Äitiysbondausta Niina Lahtisen kanssa

niina lahtinen trendi.jpg

niina lahtinen trendi2.jpg

niina lahtinen trendi3.jpg

niina lahtinen trendi4.jpg

Kirjoitin äsken ilmestyneeseen Trendiin kansijutun Niina Lahtisesta. Jutun näkökulmana oli kysellä Lahtiselta, mitkä ovat elämässä niitä juttuja, joista on joskus tullut stressattua ja huolittua täysin turhaan. Eli: Näistä jutuista huolehtimisen voit lopettaa vaikka heti.

Tammikuussa lehdet täyttyvät usein tympeistä laihdutusvinkeistä ja elämänmuutospakosta. Siksi tämä tuntui nyt mukavan freesiltä: Ei tarvitse ressaa siitä, onko lihava, tarpeeksi fiksu ja pätevä, riittävän hauska ja niin edelleen. On maailmassa tärkeämpiäkin juttuja. No, lukekaa uusimmasta Trendistä. Lahtiselta tuli älykkäitä ja tuoreita pointteja, jotka jäivät pyörimään pitkäksi aikaa mun päähän ja joista sain suurta lohtua joulukuussa, kun kriiseilin milloin mistäkin.

Kun tekee hyvien tyyppien kanssa haastatteluja, kaikki kiinnostava ei koskaan mahdu juttuun. Ja tällä kertaa juttuun ei mahtunut hyviä äitiysbondauksia!

Mä tapasin Lahtisen Musiikkitalolla, ja mun oli pakko ottaa Alppu ensimmäiseksi puoleksi tunniksi mukaan, sillä lumikaaoksen takia Tikin juna oli myöhässä. Aluksi tietenkin vähän hävetti, että ”mä oon tämmönen muija, joka vauvansa kanssa täällä työskentelee”. Lahtinen oli kuitenkin ihan super, se vaan kehui, miten nerokas veto tämä oli multa: ”Kato nyt tässä heti tekee mieli avautua äitiyden ja uran yhdistämisestä!”

Lahtisella on kaksi lasta, ja se todella on yhdistänyt työnsä ja vanhemmuutensa. Niinä kesinä kun se oli raskaana tai imetti, se kirjoitti varietee show’ta, muulloin esiintyi itse niissä. Sain tästä synninpäästöä: munkin on tehnyt mieli koko ajan tehdä pieniä duunihommeleita sinne sun tänne, se on ollut mulle tapa pitää pää kasassa. 

Kun jutun pointti tosiaan oli se, että kaikesta ei kannata stressata, sillä elämässä on niin paljon oikeasti huolehdittavia asioita, yritin antaa esimerkin asiasta, josta täytyykin pitää huolta. Mun oli tarkoitus sanoa: ”Sitä joutuu miettimään, että onko lapsella katto päänsä päällä.” Mun suusta ölähtikin: ”Sitä joutuu miettimään, pääseekö lapsi sisälle.” Tähän Lahtinen alkoi oikein irvailla mulle: ”Julia, sun lapsi on alle 1-vuotias. Hän ei itse pääse sisälle. Kyllä sun pitää itse kantaa hänet sisälle.” (Tätä oli ihanan häpeällistä kuunnella nauhalta.)

Yksi mua lohduttava (jonkun toisen mielestä morbidi) kommentti oli, kun puhuttiin siitä, miten lapsen puolesta voisi pelätä ihan loputtomiin. Tähän Lahtinen sanoi:

”Lapsen saaminen on sillä lailla uskonnollnen kokemus, että se on isomissa käsissä. Tässä on miljoona eri tapaa millä se voi kuolla. Jos se on kuollakseen, niin sit se vittu kuolee!”

Toki siis tajuatte, että tässä tehdään nyt kaikki lapson hyvinvoinnin puolesta, mutta että mun mainitsemieni helvetillisten uhkakuvien maalaileminen on loppujen lopuksi melko turhaa. 

 

Mutta joo, tämä on kyllä toimittajan ammatissa kaikkein siisteintä: saa jutella älykkäiden ja hauskojen ihmisten kanssa ja kysellä kaikenlaista niiden elämästä ja ajatuksista.

 

 

 

Sitten vielä kysyn teiltä:

 

Minkä asian stressaamisen olet lopettanut onnistuneesti?

 

 

 

 

 

Kommentit (6)
 1. Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina
  2.1.2017, 07:17

  Mä stressaan edelleen ja ihan kaikesta ja ihan liikaa, joten jään odottelemaan teidän muiden kuningasideoita siihen, miten tuosta turhasta ja kuluttavasta tavasta pääsisi eroon…

  Paitsi että: ulkonäöstä en kyllä enää juuri stressaa. Mutta ehkä se on vaan tämä ikä, mikä on tehnyt tehtävänsä (ja se, että multa edelleen, 32-vuotiaana, lähes aina kysytään siideriostoksilla paperit ;)…)

  1. Joo siis kyllä mäkin kelailen, että stressaantuminen on tietyllä tapaa luonteessa, ettei siitä ihan täysin voi päästä koskaan eroon. Mutta olen kehityellyt sellaista hälläväliälandiaa, se on semmonen mielentila, johon pitää vain välillä sukeltaa. Kerron siitä joskus seikkaperäisemmin!

   Ja ah, ulkonäöstä stressaamisen lopettaminenhan on yksi parhaimmista jutuista. Se vapauttaa aivan jumalattoman määrän energiaa kaikkeen muuhun tärkeämpään. 🙂

 2. Mahtavaa, että voin kuulla Lahtisen äänensävyn hänen irvaillessaan sulle. Vielä mahtavampaa on toki se, että se on sulla oikeasti nauhalla. 

  En nyt tähän hätään keksi yhtä yksittäistä asiaa, josta stressaisin vähemmän. Yritän vaan kokonaisvaltaisesti analysoida ja ennakoida vähemmän ja elää enemmän. Tuo ennakointi on kyllä asia, joka vauvan myötä on nostanut pahasti päätään näissä käytännön asioissa ja yrittää luikerrella muuallekin. Että rakentaa skenaarioita sen mukaan, moneltako se herää ja koska on vaihdettu vaippa, sen sijaan että kuulostelisi siinä matkan varrella. Molemmissa toimintatavoissa on puolensa ja tarvitseeko mainita, että tähänkin talouteen mahtuu kaksi erilaista tyyliä? Toisaalta lapsi liisteröi elämän aika tehokkaasti kiinni tähän hetkeen.

  Ja on hyvä keskustelunavaaja. 🙂

  1. Ennakoinnin ja hetkessä elämisen välillä täälläkin tasapainotellaan. Etenkin nyt, kun tuolla alkaa olla jonkinmoinen rytmi, niin kyllähän sitä on pakkokin ennakoida. Mutta nyt taas, kun olen lähdössä kuukaudeksi tuonne Thaimaahan, niin siellä pitää varmaan vähän päästää rutiineista hetkeksi irti ja olla välillä vähän tuolla hälläväliälandiassa 🙂

   Ehkä alan ottaa vauvan aina haastatteluihin mukaan. Joskaan en ole varma, mitä mieltä joku Justin Bieber olisi Alpun seurasta one-on-one-haastattelussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *