Aion kerätä puoli miljoonaa euroa

Juliaihminen

Huomenna minä ja muutama muu suomalainen saavat veronpalautusta. (Minä saan muistaakseni jotain 150 euroa, eli sillä nyt ei vielä kamalasti juhlita.) Tästä syystä ajattelin nyt horista siitä, miksi olisi niin uskomattoman järkevää sijoittaa nuo veronpalautusrahat. Ja sijoittamisella tarkoitan sitä, että laittaa ne rahat jonnekin, josta voi myöhemmin nostaa samat rahat ja paljon enemmän. 

Sillä, mihin päättää säästää ja sijoittaa, ei oikeastaan ole niin kauheasti väliä. Toki nyt kannattaa ostaa laadukkaita osakkeita huonojen sijaan, mutta noin yleisesti mun mielestä ei ole niin kamalasti väliä, sijoittaako osakkeisiin, rahastoihin vai mihin, kunhan tekee päätöksen alkaa sijoittaa! Mielellään niin pian kuin mahdollista.

Miksi?

Koska aika on sijoittajan ystävä. Mitä pidempään pystyy pitämään sijoituksiaan, sitä enemmän on mahdollista saada rahaa niistä. Tämä johtuu korkoa korolle -ilmiöstä, jonka ajattelin nyt selittää muutaman esimerkin kautta. Mä olisin toivonut, että joku olisi kertonut tästä mulle painokkaasti vaikkapa kymmenen vuotta sitten, joten tästä syystä teen nyt jollekulle palveluksen, ja horinoin vähäsen tästä aiheesta. Postauksen lopussa kerron omista sijoitussuunnitelmistani.

Kun sijoittaa rahaa, siitä saa yleensä tuottoa, esimerkiksi osakkeista voi saada vuosittain osinkoa. Kun alun perin sijoitettu pääoma on saanut tuottoa eli korkoa, seuraavana vuonna myös tälle kertyneelle tuotolle maksetaan tuottoa, eli korkoa. Mitä pidempään rahojaan pitää sijoitetuna, sitä suuremmaksi korkoa korolle -vaikutus kasvaa.

Sitten pari käytännön esimerkkiä.

Otetaan vaikkapa 30-vuotias ihminen. Hän alkaa sijoittaa 100 euroa kuussa eläkevuosia varten, eli suunnittelee nostavansa rahat 70-vuotiaana. Oletetaan, että sijoitusten vuosituotto on 6 prosenttia. Tämän näppärän korkoa korolle -laskurin mukaan tällä ihmisellä olisi 70-vuotta täytettyäään 200 000 euroa.

Sijoitettu pääoma: 48 000 euroa (12 x 100 x 40), korko: 152 000 euroa, kokonaissumma 200 000 euroa.

No, mitä jos sijoittaisi vaikka lapselle 40 euroa kuussa siihen saakka kun lapsi on 18 vuotta, mutta tarkoittaisi rahat tämän eläkepäiviä varten ? Näillä sijoituksilla lapsella olisi 18-vuotispäivänään sijoituksissa 15 571 euroa, josta talletusta olisi 8 640 euroa ja korkoa 6 931 euroa. Jos lapsonen tosiaan sitten säilyttäisi nämä rahat ihan sitä eläkettään varten (en tiedä miksi lapsi tekisi näin, mutta tässä esimerkissä elellään täydellisessä maailmassa), eli tämä 15 tonnin summa kasvaisi 6 prosentin korkoa vielä sen 52 vuotta, kunnes lapsi on 70. (No, ketä tässä huijataan? Ei 2000-luvulla syntyneet pääse eläkkeelle vielä setköntvuotiaana. Mutta tämä on kuvitteellinen esimerkki!) Näin lapsosella olisi seitköntvuotiaana 349 909,53 euroa tilillään. Tästä olisi siis se 15 tonnia sijoitusta ja noin 335 tonnia korkoa. Aika hyvä!

Sijoitettu pääoma: 8640 euroa (12 x 40 x 18), korko: 340 000 euroa, kokonaissumma 350 000 euroa.

Okei, otetaan sitten vielä joku vähän realistisempi esimerkki. Opiskelija alkaa sijoittaa 20-vuotiaana, koska hän haluaa ostaa omistusasunnon 30-vuotiaana. Sijoitusaika on siis kymmenen vuotta ja opiskelija sijoittaa 20 euroa kuussa rahastoon, joka tuottaa 6 prosenttia. Hänellä on 1000 euron alkusijoitus (sai ylppärilahjaksi). Tämä ei ole niin kovin palkitsevaa, koska kymmenessä vuodessa korkoa ei ole ehtinyt kertyä niin paljon:

Sijoitettu pääoma: 3 400 euroa (12 x 20 x 10), korko: 1 713 euroa, kokonaissumma 5 113 euroa.

No, entä jos opiskelija tekisi vähän hanttihommia opintojensa ohessa ja saisi sijoitettua 40 euroa kuussa 6 prosentin tuotolla? 

Sijoitettu pääoma: 5 800 euroa (12 x 40 x 10), korko: 2 607 euroa, kokonaissumma 8 407 euroa.

No, ehkei kovin houkuttelevaa tämäkään. Paitsi kyllä tuolla summalla saisi jo käsirahan asuntoon, kun asuntolainaa varten pitää olla 5 prosenttia asunnon arvosta käsirahana.

Esimerkeistä kuitenkin huomaatte, että korkoa korolle -efekti voimistuu juuri tuolla sijoitusten loppupäässä. Eli mitä pidempään sijoituksiaan pitää, sitä pidempään korkoa ehtii kertyä edelliselle ja sitä edelliselle tuotolle. Eli koron suhde summasta kasvaa ja pääoman suhde summasta pienenee. Pörssisäätiön sivulla on myös tosi hyvin selitetty tätä ilmiötä ja näytetty sitä myös informatiivisilla kuvaajilla.

Ja tällä korkoa korolle -laskimella on muuten hauska leikkiä. 

Laskeskelen, että jos tuo 6 prosentin tuotto pitää paikkansa, niin mun sijoitusten arvo on tällä sijoitusvauhdilla (eli 200 euroa kuussa rahastoihin) 70-vuotiaana vajaa puoli miljoonaa euroa. 

Sijoitettu pääoma: 9000 euron alkupääoma + 96 000 euroa (12 x 200 x 40) = 105 000, korko: 394 000 euroa, kokonaissumma 500 000 euroa.

Okei okei. Juuri nyt pystyn sijoittamaan tuon 200 euroa kuussa, mutta jos vaikka hankin toisen lapsen tai muutan kalliimpaan asuntoon tai vaikkapa sairastun enkä voi tehdä töitä, niin en välttämättä pysty säästämään noin paljon rahaa kuussa osakkeisiin tai rahastoihin. Lisäksi aina voi käydä jotain, kurssit voivat laskea, yhtiöt, joihin sijoitan menevät konkurssiin ja kaikenlaista. (Tästä syystä kannattaa hajauttaa sijoitukset!) Eli on hyvin mahdollista, että mulla ei ole sitä puolta miljoonaa seitköntvuotiaana. Tulkaa kysymään sitten! 

Ja vielä semmonen aatos, että munhan ei välttämättä tarvitsisi edes kajota tuohon puoleen miljoonaan seitköntvuotiaana, sillä pystyisin elämään myös sijoitusteni koroilla, jos en sijoittaisikaan niitä enää edelleen. Jos vaikka ajatellaan, että 500 000 euron osakesalkusta saisi keskimäärin vuotuiset 3 prosentin osingot, niin se olisi 15 000 euroa vuodessa. (500 000 e x 0,03 = 15 000). Tästä kun maksaisi 30 prosentin pääomatulon poijes ja jakaisi 12 kuukaudella (15 000 x 0,7 / 12 = 875 e), niin kuussa olisi käyttörahaa vahaa tonni eläkkeen lisäksi. 

No niin, loppuun vielä isot disclamerit. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei tietenkään ole aiheuttaa pahaa mieltä tai riittämättömyyttä kenellekään, joka ei pysty tai halua säästää ja sijoittaa rahojaan. Pitää nimittäin muistaa, että elämä on tässä ja nyt. Voi olla, että minä kupsahdan huomenna. Siksi mun kannattaa elää sellaista elämää, että nautin joka hetkestä enkä mieti päätöksiäni siitä näkökulmasta, miten saan säästettyä mahdollisimman paljon rahaa. Mun kohtuullisilla elinkustannuksilla ja melko tavallisella palkallani tuo 200 euron kuukausisäästö ei tunnu oikeastaan missään. Mutta heti jos säästäminen estäisi mua vaikka käymästä kahvilla tai ostamasta kaupasta vihanneksia tai hedelmiä, niin se pitäisi lopettaa tai ainakin vähentää.

Pointtina on osoittaa, että pienillä summilla pystyy säästämään ison potin, jos sijoitushorisontti on vaikkapa kymmeniä vuosia. Tästä syystä sanonkin, että jos miettii yhtään sijoittamisen aloittamista, niin se kannattaa tehdä saman tein! Ei haittaa, vaikkei joka kuukausi voisi laittaa sijoituksiin rahaa, sillä kaikki raha, mitä siellä sijoituksissa on, kasvaa koko ajan korkoa. 

 

Onko teillä sijoituksissa rahaa? Jos, niin kauanko suunnittelette pitävänne sijoituksianne?

 

 

Kuvassa: Päälläni on kauluspaita, koska itseään kunnioittava sijoittaja pukeutuu kauluspaitaan horistessaan sijoituksista. Öö mitä?

 

Lue myös:

Näin aloin sijoittaa

Miksi olen alkanut puhua rahasta?

Tällaiset kuukausimenot minulla on

Tällaiset kuukausitulot minulla on

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit

paulahelena
ALUAP

Mulle on tulossa pari tonnia veronpalautuksia ja oon jo vannottanu miehen perehdyttämään mut sijoittamisen saloihin sillon! :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Upeaa!

Mun mielestä on tärkeää, että myös pariskunnan naisosapuolella on omissa nimissään sijoituksia. Joskus voi käydä niin, että vain miekkonen sijoittaa ja sitten eron tullessa vain miehellä on sijoituksia + siinä kohdassa ei varmaankaan tee kauheasti alkaa kelailla omia sijoituksia, kun voi olla muutakin ajateltavaa. Mutta en nyt tässä maalaile kuitenkaan eroa kenenkään seinälle! :D

 

emmms (Ei varmistettu)

Ihmettelinkin kauluspaitavalintaa, et yleensä taida blogikuvissa sellaista pitää. Onneksi arvoitus selvisi postauksen lopussa.

Juliaihminen
Juliaihminen

:D :D

Aina välillä minäkin innostun ja laitan kovat kaulaan! Viimeksi esimerkiksi silloin, kun puhuin startup-kielestä

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä olen lähipiirini sijoituksia seurannut niin monella se summa on nostettaessa lähes sama, välillä vähemmän ja välillä toki plussalla, jos on mahdollista odottaa. En tiedä tarkemmin mitä heidän sijoitukset ovat olleet, mutta onko tuollainen 6% tuotto siis ideaali vai aina toteutuva?

Juliaihminen
Juliaihminen

Tuo kuusi prosenttia on semmonen yleinen luku, jota on totuttu käyttämään (ainakin niissä blogeissa, joita minä luen). Osakkeiden pitkän aikavälin reaalituotto on ollut 6,7 %. Tietenkin tämä on keskiarvo ja riippuu paljon, mihin osakkeisiin on rahansa sijoittanut. Kuitenkin pitkällä aikavälillä osta ja unohda -taktiikalla on mahdollista päästä hyviin tuloksiin, kun tällöin ajanjaksoon mahtuu sekä nousu- että laskukausia ja sitten rahoja ei välttämättä tarvitse nostaa juuri osakkeiden laskukauden aikana. Ja ihan vain se, että sijoittaa yhtiöihin, jotka maksavat hyvää osinkoa, tarkoittaa koroa korolle -efektin toimimista. Osakkeita ostaessa voi rikastua kahdella tavalla: osingolla tai osakkeiden arvonnousulla.

Joskus myös sanotaan, että osakkeet tuplaavat arvonsa noin seitsemässä vuodessa, mutta tällöin oletuksena on jo se, että ne tuottaisivat keskimäärin 10 %. Tämä on mun mielestä aika hc summa!

(Tosin esim superrahastoni näyttää tällä hetkellä tuottaneen 18 %, mikä on aika hyvä summa, eli ylöspäinkin voi mennä!)

rantojenmies (Ei varmistettu)

Hyvää konkretiaa. Viherkasvisisustustauluista myös plussaa - miksi ostaa oikeita vehkoja jos ne näyttävät raamitettuinakin hyviltä?

Lisäisin vielä pari oleellista joista ehkä tärkeimpänä kulujen minimointi. Seitkönt- (heh) -vuotiaana huomaa äkkiä maksaneensa pitkän siivun rahojasi "hoitaneelle" taholle jos ei sijoitusuran alussa laita ajatusta kulujen minimointiin. Minä tiedän sen sillä:

Osakkeenomistajataipaleeni alko hyvin perinteisellä "HPY:n puhelinosake mummulta" -tarinalla joskus yhdeks.. yhdenksköt.. yhenkskätluvulla ja toki osakkeet (jotka myöhemmin muuttuivat sitten Elisan 150 osakkeeksi) laitettiin oikein hyvään talteen silloiselle Ålandsbankenin tililleni.

(Tilin minulle oli avannut isoisäni sillä meillä on kesämökki Affenanmaalla ja sain muksuna nostaa tililtäni isoisäni sinne säästämiä pennosia aina niin monta kymmentä markkaa kuin olin vuotta kulloisenakin kesänä.)

No tässä kolme neljä vuotta sitten havahduin sitten tähän kulujen minimoimiseen, kaivoin pölyyntyneet tiliotteet, anteeksi kontoutdrag, tärkeiden papereideni kansiosta (toki ne oli säilytetty sillä hei, pankista tullut paperi on aina tärkeä?) ja aloin räknätä kunnes pääsi ärräpäitä. Nyt viime vuosina osinkoja oli maksettu luokkaa 100-150 e josta neljäkymmentä-pardon-my-french-vitun-kahdeksan euroa oli mennyt tilinhoitokuluihin. Herttijee, 48 e! Pahoitin mieleni kaikkien huijattujen suomenruotsalaisseniorien puolesta, marssin pankkiin ja sanoin välittömästi irti kaikki palvelut sieltä. Rauha isoisäni sielulle ja maassa rauha ihmisten kesken, lisää lapsia kuihtuvalle ja ikääntyvälle Ahvenanmaalle ja kireitä siimoja fiskareille mutta joku roti nyt sentään.

Pitkästä tarinasta siis lyhyt opetus kantapään kautta. Nyt tiedän kulujen minimoinnin merkityksen.

Niin se toinenkin huomio vielä liittyen jokaisen mahdollisesti kiristyvään taloudelliseen tilanteeseen tulevaisuudessa: säästämistä (sijoittamista) ei kannata missään nimessä lopettaa vaikka siltä tuntuisikin. Köyhyystutkijat yms. itseäni viisaammat eli suurin osa ihmisistä tuntuvat näin kehottavan. Pienentää vain summaa ja laittaa sen visummin sellaiselle tilille johon ei ole maksukorttia tai mikä tietysti parempaa, suoraan johonkin (ETF-)rahastoon.

Loppuun vielä päivän aforismi: Elämä on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Herra mun vereni! Tuossa on aivan järjettömät tilinhoitokulut!!!! Voi vain miettiä, miten paljon korkoa korolle -efekti tuossa tuhoutuu. Onneksi huomasit tämän ryöväyksen tässä vaiheessa elämäsi tietä ja osasit neuvokkaalla toiminnallasi muuttaa tulevaisuutesi talouden neuvokkaammaksi. Kulujen minimointi olkoon läsnä jokapäiväisessä sijoituselämässämme nyt ja iänkaikkisesti.

Joo, samaa mieltä, kyllä aina kannattaa joku roponen säästää, jos vain mitään saumaa siihen on! 

Upea aforismi, otan välittömästi käyttöön.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun on jo pitkään pitänyt mainita sulle tästä mutta en ole kehdannut. Tykkään blogistasi ihan megapaljon, mutta yksi juttu siinä tökkii, nimittäin tuo sana "horista". Ammattikirjoittaja kun olet, se on sulta varmasti ihan harkittu valinta, mutta en ole varmasti ainoa jonka mielestä se kuulostaa sun oman asiantuntemuksen aliarvioinnilta. Horina kuulostaa siltä että dementian runtelema mummo vaan päästelee suustaan satunnaisia äänteitä ja sanoja! Sun teksti voi olla jorinaa, höpinää, jaarittelua tai vaikka hölpötystä, mutta horinaa se ei (mun ja myös sua lähes ainoana bloggaajana fanittavan Jodelin blogijuorut-kanavan mielestä) ole.

Ja kiitos korkoa korolle -ilmiön avaamisesta! Se on monelle todella hankala ymmärtää, vaikka sen tajuaminen olisi vaurastumisen ja omien rahojen hallinnan kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hehee, mä ymmärrän täysin, että mun liioitellut ilmaisut vituttelevat ihmisiä. :D Ne vain tulevat niin luonnostaan, etten edes huomaa niitä. Mun kaveripiirissä tämä on vain niin jokapäiväistä kielenkäyttöä. Vähän sellaista, että kun aiheet ovat hankalia ja niistä puhuminen äityy helposti paasaamiseksi, omaa ilmaisua voi keventää tuollaisilla horina/jorina/kanttura/lortto-ilmaisuilla. (Ystävien kesken tulee joristua keskusteltua paljon feminismistä, valtasuhteista, rahasta, rakenteista, mutta kaikessa on aina sellainen huumoritwisti.)

Vaikka ihan pidän itseäni arvossani, niin harvemmin kuitenkaan otan itseäni kauhean tosissani. Toisaalta toisteisena kaikki maneerit muuttuvat ärsyttäväksi, eli parempi on nyt kiinnittää asiaan huomiota. Eli kiitos hyvästä huomiosta ja ihan superkivaa, kun tykkäät blogista! <3

Mua ilahdutti myös mielikuva dementian runtelemasta mummosta korisemassa mielipiteitään sijoittamisessa, viimeisillä voimillaan. Siitä saisi upean tubevideon.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Mua ilahdutti myös mielikuva dementian runtelemasta mummosta korisemassa mielipiteitään sijoittamisessa, viimeisillä voimillaan. Siitä saisi upean tubevideon."
Ei hitto, jos joskus perustan vlogikanavan niin siinä TODELLAKIN kysyttäisiin ihmisten kuolinvuoteilla niiden sijoitusvinkkejä :'D

Juliaihminen
Juliaihminen

Se olisi fanttastista. Usein sanotaan, että kuolinvuoteella työ/raha/maallinen mammona ei sinua lämmitä, mutta tässä pikku videosarjassa tuotaisiin esiin ihanan makaaberilla tavalla, että kyllä sitä voi ihminen miettiä sijoitusbisneksiään henkitoreissaankin :'D

Veeruli (Ei varmistettu)

Heh, olen suoraan tuosta esimerkistäsi jossa lapselle on sijoitettu ja tällä hetkellä koron osuus on jo isompi kuin pääoma. Vanhemmat olivat suunnitelleet sen aikoinaan ensiasunnon ostoa varten, mutta minä näppäränä likkana aloin itse säästämään asuntoon jo alaikäisenä autuaan tietämättömänä näistä rahastoista ja sain asunnon 24-vuotiaana ihan itse säästetyillä rahoilla ja siis tietty lainalla.

Olen vuoden miettinyt, että pitäisikö näillä rahoilla tehdä jotain (käyttää vaikka sijoitusasunntoon), mutta ehkä unohdan ne taas seuraavaksi 10 vuodeksi tai eläkeikään asti :D kyllä kannattaa pienenkin summan sijoittaminen, siitä voi tulla iso potti ajan kanssa.

Ja opettaa lapsille rahankäyttöä ja talouden hallintaa!!

La-ura
tuska onni elämä

On sijoituksia ja sen lisäksi asuntosäästötili, ja pitää sanoa, että sijoittamisesta olen kiinnostunut ihan näitten sun horinoitten ansiosta. Hirveästi en siitä tajua, mutta onhan niitä lukuja hauska käydä katsomassa, kun siellä rahat vaan lisääntyvät :D

Olenpa ajatellut sijoittaa ihan eläkettä ajatellen, mutta toki myös käytän sitä kertynyttä rahaa, jos oikeasti tarve tulee. Kun

anonyymi45684 (Ei varmistettu)

Mua aina näissä sijoitushommissa ahdistaa se ajatus, että mistä se ylimääräinen raha tulee. Että kenen selkänahasta, kuivatetusta suosta, myrkytetystä lahdesta, räjäytetystä vuoresta, kepuloinnista, murhasta... Että korot tuovat mut aina tällaisen äärelle. Siinä menee vähän niinkun sijoitushalut vaikka ei se mun sijoittamattomuus mitään pelasta.

Eevis2 (Ei varmistettu)

Tästä minäkin haluan tietää lisää! Mistä se raha tulee? Jonkunhan täytyy köyhtyä, jotta minä voin rikastua? (Olen ymmärtänyt, että maailman taloudessa ei saa keksiä rahaa tyhjästä tai takoa omin päin lisää kolikoita, eli raha on vähän kuin energia - se ei katoa vaan muuttaa muotoa, suuntaa tahi omistajaa.)

Eli, mistä se raha tulee minun korokseni ja korkoni koroksi?

Ps. Blogisi on paras eikä tämä ole epäluottamuslause.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ole rauhassa, kenenkään ei tarvii köyhtyä, että sä rikastuisit :) Tää on helpointa käsittää pienen aikaleikin avulla. Ajatellaan maailmaa 2000 vuotta sitten. Rikkaatkin ihmiset asuivat silloin meidän näkökulmasta aika alkeellisissa oloissa, eikö vain? Kylmät asunnot, ei lääkkeitä, ei kodinkoneita jne. Eli voidaan varmasti sanoa, että maailma oli silloin kokonaisuudessaan köyhempi kuin nyt. Ja vaikka miljardi ihmistä elää nytkin köyhyydessä (lue: samantyyppisissä oloissa kuin 2000 vuotta sitten), niin monet miljardit ovat kuitenkin nyt rikkaampia kuin menneet sukupolvet. Eli ns. "rahaa on tullu tyhjästä" :)

Lottu (Ei varmistettu)

Itseasiassa jos lainaat rahaa pankista, niin se tekee sen tyhjästä. Eli se ei lainaa olemassaolevaa rahaa, vaan laittaa vain tietyn summan ykkösiä ja nollia sun tilille ja sitten merkkaa ne omalle tililleen saataviksi. Suurin osa rahasta on luotu tyhjästä ja koko rahoitussektori toimii pelkän luottauksen varassa. Jos kaikki haluaisivat nostaa rahansa pankista, pankki kaatuisi aika pian. Näinhän meinasi käydä Kreikassa ja siksi valtio päätti pitää pankit kiinni jonkin aikaa, eli niistä ei saanut kukaan nostaa mitään. Näin välitettiin pankkien kaatuminen ja yleinen paniikki. Mutta kukaan ei tiedä paljonko rahaa on, koska sitä ei ole oikeasti konkreettisesti olemassa, eikä ole enää mitään kultavarantoja tms. mihin se olisi sidottu.

rantojenmies (Ei varmistettu)

Sellainen perusjuttu vielä tästä että pörssihommat ei ole nollasummapeliä. Osakkeen x nousema arvo y ei ole siis pois joltain toiselta vaan kertoo omistajiensa näkemyksestä x:n arvosta nyt ja tulevaisuudessa.

https://www.salkunrakentaja.fi/2017/09/sijoittaminen-osakesijoittaminen-...

t.Susse (Ei varmistettu)

Justiin tämä sama miete!!!

Että eikö se sijoittajien osinko-odotukset kaikkialla maailmassa ja kotikutoisesti meillä täällä ole (osa)syy juurikin toisaalla kauhistelemaamme loputtomaan ahneuteen? Ettei muka voi käyttää investointeihin, ja pitää irtisanoa vankkaa tulosta tekevästä yrityksestä jotta sijoittajat varmasti saavat osansa. Varmasti ääreensä yksinkertaistettua, tai sitten ei.

(Esimerkkinä fckn Caruna jonka kanssa valitettavasti olemme naimisissa sähkömme siirtäjänä; siirron osuus kolminkertainen kulutukseen nähden?!! Ja sähkököyhiä ihmisiä alkaa olla jo paljon tämän yhden ilmiön takia, perusteena jatkuville hinnankorotuksille investoinnit jotka kuitenkin ovat kertaluonteisia, silti alennuksia tuskin on luvassa kun sijoittajille pitää riittää jaettavaa...)

Siksi erittäin wanhanaikaisesti ja tyhmästi säästötili. :´D

Silti tykkään kovasti kyllä lukea näitä säästövinkkejä ja -kokemuksia, kiitos muutenkin avoimista postauksistasi asiaan kuin asiaan. :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Sijoittamista saa ehdottomasti kritisoida ja pyrkiä sijoittamaan eettisesti.

Mua kuitenkin ihmetyttää, että miksi tämä keskustelu etiikasta nousee aina nimenomaan sijoittamiseen liittyvissä postauksissa. Tällä logiikalla suurin osa kuluttamisesta on karseaa toimintaa. Mutta en mä niin ajattele, enkä ajattele myöskään, että kaikki sijoittaminen on pahasta.

Jos katsoo nyt vaikkapa Superrahaston kymmentä suurinta sijoitusta, niin listalta löytyy Nokia, Kone, Sampo, UPM Kymmene, Fortum, Wartsila, Stora Enso, Neste, Elisa ja Nokia Tyres. Okei, eivät nämä kaikki ole mitään eettisesti ja ekologisesti kaikkein priimoimpia yrityksiä, mutta eivät ne mun käsittääkseni nyt mitään lasten selkänahan irrottajiakaan ole. 

Osakkeen omistamisessa on myös pari hyvää hommaa tältä kantilta: Jos omistaa yhdenkin osakkeen, voi mennä yrityksen yhtiökokoukseen räyhäämään yrityksen huonoista toimista. Tietenkään räyhääjällä ei ole valtaa muuttaa mitään, mutta luultavasti media kiinnostuu tästä, jos ihmisellä on tarpeeksi hyvät argumentit puolellaan.

Toiseksi, mä tykkään siitä ajatuksesta että osakkeita omistamalla ihmiset eivät ole enää työntekijöitä ja pomoja, vaan kaikki ovat yrityksen omistajia. Hehehe, läpällä voisi sanoa, että osakkeiden ostaminen on kuin kommunismia kapitalismin sisällä. 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista! Tässä on mun mielestä erittäin kiinnostavaa myös ajatus, miksi haluat kerätä rahaa juuri tuota 70+ -ikää varten? On nimittäin ihan mahdollista, ettei sinne säästettyä rahoja pääse käyttämään, tai jos pääsee (mikä sun kohdalla on tietysti todennäköistä), on persoona jo niin pihiksi hioutunut, ettei rahaa tule kuitenkaan käytettyä. Tavallaan voi siis käydä niin, ettet itse saa tuosta rahasta mitään muuta iloa kuin sen karttuvan tiliotteen fiilistelyn. Onko sulla tässä Roope Ankkamaiset motiivit vai kartutatko perintöä jälkeläiselle? :)

Itse ajattelen, että rahan tuotoksi voi katsoa myös sen ilon, jota sillä saa. Eli jos sijoittaa esim vapaa-ajansasuntoon, jota ajoittain vuokraa ulospäin ja joka suunnilleen säilyttää arvonsa, saa tosi hyvän sosiaalisen tuoton rahoilleen. Vaikka loppusumma ei sitten olekaan yhtä suuri. Toisaalta perintönä esim loma-asunnolla on todennäköisesti huomattavasti rahallista arvoaan suurempi arvo.

Juliaihminen
Juliaihminen

On totta, että saan kiksejä ihan jo tuosta numeroiden kasvamisesta tilillä.

Samaan aikaan huomaan myös itsessäni sellaista ekologista piheilijää. Aina kelailen, että onko hyvä, että tuo vaate/auto/uusi tekninen vempain on valmistettu minua varten, vai pärjäisinkö ilman sitä. Mulla on tässä vähän niin kuin tuplamotiivi tulevaisuuteen: mitä vähemmän kulutan tai vaikka ajan autoa, sen parempi planeetta ja sen turvatumpi tulevaisuus rahallisesti. Kelailen, että niin kauan kuin piheydestä ei ole läheisille haittaa, siitä on heille hyötyä. Nyt yritän myös etsiä ekologisia sijoituskohteista (tuulienergia jne), jotta säästäväisestä elämästä olisi vielä enemmän iloa :) 

Mutta en tietenkään mikään pyhimys ole: kyllä minäkin vaatteita ostelen ja lennän välillä Aasiaan. Lisäksi osa sijoituksistaan ei ole mitenkään erityisen ekologisia tm. Onneksi niistä puhutaan paljon ja niitä vaikuttaa nyt tulevan koko ajan lisää. Koko ajan yritän mennä parempaan suuntaan! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarkoitus ei ollut muuten leimata sinua pihiksi, tuo kiireessä kirjoitettu taitaa antaa sellaisen vaikutelman :)
En ollenkaan kritisoi ratkaisuasi vaan enemmänkin kiinnostaa, miksi haluaisit nimen omaan iäkkäänä omistaa paljon rahaa. Lähipiirin tuoreita eläkeläisiä seuranneena on tullut fiilis, että jos asunto on velaton ja eläke edes jonkinmoinen, pärjäävät aika kivasti niiden työväenopiston kurssimaksujen ja tallinnanmatkojen kanssa:D Itselleni ei ole tullut sellaista oloa, että juuri silloin haluaisin olla varallisuuteni huipulla. Toisaalta työssäni nään usein vanhuuden sellaisena worst case scenario -meiningillä, tämä saattaa vaikuttaa.
Eli onko sulla joku visio, mitä sillä karttuneella omaisuudella teet vai onko ylipäänsä omaa käyttöäsi varten?

Kiinnostava tuo pohdintasi, että haluat toisaalta kerätä mahdollisimman paljon varallisuutta ja toisaalta kuluttaa mahdollisimman vähän! Ymmärsinkö oikein, että se varallisuus on siis jonkinmoinen itseisarvo, jota ei ole ajatellutkaan kulutettavaksi missään elämänvaiheessa?

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyviä kommentteja molemmat, ja tykkään kun vähän haastetaan! Pääsen kertomaan omista näkökulmista ilman, että vaikutan kauhealta tuputtajalta! :)

Joo, raha on siis välinearvo, ei itseisarvo. Sillä sijoituksiin/tilille kertyneellä rahalla ostan itselleni vapautta tehdä mitä vain ilman, että täytyy miettiä, saanko tekemästäni työstä tarpeeksi liksaa. Toivon mukaan tämä onnistuu jo ennen seitsemääkymppiä, mutta mikään FIRETTÄJÄ en ole, koska se vaatisi jo liiallisia taloudellisia uhrauksia (fire = Financial Independence Retire Early).

Tuo 70v sen takia, että silloin voisin haluta jäädä eläkkeelle, oli se mun eläkeikä tai ei. Veikkaan, että jatkan tällaista suht sniiduilevaa elämää loppuun saakka. Itselleni turhaksi katsoma kuluttaminen ahdistaa koko ajan enemmän, joten en usko että saisin siitä enää kiksejä. Jos mulla olisi sikana rahaa, asuisin hienommin ja kävisin useammin esimerkiksi hieronnassa ja syömässä ulkona, mutta tuskin ostaisin kauheasti sen enempää kamaa kuin mitä nytkään ostan. 

Mulla on myös eläkepohdinnasta oma postaus luonnoksissa, sekään ei mielestäni ole ihan simppeli juttu, että saan tarpeeksi eläkettä ja niin ajoissa kuin oikeasti haluan.

Eli turvaa ja vapautta (itselleni ja perheelleni) tällä säästäväisyydellä aika lailla ostelen :)

Raha tulee ihmisoikeuksien ja luonnon polkemisesta. Köyhiä maita käytetään vauraampien länsimaiden jätevarastoina. Niiden ympäristö tuhotaan, jotta länsimaissa voitaisiin juhlia. Köyhissä maissa ei myöskään välitetä ihmisoikeuksista, vaan ihmisten kurjuus ja yhteiskunnan tukitoimien puute valjastetaan rahan tekemiseen.

Kapitalistinen järjestelmä on sairas. Sen varma päämäärä on luonnon tuho. Oheistuotteena syntyy epäoikeudenmukaisuutta kurjine ihmiskohtaloineen.

Ei siinä mitään, jos tahtoo hyödyntää järjestelmää omaksi hyväkseen, mutta se kannattaa tehdä rehellisesti. Tukemalla materiaalista hyvinvointia lisäävää ja kasvattavaa nykyjärjestelmää, tuhoaa ensin köyhien maiden ympäristön, sitten länsimaiden ympäristön ja lopulta tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet.

Vihreyttä tai vastuuta ihmisistä ei ole jakaa kaikille lisää, vaan ottaa mahdollisimman monilta (länsimaalaisilta) pois ja samalla pitää huoli siitä, että ihmisten määrä maapallolla kääntyy voimakkaaseen laskuun.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko asia oikeasti noin mustavalkoinen? Maailmassa köyhien määrä on vähentynyt 1980-luvun alusta miljardilla ihmisellä.

https://www.economist.com/news/leaders/21578665-nearly-1-billion-people-...

Kapitalistiset yhteiskunnat tuntuvat yleensä olevan ekologisempia kuin esimerkiksi sosialistiset, joissa mikään ei rajoita luonnon saastuttamista eikä mikään kannusta niukkojen resurssien niukkaan käyttöön.

Minusta olisi todella hienoa kuulla, miten tuo sinun ehdottamasi ratkaisu tehtäisiin, kenellä olisi valta ja miten varmistettaisiin, että harvoille kertynyt valta ei johtaisi ihmisoikeusrikkomuksiin, luonnonvarojen tuhlaamiseen ja yleisesti ihan paskaan menoon. Jeesustelu on varmasti ihanaa, mutta se ei yleensä auta mitään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Saako arvata? Kohinasi taustalla on vankasti kokoomuslainen ajattelu, joka ei salli keskustelua, jonka voi korskean kätevästi leimata jeesusteluksi. Kukaan ei saa tulla sinun ja tpivon mukaan loputtomasti kasvavan omaisuutesi väliin? Minulla minulta minulle -hengessä lempeää joulua, eikö:)

Hohhoijaa (Ei varmistettu)

Lol, kuulostaa siltä, että joku ei nyt kyennyt keksimään hyvää vasta-argumenttia, joten piti sitten vain alkaa syytellä ihmisiä itsekkääksi. Ei kapitalismi täydellistä ole ja sitä saa kritisoida, mutta sen leimaaminen silkaksi pahuudeksi on vähän väsynyttä eikä oikein vie keskustelua mihinkään. Muistaakseni kokoomus ei ole ainoa puolue Suomessa, joka kannattaa kapitalismia. En tiedä miski leimaat kapitalismin puolustamisen kokoomuslaiseksi? Tosin kokoomuslainen ei nyt ole ehkä se kaikkein pahin haukkumasana muutenkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lol täälläkin, miksi kuvittelit että kokoomuslainen olisi erityisesti haukkumasana? Ei mikään hellittelynimikekään, mutta kyllähän se puolue pitää sisällään vissit ajatuskuviot, miksi muuten aatetta kannattaisi. Enkä tiennyt että täällä on joku -sinä? - kuka on korottanut itsensä vasta-argumenttipoliisiksi, minkälaisia ne ovat tai saisivat olla. Jokainen sanokoon mielipiteensä kunhan tekee sen ilman herjaamista tai muuta huonoa käytöstä. Kuten mielipiteen lyttäämistä.
Se kiinnostaisi onko kapitalistilla oikeasti mahdoton ymmärtää jonkun aitoa hätää maailman tilasta, sekä luonnon, ihmisten että etiikan ja moraalin suhteen? Miksi sellainen pitää koettaa v****malla painaa alas? Pelottaako idealismi, vaikka kuinkakin naiivi, vai miksi kyyninen narina on aina ensimmäinen reaktio?:(

SaaraCecilia

Ah, tää on mun lempiaihe tällä hetkellä. Ja inhokkiaihe oikeastaan myös, koska elän taas tällä hetkellä semmosta kautta, että kaikki maailman ongelmat tuntuvat painavan olkapäillä. 

Keskustelustanne välittyy minulle myös hieman semmoinen kärjistäminen ja asioiden tahallinen väärinymmärtäminen. Tosin en minäkään kutsuisi kapitalistista järjestelmään suorilta käsin sairaaksi. Sanoisin, että nykyisen kaltainen sääntelystä hyvin vapaa kapitalismi on "sairas". En myöskään puolustelisi kapitalistista järjestelmää sillä, että se on ekologisempi kuin esimerkiksi sosialistiset. Se on sama asia kuin sanoisi, että elinikä vankilassa on inhimillisempi rangaistus kuin kuolemanrangaistus. Väittämä on sinänsä totta, mutta ne eivät ole ainoat vaihtoehdot eikä kyseinen argumentti tee elinikäisestä vankeusrangaistuksesta inhimillistä.

En usko, että Adam Smith olisi tyytyväinen nykymaailmantalouteen, jossa tutkimuksista ja laskentatavasta riippuen on esimerkiksi niin, että 8% maailman rikkaimmista on saman verran varallisuutta kuin 50% köyhistä yhteensä (https://www.theguardian.com/global-development/2017/jan/16/worlds-eight-richest-people-have-same-wealth-as-poorest-50). Siinä, että omaisuus on yksityisessä omistuksessa ja hallinnassa, ei sinänsä ole mitään pahaa (joskin esimerkiksi maa- ja merialueiden yksityisomistaminen on jossain määrin outoa, sillä ne eivät alunperin kuuluneet kellekään ja nyt yhtäkkiä jollekin, vaikka kukaan ei niitä ole itse luonut. Esimerkiksi tästä asiasta en ole vielä päättänyt, että mitä mieltä olen). Ongelman ydin on siinä, kuinka paljon valtion annetaan säädellä, kontrolloida ja puuttua kyseisten omistusten käyttöön. 

Nykymaailmassa on selvää, että kapitalistinen järjestelmä ja etenkin vapaa markkinatalous ei ole kyennyt ottamaan huomioon esimerkiksi erilaisen toiminnan ympäristövaikutuksia. Luonnon saastuttamisella ei ole hintaa, joten saastuttajat eivät joudu maksamaan ylimääräistä siitä, että saavat talouskasvua aikaiseksi samalla luontoa hyväksikäyttäen. Näin ollen ensinnäkin valtioiden on säädettäävä ympäristölainsäädäntöä ja erilaisia saasteveroja, mutta sekään ei vielä riitä. Meidän olisi myös kiellettävä sellaisten tuotteiden maahantuonti, joiden tuotanto ei täytä meidän ympäristövaatimuksiamme, mutta sellaista klausuulia ei vielä tietääkseni yksikään vapaakauppasopimus sisällä. Sama ongelma on esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien kanssa. Meitä kiinnostaa oman maamme ja ehkä Euroopan kansalaisten työolot, mutta ei niiden, jotka tuottavat meille kulutushyödykkeitä kaukana poissa.

Tässä vaiheessa usea vannoutunut kapitalistiystäväni pelaa kortin, jossa kerrotaan, että kapitalismi on ainoa keino saattaa nämä "muut" maat meidän "tasollemme". Ehkä niin, mutta ei nykyisenkaltainen sääntelemätön kapitalismi. Minun mielestä meillä ei ole aikaa odottaa 100 vuotta, jotta "muutkin maat" saavuttavat saman kehitystason kuin me. Meidän tehtävänämme on lopettaa kulutushysteria ja alkaa miettiä, että miten saamme niukat resurssit riittämään seuraavalle vuosisadalle ja miten voimme auttaa köyhemmissä oloissa olevia ilman, että itse tavoittelemme samalla jatkuvaa ja entistä suurempaa talouskasvua. Kapitalismi voisi toimia, kunhan sen tavoitteena ei olisi määräämätön talouskasvu hinnalla millä hyvänsä, vaan sellainen talouskasvu, jonka tavoitteena on tarjota ihmisarvoinen elämä ja tarvittavat resurssit jokaiselle. Tällainen tarkoitus olisi toki melko vaikeaa kirjoittaa osakeyhtiölakiin osakeyhtiön tavoitteeksi.

Ratkaisuja ei ole minullakaan, mutta sen tiedän, että toimiakseen kapitalismi kaipaa nykyistä tiukempaa ohjausta valtioiden, valtioiden yhteenliittymien ja myös kuluttajien suunnalta. Kuluttajilla on nimittäin valta päättää siitä, mihin rahamme lykkäämme.

Ja siis sijoitan tällä hetkellä itsekin ja käyn jatkuvaa kamppailua siitä, että miten tästä eteenpäin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä☺Täällä on kyllä blogien fiksuimmat keskustelijat, ihan mahtavaa!

Lottu (Ei varmistettu)

Samoin luontoa tuhoaa kaikki tuotteet millä me kaikki luetaan esim. tätä blogia.
Kuulin joskus sellaisen mielenkiintoisen, ei ehkä kamalan kriittistä tarkastelua tukevan ajatuksen, että luonnolle parasta olisi että rikkaat saa enemmän, koska ne eivät käytä rahaa kulutukseen, vaan laittavat ne rahastoihin ja osakkeisiin. Jos köhälle antaa rahaa, se käyttää sen ostamalla asioita. Rikas ihailee rahojaan tilillä :D Kuten dokkarissa inequlity for all sanottiin: "vaikka olisi kuinka rikas, niin ihminen ei voi käyttää enempää kuin kahta tyynyä."

Tämä vähän vitsinä. En ole tosissani.

iidis
Varpain jaloin

Mä sijoitan kuukausittain (hyvin pieniä summia) kolmeen eri indeksirahastoon, minkä lisäksi säästän rahaa ASP-tilille ja säästötilille. Mun periaate sijoittamisessa ja säästämisessa on, että kaikkia munia ei laiteta samaan koriin. Sijoituksiin olen valmis laittamaan rahaa sen verran, minkä olen valmis kuukausittain myös häviämään mikäli sijoitukset menee mönkään. Sijoituksiin "joutavaan" summaan vaikuttaa myös säästötilin saldo ja tulojeni kehitys. Indeksirahastot valitsin niiden alhaisten kustannusten ja vaivattomuuden vuoksi. Joskus, jos siltä tuntuu ja sijoittamani summat ovat suurempia, voin kokeilla suoraa osakekauppaakin. Tähän mennessä mun vajaan vuoden aikana tehdyt vaatimattomat sijoitukset on parhaimmillaan olleet voitolla reilut 20€ ja sitten laskeneet niin, että voittoa on tällä hetkellä reilut 10€. En ole laskusuhdanteista niin huolissani, sillä säännöllisellä sijoittamisella samalla rahalla saa laskusuhdanteen aikana isomman osan rahastoa, jolloin nousun myötä myös arvon nousu on isompi. Tähän mennessä kaikki sijoitukseni ovat omissa nimissäni, mutta tulevaisuudessa saatan tehdä sijoituksia myös lapsille tai yhdessä aviomieheni kanssa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Korkoa korolle -laskelmat ovat sinänsä hienoja, mutta vuodet eivät ole veljeksiä. Tällä hetkellä osakemarkkinoihin on pakattu massiivinen määrä rahaa maailmanlaajuisesti, koska muita järkeviä sijoitustuottoja tuovia kohteita ei oikein ole ja raha on lähes ilmaista. Se on johtanut hämmentävään kurssinousuun taantumassa, paljon suurempaan kun yritysten tuloksentekokyky oikeastaan oikeuttaisi. Myös osinkoja on maksettu avokätisesti, koska vaihtoehtoisia investointeja ei ole oikein ollut ja sekin on huono merkki ja osaltaan nostaa tuottoja, mutta leikkaa pohjaa pitkän aikavälin kasvulta ja kuitenkin osakkeiden arvosta merkittävä osa liittyy tulevaisuuden tuotto-odotuksiin, joita ei ole ilman investointeja.

Samaan aikaan sijoitusasuntomarkkinoille on suoraan ja rahastojen kautta tullut kysyntää niin, että pienten asuntojen hinnat ovat pilvissä. Koronnousu vaikkapa 5 prosentin kieppeille saisi markkinat ihan eri asentoon - myös osakemarkkinoilla.

Minulla on sijoittamisen avulla sekä velaton sijoitusasunto että osakesalkku ja rahastoja, mutta niiden arvot ovat heilahdelleet paljonkin ja sekin kuuluu sijoittamiseen.

Juuri nyt markkinoilla on tilanne, jota jopa ammattilaiset ihmettelevät, jotkut povaavat, jopa hyperinflaatiota. Siksi kannustan sinua paitsi kannustamaan sijoittamiseen myös muistuttamaan siihen liittyvistä riskeistä. Juuri nyt esimerkiksi epävarmuus markkinoilla on suuri ja jos lähtee sijoittamaan suhdannehuippuun lyhyellä tähtäimellä, jälki voi olla myös rumaa. Pidemmällä aikavälillä suhdanteet tasaantuvat toki. Mutta myös tappioita pitää sietää ja huonoja kausia.

Siinä vaiheessa kun kiinalaiset eläkeläiset alkoivat pelata pörssissä, möin kaikki sijoitukseni siinä markkinassa ja juuri oikeaan aikaan. Siinä vaiheessa kun koko kansa innostuu helppojen voittojen mahdollisuudesta, junasta kannattaa hypätä pois eikä mukaan, koska niitä ei ole jaossa. Juuri nyt mietin, onko se hetki tullut, kun taksikuskit jakavat taas sijoitusvinkkejä. Muistathan siis puhua myös sijoittamisen kääntöpuolesta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Puhut täyttä asiaa, ja tämä on ehdottomasti näkökulma, joka jokaisen sijoittajan kannattaa ottaa huomioon laittaessaan rahoja eteenpäin.

Omalla kohdallani sijoitushorisonttini on kuitenkin niin pitkä (40+) ja hajautukseni on ajallisesti nin kattava (40 vuoden ajan joka kuukausi 200 e), että uskon selväväni lasku- ja noususuhdanteista. Jos sijoittaa osakkeisiin, täytyy tietenkin jonkin verran jaksaa seurata yrityksiä (esim ettei yritys mene vaikka konkurssiin).

Tällä hetkellä elämme kieltämättä kummallisia aikoja, ja koko ajan sitä miettii, että kannattaisiko sitä ja tätä ostaa vasta myöhemmin sitten, kun tilanne on tasaantunut. Mutta kun ei voi koskaan tietää, koska hommat "normalisoituvat". Pahimmillaan päätyy tilanteeseen, jossa ei koskaan aloita ja sitten ei ainakaan pysty hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä millään lailla. 

Olen myös huomannut, että sijoitusskeneen kuuluu tällaisten "kalatarinoiden" kertominen, joissa omia onnistumisiaan ("ostin/myin juuri oikeaan aikaan") korostetaan ja sitten tappiot vaietaan kuoliaaksi. Tämä on myös omiaan nostattamaan sellaista ajatusta, että sijoittaminen on ihan helppo nakki. 

Mutta juu, kiinnostuksella odotan, että koska korot lähtevät nousuun. Viimeiset viisi vuotta on aina sanottu, että "ei ainakaan kahteen vuoteen". Ei vain voi tietää!

eee (Ei varmistettu)

Jos rahaa on sijoitettavaksi, siitä riittää varmasti myös hyväntekeväisyyteen.

https://www.sos-lapsikyla.fi/veronkiertopaiva/

Juliaihminen
Juliaihminen

Ehdottomasti. Itse olen valinnut kohteiksi esimerkiksi Amnestyn (kuten äsken mainitsin) ja Kirkon ulkomaanavun kohteita. Sos Lapsikylän tukemiselle myös iso peukku!

Kjhh (Ei varmistettu)

Mä myös kk-lahjoitan Ice Hearts Ry’lle, Helsinki Missiolle ja Planin kummilapselle.
Lisäksi laitan kuukausittain vaihtelevan summan Brother Christmasille.

Rahkamuija (Ei varmistettu) http://rahkamuija.blogspot.fi

Mun suurin ongelma on, että en luota kehenkään tai mihinkään näissä hommissa.

Siihen, että olen 70-vuotias, on aikaa 44 vuotta ja silloin täällä maksellaan jollain bitcoinin jälkeläisillä perustulot kaikille ja autot lentää ja ihmiset tekee lomareissuja Marsiin ja jos ei ole varaa lähteä Marsiin, niin sitten lennetään universumin Kanarialle eli Kuuhun ja kukaan ei puhu enää suomea ja kaikki nauraa vuodelle 2017, kun sillon syötiin jotain heinäsirkkaleipää ja kateltiin Hihna247-streamia, ruokakaupat kun lakkautettiin jo 2029, koska jokainen saa tarvittavan ravinnon hengitysilmasta ja lattiapölystä. Niin miten mää voin luottaa siihen, että joku pitää mun rahoja niin kauan tallessa ja että saan ne joskus takaisin ja että se pankki yms ei ole mennyt konkurssiin tai siirtänyt rahojaan Marsiin? Siihen on niin kauan!!!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahaha, mä ymmärrän hyvin! 

Mutta onneksi aina on sijoitusasunnot! ;) Kyllä ihmisten jossain pitää asua, vaikka olisivatkin hologrammeja väräjävässä tuulessa!

Aija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta! Juuri tänään marisin että voisko joku selittää mulle selkeästi että mitä hyötyä sijoittamisesta on tavalliseen säästämiseen verrattuna - tässä se tuli! Säästän osakerahastoon 50€ kuussa, nyt ymmärrän myös miksi! Ja seuraavaksi menen tarkistamaan rahaston kulut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itsehän elelen hunningolla ja odotan maailmantalouden romahdusta ja superinflaatiota, joka syö mun opintolainan. Tulevaisuuden varalle ajattelin ostaa talon maalta, veden ääreltä et voin sit vanhoilla päivilläni kalastaa ja viljellä perunoita.

Ei vaan, oon opiskellu 1000 vuotta noin ei oo (vielä) euroakaan ylimäärästä. Mutta ihan oikeasti nä suhtaudun sijoittamiseen ja säästämiseen tietyllä varauksella. Voin HYVIN olla väärässä, mutta mun mielestä on vaikea uskoa, että maailmantalousjärjestelmä näyttäis samalta kuin nyt 40 vuoden päästä ku itse olen 70. Toisaalta 40 vuotta on aika lyhyt aika, että mitäpä minä tiedän, mut kyllä mä silti venailen jotain älytöntä kriisiä ja rahan arvon täydellistä romahtamista.

Sen talon kyllä oikeasti ajattelin ostaa koska jossain pitää aina asua ja se ois ihan hyvä olla hoidossa sit vanhana.

Mut hyvä postaus!

CougarWoman
CougarWoman

Mulla on jotain vajaa 30k *jossain* tilillä josta saa jotain ihan paskaa korkoa (tyyliin muutama kymmenesosaprosenttia vuodessa). Kai täytyisi aktivoitua ja pistää ne poikimaan paremmin. Jos sais aikaiseksi. Ne ovat maanneet siellä jo useita vuosia ihan hämähäkinseiteissä.

Mutku en tiedä että minne, enkä oikein jaksaisi panostaa mihinkään aktiiviseen osakesalkun ym. seuraamiseen. Äääh.

YritteliäsAino (Ei varmistettu)

Jos et jaksa miettiä ja haluat riskittömästi voittaa ainakin inflaation. niin Bank Norway tarjoaa tililleen muistaakseni 1,7% koron. Talletussuoja on 200 000 euroon asti jos pankki sattuisi kaatumaan. Jos on varaa myös vähän menettää niin sitten rahastot tms. on varmasti tuottoisampi ratkaisu.

Da Män (Ei varmistettu)

En minä niitä sijoituksia myy, muuta kuin vaihtaakseni parempaan. Koroilla on kiva elellä. Jää aikaa enemmän harrastuksille ja työnkin voi ottaa harrastuksena... =)

Adam Smithin näkymätön käsi, jota ohjaa lähinnä valtio säännöillään, ohjaa jo nyt hullut määrät massia ja tukia kaikenlaisiin ituhippitouhuihin, josta toki Taalerin tuulirahastot ja muut nappaa parikymmentä pinnaa voittoa vuodessa, että ei kaikki mene ihan putkeen, mutta kyllähän lämmitysöljynkin veroa nostetaan joka vuosi, että ekologisemmat vaihtoehdot tulisi käyttöön. Nykyjärjestelmä on ihan maaginen, enkä ainakaan mitään laissez-faire-touhuja tue, sillä se antaisi vallan ainoastaan niille, joilla on pätäkkää. Kaikilla on Suomessa mahdollisuus olla ja tehdä, mitä lystää ja asiat on paljon paremmin kuin monissa muissa maissa, joten en näe mitään syytä, että miksi tämä sosiaalikapitalismi ei muka toimisi? Aina sitä voi hienosäätää, mutta sitä jaettavaa ei riitä kaikille, niin mitä enemmän Suomessa on jengiä, joka ei duunaa mitään, niin sitä harvemmalle jaetaan. Jos otat rikkailta jotain pois, niin he vain vaihtavat maata, koska Euroopan Unioni. Nämä on aika monimutkaisia asioita, joihin vaikuttaa tuhannet tekijät.

On niillä kehitysmailla joku omakin vastuu ja helpointa olisi alkaa tekemään sitä mikä on järkevää tässä ajassa, eikä tavoitella jotain 1000-vuotta vanhaa utopiaa, kun kameleilla mitattiin vaurautta. Ihan kaikki ei ole valkoisen miehen syytä, vaikka se ehkä helpoin syntipukki onkin.

Veroilla ja muilla voi myös koordinoida sitä, että miten varallisuutta jaetaan.

Esim. Supercell on rahoittanut koko turvapaikkaturismitouhun veroilla. Olisihan nämäkin massit voinut mielestäni järkevämmin käyttää, mutta näin ne päätettiin käyttää. Itse olisin rahoittanut mielummin niitä leirejä ja lähettänyt kaikki innokkaat maailmaille auttamaan, koska ne jotka eniten apua tarvitset, eivät ole niitä, joilla on varaa maksaa salakuljettajille.

Tuo uskomus pitäisi kyllä muuttaa, että sijoittaminen on jotenkin automaattisesti pahasta, että nämä piruparrat voisi rikastua ja keskittyä tekemään hyvää kaikki päivät. :)

- Jo kolmekymppisenä 500 K varallisuus.

PS. Itse otan valtiolta ilmaista lainaa ja sijoitan niitä ympäri vuoden. Loppuvuodesta maksan koroilla sitten mätkyjä.

"Ei haittaa, vaikkei joka kuukausi voisi laittaa sijoituksiin rahaa, sillä kaikki raha, mitä siellä sijoituksissa on, kasvaa koko ajan korkoa."

Ne sijoitukset kyllä laskeekin toisinaan ja voit menettää KOKO pääomankin.

Antti1234 (Ei varmistettu)

Erittäin tärkeä aihe. Korkoa korolle ilmiön uskomaton voima pitäisi opettaa heti yläasteella, sekä yleensäkin sijoittamisen ja säästämisen perusteet.

Itse aloitin vasta 30v kunnolla säästämisen ja sijoittamisen, tosin kovalla tahdilla sopivan elämäntilanteen johdosta. On etf:ää, superrahastoa ja suoria osakesijoituksia.

Pienimuotoisena tavoitteena on seuraavan laskusuhdanteen pohjalla ottaa sijoituslainaa mikäli sitä saa hyvillä ehdoilla, ja ottaa pitkä kiinnitus tukeviin osinkoyhtiöihin. Odotellaan josko se dippi sieltä tulisi vaikka muutaman vuoden sisään. Sitä odotellessa käteispaino &lt;20% eli näen että ei tässä laskua pelätä kannata kuitenkaan, ajoittaminen kun on mahdotonta ja voi jäädä vielä hyvistä nousuista paitsi.

Hyvää sijoitusvuotta 2018 :)

Peeps (Ei varmistettu)

Sijoitin kesällä yhteensä 5000e kolmeen lääkekannabisyhtiöön. Näiden Toronton pörssissä noteerattujen yhtiöiden arvostus on noussut puolessa vuodessa jo viisinkertaiseksi. Odotin maltillista 20% kasvua vuodessa, mutta en valita! Kannabiksen lääkekäyttö kasvaa hurjaa vauhtia ja kasvin viihdekäyttökin sallittaneen useissa maissa/osavaltioissa lähiaikoina. Aion säilyttää nämä ainakin 10 vuotta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ai ai ai, nuo lääkekannabisosakkeet olivat sellaisia, joihin niin olisi pitänyt tarttua, mutta laiskuus iski, eikä jaksanut perehtyä tarpeeksi. Nyt sitten vain katson tuota nousua suu auki. Lol! 

Onnea erinomaisista kaupoista!

Kjhh (Ei varmistettu)

Mä aloitin 30-vuotiaana rahastosäästämisen, maltillinen 100€/kk. Keskeytin 5 vuodeksi, kun olin äikkärillä ja tein lyhyempää työpäivää.
Nyt taas aloitin 200€/kk, koska haluan olla vauraampi vanha nainen.
Lapsi on myös rahastosijoittaja;
minä ja mun vanhemmat laitetaan sinne säännöllisesti rahaa.
Mun mies ja hänen perheensä säästää rahaa tileilleen. Anoppi oli jossain vaiheessa pulassa, kun talletusturvaan tuli alennus, rouva joutui siirtelemään rahojaan eri pankkiryhmiin, jotta sai suojan :)
Miehellä ja minulla on lisäksi sijoitusasunto Vantaalla, se on maksettu pois 15 v päästä.

Pages

Kommentoi