Broad City on tehnyt minusta itsevarmemman

071014 CC BroadCity-042 Episode 207.jpg

Mulla on ollut viime aikoina tapana iltaisin tehdä ensin vähän hommia, ja sitten hakea keittiöstä jäätelöä tai vanukasta, asettaa läppäri sohvan eteen ja katsoa parinkymmenen minuutin jakso Broad Cityä. On mahdollista, että tämä on päivän paras hetki. (Toki päivässä on muitakin parhaita hetkiä.) Sain juuei katsottua kaikki neljä tuotantokautta putkeen. Välillä mun piti oikeasti pitää kättä suun edessä, kun mua nauratti niin paljon ja pelkäsin, että herätän meidän perheen pojat.

Ehkä kaikkein paras oli kohtaus, jossa Abbi soittaa vessasta Ilanalle ja kysyy, kannattaako hänen peggata Jeremyä. Ilana tulee tästä niin iloiseksi, että hän twerkkaa villisti seinää vasten. Mutta neljä tuotantokautta pitivät kyllä sisällään tuhansia muitakin upeita hetkiä.

Nyt kun uusinkin kausi on nähty, tuntuu tietysti aika tyhjältä. Toisaalta mä olen iloinen, että olen nähnyt sarjan, sillä se on oikeasti tehnyt musta entistä paremman ihmisen. Tästä syystä:

bc_308_ilana_hrc_abbi-.jpg

1. Broad City normalisoi feminismin.

Olen jutellut tästä viime aikoina lukuisia kertoja siskoni Sofian kanssa, ja ollaan tultu siihen tulokseen, että Broad City vie esimerkiksi kehopositiivisuutta vielä pidemmälle kuin hieman samantyylinen sarja Girls. Ilana jumaloi Abbin muhkeaa takapuolta ja kehuu sitä miltei joka jaksossa. Aluksi katsoja kuvittelee, että Abbilla on jotain peba-issueita, kun sitä niin pitää kehua, mutta ei. Abbi tietää itsekin, että hänellä on aivan upea kroppa. Ja niin se onkin! Vaikkei Abbin keho ole niiden kauneusihanteiden mukainen, joita olemme tottuneet näkemään, se alkaa näyttää kauniilta, kun sitä ylisettään tarpeeksi.

Vaikka mimmit sekoilevat, menettävät työnsä, ovat välillä rahattomia ja kodittomiakin, heillä on molemmilla koko ajan hyvä meininki ja vahva usko itseensä. On niiiin ihanaa katsoa välillä sarjaa, joissa ei vain pyöritä naisten kelpaamattomuuden tai itsetunto-ongelmien parissa. Abbilla ja Ilanalla on pokkaa tehdä ja olla ihan mitä vain, ilman että heidän tarvitsee pyydellä anteeksi tai hakea hyväksyntää keneltäkään mieheltä. Tämä on ihan oikeasti vallankumouksellista mun mielestä tv-historiassa. Asiaa ei alleviivata erikseen, se vain on niin. Ilana ja Abbi tietävät itse olevansa sairaan cooleja ja kivoja tyyppejä, ja se riittää.

Tätä asennetta ollaan Sofian kanssa otettu entistä enemmän elämäämme. Me ollaan upeita, fantastisia, hyvännäköisiä ja hauskoja mimmejä. Sofia unelmoi jopa feministisen noitapiirin perustamisesta. Count me in. 

bc_410_insane_preview.jpg

2. Broad City kuvaa ystävyyttä paremmin kuin mikään aiemmin näkemäni sarja.

Mä en ole tunnistanut tv-sarjoista aiemmin sellaista ystävyyttä, mitä mulla on esimerkiksi Mirjan, Raisan ja Mannen kanssa. Mutta Broad Citystä tunnistan sen. Nämä ystävät eivät ikinä, missään vaiheessa ole kateellisia toisilleen, toivo toisilleen mitään pahaa tai esimerkiksi riitele miehistä (mikä on vanha ja kliseinen juonenkäänne, joka tietysti Girlsissäkin sitten piti olla).
 
En sano, etteikö edellisiä juttuja tapahtuisi tosielämän ystävyyksissä, mutta olen kaivannut myös tämän kaltaisen ystävyyden kuvaamista: Ilana ja Abbi tukevat ja kannustavat aina toisiaan, kummallekaan ei tulisi mieleenkään paheksua toista, puhua toisesta shaibaa selän takana tai millään lailla laittaa omaa etua toisen edelle.
 
Mun käsitykseni aikuisesta ystävyydestä on tämä, ja musta on ihana nähdä sitä myös tv-sarjassa. Naiset eivät ole naisille susia, naiset ovat ihania!
 

BC-soundtrack-cover.jpg

3. Broad City käsittelee hankalia aiheita ilman hurskastelua tai saarnaamista.

Sarjassa käsitellään nyt pinnalla olevia yhteiskunnallisia ongelmia alleviivaamatta niitä. Rasismia, köyhyyttä, mielenterveysongelmia ja masennusta, naisten huorittelua ja seksismiä, luokkaeroa, sovinismia, jopa Trumppia. Kun Jaime saa itsetuntobuustin, hän pyytää Ilanaa olemaan käyttämättä latina-korvakoruja, koska ne ovat hänen mielestään kulttuurista omimista, joka loukkaa Jaimea. Hyvä Jaime!

Myös seksiä käsitellään ihanan freesillä tavalla. Niin kauan kun suostumus on kohdillaan, mikään ei ole epänromaalia tai liian pervoa. Jos ihmset haluavat peggata toisiaan, harrastaa kolmen kimppaa tai mennä orgasmivastaanotolle, se on täysin ok. Mitään ei paheksuta tai edes ihmetellä, vaan asiantilat otetaan sellaisinaan. Tällaisia me ihmiset nyt olemme, ja se on ihan ok.

No, en voi muuta kuin suositella katsomaan. Löytyy Yle Areenasta.

Yas kween! Yas kween!

 

Lue myös: 

Asiat, joiden häpeämisen lopetin

Samastutko tv-sarjan teiniin vai hänen vanhempaansa?

 

Kuvat: Broad Cityn pressikuvia

 

JULIAIHMINEN INSTAGRAM // JULIAIHMINEN FACEBOOK

 

Kommentit (7)
 1. Oon yhä välttynyt katsomasta! Ehkä koska en tykännyt girlssistä yhtään? Se oli musta masentava ja inhottava sarja, olo oli jotenkin vastenmielinen sen jälkeen kun sitä katsoi. Henkilöhahmot oli niin rasittavia ja vittumaisia kuvauksia ”white priviledge”stä etten kyennyt juurikaan katselemaan. Just toi ystävyyssuhde-asia ja miten myrkyllisiä suhteita Girlssissä oli nakersi kanssa tosi paljon. Niin ja Lena Dunham on vuosien mittaan alkanut vaikuttaa vähintäänkin ongelmalliselta henkilöltä. Mutta näillä puheilla pitääkin tätä katsoa! Moni muukin puhunut hyvää ja nyt sinäkin eli luotto on vahva.

  1. Ainakin tossa kommentoidaan white priviledge -meininkiä, myös huumorilla. Ilanalla on mustia sukujuuria, joten hän ikään kuin esiintyy rodullistettuna silloin, kun se on hänelle edullista. Tämä on musta hauskaa ja kiinnostavaa leikittelyä asialla. 

   1. Käsitin, että Ilana Glazerilla ei ole afro-amerikkalaiset sukujuuret (ihan kuin olisin lukenut jostain??) ja sen takia välillä ihmetellyt… 

    1. Pitää tsekkaa tämä! Jotenkin siitä on heitetty outoa läppää läpi sarjan!

   2. Niin ei siis haittaa jos kommentoidaan ja viittasin siis girlssiin en tähän sarjaan! Mutta Girlssissä se ei ollut mun mielestä mitenkään hauskasti tai hyvin kommentoitu, tuntui että katsoi jotain aikuisvauvoja ja alkoi vaan ärsyttää sellanen tekemällä tehty ”inhorealismi. Selitän ehkä huonosti enkä varsinaisesti ole mikään elokuva/TV-alan asiantuntija. mutta olen sarjan traumatisoima. Nyt pari jaksoa katsottu tätä, vaikuttaa hyvältä ja hauskalta!

 2. Broad City on niin hyvä. Löysin sen vasta joskus lokakuussa.

  Oon ollut ihan hukassa koko alkuvuoden kun ei ole ollut uusia jaksoja katsottavana. Ehkä katon uudelleen alusta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *