Arvaa, minne tungen ne pakasteet ja sen muovipussin

juliaihminen muovipussit.jpg

Mä joudun tuohtumaan nykyään melkein aina, kun käyn kaupassa ja ostan pakasteita. ”Laitanko pakasteet pieneen muovipussiin?” on mun inhokkikysymys. Mä ymmärtäisin, jos olisin ripottelemassa jotain mustikoita yksitellen laukkuun kirjojen ja Alpun vaatteiden sekaan. Mutta ne mustikat on jo valmiiksi pakattu muoviin. Miksi ne pitäisi kääriä vielä toiseen muoviin?!!!! 

Toki ymmärrän, ettei tämä ole sen kaupan myyjän idea, ohjeistus on varmasti tullut jostain ylhäältä. Mutta nyt haluan sanoa sinne ylös: SE ON PASKA OHJEISTUS. Lopettakaa niiden pienten muovipussien tuputtaminen.

Onneksi, onneksi, onneksi nyt näyttää siltä, että nämä saastaiset pienet muovipussit ollaan kieltämässä kauppojen kassoilta.

Sitä ennen en voi sanoa muuta kuin seuraavaa:

 

 

Mites, laitetaanko teillä pakasteet pieneen muovipussiin?

 

Aikaisemmat videopaasaukset:

Taas vauvaa syrjitään!

Olisit sanonut, että näytän kasoisleukaiselta mursulta – opas bloggaajan valokuvaamiseen

10 syytä hankkia vauva

 

 

Kommentit (26)
 1. Jaan saman inhokkikysymyksen. Niitä ylimääräisiä pieniä muovipusseja tarvii oikeesti todella harvoin. Sveitsissä isoimmat kauppaketjut luopui ilmaisista muovipusseista viime kuun alussa. Nykyään kassalla olevat pienet muovipussit maksaa 5 rappenia (senttiä). Summa on pieni, mutta toivottavasti saa ihmiset ajattelemaan pussien tarpeellisuutta.

  En myöskään ymmärrä, minkä takia hevi-osastolla (apua kauheet paineet, menikö viiva oikein? :D) näkee joskus, että yksittäiset hedelmät ja vihannekset pakataan jokainen erikseen muovipussiin. Banaanit, kurkut ja mangot kyllä pärjää kauppakassissa ilman pussiakin.

 2. Kyllä on first world problem. Onko se niin vaikeeta sitten vastata, että ei kiitos ja jatkaa päiväänsä ihan normaalisti?

  1. No itse asiassa tämä on kyllä whole world problem. Jos niitä muovipusseja ei tyrkytettäisi niin innokkaasti, suurimmalle osalle ihmisistä ei tulisi mieleenkään pakata muoviin pakattuja pakasteita vielä uudestaan muoviin. Nyt moni ottaa ylimääräisen muovipussin ikään kuin vahingossa.

   En tiedä oletko kuullut, mutta muovijäte saastuttaa maapalloa aika paljon.

   1. Nuo ohuet pikkupussit on kyllä pienin muoviongelma ainakin Suomessa, jossa jätehuolto toimii, yleinen roskaantuminen on vähäistä ja nuokin pussit poltetaan sen sijaan, että päätyvät mereen. Vaikka mikrorakeisiin kannattaa mieluummin kiinnittää huomiota kuin noihin pikkupusseihin.

    1. Ja oletat, että kaikki Suomessa kierrättävät? Tai ylipäätänsä ovat roskaamatta luontoa? Tiedoksi myös, että niistä muovipusseista tulee hajotessaan juurikin niitä mikromuoveja, jotka päätyvät ympäristöön ja vesistöihin.

     1. Vertasin Suomen roskaamistasoa sellaisiin maihin, joissa se on todellinen ongelma. Jätteet myös päätyvät kohtuuhyvin kaatopaikoille tai nykyään sekajäte taidetaan pääasiassa polttaa. Muovipussien ja – kassien käyttö on Suomessa myös erilaista kuin EU:ssa keskimäärin ja sieltähän tämä tulossa oleva muovikassien käytön vähentäminen on tullut. Suomihan on jo tavoitearvossa, joten on otettu nämä hedelmäpussit puheen alle.

      Nuo kaupan pienet muovipussit ovat Suomessa pienimpiä ympäristöongelmia. Ja itsekään en niitä juurikaan ota ja käytän pääasiassa kauppakassia. Silti näistä muovipusseista jauhaminen on oikeasti toisarvoista, kun niitä ei ole pakko käyttää ja muovia voi vähentää ihan tarkastelemalla omia ostoksia ja roskiksen sisältöä. Jotkuthan käyttävät hedelmäpusseja roskapusseina, kun sekajätettä tulee niin vähän.

      1. En oo ikinä ymmärtänyt sitä logiikkaa, millä joku pieni ekoteko tyrmätään turhana, oli se sitten muovipussin välttäminen tai työpaikan valojen sammuttaminen illalla kotiin lähtiessä.

       a) siitä ekoteosta ei ole mitään haittaa kellekään, _se ei ole mistään pois_, siitä voi tulla tekijälleen hyvä mieli

       b) pieni edeltää suurta. Ihminen, joka arjessaan oppii kiinnittämään näihin pieniin asioihin huomiota, soveltaa samaa käyttäytymismallia myöhemmässäkin elämässään. Jos toimitusohjaaja on lapsuudenkodissa oppinut välttämään muovipussien hamstrausta, sille muodostuu ekologiset arvot, joita se toivottavasti soveltaa sit myöhemmin työelämän isoissa ja tärkeissä päätöksissäkin.

       1. Olen ihan samaa mieltä, että pieniäkin ”ekotekoja” on hyvä tehdä ja teen niitä itsekin, mutta suhteellisuudentajuakin on hyvä olla. Minusta kauppaostoksilla tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa ja sillä saa suurinta ympäristöhyötyä aikaan ja tätä olisi järkevämpää korostaa myös yleisesti kuin pohtia kauppakassin laatua tai ottaako joskus hedelmäpussin.

        Ja tuohon b- vaihtoehtoon eli ei se nyt oikeassa elämässä valitettavasti ihan noin idyllisesti mene. Ainakin minun lapsuudessa 80- luvulla säästäväiset tavat oli normi, mutta aikuisena näitä kukin soveltaa haluamallaan tavalla.

        1. Kyllä, olet oikeassa siinä, että meillä on muitakin ongelmia. Mutta millä perusteella ne arvotetaan? Jos verrataan muovipussien tyrkyttämistä kassalla ja ihmisten ostoskäyttäytymistä, on ensimmäiseen paljon helpompi vaikuttaa kuin toiseen. Olen samaa mieltä siinä, että yksilön valinnat ovat tärkeitä, mutta sekään asia ei ole yksinkertainen. Vaikka kaupassa tekisi fiksuja ostoksia, saattaa ruokaa silti joutua roskikseen, joka taas kuormittaa ympäristöä. Jätteenkäsittelykään ei valitettavasti ole päästötöntä, esimerkiksi mainitsemastasi jätteenpoltosta syntyy dioksiineja ja raskasmetalleja. 

         Tällä halusin ilmaista, että ympäristöasiat eivät ole aina niin yksinkertaisia. Olen sitä mieltä, että muovipussienkin kohdalla pienistä puroista syntyy suuri joki. Ehkä vaihtamalla kassan pakastemuovipussit kierrätettävään, kuluttajat saataisiin käyttämään kierrätettävää vaihtoehtoa myös hedelmäosastolla? Joka saattaisi saada heidät kiinnittämään enemmän huomioita kierrätykseen tai kestävään kehitykseen ja sitä kautta ehkä ostoskäyttäytymiseen?

         Tärkeimpänä siis: pieninkään ympäristöteko ei ole koskaan turha.

      2. Hedelmät pakkaan useimmiten paperipussiin (johon sitten biojätteet) tai en mihinkään, kauppakassina kuitu- tai kangaskassi, mutta pakasteet aina pieneen muovipussiin (joka kieputetaan niin, että jää ilmaa sisään eristeeksi) joka toimii sitten roskapussina tai lähtee uimahalliin märkiä kamoja varten, juuri muita muovipusseja ei käytetäkään! Mieluummin isot muovipussit pois! Toisaalta ei mua haittais, vaikka noikin maksaisi 20 c kpl.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *