Asiantuntijuus pitää ottaa

Juliaihminen

Mulla on yksi kaveri, jonka uraa ja elämänasennetta olen fiilistellyt pitkään. Ville (kavereille Ville Yk) on mun kirjoissani go getter eli ihminen joka saa aikaiseksi ja tekee koko ajan. Hengasin tuossa muutama viikko sitten Villen kanssa mökillä yhden viikonlopun, ja olin sen jälkeen taas täynnä itseluottamusta ja tarmoa toteuttaa asioita. Villestä huokuu sellaista energiaa, että tekee itsekin mieli ottaa elämä ja ura omiin käsiin.

No, jottei tämä menisi ihan horinaksi, niin otan nyt yhden konkreettisen esimerkin, jonka olen oppinut Villeltä: Jos haluaa olla jonkun alan asiantuntija, pitää vain itse ottaa se asiantuntijuus haltuun ja ilmoittaa muille, että minä muuten tiedän tästä aiheesta.

Ville (joka on ammatiltansa it-alan palvelumuotoilija) harrastaa kirjoittamista ja roolipelaamista. Viime kesänä hän mietti, että voisi mielellään kertoa ihmisille roolipelien rakentamisesta ja selittää, mitä kaikkea siinä on hyvä ottaa huomioon. Niinäpä hän laittoi Ropeconin järjestäjille viestin, että "voisin tulla pitämään esityksen pelinjohtamisesta". Ja voilà, vuoden 2017 Ropeconissa sali 205 täyttyi kuulijoista, jotka saivat tietää Villeltä pelin rakentamisen kikoista.

Tämä on mun mielestä nerokas esimerkki siitä, että jos kokee tietävänsä jostain asiasta jonkun verran ja haluaisi vaikka pitää esityksen siitä, niin voi olla itse oma-aloitteinen asian kanssa. Moni vain venailee, että huomaisipa joku minun hienot pelinjohtamistaidot (tai no, ehkä ihan kaikki ei venaile juuri näiden taitojen huomaamista) ja käyttäisi minun asiantuntijuuttani jossain tapahtumassa. Ainakin itse olen ollut vähän sellainen. Villen rohkaisemana olen alkanut kertoa ihmisille, mistä tiedän keskimääräistä enemmän ja mistä mielelläni voisin puhua.

Juteltiin tästä Villen kanssa. Hänen mielestään on tärkeää tajuta, että jos luennoi jostain aiheesta, siitä ei tarvitse tietää kaikkea tai olla siinä täydellinen. On oikeastaan typerää ajatella, että jonkun asian opettajan tai luennoitsijan pitäisi olla joku yli-ihminen. Ei haittaa vaikka yleisössä olisi joku, joka tietäisi asiasta enemmän. Riittää, kun on kelaillut aihetta jonkun verran ja on siitä sanottavaa. Mitä enemmän aiheesta innostuu ja siihen perehtyy, sen parempi. 

En tietenkään sano, että olisi helppoa ottaa vaikkapa musiikin koneoppimisen asiantuntijuus haltuun yhdessä yössä (yksi mun fyysikkokaveri on tehnyt tämän alan tutkimusta yliopistolla vuosia), ja totta kai asiantuntijuus tarkoittaa sitä, että oikeasti tietää asiasta eikä vain esitä tietävänsä. Mutta veikkaan, että yleisempi ongelma on se, että ihmiset eivät kehtaa sanoa olevansa asiantuntijoita kuin se, että esittäisivät tietävänsä enemmän kuin tietävät.

Kun on muutaman kerran puhunut tietystä aiheessa eri paikoissa, voi sanoa ihan legitiimisti, että on kyseisen alan asiantuntija. Ja tietenkin omia asiantuntemuksen aloja voi olla paljon.

Omia alojani ovat tällä hetkellä esimerkiksi Jacky makupalat (tiedän niistä uskomattoman paljon, myös niiden historiasta), tubettamis- ja blogikulttuuri, talousaiheiden popularisoiminen sekä lapsiperheet ja niiden asema yhteiskunnassa. On muuten maailman siisteintä haastatella jonkun alan asiantuntijaa. Siinä tulee sellainen olo kuin vain voisi ohituskaistalta imeä kyseisestä aiheesta (vaikkapa kahvin kolmannesta aallosta) kaiken kiinnostavan tiedon ilman, että tarvitsee itse lukea jotain hankalia teoksia tai perehtyä aiheisiin.

Villestä vielä sen verran, että innostin hänet tämän mökkiviikonlopun aikana perustamaan blogin tänne Lilyyn. Jos haluatte oman päästä osalliseksi hänen älystään ja valovoimaisesta ajattelustaan, niin kannattaa käydä lukemassa Ihan jees -blogia. Ville kirjoittaa kiinnostavia juttuja työelämästä, (kuten mentoroinnista) mutta myös oivaltavaa kamaa ihmissuhteista

 

 

Minkä eri alojen tai aiheiden asiantuntijoita täältä löytyy?
Mistä aiheesta pystyisit pitämään 45 minuutin luennon?

 

 

Kuvat: Kävin Villen kanssa kalastamassa, hän nimittäin päätti ottaa kalastuksen haltuun ja meni muun muassa "kalastuksen teoria" -kurssille. Upeaa.

 

Lue myös: 

Miten minglata työtapaamisissa?

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit

Millie's
Randomilla

Voi vitsi, katsoinkin, että onko tuo Ihan jees-blogin kirjoittaja. :) Oon jotenkin tosi ihastunut Villen teksteihin. Mukava kuulla, että on inspiroiva tyyppi irl.

On kyllä vaikea miettiä mistä asiasta tietää sen verran, että siitä uskaltaisi luennoida. Mutta eiköhän niitä tosiasiassa löydy ihan jokaiselta, jos on vähänkään kiinnostunut mistään. Kiitos taas kerran Julia! :)

Maria Hakkala
The Variety Show

Ne asiat, mistä mä koen tietäväni keskimääräistä enemmän, on yleisesti siinä aivan liian suuressa "höpsöä"-kategoriassa, mitä ei julkisesti arvosteta vaikkakin se viihdyttäisi monia ihmisiä. Bloggaamisen myötä olen oppinut sanomaan olevani myös kirjoittaja, ja viime viikolla minua nimitettiin epäsuorasti TV-asiantuntijaksi, mikä lämmittää mieltä. Rehellisyyden nimissä voisin tarkentaa olevani Bachelor-sarjojen nykytilanteen asiantuntija, unohtamatta myöskään ihanneavioliittoja Jane Austenin teoksissa (graduaihe) sekä lastenvaatteiden edullista bongailua Turun seudulla.
Kesällä aloin kans miettimään näitä asioita blogia laajemmalti, ja otin yhteyttä yhteen mielenkiintoiseen coniin, jossa pääsisin tekemään ja ideoimaan juuri tollasta kivaa sisältöä. :)

Lottjjoo (Ei varmistettu)

En kestä kuinka mahtavat asiantuntija-aiheet sulla! Erityisesti lapsiperhevaiheessa haluaisin sunkaltaisen osaajan konsultoimaan ! Otan yhteyttä kun muutan Turkuun!

Maria Hakkala
The Variety Show

Kiitos! :)

Tarjoushaukkailu kulkee meillä suvussa! Just pari tuntii sit oli ihan voittajaolo, kun tajusin pojan tarttevan sittenkin vielä yhden koon pienemmän talvihaalarin (olin ostanu riskillä alennuksesta vähän isomman, ja oikea koko olis hyvä olla heti huomenna hoidossa päällä), ja löysin yhden kauppakeskuksen kierroksella Reima Tecin 120 euron toppahaalarin 40 eurolla. :)

pieta
Ruista Ranteessa

Kun mainitsit, että olet asiantuntija Jacky-makupaloissa, tuli sellainen olo, että voisin olla itsekin asiantuntija jossain :D Täytyy sanoa, et komppaan niin tota haltuunottoa. Mä jossain vaiheessa kyllästyin siihen, että kaikki mun huonekasvit vaan kuoli. Ja sitten mä googlasin niitä kasveja ja kasvien hoitoa ylipäätään niin paljon, et nyt mun kaikki kasvit kukoistaa törkeen hienosti. Kandee ottaa haltuun ihan pieniäkin juttuja, koska nyt en oo enää se, jolle kukaan ei osta kukkia lahjaksi, tai jos ostikin niin aina tuli vittuilua siitä, ettei ne kuitenkaan pysy hengissä. Lasken tämä voitoksi.

Lottajjoo (Ei varmistettu)

Ja seuraava!! (Kts.edellisen kommentin vastaus) Juuri näin perkele!!! Toi on voitto! Asioita otetaan haltuun!

Vierailija (Ei varmistettu)

Villellä on pointtia! Tämä on mun mielestä myös erittäin tärkeä seikka muistaa kuunnellessaan jotain asiantuntijaa. Asiantuntemuksellakin on aina rajansa. Usein taitaa olla niinkin, että kovan luokan asiantuntijat ovat kohtalaisen haluttomia julkisesti ottamaan kantaa asioihin, koska asiantuntemuksen karttuessa myös
oman asiantuntemuksen rajat hahmottuvat paremmin.

On myös tärkeä huomio, ettei tarvitse olla kaikkitietävä. Samalla on kuitenkin tärkeää olla sinut oman tietämyksensä rajojen kanssa. On ihan ok jos joku yleisössä tietää enemmän, sitten vaan kannatta lyöttäytyä sen tyypin seuraan ja oppia siltä lisää. En kuitenkaan kannusta oman asiantuntemuksen vähättelyyn, kukaan ei jaksa itseään dumaavaa asiantuntijaa. Riittää kunnista tietää oman tietonsa rajat ja keskittyy puhumaan siitä minkä ymmärtää.

Neiti Nimetön (Ei varmistettu) http://neitinimeton.wordpress.com

Hyvä kirjoitus, kiitos siitä!

Avasit silmäni kertomalla, että asiantuntijuus on usein itse otettava haltuun. Ja tosiaan, kun mainitsit itsesi Jackyjen asiantuntijaksi, tajusin, ettei tarvitse olla rakettitutkija ollakseen asiantuntija. Mä luulisin voivani pitää 45 minuutin luennon esimerkiksi Peppa Pigin pedagogisuudesta tai siitä, miten firman voi pitää pystyssä ilman minkään tason koulutusta siihen. Uusi asiantuntija ilmoittautuu! :D

Emilia M

Nää sun ohjeet sopii ehkä sun blogin keskimääräiselle lukijalle, mutta toivon, ettet mene sanomaan tuota millekään salilliselle perussuomalaisia umpirasisteja tai kokemusasiantuntijoita :)

Kyllä tässä maailmassa iso ongelma on myös se, että ihmiset esittää faktoina asioita, joista eivät oikeesti tiedä juuri mitään. Liian moni korottaa itsensä esimerkiksi ravitsemuksen asiantuntijaksi oman kokemuksensa ja muutaman seuraamansa humpuukiblogin perusteella.

Jos jotain nykyihminen tarvitsee, niin taitoa erottaa todellinen asiantuntijuus ja valheellinen usko omiin tietoihinsa ja kykyihinsä toisistaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jännä ajatus, että vain tietyllä tavalla ajattelevat saisivat toimia asiantuntijoina ja "väärin" ajattelevat pitäisi rajata keskustelun ulkopuolelle. Ei oikein mahdu mun tasa-arvoiseen maailmankuvaan. Ylipäänsä näkemys, että vain tietynlaisia ajatuksia saisi esittää tai tietyllä tavalla ajattelevat saisivat puhua, on tosi vieras. Suvaitsevaisuus ei tee ihmisestä älykköä eikä suvaitsemattomuus tyhmää.

Hömppäasiantuntijoista olen samaa mieltä.

Emilia M

En ole missään sanonut, että vain tietyllä tavalla ajattelevat saisivat toimia asiantuntijoina. Enkä että joku pitäisi rajata keskustelun ulkopuolelle. Nostin esiin sellaisia ihmisryhmiä, jotka tällä hetkellä esiintyvät _asiantuntijoina_ vaikka heillä ei asiantuntemusta ole, päinvastoin. Erilaisten rasististien ryhmien levittämä valheellinen tieto (mm. Suomen Vastarintaliike, MV-lehti) on läheisesti sidoksissa moniin perussuomalaisiin toimijoihin. Se, että sanotaan ääneen ja nostetaan esiin, että nämä tahot _valehtelevat_ ei ole rajaamista keskustelun ulkopuolelle, vaan normaalia kriittistä ajattelua. Medialukutaidon oppiminen on tällä hetkellä ehkä tarpeellisempi taito kuin koskaan, ja monilta perussuomalaisilta toimijoilta tämä taito puuttuu, senhän takia tähän pisteeseen on päädetty, että väki uskoo MV-lehteen mutta ei Yleen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Okei, ymmärsin ilmeisesti sinut väärin. Tosin en ymmärrä, mikä osa Julian neuvoista ei sopisi kelle tahansa maailmankuvasta riippumatta. Asiantuntijuushan ei ole mitään oman mielipiteen julistamista. Ymmärrän mitä haet tällä persuviittauksella, en kuitenkaan pidä rakentavansa tapaa stereotypisoida ihmisiä tuolla tapaa. Sitä kai tasa-aivotyössä ylipäänsä yritetään vastustaa?

Emilia M

Sen jälkeen kun porukka valitsee Laura Huhtasaaren kaltaisen rasistin ja tieteenvastustajan presidenttiehdokkaakseen, niin mä en kauheesti välitä siitä jos stereotypisoin :D Sori Julia kun vien keskustelua ihan toiseen suuntaan.

Ja kyllä asiantuntijuus jossain määrin on myös oman mielipiteen esiin tuomista. Sillä mielipide on usein jonkin moraalisen kannan ottamista asiaan ja silloin se voi tarkoittaa vaikka sitä, että näiden ja näiden tietojen valossa lähi-Idän asiantuntija on vankasti sitä mieltä, että Yhdysvaltojen pitäisi lopettaa Israelin tukeminen ja Suomen pitäisi lakkauttaa asevienti tiettyihin maihin. Ne oikeat asiantuntijat vain tietävät, miten monimutkaisia asiat usein ovat, ja ovat siksi haluttomia kertomaan mielipiteitään ääneen, kun eivät ole varmoja niistä.

Ja tän mun koko alkuperäisen kommentin pointti oli siis siinä, että joo, on paljon ihmisiä jotka kaipaavat rohkaisua, ja niillehän Julia kirjoittikin. Mutta sitten on myös niitä, jotka _luulevat_ tietävänsä riittävästi jostain asiasta sen jälkeen, kun ovat lukeneet siitä pari juttua netistä. Näitä ihmisiä ei pidä rohkaista "asiantuntemuksensa" esittelyyn!

(äsken luin jotain vegaanipalstaa, jossa joku esitti varmana tietona, että ihminen on oikeesti kasvissyöjä. Juu ei, jos ihminen pystyy elämään hyvää elämää sekaruokavaliolla, niin kyllä se silloin on sekasyöjä, vaikka tuohon ajatukseen olisi niin kiva uskoakin. Vegaanisuutta voi perustella monella ihan hyvälläkin argumentilla (esim. eläinten kärsimyksen välttäminen), miksi pitää levittää tuollaisia typeryyksiä?)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Välillä tosiaan on tyyppejä, jotka haastaa omat arvot ja tulee mietittyä, ovatko kaikki ihmiset sittenkään samanarvoisia. Ehkä sitä ajatusta jatkamalla saa paremmin kiinni siitä, miksi jotkut viittaa kintaalla tasa-arvolle ja suvaitsevaisuudelle. Peli on kuitenkin aika lailla menetetty, jos antaa itselleen vapautuksen omien arvojen mukaisesta toiminnasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa pohdin kovasti. Näen tämän isompana ongelmana kuin sen, ettei ”uskalleta” olla asiantuntijoita.

Voisin tulla heti kuuntelemaan Jacky makupalat luentoa! Varsinkin, jos siellä olisi tarjoilua..;)

AnniL. (Ei varmistettu)

Villen tekstejä lukiessa on kyllä tullut hyvin vahvasti se fiilis, että pitäisipä päästä keskustelemaan työelämästä tässä lähiaikoina kunnolla lisää. Hyvin samankaltaisia pohdintoja itselläkin ja omalla uralla on ollut hyvin vahvasti läsnä se asiantuntijuuden ottaminen, varsinkin kun asiantuntijuus on kertynyt siellä työelämässä ja sitä edelleen niin ihannoitua mätsäävää tutkintoa ei ole takataskussa.

Tässä asiassa monesti kyllä ihailen poliitikkoja, jotka osaavat avoimissa yleisötapahtumissa yllättävien kysymysten äärellä hyvin rohkeasti sanoa, että "tästä teemasta en koe tietäväni kovin syvällisesti, mutta..."

Olen pyrkinyt tasaisin väliajoin myös harrastuksissa hakeutumaan uusiin tilanteisiin itseäni kehittämään, olen kokenut, että niistä harrastuksista on aina saanut myös uutta itsevarmuutta työelämään.

Jullellson (Ei varmistettu)

Omat asiantuntijuuteni alat liittyvät lähinnä töihini energia-alalla, mutta niistä sivujuonteena tajusin muutaman, opettelemalla opitun asiantuntijuuden muotoni. Olen nimittäin aikamoinen asiantuntija sosiaalisten tilanteiden haltuunotossa - osaan ja koen tarvetta ohjata keskustelua, antaa puheenvuoroja, kehua osapuolia, viihdyttää sekä ylläpitää keskustelua porukassa, jonka jäsenet eivät ole ystäviä vaan korkeintaan hyvän päivän tuttuja. Ylipäätään sellaista hyvän mielen small talkia. Tämän asiantuntijuuden (tiedostan nimittäin usein toistavani samoja maneereja, joista myös poikkeuksetta saan varauksetonta positiivista palautetta) olen hionut vuosien mittaan erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja usein myös epämukavuusalueella.

Toisaalta se on tuonut mukanaan myös tietynlaisen dominointi-asiantuntijuuden: jos minulle annetaan vapaat kädet, voin olla myös hyvin dominoiva ja ottaa tilanteen vahvasti haltuun. Välillä tämä toimii, välillä ei ja silloinhan syy on aina toimijan (eli minun). Tähänkin olen lähinnä oppinut juuri sitä kautta, että usein porukassa yhteinen vastuunkanto kaatuu tietylle henkilölle, joka sitten vuosien mittaan myös tottuu tähän rooliin.

Oulusta (Ei varmistettu)

Ymmärrän tavallaan pointtisi, mutta tähän sisältyy iso ongelma. Kun jokainen voi periaatteessa "ryhtyä" asiantuntijaksi ja markkinoida sitä medialle, jää medialle ihan valtava vastuu. Omalla alallani lääketieteessä tähän sisältyy isoja riskejä ja täysin vääristynyttä keskustelua. Rokoteasiantuntijoina esiintyvät ihmiset, joilla ei ole päivääkään immunologian tai edes lääketieteen koulutusta taustalla, yksityssektorilla häärää useita "kilpirauhasasiantuntijoita", jotka ohittavat asiantuntijuudellaan esim.endokrologian erikoislääkärit ja alan tutkijat jne. Nämä yleensä hyvin karismaattiset ja tunteisiin vetoavat "asiantuntijat" myös ovat paljon tyrkyllä ja tästä sitten syntyy harha, että he oikeasti tietäisivät substanssista niin paljon, että voisivat antaa neuvoja esim.rokottamiseen liittyen. Ja tämä laittaa sitten oikeat asiantuntijat ikään kuin altavastaajaksi roskatason journalismissa/tv-ohjelmissa eikä kukaan oikea asiantuntija sitten halua asettaa itseään tuohon asemaan mediassa. Sitten siellä ihan Ylen keskusteluohjelmia myöten dominoivat hunks-tanssijat, jotka kehottavat jättämään sytostaatit väliin jne...
Tämä on siis hyvin ongelmallista nykyajan "asiantuntijuutta" ja vaaraksi ihan jokaiselle(koska se valitettavasti vaikuttaa yleisiin mielipiteisiin, vie tilaa ns.oikeilta ongelmilta ja voi sen yhdenkin rokottamattoman lapsen ja syöpähoidot lopettavan keski-ikäisen kohdalla olla aivan helvetin vaaraalista)!

Juliaihminen
Juliaihminen

Mutta kyllähän medialla _on_ iso vastuu sen suhteen, kenet päästetään ääneen. Näissä keisseissä joku hurutyyppi on ottanut asiantuntijuuden, mutta todellinen moka tapahtuu vasta silloin, kun media antaa sen asiantuntijuuden sellaiselle tyypille, jolla selvästi ei ole kompetenssia sitä ottamaan. Vain se, että joku suostuu puhumaan aiheesta ei tarkoita, ettäkö hänen pitäisi antaa puhua julkisesti.

On aivan jäätävää ja mielestäni eettisesti väärin positioida jotain ”syöpä parani mehulla” -tyyppiä saman arvoiseksi kuin yliopistotutkinnon aiheesta saanutta ihmistä. Kaikenlaista hullua mahtuu maailmaan, mutta ammattitaitoinen toimittaja osaa kyllä tsekkaa taustat ja hälytyskellojen pitäisi soida tällaisissa tapauksissa.

Eli joo, samaa mieltä siitä, että jokainen ihminen ei voi olla asiantuntija missä vain.

Oulusta (Ei varmistettu)

Mediakin näyttää vain olevan niin klikkien ja tweettien perään, että lukiokoulutuksella voi päästä asiantuntijan asemaan lääketieteeseenkin liittyvissä aiheissa, jos vain osaa kertoa oikeanlaista _tarinaa_. Kunpa kaikkien toimittajien moraali olisi niin korkea kuin sinun.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommenttikentässä on käyty tosella hyvää keskustelua aiheesta! Ehkä summauksena voisi sanoa, että asiantuntijuuden _voi_ottaa, mutta kaikkien ei sitä _pitäisi_ottaa, vaikka postauksen otsikosta voisi toisin päätelläkin :)

villeyk
Ihan jees

Apua, mikä teksti :D Tässähän ihan häkeltyy.

Nyt pitäis sit vaan tuottaa blogiin enemmän tekstiä! Vielä kun olisi aikaa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ville sä olet ihana! T. Ihailija

Kommentoi