Amnestyn Muumijuliste (sis alekoodin ja vähän raivoa)

amnesty muumi4.jpg

Liityin Amnestyyn 17-vuotiaana. Mä en edes täysin muista miksi, mutta ajattelin, että ihmisoikeuksien puolustaminen on yksi tärkeimpiä juttuja, mihin sitä ihminen voi elämäänsä käyttää. Käytin tuolloin (imagosyistä) Amnestyn kangasmerkkiä repussani ja t-paitaa, jossa luki: People behind bars are not always serving drinks. Tein jo tuolloin toimittajan duuneja, joten sananvapaus oli tärkeä asia puolustaa.

En ole aivan satavarma, ryhdyinkö heti kuukausilahjoittajaksi, mutta viimeistään parikymppisestä lähtien olen laittanut Amnestylle 20 euroa kuussa. Mulle on itsestäänselvää, että omista rahoistaan annetaan niille, jotka sitä tarvitsevat. Myös silloin kun on opiskelija, eli ainakin tilastojen valossa köyhä.

Sittemmin kun tuloni ovat kasvaneet, olen lisännyt kuukausittaisia lahjoituskohteita, mutta Amnesty on pysynyt koko ajan rinnalla.

amnesty muumi3.jpg

Pari viikkoa sitten Amnestyn Suomen osaston jäsen- ja lahjoittajapalvelusihteeri Leena Tarjamo kysyi, voisinko nostaa Tove ja Lars Janssonin Amnestylle aikoinaan piirtämää julistetta blogissani. Tietysti voin! 

Muumilaaksossa on aina ollut arvot kohdillaan, ja on liikuttavaa, että Tove Jansson on kelaillut aikoinaan, että hän haluaa jeesata tahoja, jotka jakavat nämä arvot. Niinpä Tove ja Lars piirsivät 1980-luvulla tämän julisteen Amnestylle. Nyt Muumi-julisteesta on otettu uusintapainos, ja sitä voi ostaa Amnestyn verkkokaupasta.

Hehhee, banaalina sivuhuomautuksena: se sopii mun mielestä kivasti noihin Alpun omiin pikku ”kaltereihin” eli pinnasänkyyn. 

amnesty muumi.jpg

Amnestyn työ tuntuu tällä hetkellä Suomessa ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Järjestö ajaa muun muassa kahta sellaista asiaa, jotka ovat ahdistaneet ja raivostuttaneet minua viime vuosien aikana Suomessa syvästi.

Turvapaikanhakijoiden ihmisarvoista kohtelua. Minua oksettaa puhe ”laittomista siirtolaisita” ja ”pakolaistulvasta”. Ihmisten olemassaolo ei helvetti sentään ole laitonta. Tällä hetkellä maailmassa on Amnestyn mukaan yli 22 miljoonaa pakolaista, eli eniten sitten toisen maailmansodan. Heistä 84 prosenttia elää köyhissä ja kehittyvissä maissa. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomi myönsi turvapaikkamenettelyssä kansainvälistä suojelua 1628 ihmiselle. Vertailun vuoksi: Libanonissa, joka on väkiluvultaan Suomen kokoinen, elää yli miljoona syyrialaista pakolaista. Suomen toden teolla pitäisi skarpata tässä asiassa.

Transihmisten oikeuksia. Olen seurannut vierestä ystäväni pyrkimystä vahvistaa oma sukupuolensa juridisesti. Kohtelu on sietämätöntä. Mä en vain voi ymmärtää, miten Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii, että henkilön, joka haluaa vahvistaa laillisesti sukupuolensa on todistettava olevansa lisääntymiskyvytön ja esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys. Sitä jotenkin kuvittelisi, että pakkostreiloinnit olisivat jääneet jonnekin 1900-luvun alun eugeniikan mustiin vuosiin, mutta kuulkaas ei ole! Vielä vuonna 2017. 

Amnestyllä on muitakin tärkeitä agendoja, mutta tässä niistä itselleni merkityksellisimmät tällä hetkellä.

amnesty muumi2.jpg

Takaisin iloisiin tunnelmiin. Suosittelen hankkimaan tämän julisteen tai sitten vaikka ryhtymään kuukausilahjoittakasi Amnestylle tai tekemään kertalahjoituksen.

Tämä kyseinen juliste on A2-kokoinen (42 x 59,4 cm) ja se on painettu Suomessa FSC-sertifioidulle paperille. Se on myös tyylikäs, joten suosittelen tätä vaikkapa joululahjaksi jollekulle. 

Jos mielii saada julisteen (ja tukea ihmisoikeustyötä), niin ostakaa nyt! Nimittäin alekoodilla juliaihminen saatte 20 prosenttia alennusta Muumi-julisteesta 4.12. saakka.

 

Mihin te lahjoitatte rahaa?

 

Lue myös:

Perustavanlaatuinen ylemmyys 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit (25)
 1. Oisko siinä käynyt niin, että törmäsit feissariin, etkä kehdannut kieltäytyä? 😀

  Olen Amnestyn kuulkausilahjoittaja ja pari kertaa myös osallistunut johonkin toimintaan. Amnestylla on muuten tosi kiinnostava seminaari jäsenille vuosittain, tosin pari viime kertaa lapsiperhearki on jyrännyt ja estänyt osallistumisen. Joulukortteja ja aineettomia lahjoja on ollut tarkoitus hankkia Amnestylta tänäkin vuonna.

 2. Transihmisten oikeuksista toista näkökulmaa: munsta on kyllä ihan hyvä, ettei omaa sukupuoltaan saa juridusesti vahvistettua kovin helposti Suomessa. Nythän meillä on yksi (juridissti vahvistettu) ”mies”, joka odottaa ensimmäistä lastaan. Näen, että sen sukupuolen pitäisi sitten olla kyllä niin satavarma, ettei noin voi käydä.

  1. Mitäs haittaa siitä nyt on? Muuta kuin turhaa ja kuluttavaa byrokraattista vääntöä tälle perheelle, tietysti.

   Eiköhän lapselle tärkeintä ole, että hän syntyy toivottuna ja että hänestä kyetään pitämään hyvää huolta? Nämä asiat eivät ole sukupuolesta kiinni.

   Se lapsi tulee kasvamaan jo niin toisenlaisessa Suomessa ja ympäristössä, että välttämättä häntä ei edes kiusata tästä asiasta 🙂

   1. Mä en myöskään ymmärrä, miksei mies saisi odottaa lasta. Ja todellakin kuulostaa ihan 30-lukulaiselta ajatus, että jonkun ihmisryhmän kyvyttömyys saada biologisia jälkeläisiä pitäisi varmistaa. En ymmärrä sitäkään, miksi joku ihmisryhmä olisi oikeutetumpi hedelmöityshoitoihin kuin toinen.

   2. Vastaan tähän näin lääkärin puolisona, juteltiin aiheesta kun tapaus nousi lööppeihin. Sukupuolen vaihtamiseen liittyy voimakas hormonilääkitys, ja vaikka lääkityksen lopettaisi raskauden toivossa (ja raskauden ajaksi) niin hormonipitoisuudet elimistössä laskevat hitaasti. Mies- ja naishormonien ”epänormaali” määrä ja raju vaihtelu raskaana olevan elimistössä voi olla hyvin haitallista kehityvälle lapselle. Sitä en tiedä onko kukaan tätä asiaa vielä tieteellisesti tutkinut.

    Vaikka henk koht toivonkin että kaikki lasta toivovat saisivat tulla vanhemmiksi, syntyvän lapsen terveyttä ei saisi tieten tahtoen riskeerata.

    1. Onpa kiinnostava näkökulma, jota en ollut aiemmin yhtään ajatellut. Kiitos kommentista!

     Nämä ovat tosi kiinnostavia juttuja, kun biologia, identiteetti ja yhteiskunnan arvot sekoittuvat keskustelussa pakostakin.

      

    2. Tämä olikin uusi näkökulma mulle. Kuulostaa kyllä loogiselta. Olisi kiinnostava lukea aiheesta lisää, tietäisitkö linkata jotakin artikkelia?

     1. Tää oli ihan miehen omaa pohdintaa lääketieteellisen osaamisensa pohjalta 🙂 Lähdin nyt itse googlettelemaan ja laitoin lukulistalleni tämän: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790470

  2. Mä ymmärrän sun ajatuksen kulun, ja olisin saattanut sanoa muutama vuosi sitten juurikin samalla lailla. Sitten tutustuin transihmisiin ja vähän tsekkasin omia ajatuksiani: Tajusin, että vaikka totuttu tapa voi tuntua turvallisemmalta ja tästä syystä paremmalta omasta mielestä, niin jos asiaa oikein miettii ja kelailee, niin en löytynytkään enää mitään järkevää syytä siihen, miksi vaikkapa mieheksi juridistesti määritellyt ihminen ei voisi olla raskaana ja synnyttää lasta tai miksi kaikki pitäisi jakaa ehdottomasti kahteen sukupuoleen, miehiin ja naisiin.

   Sille on olemassa oikeastaan tosi vähän perusteluja, jos otetaan pois ”näin on ennenkin tehty” -perustelu, joka on melko ontuva. Jos vastakkain on ”musta olisi kiva koska se on tuttua ja helppoa” sekä jonkun ihmisen koko elämä, identiteetti ja onnellisuus, niin sitten mun tottumusten täytyy väistyä.

   Tämä kieltämättä vaati vähän aiheen pohtimista ja siihen paneutumista, mutta suosittelen kelailemaan asiaa 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *