Aloitamme Sijoituskaverit-podcastin!

Hauskoja uutisia! Kerroin tästä eilen instassa, mutta mainitsenpa nyt täällä blogissakin: Aloitamme ystäväni Merja Mähkän kanssa Sijiotuskaverit-nimisen podcastin. Ensimmäiset jaksot julkaistaan (kaikissa mahdollisissa kanavissa, ainakin nyt Spotifyssä) ensi keskiviikkona eli 10.3.

Olemme Merjan kanssa tajunneet sellaisen hassun asian, että osakepopimijat jyräävät sijoituskeskustelussa. Ja suoraan sanottuna minustakin on välillä tuntunut siltä, etten ole ”oikea sijoittaja”, kun minä en yksinkertaisesti jaksa katsoa mitään yhtiöiden osavuosikatsauksia, eikä minulle pysy vieläkään päässä se, mitä p/b-luku oikeastaan tarkoittaa ja miten mun pitäisi lukea sitä.

Onneksi Merja on sanonut mulle:

”Julia. Sinä kelpaat. Olet hyvä sijoittaja, rahastosijittajana. Ole vain rauhassa sellainen kuin olet.”

Todellisuudessa olen sitä mieltä, että suurimman osan ihmisitä kannattaisi sijoittaa rahastojen kautta. Ne ovat semmonen helppo taustalla pyörivä hommeli, ihmisen ei tartte identifioitua sijoittajaksi tai käyttää vapaa-aikaansa seuraten yritysten osareita tai käydä niiden vuosikokouksissa. Lisäksi myös yksittäisten yhtiöiden esg-asioiden (eli vastuujuttujen) analysointi on perus pullaiselle yllättävän vaikeaa.

Rahastoissa ammattilainen on tehnyt tämän kaiken duunin sijoittajan puolesta.

Ja vaikka rahastot ovat niin nerokkaita, niistä puhutaan huomattavasti vähemmän kuin yksittäisistä osakkeista. Ja niinpä moni rahastoihin liittyvä asia on jäänyt vähän pimentoon.

Koko podcastin idea on muhinut päässämme viimeisen vuoden ajan, kun olemme pitäneet Merjan kanssa yhdessä verkossa säästämisen ja sijoittamisen Rahakurssia ja pitäneet sen webinaareja. Olemme vetäneet kurssin läpi nyt neljä kertaa, ja sen on käynyt jo sadat ihmiset.

Rahastoista on noussut ehdottomasti eniten kysymyksiä. Miten valita ensimmäinen rahasto? Jos säästää asuntoa varten ja aikoo ostaa sen vaikka 3 vuoden päästä, niin mihin rahat kannattaa sijoittaa? Mistä tietää, onko rahasto vastuullinen? Kenen kannattaa sijoittaa korkorahastoihin? Ja vaikka mitä muuta!

Näihin kaikkiin kysymyksiin olemme viimeisen vuoden aikana etsineet vastauksia penkomalla rahastotarjontaa ja haastattelemalla asiantuntijoita.

Eka tuotantokausi on 12 jaksoa, ja niissä syvennytään kepeällä mutta myös kiinnostavalla tavalla rahastojen maailmaan. Luvassa on puhetta indeksirahastoista (mikä oikeastaan on indeksi?), hyvistä rahastoista lapsille sijoittamiseen, vaihtoehtoisista omaisuusluokista (tiesittekö että rahaston avulla voi sijoittaa esimerkiksi kalifornialaiseen viinitilaan!), etf-rahastoista, teemarahastoista ja myös paljon puhetta vastuullisuudesta!

Ensi keskiviikkona julkaistaan kaksi ekaa jaksoa. Sijoituskaverit-nimi tulee siitä, että mielestämme kaikilla pitää olla oma sijoituskaveri, jonka kanssa näistä aiheista voi puhua tai chatata. Ja sitä me olemme Merjan kanssa tehneet viimeisen vuoden aikana.

Kun Merja on tehnyt sijoituksen johonkin uuteen kivaan rahastoon tai minä olen löytänyt kiinnostavan tutkimuksen vastuullisista rahastoista, olemme jutustelleet näistä. Se on kivaa ja mielenkiintoista, ja samanlaista jutstelua haluamme tarjota muillekin kivoille tyypeille. Eli teille!

Kuunnelkaa!

Kuva: Timo Soasepp

Meikki: Riia Koivisto

Kommentit (5)
  1. Jes! Tämä kuulostaa hyvältä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *