Eettinen sijoitus tuulivoimaan: Lumituuli

lumijutut.jpg

Mun tarkoitukseni oli jatkaa vastuullisen sijoittamisen postaussarjaa rahastosijoittamisella, mutta mun on otettava tähän väliin yksi kiinnostava case-esimerkki eettisestä sijoittamisesta joukkovelkakirjan avulla. Joukkovelkakirjat ovat siis velkoja, jotka yrityksen tulee maksaa takaisin lainan antajalle. Veloille taas maksetaan korkoa. Jos laittaa joukkovelkakirjaan rahaansa, se on sidottu siellä sovitun ajan, kunnes yrityksen täytyy maksaa laina takaisin. Sen sijaan vaikka osakkeita ostaessa yhtiön ei tarvitse maksaa mitään erityistä tuottoa (eli osinkoa) osakkeen ostajalle. Yhtiö kuitenkin toki voi maksaa, ja moni maksaakin. Joukkovelkakirjoihin sijoittaessa kannattaa olla suhteellisen perillä siitä, millaiseen yhtiöön rahaansa lainaa, jotta sen saa aikanaan takaisin.

Seuraava esimerkki vaikuttaa mielestäni hyvältä joukkovelkakirjalainalta. Kyse on pienestä suomalaisesta tuulivoimayhtiöstä nimeltä Lumituuli, johon voi sijoittaa 15.5. saakka tai kunnes laina tulee täyteen. (Siksi kirjoitan tämän postauksen nyt.)

Mainitsin jo edellisessä postauksessa, että olen jutellut ja käynyt meilinvaihtoa Lumituulen toimari Sampsa Harion kanssa. Viimeistään siinä vaiheessa ymmärsin, että kyseessä on hauska tyyppi, kun se kirjoitti yhdessä meilissä, miten ”tavalliset sijoittamisblogit ovat vähän kammottavaa luettavaa, kun siellä nuoret miehet pohtivat, millä keinoin rikastuisi nopeimmin. Tuli kauppisajat mieleen!”

Hahaha, jep. Muakaan ei kiinnosta, miten mä ”rikastuisin nopeimmin”, vaan kiinnostaa, miten voisin sijoittamalla edistää sekä omaa taloudellista hyvinvointia että planeetan hyvinvointia. 

lumijutut2.jpg

Kuten viime postauksesa mainitsin, mielestäni kaikkein eettisintä sijoittamista on se, että edistää hyvisfirmojen toimintaa maailmassa. Lasken Lumituuli Oy:n tällaiseksi firmaksi. Se on vuonna 1998 perustettu suomalainen tuulisähköä tuottava ja myyvä yhtiö. Ensimmäinen mylly rakennettiin 1999, ja syksyllä 2014 kaksi tuulivoimalaa lisää. 

Yhtiö toimii joukkorahoituksella: sekä osakeannilla että lainoilla, joista yhtiö maksaa yksityishenkilöille korkoa noin 100 000 euroa vuodessa. Lumituuli on ensimmäinen kuluttajien omistama tuulisähköyhtiö ja sillä on yli 1200 osakasta, jotka käyttävät yhtiön tuottamaa sähköä. Lumituulelle on myönnetty Yhteiskunnallisen yrityksen merkki. Sen voi saada yritys, jonka ensisijainen tavoite on ratkoa yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Yhtiö on voitollinen, mutta yhtiöjärjestyksen mukaisesti yhtiön tuotot on käytettävä uusiin tuulivoimainvestointeihin. Jokainen yhtiölle maksettu euro on siis investointi lisätuulivoimaan.

Mä itse käytän kotonani tuulisähköä, ja pidän sitä lähtökohtaisesti järkevänä ja eettisesti kestävänä valintana. Lumituulen toinen mylly on merellä, toinen maalla. Niiden sijoittelussa on otettu ymäpristö huomioon, ja esimerkiksi Oulunsalo-Hailuoto-merituulipuiston kehittämisestä luovuttiin siksi, että se olisi häirinnyt paikallisten lintujen ruokailua. 

lumijutut3.jpg

Miten Lumituuleen voi sitten sijoittaa? Kyse on debentuurilainasta. Se tarkoittaa joukkovelkakirjaa, joka on pankkilainoille maksujärjestyksessä toissijainen eli mahdollisissa maksuongelmissa se maksetaan takaisin vasta pankkilainojen jälkeen. Nyt yhtiö laskee liikkeelle uutta debentuurilainaa  korkeintaan miljoona euroa 5 % korolla ja kiinteällä viiden vuoden laina-ajalla, jonka jälkeen laina maksetaan takaisin. Minimisijoitus on 1000 euroa.

Toisin sanoen: jos tuonne sijoittaa nyt tonnin, saa joka vuosi tuottoa 50 euroa (miinus 30 % pääomavero, eli 35 euroa). Jos taas sijoittaa 10 000 euroa, saa vuosituottoa 500 euroa (miinus verot, eli 350 euroa). Viiden vuoden jälkeen saa lainaamansa rahat takaisin. Viiden prosentin tuotto on mielestäni oikein kelpo tuotto, kun se tulee vakiona. Mutta kuten kaikessa sijoittamisessa, niin totta kai tässäkin on riski, että menettää rahansa.

Sijoitus on myös siitä suht turvallinen, että valtio maksaa tuulivoimasta syöttötariffeja, mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että veronmaksajat subventoivat tuulivoimaa silloin, kun sähkön hinta on matalalalla. Tämä poliittinen päätös on tehty siksi, että Suomeen halutaan lisää tuulivoimaa. Ja mielestäni tämä on ihan oikein! Valtion maksama tuki on vakaa seuraavat 12 vuotta, sen jälkeen taas katsotaan uudestaan. Eli siinä mielessä joukkovelkakirjalainaan sijoittaminen tuntuu turvalliselta.

Syy, miksi Lumituuli rahoittaa toimintaansa mieluummin debentuurilainalla kuin pankkilainalla on se, että pankkilaina on suurin piirtein saman hintaista (pienyritykset maksavat korkeampia korkoja kuin vaikka asuntosijoittajat), mutta sen korko voi seuraavan 5 vuoden aikana nousta. Nyt yritys haluaa lukita korkomenot kiinteälle tasolle. Toiseksi Lumituuli haluaa mieluummin tarjota mahdollisuuden sijoittaa tuulivoimaan sen sijaan, että jakaisi rahat pankille.

lumijutut4.jpg
Mä tykkään kokeilla kaikenlaisia tällaisia juttuja, eli sijoitan hyvisyrityksiin rahaa, jonka menettäminen ei tunnu mun arjessani muuta kuin henkisenä tappiona. Tonnin sijoitus tietenkin iso raha, mutta ajattelin nyt laittaa ainakin sen, koska olen saanut säästettyä sijoitukseen tarkoitettavaa rahaa tuon summan, eli jonnekin se kuitenkin joutaisi tässä kuussa! Ja tosiaan, pidän tätä nimenomaan sijoituksena enkä hyväntekeväisyytenä, sillä odotettavissa on tuo viiden prosentin vuosituotto.
 
Jos innostuu, niin sijoittamisesta Lumituuleen voi lueskella lisää yhtiön nettisivulla.
 
 
Oletteko sijoittaneet joukkovelkakirjalainojen avulla johonkin?

 

 

Lue myös:

Vastuullinen sijoittaminen: tiedä ainakin tämä

 

Kuvat: Olin toivonut, että keksisin jonkun keinon käyttää näitä hauskoja Kaisaniemen puistossa otettuja kuvia, mutta mitään sopivaa aihetta ei ollut. Onneksi tuon yrityksen nimi on Lumituuli! Vähän rautalankaa!

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (6)
 1. sijoittelija
  27.4.2018, 20:51

  Minusta olisi ihana ajatus sijoittaa tuulisähköön ja innostuinkin tästä vähän. Mutta sitten aloin laskeskella tuottoa, niin ymmärsinkö oikein, että sijoittamalla tonnin, joka vuosi tuottoa tulisi 50-35=15e? Eli 15×5=75e? Vai tuleeko tässäkin jotain korkoa korolle meininkiä? Jos tulee, niin nouseeko myös pääomavero vuosittain korkojen myötä? Toisin sanoen, kuinka paljon tästä tulee tuottoa (jos firma ei mene konkkaan), jos sijoittaa sen tonnin?

  1. Ei kun siis se pääomavero on 30 %, eli siis jos tuotto on 50 e, niin verojen jälkeen 50 x 0,7 = 35 e vuodessa. Ja viidessä vuodessa tuon 35 x 5 = 175 e.

   On siis totta, että näissä joukkovelkakirjalainoissa eli tule korkoa korolle -efektiä. Toisaalta nämä ovat myös suht lyhyitä sijoitusaikoja. Sanotaan esim, että pörssiin ei kannata edes sijoittaa, ellei voi pitää rahojaan siellä 7 vuotta. Näihin voi siis laittaa ”erilaista” rahaa kuin mitä laittaisi pörssiin. Pörssi tuottaa keskimäärin 7-10 %, mutta se on huomattavasti riskimpää lyhyellä aikavälillä. 

   Summa summarum: joukkovelkakirjat eivät ole yleensä mitään pitkän sijoituksen kohteita.

   1. Lisään vielä tähän, että kun korko kerran maksetaan vuosittain, niin siinä on tietenkin mahdollisuus sijoittaa ne rahat edelleen, vaikka osakkeisiin, ja hyötyä siten korkoa korolle -efektistä 🙂

   2. sijoittelija
    28.4.2018, 19:14

    No kylläpäs meni metsään nuo minun laskelmani! 😀 hyvä siis, että tuli kysyttyä, ja kiitos vastauksesta! Täytyy varmaan vielä vähän opiskella näitä sijoitusbisneksiä ennen kuin alan rahojani vaan sirottelemaan randomisti ympäriinsä. Onneksi on tämä sinun blogisi <3

 2. Sulla on kyllä hyviä postauksia tärkeistä aiheista paljon. Tee välillä jotain hömppäpostauksia!! Sit jaksaa taas lukee raha ym juttuja!

  1. Kiitos! <3 Oi kuule, hömppää on tulossa! En minäkään jaksa aina olla vakavikko! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *