Amnestyn Muumijuliste (sis alekoodin ja vähän raivoa)

Juliaihminen

Liityin Amnestyyn 17-vuotiaana. Mä en edes täysin muista miksi, mutta ajattelin, että ihmisoikeuksien puolustaminen on yksi tärkeimpiä juttuja, mihin sitä ihminen voi elämäänsä käyttää. Käytin tuolloin (imagosyistä) Amnestyn kangasmerkkiä repussani ja t-paitaa, jossa luki: People behind bars are not always serving drinks. Tein jo tuolloin toimittajan duuneja, joten sananvapaus oli tärkeä asia puolustaa.

En ole aivan satavarma, ryhdyinkö heti kuukausilahjoittajaksi, mutta viimeistään parikymppisestä lähtien olen laittanut Amnestylle 20 euroa kuussa. Mulle on itsestäänselvää, että omista rahoistaan annetaan niille, jotka sitä tarvitsevat. Myös silloin kun on opiskelija, eli ainakin tilastojen valossa köyhä.

Sittemmin kun tuloni ovat kasvaneet, olen lisännyt kuukausittaisia lahjoituskohteita, mutta Amnesty on pysynyt koko ajan rinnalla.

Pari viikkoa sitten Amnestyn Suomen osaston jäsen- ja lahjoittajapalvelusihteeri Leena Tarjamo kysyi, voisinko nostaa Tove ja Lars Janssonin Amnestylle aikoinaan piirtämää julistetta blogissani. Tietysti voin! 

Muumilaaksossa on aina ollut arvot kohdillaan, ja on liikuttavaa, että Tove Jansson on kelaillut aikoinaan, että hän haluaa jeesata tahoja, jotka jakavat nämä arvot. Niinpä Tove ja Lars piirsivät 1980-luvulla tämän julisteen Amnestylle. Nyt Muumi-julisteesta on otettu uusintapainos, ja sitä voi ostaa Amnestyn verkkokaupasta.

Hehhee, banaalina sivuhuomautuksena: se sopii mun mielestä kivasti noihin Alpun omiin pikku "kaltereihin" eli pinnasänkyyn. 

Amnestyn työ tuntuu tällä hetkellä Suomessa ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Järjestö ajaa muun muassa kahta sellaista asiaa, jotka ovat ahdistaneet ja raivostuttaneet minua viime vuosien aikana Suomessa syvästi.

Turvapaikanhakijoiden ihmisarvoista kohtelua. Minua oksettaa puhe "laittomista siirtolaisita" ja "pakolaistulvasta". Ihmisten olemassaolo ei helvetti sentään ole laitonta. Tällä hetkellä maailmassa on Amnestyn mukaan yli 22 miljoonaa pakolaista, eli eniten sitten toisen maailmansodan. Heistä 84 prosenttia elää köyhissä ja kehittyvissä maissa. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomi myönsi turvapaikkamenettelyssä kansainvälistä suojelua 1628 ihmiselle. Vertailun vuoksi: Libanonissa, joka on väkiluvultaan Suomen kokoinen, elää yli miljoona syyrialaista pakolaista. Suomen toden teolla pitäisi skarpata tässä asiassa.

Transihmisten oikeuksia. Olen seurannut vierestä ystäväni pyrkimystä vahvistaa oma sukupuolensa juridisesti. Kohtelu on sietämätöntä. Mä en vain voi ymmärtää, miten Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii, että henkilön, joka haluaa vahvistaa laillisesti sukupuolensa on todistettava olevansa lisääntymiskyvytön ja esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys. Sitä jotenkin kuvittelisi, että pakkostreiloinnit olisivat jääneet jonnekin 1900-luvun alun eugeniikan mustiin vuosiin, mutta kuulkaas ei ole! Vielä vuonna 2017. 

Amnestyllä on muitakin tärkeitä agendoja, mutta tässä niistä itselleni merkityksellisimmät tällä hetkellä.

Takaisin iloisiin tunnelmiin. Suosittelen hankkimaan tämän julisteen tai sitten vaikka ryhtymään kuukausilahjoittakasi Amnestylle tai tekemään kertalahjoituksen.

Tämä kyseinen juliste on A2-kokoinen (42 x 59,4 cm) ja se on painettu Suomessa FSC-sertifioidulle paperille. Se on myös tyylikäs, joten suosittelen tätä vaikkapa joululahjaksi jollekulle. 

Jos mielii saada julisteen (ja tukea ihmisoikeustyötä), niin ostakaa nyt! Nimittäin alekoodilla juliaihminen saatte 20 prosenttia alennusta Muumi-julisteesta 4.12. saakka.

 

Mihin te lahjoitatte rahaa?

 

Lue myös:

Perustavanlaatuinen ylemmyys 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Oisko siinä käynyt niin, että törmäsit feissariin, etkä kehdannut kieltäytyä? :D

Olen Amnestyn kuulkausilahjoittaja ja pari kertaa myös osallistunut johonkin toimintaan. Amnestylla on muuten tosi kiinnostava seminaari jäsenille vuosittain, tosin pari viime kertaa lapsiperhearki on jyrännyt ja estänyt osallistumisen. Joulukortteja ja aineettomia lahjoja on ollut tarkoitus hankkia Amnestylta tänäkin vuonna.

Transihmisten oikeuksista toista näkökulmaa: munsta on kyllä ihan hyvä, ettei omaa sukupuoltaan saa juridusesti vahvistettua kovin helposti Suomessa. Nythän meillä on yksi (juridissti vahvistettu) "mies", joka odottaa ensimmäistä lastaan. Näen, että sen sukupuolen pitäisi sitten olla kyllä niin satavarma, ettei noin voi käydä.

Emilia M

Mitäs haittaa siitä nyt on? Muuta kuin turhaa ja kuluttavaa byrokraattista vääntöä tälle perheelle, tietysti.

Eiköhän lapselle tärkeintä ole, että hän syntyy toivottuna ja että hänestä kyetään pitämään hyvää huolta? Nämä asiat eivät ole sukupuolesta kiinni.

Se lapsi tulee kasvamaan jo niin toisenlaisessa Suomessa ja ympäristössä, että välttämättä häntä ei edes kiusata tästä asiasta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en myöskään ymmärrä, miksei mies saisi odottaa lasta. Ja todellakin kuulostaa ihan 30-lukulaiselta ajatus, että jonkun ihmisryhmän kyvyttömyys saada biologisia jälkeläisiä pitäisi varmistaa. En ymmärrä sitäkään, miksi joku ihmisryhmä olisi oikeutetumpi hedelmöityshoitoihin kuin toinen.

Vastaan tähän näin lääkärin puolisona, juteltiin aiheesta kun tapaus nousi lööppeihin. Sukupuolen vaihtamiseen liittyy voimakas hormonilääkitys, ja vaikka lääkityksen lopettaisi raskauden toivossa (ja raskauden ajaksi) niin hormonipitoisuudet elimistössä laskevat hitaasti. Mies- ja naishormonien "epänormaali" määrä ja raju vaihtelu raskaana olevan elimistössä voi olla hyvin haitallista kehityvälle lapselle. Sitä en tiedä onko kukaan tätä asiaa vielä tieteellisesti tutkinut.

Vaikka henk koht toivonkin että kaikki lasta toivovat saisivat tulla vanhemmiksi, syntyvän lapsen terveyttä ei saisi tieten tahtoen riskeerata.

Juliaihminen
Juliaihminen

Onpa kiinnostava näkökulma, jota en ollut aiemmin yhtään ajatellut. Kiitos kommentista!

Nämä ovat tosi kiinnostavia juttuja, kun biologia, identiteetti ja yhteiskunnan arvot sekoittuvat keskustelussa pakostakin.

 

Emilia M

Tämä olikin uusi näkökulma mulle. Kuulostaa kyllä loogiselta. Olisi kiinnostava lukea aiheesta lisää, tietäisitkö linkata jotakin artikkelia?

Tää oli ihan miehen omaa pohdintaa lääketieteellisen osaamisensa pohjalta :) Lähdin nyt itse googlettelemaan ja laitoin lukulistalleni tämän: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790470

Juliaihminen
Juliaihminen

Mä ymmärrän sun ajatuksen kulun, ja olisin saattanut sanoa muutama vuosi sitten juurikin samalla lailla. Sitten tutustuin transihmisiin ja vähän tsekkasin omia ajatuksiani: Tajusin, että vaikka totuttu tapa voi tuntua turvallisemmalta ja tästä syystä paremmalta omasta mielestä, niin jos asiaa oikein miettii ja kelailee, niin en löytynytkään enää mitään järkevää syytä siihen, miksi vaikkapa mieheksi juridistesti määritellyt ihminen ei voisi olla raskaana ja synnyttää lasta tai miksi kaikki pitäisi jakaa ehdottomasti kahteen sukupuoleen, miehiin ja naisiin.

Sille on olemassa oikeastaan tosi vähän perusteluja, jos otetaan pois ”näin on ennenkin tehty” -perustelu, joka on melko ontuva. Jos vastakkain on ”musta olisi kiva koska se on tuttua ja helppoa” sekä jonkun ihmisen koko elämä, identiteetti ja onnellisuus, niin sitten mun tottumusten täytyy väistyä.

Tämä kieltämättä vaati vähän aiheen pohtimista ja siihen paneutumista, mutta suosittelen kelailemaan asiaa :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis eihän ihminen tai hänen olemassaolonsa ole laiton vaikka hän olisi laittomasti maassa. Yhtä lailla minä joudun Thaimaan viranomaisten kanssa tekemisiin, jos en poistu maasta silloin kun viisumini niin edellyttää ja olen silloin laittomasti maassa, mutta olemassaoloni ei ole laitonta. HUOM, en rinnasta turistia ja turvapaikanhakijaa vaan puhun termistöstä. Siirtolainen, pakolainen ja turvapaikanhakija tarkoittavat myös kaikki erilaisessa tilanteessa olevaa ihmistä.

emmms (Ei varmistettu)

Pari näkökulmaa noihin pointteihin. Olen itse sinänsä samaa mieltä kanssasi, että sukupuolen ei tarvitsisi olla niin byrokraattinen käsite ja että olisi tottakai hyvä, jos pystymme auttamaan mahdollisimman montaa turvapaikanhakijaa. Nämä ovat kuitenkin vaikeita asioita, joissa on monta puolta. Siksi en pidä ajatuksesta, että olemassaolevaa lainsäädäntöä/käytäntöjä aletaan liian hätäisesti ja mutu-tuntumalla muuttamaan.

Esimerkkinä mainitsemassasi Libanonissa on sotatila, eikä siellä ole varmaankaan mitenkään riemulla vastaanotettu noin suura joukkoa pakolaisia. Täytyy myöntää, etten itsekään ole tilannetta kovin tarkasti seurannut, mutta ymmärrykseni on, että pakolaisten siritymistä sinne ei ole voitu estää kun maa sattuu sijaitsemaan Syyrian vieressä. En myöskään jaksa uskoa, että turvapaikanhakijolla olisi siellä kovin hyvät oltavat, toisin kuin Suomessa, jossa laillisesti maassa oleville pyritään tarjoamaan katto pään päälle, selvittämään heidän asioitaan ja oikeuttaan erilaisiin etuuksiin (joita Libanonissa tuskin myöskään on).

Sukupuolenvaihtamisesta ja sen helppoudesta miespuoliset kaverit joskus totesivat, että jos vaihto onnistuisi kovin helposti, moni poika taitaisi 17-vuotiaana vaihtaa sukupuolta naiseksi välttääkseen varusmiespalveluksen. Kutsuntoihin ei tarvitse osallistua enää yli 30-vuotiaana, joten silloin sukupuolen voisi kätevästi vaihtaa takaisin, jos sillä nyt näkee jotain merkitystä olevan.

Emilia M

Varusmiespalveluksen voi kyllä välttää muillakin tavoilla, jos siinä jotenkin huijata haluaa. Voi esim. valehdella mielenterveysongelmista tai väkivaltafantasioista. Että ei ihan tämä riitä perusteeksi sukupuolenkorjauksen vaikeuttamiseen :D

Ja sitä myös toivoisi, että tulevaisuudessa maanpuolustustakin kehitettäisiin siihen suuntaan, että varusmiespalvelu ei enää olisi sukupuoleen sidottu eikä muutenkaan pakollinen juttu.

emmms (Ei varmistettu)

En sitä tarkoittanutkaan, että tällä perusteella pitäisi sukupuolenvaihdos estää. Pointtini vain oli, että vaihdoksen helpottaminen saattaa johtaa asioihin, joita ei (ainakaan itselle) äkkiseltään tule mieleen ja siksi kriteereitä täytyy huolella miettiä.

Tuosta olen ehdottomasti samaa mieltä, että tasa-arvon nimissä asevelvollisuuden sukupuolisidonnaisuuden voisi poistaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Toki Libanon on ottanut nuo pakolaiset pakon edessä, mutta ihmisyyden nimissä Suomeen pitäisi kyllä ottaa enemmän ja ennen kaikkea ei saisi karkoittaa ihmisiä takaisin epäinhimillisiin olosuhteisiin. 

Kuten mun lemppari-podcastissakin (eri Rahapodi) naureskeltiin, mitä hittoa tämä puhe synnytystalkoista on aikana, jolloin tänne olisi paljon ihmisiä tulossa ja heistä voisi kouluttaa hyvää työvoimaa ja eläkkeiden maksajia Suomeen.

Armeija ja siihen liittyvä sukupuolittuneisuus on täysin aikansa elänyt, ja mun mielestä etenkin miesasiamiesten ja -naisten kannattaisi alkaa ajaa tämän asian muutosta todella voimallisesti. Sehän on aivan järjetön vääryys, ettei naisten tarvitse haaskata elämästään 6-12 kuukautta - vieläpä parhaasta iästään! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuskinpa kukaan ajattelee, että sukupuolta voi "kätevästi vaihtaa" silloinkaan jos siitä tehtäisiin mahdollisimman helppoa. On vähän rankempi prosessi kuitenkin kyseessä.

emmms (Ei varmistettu)

Ymmärtääkseni suurimmat tasa-arvon kannattajat ovat sitä mieltä, että rekistereissä näkyvän sukupuolen pitäisi olla kiinni omasta ilmoituksesta. Tällöin sukupuolen vaihtaminenkin kai kävisi jollain lomakkeella, eli kovin rankka prosessi ei olisi. Tämä olisikin sukupuoli-identiteetinsä kanssa painiskeleville ihmisille helpoin tapa, mutta yritin vain tuoda ilmi, että tämän salliminen saattaisi johtaa muihin ennalta-arvaamattomiin seurauksiin.

Emilia M

Tämä on minusta hieman kaukaa haettua, mutta kuten sanoin, ihmiset ovat kekseliäitä ja asepalveluksen voi välttää muillakin keinoilla.

Yritän tässä miettiä, että miksi henkilötunnuksessa ylipäätään pitää olla tieto sukupuolesta. Yhden tarpeellisen syyn keksin: erilaiset tilastot. Tilastojen kautta kuitenkin tutkitaan esimerkiksi tyttöjen ja poikien koulusuoriutumista, miesten ja naisten terveyttä, elintasosairauksia, eliniänodotteita jne... Ehkä näitä voisi tosin tutkia jollain muullakin tavalla?

Ns. juridinen kolmas sukupuoli on jo käytössä useammassa maassa, mm. Australiassa ja Saksassa. Tosin ollut käytössä vasta muutaman vuoden ajan, joten seurauksia ei varmaan ole tutkittu. Veikkaan kyllä, että suurin vaikutus muutoksella on ollut niiden ihmisten elämään, joita asia koskee. kts. https://fi.wikipedia.org/wiki/Muunsukupuolisuus

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulle ihmisoikeusrikkomukset on lähtökohtaisesti väärin. En tiedä miten lainsäädännöllisesti tai byrokraattisesti toimitaan jos mies saa lapsen, mulla ei oo tarjota siihen ratkasua. En tiedä miten ylioppilaiden terveydenhoito rahoitetaan jos ihmisoikeuksia rikkova pakkojäsenyys poistetaan. Mutta vaikka nämä asiat eivät kosketa mua henkilökohtaisesti millään lailla, on väärin että näinkin sivistyneessä (ja minulle rakkaassa ja ensisijaisesti oikeudenmukaisessa) oikeusvaltiossa kuin Suomi sallitaan ihmisoikeuksien rikkominen. Varsinkin pakkosterilointi. Kun valtio puuttuu ihmisen kehoon, syyksi ei todellakaan riitä se että se nyt vaan niin vaikea järjestää juridisesti. Homma muistuttaa hyvin paljon jotain sairasta 1900-luvun alun koetta tai sota-ajan kauheuksia.

MTT (Ei varmistettu)

Jos syyrialaisista puhutaan, niin vuoden 2015 Suomeen saapuneesta ennätyksellisen suuresta turvapaikanhakijajoukosta vain 3% oli syyrialaistaustaisia (http://pakolaisapu.fi/pakolaisuus/pakolaisuus-suomessa/). Yleensäkin voidaan miettiä, että kuinka moni todella pakenee henkensä hädässä verrattuna nuoriin elintasopakolaismiehiin. Se on ainakin selvä, että Pohjois-Euroopan maiden hyvä sosiaaliturva ja suhteellisen löysä maahanmuuttopolitiikka on kyllä yleisimminkin tiedossa ja auttamishalusta hyötyvät tai yrittävät hyötyä valitettavasti muutkin kuin apua todella tarvitsevat.

Henkilöllisyyspaperit voivat puuttua siksi että niitä on vaikea saada esimerkiksi Somaliassa, mutta toisaalta myös siksi että ne on piilotettu sisältämiensä olennaisesti viranomaispäätöksiin vaikuttavien tietojen, kuten hakijan todellisen kansalaisuuden ja iän, vuoksi.

Emilia M

"Elintasopakolainen" on kiinnostava termi. "Elintasopakolaisiahan" olivat mm. kaikki ne yhteensä muistaakseni noin miljoona suomalaista, jotka aikoinaan lähtivät töihin Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Australiaan jne.

On outo ajatus, että ihminen ei saisi lähteä pois jostain maasta, jos hän ei halua asua siellä. Että hän ei saisi lähteä tavoittelemaan parempaa elämää toisaalta.

Liikkumista on rajoitettu tuntuvasti vasta viimeisen parin kolmenkymmenen vuoden aikana. Esim. Ranskaan saivat aikoinaan vapaasti muuttaa kaikki Ranskan entisten siirtomaiden asukkaat - siksi siellä edelleen asuu paljon afrikkalaisten siirtolaisten jälkeläisiä, myös entisen Indokiinan alueelta on paljon väkeä.

Varmasti hyvä sosiaaliturva houkuttaa, mutta harva kuitenkaan tekee pitkää matkaa Euroopan halki päästäkseen pyörittelemään peukaloita. Tänne saapuvat ihmiset yllättyvät siitä, millainen byrokratia täällä on vastassa. Kaikkea työntekoa ja yrittämistä pitäisi reilusti helpottaa - nämä tekijäthän niitä suomalaisiakin aikoinaan sinne vapaaseen Amerikkaan houkuttelivat.

 

 

Ninneri (Ei varmistettu)

Mua kans itkettää aina kun nykyisessä kotimaassa ulkosuomalaisten piireissä alkaa "Euroopan rajat kiinni" -tyyppinen keskustelu, meistäkin kun suuri osa on valinnut muuttaa tänne paremman työtilanteen ja paremman elintason perässä. Valkoisena suomalaisena ulkomailla kuulut expat-ryhmään,
mutta auta armias jos on tummempi ihonväri niin otsassa on heti maahanmuuttajan tai jopa elintasopakolaisen leima.

Vierailija (Ei varmistettu)

On eria asia lähteä toiseen maahan töihin tienaamaan itse elantonsa, jolloin puhutaan siirtolaisuudesta kuin lähteä hakemaan itselleen parempaa elämää turvapaikkaprosessin kautta ja siis turvapaikanhakijana, jolla ei välttämättä ole sellaista osaamista mitä esim. Suomen työmarkkinoilla kaivataan. Et voi verrata siirtolaista ja turvapaikanhakijaa, koske heidän saapuminen uuteen maahan on ihan erilainen prosessi, vaikka he kummatkin hakevat todennäköisesti itselleen myös parempaa elämää mikä on kaikille sallittua.

Monet turvapaikanhakijat ovat tulleet esim. Iranista ja hakeneet turvapaikkaa ilmeisesti Afganistanin tilanteeseen vedoten, koska heitä on sitten palautettu Afganistaniin, jossa eivät ole ehkä koskaa asuneet. Irakista tulleilla on myös ollut ihan epärealistiset näkemykset työllistymisestä ja turvapaikkaprosessin etenemisvauhdista, mahdollisuudesta yhdistää perhe jne. Mitä töitä Suomella on tarjota kieltä osaamattomille ja ehkä kouluttamattomille ihmisille, kun Suomessa on kuitenkin jo valtava määrä työttömiä ihmisiä, joista suuri osa on kuitenkin edullisempaa ja helpompaa uudelleenkouluttaa. Amerikassa ja Ruotsissa oli paljon suorittavan tason työtä, joten sinne oli helppo päästä heti työhön ilman kielitaitoakin. Täällä jo asuvien turvapaikanhakijoina aikoinaan tulleiden ihmisten työllisyysaste on edelleen heikko (alle 20%) ja heidän lasten koulunkäynnin loppuminen peruskouluun liian suuri.

Minusta Suomen pitäisi auttaa ensisijaisesti pakolaisleireillä ym asuvia, joilla on kaikista heikoin tilanne. Heillähän ei ole varaa lähteä Eurooppaan koittamaan onneaan.

Emilia M

Tähän on kuitenkin se yksinkertainen syy, että jos syyrialainen tai irakilainen ilmoittaisi tulleensa Suomeen siirtolaiseksi, hänelle ei annettaisi maahantulolupaa. Jos jotenkin onnistuu pääsemään maahan ja sitten hakeutuu turvapaikkaprosessiin, saa luvallisesti oleskella edes sen ajan, jonka prosessi ottaa.

Tänne saapuvien joukossa on myös todella paljon koulutettuja ihmisiä. Esim. Syyria on ennen viime vuosien tapahtumia ollut hyvin pitkälle kehittynyt maa, jossa iso osa väestöstä on korkeakoulutettuja. Eli saapuneiden joukossa on myös paljon lääkäreitä, insinöörejä, sairaanhoitajia jne.

Suomen työttömyys on sitten ihan toinen ongelma, johon tänne saapuvat pakolaiset eivät ole syypää. Kuten joku jossain muotoili, jos kieltä puhumaton ulkomaalainen onnistuu saamaan työpaikan ja suomalainen ei, syy on jossakin muualla kuin siinä ulkomaalaisessa. Esim. siinä, että Suomessa voi teettää työtä niin surkealla palkalla, että suomalainen ei suostu sillä palkalla tekemään. 

Suomen työttömyys on niin laaja aihe, että en ala siitä tässä nyt enempää puhua. Aihe koskettaa läheisten ihmisten kautta myös itseäni. Uudelleenkouluttautuminen on tehty todella vaikeaksi. Jos on kahdelle alalle kouluttaunut eikä työllistynyt, kolmatta yritystä ei enää saa.

Pakolaisleirillä asuvia pitää tosiaan auttaa. Samoin pitää pyrkiä vaikuttamaan lähtömaiden tilanteisiin. Aloittaa voisi ehkä vaikka sillä, että Suomi lakkaisi myymästä aseita lähi-Itään?

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko merkitystä sillä, onko joukossa "paljon korkeakoulutettuja" jos he eivät työllisty? Itse lääkärinä näen todella vähän, jos lainkaan, näistä yleisimmistä turvapaikanhakijamaista kotoisin olevia lääkäreitä töissä. Lääkäreillä ei kuitenkaan (vielä) ole työttömyyttä ja ulkomaalaiset lääkärit muutoin työllistyvät hyvin Suomessa. Ja nämähän asiat toki näkee näistä tilastoistakin eli ei tarvitse minun kokemukseeni tätä perustaa.

Minusta et nyt vastannut lainkaan tähän alkuperäiseen kommenttiin. Mitä jos vaikka paneutuisit siihen etkä alkaisi puhumaan asian vierestä?

T. ei-alkuperäisen kommentin kirjoittaja mutta samaa mieltä hänen kanssaan

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, nykyinen turvapaikkajärjestelmä ei ole enää ajantasalla, kun sen avulla tullaan hakemaan töitä. Valtavasti resursseja tuhlataan prosessin pyörittämiseen, kun samalla rahalla voisi tehdä muutakin. En myöskään ymmärrä sitä, että hyväksytään kahden kerroksen työmarkkinat tai ajatellaan, että turvapaikanhakijoina tulleet voivat työllistyä töihin jotka eivät suomalaisille tai maassa pitkään asuville entisille turvapaikanhakijoille kelpaa (kelpaa on usein väärä sana, koska ongelma on sosiaalietuuksien ja palkan määrässä).

Syyriasta ei ihmisiä ole kamalasti Suomeen valunut ja englantia taitavat koulutetut pystyvät ehkä työllistymäänkin, jos heillä on relevanttia osaamista. Toisaalta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden koulutustaso ei kyllä ole ihan niin hyvä kuin halutaan antaa ymmärtää ja vaihtelevuus on suurta, osa ei osaa lukea kun osa pärjää englannilla asiantuntijatehtävissä. Jälkimmäinen osa hakijoista usein pyrkii ensisijaisesti muualla kuin Suomeen ja toisaalta Suomessa on tällä hetkellä yli 7000 työtöntä insinööriä (DI+AMK) ja lääkäreitäkin yli 100. Lääkärin ja sairaanhoitajan ammatissa myös tarvitaan Suomen kieltä. Toisaalta korkeakoulutettujen lähteminen on myös aivokatoa vai mikä termi nyt onkaan ja heitä tarvittaisiin enemmän kotimaassaan. Toki yksilön kannalta lähteminen on fiksua. Koko maassa vallitseva sotatilanne on myös eri asia kuin se, että maan joissakin osissa on levottomuuksia.

Kommentoi