Asiantuntijuus pitää ottaa

villeyk.jpg

Mulla on yksi kaveri, jonka uraa ja elämänasennetta olen fiilistellyt pitkään. Ville (kavereille Ville Yk) on mun kirjoissani go getter eli ihminen joka saa aikaiseksi ja tekee koko ajan. Hengasin tuossa muutama viikko sitten Villen kanssa mökillä yhden viikonlopun, ja olin sen jälkeen taas täynnä itseluottamusta ja tarmoa toteuttaa asioita. Villestä huokuu sellaista energiaa, että tekee itsekin mieli ottaa elämä ja ura omiin käsiin.

No, jottei tämä menisi ihan horinaksi, niin otan nyt yhden konkreettisen esimerkin, jonka olen oppinut Villeltä: Jos haluaa olla jonkun alan asiantuntija, pitää vain itse ottaa se asiantuntijuus haltuun ja ilmoittaa muille, että minä muuten tiedän tästä aiheesta.

villeyk2.jpg

Ville (joka on ammatiltansa it-alan palvelumuotoilija) harrastaa kirjoittamista ja roolipelaamista. Viime kesänä hän mietti, että voisi mielellään kertoa ihmisille roolipelien rakentamisesta ja selittää, mitä kaikkea siinä on hyvä ottaa huomioon. Niinäpä hän laittoi Ropeconin järjestäjille viestin, että ”voisin tulla pitämään esityksen pelinjohtamisesta”. Ja voilà, vuoden 2017 Ropeconissa sali 205 täyttyi kuulijoista, jotka saivat tietää Villeltä pelin rakentamisen kikoista.

Tämä on mun mielestä nerokas esimerkki siitä, että jos kokee tietävänsä jostain asiasta jonkun verran ja haluaisi vaikka pitää esityksen siitä, niin voi olla itse oma-aloitteinen asian kanssa. Moni vain venailee, että huomaisipa joku minun hienot pelinjohtamistaidot (tai no, ehkä ihan kaikki ei venaile juuri näiden taitojen huomaamista) ja käyttäisi minun asiantuntijuuttani jossain tapahtumassa. Ainakin itse olen ollut vähän sellainen. Villen rohkaisemana olen alkanut kertoa ihmisille, mistä tiedän keskimääräistä enemmän ja mistä mielelläni voisin puhua.

villeyk3.jpg

Juteltiin tästä Villen kanssa. Hänen mielestään on tärkeää tajuta, että jos luennoi jostain aiheesta, siitä ei tarvitse tietää kaikkea tai olla siinä täydellinen. On oikeastaan typerää ajatella, että jonkun asian opettajan tai luennoitsijan pitäisi olla joku yli-ihminen. Ei haittaa vaikka yleisössä olisi joku, joka tietäisi asiasta enemmän. Riittää, kun on kelaillut aihetta jonkun verran ja on siitä sanottavaa. Mitä enemmän aiheesta innostuu ja siihen perehtyy, sen parempi. 

En tietenkään sano, että olisi helppoa ottaa vaikkapa musiikin koneoppimisen asiantuntijuus haltuun yhdessä yössä (yksi mun fyysikkokaveri on tehnyt tämän alan tutkimusta yliopistolla vuosia), ja totta kai asiantuntijuus tarkoittaa sitä, että oikeasti tietää asiasta eikä vain esitä tietävänsä. Mutta veikkaan, että yleisempi ongelma on se, että ihmiset eivät kehtaa sanoa olevansa asiantuntijoita kuin se, että esittäisivät tietävänsä enemmän kuin tietävät.

villeyk5.jpg

Kun on muutaman kerran puhunut tietystä aiheessa eri paikoissa, voi sanoa ihan legitiimisti, että on kyseisen alan asiantuntija. Ja tietenkin omia asiantuntemuksen aloja voi olla paljon.

Omia alojani ovat tällä hetkellä esimerkiksi Jacky makupalat (tiedän niistä uskomattoman paljon, myös niiden historiasta), tubettamis- ja blogikulttuuri, talousaiheiden popularisoiminen sekä lapsiperheet ja niiden asema yhteiskunnassa. On muuten maailman siisteintä haastatella jonkun alan asiantuntijaa. Siinä tulee sellainen olo kuin vain voisi ohituskaistalta imeä kyseisestä aiheesta (vaikkapa kahvin kolmannesta aallosta) kaiken kiinnostavan tiedon ilman, että tarvitsee itse lukea jotain hankalia teoksia tai perehtyä aiheisiin.

Villestä vielä sen verran, että innostin hänet tämän mökkiviikonlopun aikana perustamaan blogin tänne Lilyyn. Jos haluatte oman päästä osalliseksi hänen älystään ja valovoimaisesta ajattelustaan, niin kannattaa käydä lukemassa Ihan jees -blogia. Ville kirjoittaa kiinnostavia juttuja työelämästä, (kuten mentoroinnista) mutta myös oivaltavaa kamaa ihmissuhteista

 

 

Minkä eri alojen tai aiheiden asiantuntijoita täältä löytyy?Mistä aiheesta pystyisit pitämään 45 minuutin luennon?

 

 

Kuvat: Kävin Villen kanssa kalastamassa, hän nimittäin päätti ottaa kalastuksen haltuun ja meni muun muassa ”kalastuksen teoria” -kurssille. Upeaa.

 

Lue myös: 

Miten minglata työtapaamisissa?

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit (24)
 1. Voi vitsi, katsoinkin, että onko tuo Ihan jees-blogin kirjoittaja. 🙂 Oon jotenkin tosi ihastunut Villen teksteihin. Mukava kuulla, että on inspiroiva tyyppi irl.

  On kyllä vaikea miettiä mistä asiasta tietää sen verran, että siitä uskaltaisi luennoida. Mutta eiköhän niitä tosiasiassa löydy ihan jokaiselta, jos on vähänkään kiinnostunut mistään. Kiitos taas kerran Julia! 🙂

 2. Ne asiat, mistä mä koen tietäväni keskimääräistä enemmän, on yleisesti siinä aivan liian suuressa ”höpsöä”-kategoriassa, mitä ei julkisesti arvosteta vaikkakin se viihdyttäisi monia ihmisiä. Bloggaamisen myötä olen oppinut sanomaan olevani myös kirjoittaja, ja viime viikolla minua nimitettiin epäsuorasti TV-asiantuntijaksi, mikä lämmittää mieltä. Rehellisyyden nimissä voisin tarkentaa olevani Bachelor-sarjojen nykytilanteen asiantuntija, unohtamatta myöskään ihanneavioliittoja Jane Austenin teoksissa (graduaihe) sekä lastenvaatteiden edullista bongailua Turun seudulla.
  Kesällä aloin kans miettimään näitä asioita blogia laajemmalti, ja otin yhteyttä yhteen mielenkiintoiseen coniin, jossa pääsisin tekemään ja ideoimaan juuri tollasta kivaa sisältöä. 🙂

  1. En kestä kuinka mahtavat asiantuntija-aiheet sulla! Erityisesti lapsiperhevaiheessa haluaisin sunkaltaisen osaajan konsultoimaan ! Otan yhteyttä kun muutan Turkuun!

   1. Kiitos! 🙂

    Tarjoushaukkailu kulkee meillä suvussa! Just pari tuntii sit oli ihan voittajaolo, kun tajusin pojan tarttevan sittenkin vielä yhden koon pienemmän talvihaalarin (olin ostanu riskillä alennuksesta vähän isomman, ja oikea koko olis hyvä olla heti huomenna hoidossa päällä), ja löysin yhden kauppakeskuksen kierroksella Reima Tecin 120 euron toppahaalarin 40 eurolla. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *