaa järjevään suuntaan tässä.

 2. Minusta muiden kansakuntien asioihin ei pitäisi mennä puuttumaan. Kulttuuri on sokeaa, eikä sen arvoja pidä ulkopuolelta arvottaa. Se on kulttuurin häpäisemistä ja alistamista.

  Onpa kysymys tyttöjen ympärileikkauksesta, aborttioikeudesta tai pienten heimojen tappavista riiteistä, niin ne ovat heidän oma asiansa, ei länsimaisen moraalikäsityksen asia.

  Puuttuminen oman maan rajojen ulkopuolisiin asioihin on sortamista, pyrkimystä valloittaa erilaiset arvot omilla arvoilla. Tulee mieleen siirtomaa-aika. Tämä länsimaiden itseriittoisuus ja kuvitelma omasta pyhyydestä on kuvottavaa.

  1. Tämä on tosi hankala kysymys. Saako muiden kulttuuriin puuttua? Millaisissa tilanteissa?

   Mutta sä sekoitat tässä kyllä kaksi asiaa: kulttuurin ja valtion rajat. Ne eivät välttämättä mene yksiin. Mä koen olevani ennen kaikkea eurooppalainen. Siinä mielessä myös se, mitä Puolassa tapahtuu, koskee eurooppalaisena ihan myös itseäni. 

   Ajattelen myös, että olen nainen, jonka velvollisuus on puolustaa muita naisia väkivallalta (ja sitähän synnyttämään pakottaminen on, ihan selkeää väkivaltaa toisen ruumista kohtaan). 

   Ja toisaalta, kun Hesarissa oli taannoin Meeri Koutaniemen kuvat pikkutyttöjen ympärileikkauksesta, niin totta helvetissä haluan puuttua myös siihen ja kieltää sen. Oli se millaista itseriittoisuutta ja kuvitelmaa omasta pyhyydestä.

   Uskon ihmisoikeuksiin kaikkien kulttuurien ja kansallisvaltion rajojen yli.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *