Biologia mahdollistaa, kulttuuri kieltää

julia ja kapu.jpg

Sain vasta nyt käsiini Yuval Noah Hararin Sapiens Ihmisen lyhyt historia -teoksen (jonka on suomentanut Jaana Iso-Markku, huomaatteko, muistin mainita!). Teos on puhdasta kultaa, jokainen sivu tarjoaa oivalluksia ihmisen historiasta, ja veikkaan, että palaan tähän tietokirjaan blogissa vielä uudestaankin. 

Näin Pride-viikon kunniaksi nostan yhden erinomaisen ihmisyyttä koskevan nyrkkisäännön kirjasta:

”Biologia tarjoaa tilaisuuden, kulttuuri kieltää.”

Harari puhuu siitä, mikä on luonnollista ja epäluonnollista, ja tulee siihen tulokseen, että biologisesta näkökulmasta katsoen mikään ei ole epäluonnollista. Eli se mikä on mahdollista, on myös luonnollista. Aidosti epäluonnollista käyttäytymistä, eli sellaista, joka uhmaisi luonnonlakeja, ei ylipäänsä voi olla olemassa, joten sitä ei tarvitse erikseen kieltää. Voisi olla epäluonnollista, jos minä juoksisin valoa nopeammin tai joku toinen ihminen yhteyttäisi, mutta näin ei vain tapahdu, koska luonnonlait ohjaavat meitä niin. 

julia ja kapu2.jpg

Kulttuureilla on usein tapana väittää, että ne kieltävät epäluonnollisia asioita. Tyyliin ”homoseksuaalisuus on epänormaalia, koska samaa sukupuolta olevien ihmisten suhteista ei synny lapsia, joten sen täytyy olla luonnotonta eli se pitää kieltää”. Oikeasti tällaiset käsitykset eivät tule millään lailla biologiasta, vaan täysin teologiasta, kuten kristinuskosta tai islamista. 

Harari selittää, miten kristityssä teologiassa ajatellaan, että Jumala on luonut ihmiskehon ja suunnitellut, että jokaisella ruumiinjäsenellä ja elimellä on tietty tarkoitus. Jos me käytämme ruumiinosiamme ja elimiämme Jumala aikomaan tarkoitukseen, kyse on luonnollisesta toiminnasta. Jos taas käytämme niitä muuhun, se on epäluonnollista.

Harari jatkaa, että evoluutiolla ei kuitenkaan ole tarkoitusta. Elimet eivät ole kehittyneet tiettyyn tarkoitukseen, ja tavat, joilla niitä käytetään, ovat jatkuvassa muutostilassa. Ihmiskehossa ei ole yhtäkään elintä, joka tekisi vain sitä, mitä sen prototyyppi teki saadessaan alkunsa satoja miljoonia vuosia sitten. Otetaan esimerkiksi suu. Se sai alkunsa, koska ensimmäiset monisoluiset eliöt tarvitsivat keinon saada ravintoa. Nykyään sillä edelleen lapotaan ruokaa sisään, mutta suutä käytetään myös puhumiseen ja suutelemiseen.

Harari ottaa toisenkin esimerkin: Erään teorian mukaan siivet kehittyivät lentokyvyttömien hyönteisten ulkonemista. Ulkonevat kasvoivat, koska näin hyönteinen pystyi imemään enemmän auringonvaloa sisään ja pysymään lämpimänä. Ja sitten yhtäkkiä niillä pystyikin myös lentämään. 

julia ja kapu3.jpg

Sitten tullaankin seksiin. Myös sukupuolielimemme ja -käytöksemme ovat monitehtäväisiä. Seksi kehittyi kyllä suvun jatkamista varten, mutta monet eläimet käyttävät sitä myös muihin tarkoituksiin kuin pienten kopioiden tuottamiseen itsestään. Esimerkiksi simpanssit käyttävät seksiä poliittisten liittoutumien lujittamiseen, läheisyyden luomiseen ja jännityksen laukaisemiseen. Miksi se ei olisi luonnollista?

 

Ihanaa ja luonnollista pride-viikkoa kaikille!

 

 

Kuvat: Otettiin juhannuksena yhden mun vanhimman ystävän, Katarinan eli Kapukapun kanssa potretteja

 

Lue myös:

Lapsen voi hyvin hankkia yksin

Tyttövauva ei flirttaile

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (16)
 1. Haluaisin niin kovasti jo lukea tämän kirjan! Viimeksi kun katsoin, olin kirjaston varausjonossa sijalla 427. Nyyh!

  1. Ai että, you are in for a treat! Se on vaan niiiin hyvä. Avaa mun silmiäni yhtä paljon kuin ikuinen suosikkini:

   TYKIT TAUDIT JA TERÄS!

 2. Oi, kuulostaa mielenkiintoselta! Pitää koittaa löytää jostain.

  Nyt ku asiaa sivutaan niin oon miettinyt monta kertaa et kirjottaisin sulle tästä. Mulla on postaustoive! Kristinusko, kirkko ja homoseksuaalisuus. Jos oon ymmärtänyt oikein niin kuulut kirkkoon ja oot kristitty? Mua kiinnostais mitkä sun mietteet on kirkosta ja sen asenteista mm. just honoseksuaalisuutta kohtaan? Virallinen linja on kuitenki edelleen aika… negatiivinen. En missään nimessä tarkoita, että uskovaisena sä olisit jotenkin henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta kirkon piirissä tapahtuvassa. Tiedän myös, että kirkon sisällä on aika paljon eriäviä mielipiteitä tähänkin liittyen.

  Mutta oot tollai fiksu ja hyvin artikuloiva tyyppi niin jos vaan löytyy inspistä niin mä mielellää lukisin sun ajatuksista!

  1. Hyvä postausaihe, josta voisin mielelläni kirjoittaa. Olen itse kasvanut lapsuuteni sellaisessa herätysliikkeessä, jossa homoseksuaalisuuteen ja myös naispappeuteen suhtaudutaan hyvin penseästi. Juurikin tällaiset liikkeet ovat niitä vastavoimia, jotka vielä estävät kirkossa homoparien vihkimisen, mitä suuri osa kirkon työntekijöistä kuitenkin olisi valmis tekemään. Itse sanoudun tällaisesta syrjinnästä täydellisesti irti, ja siksi en olekaan enää juuri missään tekemisissä kyseisen ahdasmielisen herätysliikkeen kanssa.

   Toisaalta mulla on myös ymmärrystä sitä kohtaan, että näitä herätysliikkeitä ei haluta potkia kirkosta ulos, sillä niissä tapahtuu paljon myös hyvää ja aktiivista toimintaa. Toisaalta, voi olla että jos niistä päästäisiin, kirkkoon uskaltautuisivat useammatkin vapaamieliset tyypit. 

   Omassa päässäni usko tasa-arvoon ja kristinuskoon eivät ole ristiriidassa, sillä Raamattu on todellakin aikansa tuote, vaikka sieltä paljon hyvää löytyykin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *