Äitiysloman 10 käskyä

Juliaihminen

Huomenna mulla alkaa työt. Sairasta. Tämä äitiysloma ihan oikeasti loppuu. Täysin käsittämätöntä. Ajattelin jorista tästä kuluneesta vuodesta pateettisesti vielä myöhemmin, mutta nyt tarjoan teille syvällä rintaäänellä muodostetut Äitiysloman 10 käskyä. Nämä kertoisin vuoden takaiselle itselleni.

1. Päiväunet pienen kainalossa, vielä yhdet kahvit kaupungilla tai vielä yksi jakso Netflix-sarjaa silloin kun vauva nukkuu ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa. Tai no, oikeastaan mikään ei ole äitiyslomalla hukkaan heitettyä aikaa. Ei myöskään tylsät päivät. Siksi äitiysloma onkin niin siistiä!

2. Pienen vauvan päiväunille heijaaminen on itselleen kivempaa silloin, kun tanssii ja laulaa esimerkiksi Olavi Uusivirtaa samalla. Kääri vauva peiton sisään ja anna mennä. Mä kuuntelin viime kevään tätä Vauvan kanssa bailu -listaani. Suosittelen tekemään oman listan.

3. On tärkeää, että läheisimmät äitikaverit ovat sillä lailla rentoja, että he tukevat eivätkä tuomitse. Tämä määrittää tosi paljon sitä fiilistä, miltä oma äitiys lähtee tuntumaan. Etenkin sellaiset, joiden lapset ovat hieman isompia ja joilta voi kysyä neuvoja (koska et halua tiukkisneuvoja!). Mulle oli elintärkeää, että mun mentoriäidit Mirja ja Raisa olivat sellaisia "kaikki on jees ja ei nyt hätäillä" -muijia. (Täällä lisää kuvailua siitä, millaisia ovat hyvät äitimentorit.)

4. Perusta kivojen äitien kanssa FB-chatti, jonne voit valittaa nukkumattomuutesi ja hypettää Skamin Nooran huulipunaa. Muilta äideiltä saa tukea facessa vaikka keskellä yötä, sillä on todennäköistä, että joku muukin valvoo.

5. Jos ahdistaa, niin siivoa. Kaikki aina sanoo, että vauvan kanssa pitää tottua sotkuun. Tottahan se on, mutta jos on tällainen kuin minä, niin välillä on pakko puunata kämppä puhtaaksi, niin stressi helpottaa.

6. Älä suutu puolisolle koskaan pelkän periaatteen vuoksi, mikäli et oikeasti ole asiasta kiukkuinen. (Esimerkiksi jos olisi sinun vuoro päästä joogaan, mutta hän ei ehdi ajoissa töistä, ja oikeastaan sinun ei tee edes mieli joogata.) Mutta jos suututtaa, niin ei se niin vaarallista ole vähän tapella. Kuten tässä postauksessa tuon ilmi.

7. Käytä rahaa enemmän palveluihin kuin tavaraan. Et välttämättä tarvitse imetyskorua. Et todellakaan tarvitse vaipparoskiksta. Mutta hyvän lounaan kyllä tarvitset! (Perustelen ulkona syödyt lounaat jo ihan sillä, että ravintolassa tulee syötyä kalaa ja salaattia, joita harvemmin kotona teen.) Ai niin, Mirjalta opittu bonussääntö: Aina jos lounaslistalla on lohta, syö lohta.

8. Jos parikuinen vauva ei suostu olemaan vatsallaan ja sinä tunnet huonoa omaatuntoa siitä, että sen pitäisi "treenata" niin laita sen kainaloiden alle pyyhe! (Muita tämänkaltaisia pikkuvauvaoivalluksia tässä postauksessa.) Todellisuudessahan tämä on täysin absurdi stressinaihe, mutta silloin kun se bebbeli möllöttelee vain ja ainoastaan selällään ja alat pelätä, että se menee sähkökäyttöisessä sängyssä selällään maaten vielä ensimmäiseen työpaikkaansakin, tunne on todellinen.

9. Vauvojen kehittymisen vertaileminen on yhtä hedelmällistä kuin muurahaisten vertaileminen. Eli se ei ole hedelmällistä. Vauvasta voi tulla maratoonari, vaikka se oppisi kävelemään puolitoistavuotiaana. Siitä voi tulla myös täysi taukki, vaikka se puhuisi lauseita jo puolitoistavuotiaana.

10. Ei äitiyslomalla oikeasti mitään käskyjä tai sääntöjä ole! Tee mitä tykkäät, missä tykkäät ja miten tykkäät. Pus! <3

 

 

Lue myös:

Äitiysloman to do -lista

 

 

Kommentit

lobster

Justiisa näin. Ja jos niitä samaan aikaan vauvalomailevia kavereita ei satu olemaan, niitä kannattaa hankkia! Ei se oo niin justiin vaikka eivät olisi hengenheimolaisia ja sielunsiskoja, samassa elämäntilanteessa oleminen on joskus riittävä yhteinen nimittäjä.

Makoisaa paluuta töihin! Hyvin se menee!

T. Uskollinen lukija joka on lapsiperhe-elämässä hiukan "edellä" ja odottaa kirjoituksia työssäkäyvän mutsin arjesta

Juliaihminen
Juliaihminen

Amen to this. Yksin oleminen on ihan berberoosasta!

Kiitos hirmusti tsemppauksesta, kyllä tämä tästä, vaikka aivot ovatkin ihan jossain omituisissa tiloissa. Perästä kuuluu! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvät teesit!

11. käsky: Ole kollegiaalinen mutsi. Älä koskaan sano toiselle äidille: "Odotapa vaan, kohta se itkee/valvoo/uhmaa jne". Sano jotain kivaa ja kannustavaa, jos ei tule mieleen, ole hiljaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomainen lisäys!

Mäkään en voi sietää Nauti nyt vielä -äitityyppiä, josta olenkin paasannut joskus taannoin. Semmonen on puhdasta ilkeilyä, vaikkei ihminen sitä itse ymmärtäisi.

Hyviä huomioita! :) Itsellä äitiysloma päättyi pari kuukautta sitten, ja tuntui, et aika meni aivan liian nopeaa... On tullut myös ja ajteltua, mitä teen ensikerralla toisin/olen tekemättä tai otan rennommin :D Se on niin ainutlaatuista aikaa <3

Juliaihminen
Juliaihminen

Onneksi ekaan voi suhtautua harjoituskierroksena (niin lapseen kuin lomaankin). :D

saarah
visual diary

Aina jos lounaslistalla on lohta, syö lohta.

Mä oon noudattanut tätä yhdellä ex-työpaikalla niin tehokkaasti että ihmiset luki jo etukäteen lounaslistat ennenkuin kysyi mua lounaalle. Joo, siellä on tänään lohta :D :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Mun mielestä myös lohen väri pukee sua!

saarah
visual diary

Oi kiitos, se on kyllä ihanin väri. Lohta päällä ja mahassa on siis se tavoitetila :D

Keinuhevonen (Ei varmistettu)

Tsemppiä töihinpaluuseen!! =)

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos tuhannesti <3

Vierailija (Ei varmistettu) https://www.instagram.com/riikkamaarian/

Sun blogi on niin maan mainio!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihanasti sanottu, pus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tein viime viikolla positiivisen raskaustestin ja ihan tiedokses vaan, olen ottanut sut mun henkiseksi johtajaksi. Tärppilistat on luettu ja materiaalistaa tavattu. Hyvä tästä tulee, kun lunkisti ottaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihanaa!!! Onneksi olkoon! Positiivinen raskaustesti on yksi maailman positiivisimmista jutuista :)

Konkkis (Ei varmistettu) http://konkistadori.blogspot.com

Ai että tää olikin hyvä listaus tulevalle mamalle, kuka kärvistelee huomenna alkavan rv 42:n kanssa! Se nauttimisen, möllöttämisen ja hyggeilyn muistaminen...koitan olla tarkkana sen kanssa. Oon omassa blogissakin paljon pohdiskellut sitä, että kun on ollut yrittäjä/opiskelija/startup/palkkatyö moodissa useita vuosia, niin aidon chillaamisen opettelu on tullutkin vasta supistelevan vauvamahan myötä. Kun ei pysty niin ei pysty ja alkujärkytyksen jälkeen alkaakin miettimään, että hetkinen, täähän onkin aika ok. Vaan olla. Pyrin välttelemään täten myös suoritusäitiyttä - vaikka myönnän, että töihin alkaa olla 1kk chillaamisen jälkeen ikävä!. Ja hei jos joku tätä lukeva stadilaismama kaipaa rentoa ja tuomitsematonta päiväkahviseuraa, niin muhun saa ottaa yhteyttä :) Äitikavereita ei läheltä löydy ja sosiaalisuus on kuitenkin verissä.

Kiitos Julia kivasta blogista, jään seuraamaan! (ja lukemaan synnytystä odotellessa vanhoja postauksia)

Juliaihminen
Juliaihminen

Sun pitää ehdottomasti liittyä Facessa Kulttuurimamat-ryhmään. Siellä on normaaleja ihmisiä, jotka hengailevat yhdessä :) Huomenna mennään esim klo 12 Ateneumiin + lounaalle, tuu messiin!

Konkkis (Ei varmistettu) http://konkistadori.blogspot.com

Ei vitsi, mahtavaa! Kiitos vinkistä, liityn ehdottomasti :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tekisi niin mieli lisätä otsikkoon "esikoisensa saaneelle äitiyslomalaiselle". Ah netflix, ah keskustalounaat ja ah se, että ylipäänsä ehti kytätä vauvan kehitystä. Äitiysloma vol. 2 (ja varmaan ne kaikki siitä eteenpäin) saa toteamaan, että siitä ekasta tosiaan kannattaa nauttia, sama autuus ja hitaus ei palaa :)

adlskj (Ei varmistettu)

http://www.iwanteducation.com Obama states that testing alone seriously isn't the alternative for strengthening student effectiveness. The places financial ventures should service better K12 coaching not examining. In his or her opinion i am attacking the education system which we need to be seeking to bolster.
http://www.specificschool.com School violence has become identified for increasing dilemma facing many members connected with school online communities. Intervention programs are developed to help combat this ever increasing problem, with varying levels of effectiveness.
http://www.adventurehomeimprovement.com Many redecorating projects usually are well in the reach on most homeowners, since they are very easy and straightforward to achieve. And your house improvement marketplace just is still growing by explodes and bounds.
http://www.colorfulinteriordesigns.com Changing in the color of any room or maybe adding completely new color into a space is by far and away on the list of easiest strategies to update a location. In actuality, many skilled interior manufacturers often work with color for inexpensive alternative for outdated spaces.
http://www.dothomeinterior.com There usually are scores connected with curtains in addition to drapes from which to choose. One of the most extremely frequent would be the box pleated drape or drape. These blinds are pre-gathered in pleats for the pinnacle on the curtain to always employ a neat, adapted look.
http://www.fullhomeimprovement.com With overall television communities and many magazines committed to home progress, it's simple to grasp why property renovations usually are quickly growing to be the best growing tendency in The usa. Giant, big-box outlets and small, specialty shops are advertised all over and in addition they all have his or her catalogs.
http://www.homeimprovementagent.com Anyone that is certainly considering placing their apartment out there, should look at home progress loans for boosting the value on the property. It's not necessarily difficult to recognise, that some sort of tidy in addition to well-kept property will advertise faster compared to a home that is certainly requiring some maintenance tasks.
http://www.homeimprovementanalysis.com Home Progress scenarios include appreciated excellently in recent times. The desire for balanced redecorating has guaranteed great levels of professionalism at the same time. As a property owner it is advisable to make a number of considerations previous to even starting your dream house improvement practice.
http://www.homeimprovementinspiration.com It is a hot fact of which summer is best season intended for improving the house. That is usually a very popular belief because during that time on the year people will not depend within the weather. There is absolutely no snow or maybe constant water falls, it's not necessarily cold and so repairing the house outside seriously isn't difficult.
http://www.homeinteriorbuzz.com Home staging has now become vital for any person selling some sort of residential property or home today, your house is a precious asset as well as a major investment decision. Sellers have to understand the top role of which home workplace set ups plays from the selling practice.
http://www.interiordesignchoice.com Contemporary floor lamps are increasingly popular in quite a few homes. They create that more touch in design and maybe they are way further than simply providing a practical aspect of which traditional lamps used to do.
http://www.primehomeinterior.com Drywall setting up and repair is normally undertaken by means of do-it-yourself redecorating enthusiasts. While drywall gives you the main benefit of being a fairly easy building stuff, it is difficult for getting excellent effects without skilled equipment in addition to experience.
http://www.formalrealestate.com By two facets, the best debt of you are his home finance loan. If he / she can't repay it, the banker would place him away from his household. Moreover, normal home finance loan installments are beyond other purchaser or usecured bank loans.
http://www.realestateangle.com Though quite a bit less quick and since far-reaching as web 2 . 0 sites or maybe as widely compelling for the reason that commercial billboards you typically see because of the roadside, postcards are hailed by means of many seeing that tried-and-tested promotion tools in real estate investment marketing.
http://www.realestatebreakout.com What was formerly your wish home has now become ones nightmare. By no young children to several kids, you're running outside of room whilst your last nerve has become frayed by means of Jr's hamster that was out connected with his cage with the past full week.
http://www.realestatefront.com Many of you could have heard me look at reducing your probabilities of a seller indicating "maybe" while you are buying households directly by homeowners. What we should understand is this time is our biggest asset.
http://www.realestatehive.com Investing in real estate investment is an enormous decision that really needs to be considered thoroughly. There are a wide variety kinds connected with homes to invest in that it could possibly become rather confusing.
http://www.realestatekeeper.com Unbeknown to a lot customers, real estate brokers also run many risks just to manufacture a sale. Many are victimized by means of scammers who prey on their need to manufacture a sale and cause them to lower the guard in addition to before many people know the item, they've also been hoodwinked in addition to scammed outside of something.
http://www.realestatemasterpiece.com It truly is funny the way through propaganda we can easily be altered into accomplishing and thinking stuffs that we learn don't produce any good sense. Here is usually a major case of what After all. We all are aware that debt is usually bad and this it impedes your retirement. We all believe that personal debt causes personal instability.
http://www.realestateservicesidea.com For anyone who is thinking of asking for into this fiercely reasonably competitive world of real estate investment, choosing a correct real real estate school need to be your primary option. Such institutions supply you with the necessary teaching and technique to polish ones skills from the field.
http://www.realestatesimplify.com National Property Buyers Aid (NHBA) is usually a network of which seeks that can help renters come to be homeowners. This lofty goal is usually worked to by that entire selection of top real estate investment professionals. It is goals usually are lofty, but it is quality members cause them to a authentic possibility.
http://www.realestatetrick.com Essentially the most crucial stages making a deal from the real real estate business would be the home speech. There are few buyers - or maybe none by any means - who is going to make complete with not the ability to see the living quarters for independently in real world.
http://www.softrealestate.com Certain things can certainly help in your chance to sale real estate you unique. This can be your personal property or home or a investment property or home. The factors listed stands out as the very stuffs that may halt your sales from achieving your goal, plus what listed will assist you to in doing the sale a lot easier process.
http://www.catsuniversity.com One good thing is, many professionals are noticed that you realize of which pets generally is a great pressure reliever, and that pet owners are typically happier and even more relaxed in comparison with non-pet entrepreneurs. Colleges in addition to Universities usually are therefore becoming more and more pet welcoming.
http://www.dashingpet.com Hunters are often very picky around the pets many people choose. If you have got your mitts our seekers guide we provide full run-down of the most effective and not-so-good choices on the subject of actual furry friend abilities. Now a number of people will certainly like pets which might be not seeing that effective statistically, that is fine.
http://www.petexpertises.com From time to time, it is very hard for owners to simply entrust the pets to help dog solution brands, especially as long as they are simply just new in the profession. But if it is a model like Furry friend Safe, then you will discover no issues about safe practices and consistency.
http://www.petfaculty.com Nowadays Pet Travel insurance has become a natural. Sometimes the item becomes very hard to address the pet to ensure the Pet Travel insurance provides people the liberty of enjoyable while undertaking the interview process trip.
http://www.petscourse.com Having pets generally is a wonderful practical knowledge but certainly, part of obtaining wonderful pets is the best responsibility of getting them obedient pets likewise. A furry friend owner's liability is huge and this includes training those to become obedient in addition to clean likewise.
http://www.petsinstructor.com Saving lives is significant. And needless to say that quite a few have trained and have absolutely learned the best way to save people lives. But where will you go to know about protecting your pet's lifetime? Are there people that actually instruct this? Check out this post to discover the answers to help those issues!
http://www.petstactic.com Pet tresses removal generally is a chore, especially in case you have more in comparison with one wooly little friend who have free rule over ones domain. Many pet owners fight this battle next to hair all the time through in depth cleaning in their carpets, pieces of furniture upholstery, green area rugs, and different pet-friendly destinations.

Kommentoi