Arvaa, minne tungen ne pakasteet ja sen muovipussin

Juliaihminen

Mä joudun tuohtumaan nykyään melkein aina, kun käyn kaupassa ja ostan pakasteita. "Laitanko pakasteet pieneen muovipussiin?" on mun inhokkikysymys. Mä ymmärtäisin, jos olisin ripottelemassa jotain mustikoita yksitellen laukkuun kirjojen ja Alpun vaatteiden sekaan. Mutta ne mustikat on jo valmiiksi pakattu muoviin. Miksi ne pitäisi kääriä vielä toiseen muoviin?!!!! 

Toki ymmärrän, ettei tämä ole sen kaupan myyjän idea, ohjeistus on varmasti tullut jostain ylhäältä. Mutta nyt haluan sanoa sinne ylös: SE ON PASKA OHJEISTUS. Lopettakaa niiden pienten muovipussien tuputtaminen.

Onneksi, onneksi, onneksi nyt näyttää siltä, että nämä saastaiset pienet muovipussit ollaan kieltämässä kauppojen kassoilta.

Sitä ennen en voi sanoa muuta kuin seuraavaa:

 

 

Mites, laitetaanko teillä pakasteet pieneen muovipussiin?

 

Aikaisemmat videopaasaukset:

Taas vauvaa syrjitään!

Olisit sanonut, että näytän kasoisleukaiselta mursulta - opas bloggaajan valokuvaamiseen

10 syytä hankkia vauva

 

 

Kommentit

Juls and Rags

Jaan saman inhokkikysymyksen. Niitä ylimääräisiä pieniä muovipusseja tarvii oikeesti todella harvoin. Sveitsissä isoimmat kauppaketjut luopui ilmaisista muovipusseista viime kuun alussa. Nykyään kassalla olevat pienet muovipussit maksaa 5 rappenia (senttiä). Summa on pieni, mutta toivottavasti saa ihmiset ajattelemaan pussien tarpeellisuutta.

En myöskään ymmärrä, minkä takia hevi-osastolla (apua kauheet paineet, menikö viiva oikein? :D) näkee joskus, että yksittäiset hedelmät ja vihannekset pakataan jokainen erikseen muovipussiin. Banaanit, kurkut ja mangot kyllä pärjää kauppakassissa ilman pussiakin.

Jamina (Ei varmistettu)

Kyllä on first world problem. Onko se niin vaikeeta sitten vastata, että ei kiitos ja jatkaa päiväänsä ihan normaalisti?

Juliaihminen
Juliaihminen

No itse asiassa tämä on kyllä whole world problem. Jos niitä muovipusseja ei tyrkytettäisi niin innokkaasti, suurimmalle osalle ihmisistä ei tulisi mieleenkään pakata muoviin pakattuja pakasteita vielä uudestaan muoviin. Nyt moni ottaa ylimääräisen muovipussin ikään kuin vahingossa.

En tiedä oletko kuullut, mutta muovijäte saastuttaa maapalloa aika paljon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nuo ohuet pikkupussit on kyllä pienin muoviongelma ainakin Suomessa, jossa jätehuolto toimii, yleinen roskaantuminen on vähäistä ja nuokin pussit poltetaan sen sijaan, että päätyvät mereen. Vaikka mikrorakeisiin kannattaa mieluummin kiinnittää huomiota kuin noihin pikkupusseihin.

Tiiaanna
cake & copper

Ja oletat, että kaikki Suomessa kierrättävät? Tai ylipäätänsä ovat roskaamatta luontoa? Tiedoksi myös, että niistä muovipusseista tulee hajotessaan juurikin niitä mikromuoveja, jotka päätyvät ympäristöön ja vesistöihin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vertasin Suomen roskaamistasoa sellaisiin maihin, joissa se on todellinen ongelma. Jätteet myös päätyvät kohtuuhyvin kaatopaikoille tai nykyään sekajäte taidetaan pääasiassa polttaa. Muovipussien ja - kassien käyttö on Suomessa myös erilaista kuin EU:ssa keskimäärin ja sieltähän tämä tulossa oleva muovikassien käytön vähentäminen on tullut. Suomihan on jo tavoitearvossa, joten on otettu nämä hedelmäpussit puheen alle.

Nuo kaupan pienet muovipussit ovat Suomessa pienimpiä ympäristöongelmia. Ja itsekään en niitä juurikaan ota ja käytän pääasiassa kauppakassia. Silti näistä muovipusseista jauhaminen on oikeasti toisarvoista, kun niitä ei ole pakko käyttää ja muovia voi vähentää ihan tarkastelemalla omia ostoksia ja roskiksen sisältöä. Jotkuthan käyttävät hedelmäpusseja roskapusseina, kun sekajätettä tulee niin vähän.

Emilia M

En oo ikinä ymmärtänyt sitä logiikkaa, millä joku pieni ekoteko tyrmätään turhana, oli se sitten muovipussin välttäminen tai työpaikan valojen sammuttaminen illalla kotiin lähtiessä.

a) siitä ekoteosta ei ole mitään haittaa kellekään, _se ei ole mistään pois_, siitä voi tulla tekijälleen hyvä mieli

b) pieni edeltää suurta. Ihminen, joka arjessaan oppii kiinnittämään näihin pieniin asioihin huomiota, soveltaa samaa käyttäytymismallia myöhemmässäkin elämässään. Jos toimitusohjaaja on lapsuudenkodissa oppinut välttämään muovipussien hamstrausta, sille muodostuu ekologiset arvot, joita se toivottavasti soveltaa sit myöhemmin työelämän isoissa ja tärkeissä päätöksissäkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ihan samaa mieltä, että pieniäkin "ekotekoja" on hyvä tehdä ja teen niitä itsekin, mutta suhteellisuudentajuakin on hyvä olla. Minusta kauppaostoksilla tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa ja sillä saa suurinta ympäristöhyötyä aikaan ja tätä olisi järkevämpää korostaa myös yleisesti kuin pohtia kauppakassin laatua tai ottaako joskus hedelmäpussin.

Ja tuohon b- vaihtoehtoon eli ei se nyt oikeassa elämässä valitettavasti ihan noin idyllisesti mene. Ainakin minun lapsuudessa 80- luvulla säästäväiset tavat oli normi, mutta aikuisena näitä kukin soveltaa haluamallaan tavalla.

Tiiaanna
cake & copper

Kyllä, olet oikeassa siinä, että meillä on muitakin ongelmia. Mutta millä perusteella ne arvotetaan? Jos verrataan muovipussien tyrkyttämistä kassalla ja ihmisten ostoskäyttäytymistä, on ensimmäiseen paljon helpompi vaikuttaa kuin toiseen. Olen samaa mieltä siinä, että yksilön valinnat ovat tärkeitä, mutta sekään asia ei ole yksinkertainen. Vaikka kaupassa tekisi fiksuja ostoksia, saattaa ruokaa silti joutua roskikseen, joka taas kuormittaa ympäristöä. Jätteenkäsittelykään ei valitettavasti ole päästötöntä, esimerkiksi mainitsemastasi jätteenpoltosta syntyy dioksiineja ja raskasmetalleja. 

Tällä halusin ilmaista, että ympäristöasiat eivät ole aina niin yksinkertaisia. Olen sitä mieltä, että muovipussienkin kohdalla pienistä puroista syntyy suuri joki. Ehkä vaihtamalla kassan pakastemuovipussit kierrätettävään, kuluttajat saataisiin käyttämään kierrätettävää vaihtoehtoa myös hedelmäosastolla? Joka saattaisi saada heidät kiinnittämään enemmän huomioita kierrätykseen tai kestävään kehitykseen ja sitä kautta ehkä ostoskäyttäytymiseen?

Tärkeimpänä siis: pieninkään ympäristöteko ei ole koskaan turha.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hedelmät pakkaan useimmiten paperipussiin (johon sitten biojätteet) tai en mihinkään, kauppakassina kuitu- tai kangaskassi, mutta pakasteet aina pieneen muovipussiin (joka kieputetaan niin, että jää ilmaa sisään eristeeksi) joka toimii sitten roskapussina tai lähtee uimahalliin märkiä kamoja varten, juuri muita muovipusseja ei käytetäkään! Mieluummin isot muovipussit pois! Toisaalta ei mua haittais, vaikka noikin maksaisi 20 c kpl.

kassaneiti (Ei varmistettu)

jaan saman inhokkikysymyksen :D oli mun kauppaduuniuran paras päivä kun meidän ketju päätti lopettaa pienten pussien tyrkyttämisen pakasteille, halleluja! nopeuttaa asiakaspalveluu eikä tarvii tarjota työkseen muovipusseja vastoin omantunnon ääntä. mulkoilen myös pahasti ihmisiä jotka pakkaa joka hemmetin hilavitkuttimen pieneen pussiin: voin valehtelematta sanoa et vähintään kerran työvuoron aikana tulee asiakas, joka on pakannut leipäpakkauksen pieneen pussiin, pari maitotölkkii omaan pieneen pussiin, karkkipussin pieneen pussiin, kanafileet omaan pieneen pussiin, hedelmät kaikki omiin pieniin pusseihin.... suurin osa noista on jo valmiiksi muovissa, en ymmärrä???

ihme kassaneitiavautuminen mutta pointti oli et joo, onneks noi pikkupussit heivataan lähitulevaisuudessa :-D

katiannina (Ei varmistettu)

Uskon että kassat tyrkyttävät niitä typeriä pusseja koska
a) heidän on käsketty
b) heille on tullut valituksia että "kaikki likaantuu" tms. jos ei sitä pussia saa ja siksi tarjoavat.
Asiasta kannattaisi vouhkata oikealle taholle, siis ylemmälle kuin kassa joka luultavimmin vain tekee työtä käskettyä.
Turha niitä on aikoa tunkea vääriin persiisiin.

Siellä maassa missä asun laitetaan puoliväkisin muoviin pakattu kala muovipussiin. Samoin vehnäjauhot. Minä en sitä käsitä, ja sanon etten halua pussia. Ei sen kummempaa. Sen voi sanoa ystävällisesti. Kun kerroin suomalaisille ystävilleni kalan ja jauhojen pakkaamisesta muoviin he sanoivat "no totta kai, et kai halua että laukkusi haisee kalalta???".
Eli huomaan että muovipussin ystäviä on olemassa, joten kai niitä siksi tuupataan.

Huomenna on paremmin..

Tämä on jotenkin jännä kommentti kieli poskessa tehtyyn juttuun, jossa vielä eksplisiittisesti kirjoitetaan: "Toki ymmärrän, ettei tämä ole sen kaupan myyjän idea, ohjeistus on varmasti tullut jostain ylhäältä. Mutta nyt haluan sanoa sinne ylös: SE ON PASKA OHJEISTUS."

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos Elmi, juurikin näin.

Pakko siis vielä tarkentaa, että kyseesä oli mun ehkä vähän heikohko huumorini taas. Todellisuudessa en ole koskaan kertonut kaupan kassalla työskentelevälle ihmiselle, että sieluni muodostuu pienen pienistä muovipusseista. 

CougarWoman
CougarWoman

Mä voisin ehkä, ehkä harkita pahvirasiassa myytävän jäätelön laittamista muovipussiin, jos menisin ostamaan sitä helteessä ja takaisin kotiin pitäisi kävellä Saharan kautta. En myöskään tajua, miksi sen pelkän kondenssin takia pitäisi pakata tuplapussiin. 

Kun olin itse ennenvanhaan kassana töissä, meillä oli se pikkumuovipussirulla siellä asiakkaan päässä siinä laarissa, mihin ne ostokset hihnalta suljuu. Siitä sai ihan itse valita, että laittaako ne herneet sinne pussiin vai nenään. 

mustikka91 (Ei varmistettu)

Ai että mun sielu itki verta kun olin yhden kesän kaupan kassalla kesätöissä ja piti tätä kysellä. En tiedä mikä siinä on, mutta etenkin vanhemmilla ihmisillä tuntui olevan sellainen käsitys, että ohut muovipussi jotenkin maagisesti hidastaa pakasteita sulamista kesäkuumalla. Pakasteiden lisäksi niihin pusseihin vaadittiin laittamaan jos ja mitä, esim. jugurttipurkkeja, viilejä, jauhoja, hiivoja... Yksi mummeli veti pakasteherneet tosi syvälle molempiin sieraimiin kun en automaattisesti laittanut niitä hiivoja pussiin.

Olin Stockan Herkussa kassaneitinä joskus vuosituhannen vaihteessa ja eräänä päivänä meille tuli ohjeistus tarjota pikkupussia asiakkaille. Minä pidin hiljaista yhden naisen kapinaa, enkö tarjonnut pussia kenellekään. Kun joku piruparka uskalsi pyytää pikkupussia, saatoin silmät pyöreinä kysyä miksi! Näsäviisastelu voitaneen laittaa iän (omani) piikkiin.

Taisin muuten muuten nähdä sinut eilen junassa, mutten kehdannut stalkkeriksi leimautumisen pelossa tulla tervehtimään. Ja tämä intternetissä asiasta kertominenhan on tosi paljon parempi vaihtoehto...

Juliaihminen
Juliaihminen

Oo, oot ollut kyllä mun myyjäsankarini! 

Oh noh! Mä olin eilen junassa just se mulkvisti tyyppi, joka horisee kovaan ääneen kuulumisiaan, kun muut haluavat tehdä töitä (koska klo 16 pendelöintivuoro). Mutta olisit tullut morottelemaan, tuu ensi kerralla :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Niissä pakastepusseissa on joskus pienenpieniä hengitysreikiä saumoissa, jonka takia sulaessa sieltä valuu nestettä ulos, ja kyllähän pakasteet sulaessaan muutenkin hikoilee vettä, eli se pieni muovipussi on enemmän muiden tuotteiden suojaksi kuin niiden pakasteiden. En tosin ikinä itse pyydä muovipussia pakasteille ja kun olin töissä kaupassa, kysymys vitutti mutta valitettavasti se oli pakko kysyä samoin kuin kaikki kanta-asiakaskortit ja muut ~konseptiin kuuluvat fraasit.

Vähä sellanen tilanne et ketään ei voi miellyttää, jos et muista kysyä joltakulta pussia niin ne loukkaantuu huonosta palvelusta, sit toiset ahdistuu siitä että sitä kysytään.

Lindapy (Ei varmistettu)

En kannata ekstrapussitusta millään lailla, mutta en silti tajua miksi ne pikkupussit pitää kokonaan poistaa: kangaskassin sarjaunohtajana pakkaan usein pienet ostokset yhteen pikkupussiin sen sijaan että ostaisin isomman, maksullisen pussin. Kohta ei ole muuta vaihtoehtoa :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Vielä vähemmän muovia kun ostat ne kasvikset vihannestiskiltä etkä pakastealtaasta. Siinähän sulla heiluu kuitenkin kädessä muovipussi.. varsinainen vastarintaliike.

CougarWoman
CougarWoman

Niin, tai kasvatat ne kasvikset itse! Koska hiilijalanjälki kuljetuksesta! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuljetusten hiilijalanjälki on pieni verrattuna siihen, että ostaa kotimaisia kasvihuonekasviksia. Kannattaa seurata eri maiden satokausia, siten saa myös maun kohdalleen. Esim Satokausikalenteri on huippu

Vierailija (Ei varmistettu)

Olin töissä joitain vuosia sitten töissä megamarketin kassalla jossa oli tämä ohjeistus tyrkyttää pikkupusseja kaikille. koska työ kassalla on tylsää tein oman kokeiluni. jos kysyin haluaako asiakas pussin noin 80% halusi sen. kun jätin kysymättä juuri kukaan ei kaivannut mitään pusseja. ei siis mitään järkeä tyrkyttää niitä!
kassatyö on raivostuttaa ja siitä voisi avautua enemmänkin, mutta sanon vaan että asiakkaan kannattaa miettiä kenelle palautetta antaa. mikään ei ole raivostuttavampaa kuin asiakas joka raivoaa muovipusseista tai maitopurkkien uusista muovisista kastamista (ei mitään järkeä niissäkään). nykyään suurin osa työntekijöistä tulee vuokratyöfirmoista eikä heillä ole mitään kytköstä liikkeeseen tai mahdollisuutta vaikuttaa sen toimintatapaan.

Kommentoi