Hankitaan Didille parempaa syötävää!

Kaupallinen yhteistyö: Väestörekisterikeskus & Verohallinto

Elämämme on viime aikoina näyttänyt aika paljon tältä.

Vavvelsemme etsii kaiken paperin mikä tielle tulee ja tunkee sen suuhunsa.

Mutta! Nyt tähän tulee muutos.

Hyvästi paperien mussutus, sillä viranomaisten paperikirjeitä ei tänne kotiin enää juurikaan kanneta.

Olen nimittäin vastikään kirjautunut suomi.fi/viestit-palveluun ja ottanut tuon sähköisen viesti-palvelun käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että valtio ei lähetä minulle enää kilokaupalla lippulappusia kotiin, vaan saan saman informaation sähköisesti suomi.fi/viestit-tililleni (ja sähköpostiini ilmoituksen, kun olen saanut viestin).

Voi vain miettiä, mitä minun lapseni nyt jäystää, kun hänelle ei kanneta enää postitse verolomakkeita, äänestyslipukkeita ja muita tärkeitä papereita, joilla on tapana hukkua melko pian niiden saapumisen jälkeen.

Olin kuullut ohimennen suomi.fi/viestit-palvelusta joskus keväällä, mutta aiemmin en ollut reagoinut koko saitin olemassaoloon. Vaadittiin noin puolen minuutin vakuuttelu siitä, että minun on välittömästi kirjauduttava suomi.fi/viestit-palveluun, ja nyt on aika laittaa tämä ilosanoma eteenpäin.

Miksi kannattaa kirjautua tähän ilmaiseen (tai pikemminkin rahaa säästävään), helppokäyttöiseen ja nykyaikaiseen palveluun heti?

Suomi.fi/viestit-palvelu helpottaa selvästi elämääni. Nyt tiedän, että tärkeät viralliset dokumentit löytyvät omasta kansiostani sähköisesti. Minun ei tarvitse enää arkistoida niitä velvollisuudentuntoisesti kirjahyllyni punaisiin rumiin kansioihin, joista en ikinä löydä niitä. Minun ei myöskään tarvitse pähkäillä, onko vuoden 2004 veroilmoitus vielä säilytettävä tai minne laitoin sen äänestyslipukkeen (jota ei muuten oikeastikaan tarvitse mihinkään).

Sähköisten viestien lähettäminen on myös paljon helpompaa kuin postittelu, toisin sanoen, olen siirtynyt nykyaikaan. Minun ei tarvitse siis soittaa 2000-luvun alkuun ja pyytää sitä lähettämään printteriä minulle.

Tämä on vielä tärkeämpi pointti:

Suomi.fi/viestit-palvelu on kansallinen ekoteko. Minun on jo vuosia tehnyt pahaa ajatella, kuinka paljon paperia viranomaisten ja kansalaisten välillä lähetellään. Miten mielettömästi puuta hakataan, jotta kansalaisille saadaan tietoa milloin mistäkin asiasta. Jo pelkkä Verohallinto lähettää vuosittain yli 15 miljoonaa kirjettä. Kevään 2019 eduskuntavaaleissa ilmoituksia äänioikeudesta lähetettiin paperilla yhteensä 4 284 036 kappaletta, tähän määrään kului paperia yhteensä 118 000 kiloa.

WWF:n Kestävän paperin oppaan ensimmäinen kehotus on: vähennä tarpeetonta paperin kuluttamista. Oppaan mukaan noin puolet maailmassa teollisesti hakatusta puusta päätyy paperiteollisuuden raaka-aineeksi.

Edellisellä työpaikalla me nuoret työntekijät naureskelimme kopiohuoneella, kun vanhan liiton toimittajilla oli tapana ”printata koko internetti” tehdessä taustatöitä juttuja varten. Eikö niitä artikkeleita pystynyt lukemaan ihan sieltä tietokoneen näytöltä? Samaan aikaan se myös ärsytti. Paperin tuhlaaminen on ihan älytön homma.

Meillä tavan kansalaisilla on mielettömän helppo ja nopea tapa vaikuttaa valtiohallinnon käyttämän paperin vähentämiseen. Minulle meni alle minuutti koko hommaan: Kirjauduin suomi.fi/viestit-palveluun, täppäsin sähköisen asioinnin käyttöön ja se oli siinä. Tämän jälkeen saan aina sähköpostiin viestin, mikäli minulle tulee postia suomi.fi/viestit-sivulle.

Suosittelen tekemään tämän homman ihan tältä istumalta. Nimittäin jos tänne rekisteröityy 30.11. mennessä, Verohallinto ei lähetä vuoden 2020 verokorttia paperisena.Mitä suurempi määrä ihmisiä on ottanut viestipalvelun käyttöönsä, sitä vähemmän tätä varten tarvitsee printata ja postittaa paperia. Myös kuuliainen veronmaksaja minussa toivoo tätä: Verohallinnon lähettämistä kirjeistä tulee yli 10 miljoonan lasku, miltä vältyttäisiin sähköisellä asioinnilla.

Olen päättänyt hankkia Didille parempaa syötävää. Hyvästi lippulappujen jäystäminen!

Lue lisää Kansallisesta ekoteosta!

Kuvat: Verohallinto lähetti minulle postilla 25 vuoden veropaperit, eli 750 paperiarkin verran postia. Tältä paperimäärältä sinä vältyt, kun klikkaat sähköisen asioinnin käyttöösi. Just do it!

Kommentit (5)
  1. Hienoa, että lähdit mukaan tiedottamaan tästä asiasta! Otin itse sähköisen asioinnin käyttöön viime kevättalven kampanjan aikana, mutta se kampanja taisi mennä monilta ohi. Sinun blogisi saavuttaa varmasti monet tiedostavat ihmiset, jotka ovat valmiita luopumaan paperipostista.

  2. Kiitos jälleen hyödyllisestä yhteistyöpostauksesta, palvelu otettu käyttöön!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *