Maaliskuussa ei ole juuri hymyilyttänyt

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

Hyvää tasa-arvon päivää, ystävät.

No niin. Semmonen maaliskuun aloitus sitten. Kroonisesti ärhäkkä -podcastin mimmit tiivistivät viimeiset viikot erinomaisesti yhteen meemiin:

Naisiin kohdistuvaa tappavaa väkivaltaa, raiskaushuumoria ja avointa sovinismia. Eilen Nato-raportti kertoi, että Suomen hallitus on ollut poikkeuksellisen vihakampanjan kohde somessa. Oksettavaa. Naisena oleminen tällä planeetalla on usein karua.

Lisää kammottavaa faktaa:

Joka minuutti kuusi tyttöä joutuu silvottavaksi.

130 miljoonaa tyttöä on poissa koulusta.

Tänäänkin liian monta tyttöä jää pois koulusta kuukautisten takia.

Joka minuutti 23 alaikäistä tyttöä joutuu naimisiin.

Yli puolet maailman tytöistä on kohdannut verkkohäirintää.

Joka kymmenes alle 20-vuotias tyttö on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

Jep. Ei mitään uutta auringon alla.

Paitsi että ehkä sittenkin on. Nimittäin tuntuu siltä, että nyt valtamerialus alkaisi kääntyä. Vielä viisi tai kymmenen vuotta sitten suomalaisessa televisiossa sovinistinen mouhotus olisi kuitattu huumorilla. Hehheh, äijä heitti hyvää läpyskää.

Tai yksittäisen naisen murha olisi kuitattu yksittäisenä asiana – ei rakenteellisena väkivaltana, joka kohdistuu tiettyyn sukupuoleen. Nyt nämä asiat on nostettu tapetille ja tuotu päivänvaloon. Pojat eivät enää saa olla poikia, mikäli poikana olemisella tarkoitetaan väkivallan ja naisvihamielisten asenteiden hyväksymistä ja ylläpitämistä.

Ja minä uskon, että lopulta suurin osa ihmisistä, myös pojista, hyötyvät vahvasti tasa-arvon etenemisestä. Se johtaa tilanteeseen, jossa ihmiset saavat olla enemmän sellaisia kuin ovat, esittämättä mitään. (Suosittelen suuresti lukemaan HS:stä Rasmus Arikan esseen, jossa muut pitävät häntä ”tyttömäisenä” tai ”ämmämäisenä”, mikä toki esitetään negatiivisena asiana.)

Maailma muuttuu. Näitä kammottavia rakenteita tuodaan esiin. Yhdessä on helpompi avata silmät, nostaa esiin väkivaltaisia rakenteita, oppia itse ja sitten muuttaa maailmaa tasa-arvoisemmaksi, yhdenvertaisemmaksi. Siihen tarvitaan nimenomaan joukkovoimaa ja mahdollisuutta saada tukea muilta ja antaa sitä muille.

Ei kuitenkaan riitä, että jakaa meemin somessa tai likettää kuvaa. Pitää myös toimia tasa-arvon edistämisen puolesta. Sanoin ja teoin omassa arjessa.

Ja yksi näistä keinoista on se, että antaa ihan oikeasti omastaan. Silloin oma tuki ei jää satunnaisen meeminjaon tasolle.

Niinpä ehdotan: Liity tänään tyttösponsoriksi.

Planin Tyttösponssi-kuukausilahjoittajat ovat pitkäjänteisen tasa-arvotyön selkäranka. Esimerkiksi tässä postauksessa kerron, millaisia hyvin konkreettisia asioita tasa-arvon puolesta Plan tekee.

Hyvää tasa-arvon päivää, ystävät.

Ps. Ota Planin Instagram-tili seurantaan ja tule tänään perjantaina kello 18 katsomaan Insta Liveen, kun juttelen/ränttään Planin ohjelmajohtaha Annukka von Kaufmannin kanssa haitallisista sukupuolinormeista ja niiden purkamisesta.

Kuva: Meeri Koutaniemi (oli muuten aivan ihanaa päästä Meerin studiolle kuvattavaksi!)

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *