Evervest herätti kiinnostuksen etf-rahastoihin

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: Evervest

Olen kertonut, että mun sijoitusstrategiani on laiskuus. Mä saatan innostua jostain asiasta hetkeksi, opiskella sitä intensiivisesti vähän aikaa ja sitten taas innostua jostain muusta. Jos mielii sijoittaa suoriin osakkeisiin (mitä kyllä välillä teen!), niin pitää jaksaa ottaa selvää yrityksistä aika paljon. Tästä syystä olisi kiva löytää sijoituskohde, jonne voisi vain tumpata rahaa ja unohtaa sen sinne. Tähän mennessä olenkin ostanut Nordnetistä Superrahastoa kuukausittain, mutta nyt olen kelaillut, että haluaisin vähän hajauttuaa mun salkkuani. Hyvät tuotot ja matalat kulut kiinnostavat! (Noin elämässä ylipäänsä.)

Kiinnostuin kesän alussa etf-rahastoista, kun Hesari teki niistä ison jutun. Otsikko oli ”Miksi maksaa rahastoille isoja hoitopalkkioita, jos pikkurahalla voi ostaa koko pörssiä?” Rahastoissahan maksetaan yleensä palkkiota niin sanotulle salkunhoitajalle siitä, että hän ostaa ja myy osakkeita sen mukaan, mikä näyttää kannatavan. Nyrkkisääntö on, että mitä aktiivisempi rahasto, sitä enemmän kauppaa käydään ja sitä korkeampi rahaston kulu on. Yleensä tällöin rahaston tuotto-odotus on myös korkeampi: ostamalla aktiivista rahastoa, minun rahojeni arvon pitäisi nousta korkeammalle kuin passiivisessa rahastossa. Tosin riski arvon laskuunkin on isompi.

No niin, mitä nämä etf-rahastot sitten ovat?

Etf-rahasto (exchange-traded fund) on sijoitusrahasto, jota voi ostaa samalla tavalla kuin pörssiosakkeita, kauppaa käydään siis pörssissä. (Kun taas tavallisia rahastoja ostetaan ja myydään rahastoyhtiön kautta.) Etf-rahaston idea on, että yhdellä kaupalla saa ostettua monenlaisia sijoituksia, toisin sanoen sillä saa hajautetun sijoitussalkun. Hesarin jutussa sanottiin, että niissä on tavan rahastoja selvästi pienemmät vuosikulut.

Olin lukenut vähäsen Evervest-nimisestä uudesta suomalaisesta sijoituspalvelusta. Kesällä Evervestin toimari Antti Törmänen kysyi, kiinnostaisiko mua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Innostuin ja kävin juttelemassa hänen kanssaan. Evervest sijoittaa etf-rahastoihin, ja heidän spesiaaliteettinsa on se, että salkkua hoitaa robotti. Koska salkkua ei hoitele mikään yksittäinen isopalkkainen puku-ukkeli, vaan kone, palvelun kulut ovat matalat.

Evervestin hallinnointipalkkiot ovat vuodessa 0–5 000 euron sijoituksissa 0.75 % tai minimipalkkio 3 euroa per kuukausi (3 euron minimipalkkiota ei tule, jos sijoittaa palveluun kuukausittain 100 euroa tai enemmän), 5 000–100 000 euron sijoituksissa 0.75 % ja yli 100 000 euron sijoituksissa: 0.45 %.

Edullisuus näkyy siinä, että tämän vuosipalkkion lisäksi ei tule merkintä- tai lunastuspalkkiota, jotka saattavat usein yllättää rahastoja ostellessa (voivat olla tyyliin 0,75 % lunastussummasta). Summa summarum: Evervestin kulut ovat läpinäkyvät ja melko pienet.

Okei: Evervestistä voi ostaa etf-rahastoja pienellä vaivalla ja kohtalaisen pienillä ja täysin läpinäkyvillä vuosikuluilla.

Entä tuotto-odotukset? Mun mielestä melko hyvät. No, odotettu tuotto on tietenkin vain aina ennuste, joten mitään varmaa ei voi sanoa. Tuotto-odotukset on aina sidoksissa siihen, paljonko riskiä rahan menettämisestä on valmis ottamaan. Mitä korkeampi riski, sen kovemmat tuotto-odotukset.

Evervestin saitti kyselee ensin muutamia perustietoja, kuten paljonko sijoitat ja kauanko olet valmis pitämään sijoitukset. Lisäksi kysytään sijoittamiskokemuksesta, omista tuoista ja riskinottohalukkuudesta. Tämän jälkeen sivu kertoo, minkä riskitason salkkua se suosittelee.

Mun laissez faire (eli ”antaa olla”) -taktiikalla voisin jättää sijoittamani rahat tuonne 30 vuodeksi. Olen myös valmis ottamaan jonkin verran riskiä, koska sijoitan vain sellaisia rahoja, joita en tarvitse arjessani. Tällöin kone suosittelee, että mun riskitason kannattaa olla melko korkea (8/10).

Tällä riskitasolla esimerkiksi kolmessakymmenessä vuodessa tonni muuttuisi todennäköisesti 8000 euroksi. Toisaalta, jos säästäisin 1000 euron alkusijoituksen lisäksi 100 euroa kuussa tuonne, niin koneen arvion mukaan mulla olisi 30 vuodessa 128 000 euroa. (Toki tällöin tuosta summasta olisi mun omia säästöjäni 1000+100x12x30=37 000 euroa, mutta 90 000 euron tuotto kuulostaa kyllä hyvältä.) Edelleen, nämä ovat vain tuotto-odotuksia, eivät mitään varmoja lupauksia.

Jos ei muuta, niin ainakin sen tuo saitti näyttää, että säästäminen ja säästöjen sijoittaminen todella kannattaa. 

En ole maininnut Evervestistä aikaisemmin, koska sinne on pitänyt sijoittaa minimissään 5000 euroa. Se on mun kaltaiselle peruspulliaiselle tosi iso summa. Nyt lokakuussa Evervest laski kuitenkin minimin 500 euroon, joten kiinnostuin. Totta kai 500 euroakin on iso summa, en missään tapauksessa vähättele sitä. Mutta sijoitusmaailmassa se ei ole niin iso summa, koska nyrkkisääntönä on (ja minähän rakastan nyrkkisääntöjä!), että suoria osakkeita kannattaa ostaa kaupankäyntikulujen takia vähintään 500 eurolla, mielellään noin tonnilla. 

Suunnitelmani on nyt sijoittaa tuonne ensin 1000 euroa ja alkaa seurata, miten homma edistyy. Ajattelin jakaa mun kuukausisijoitukset niin, että laitan 50 euroa Superrahastoon ja 100 euroa tuonne Evervestille tästä eteenpäin, ainakin nyt jonkun aikaa. (Myös Superrahasto on etf, mutta se seuraa vain Helsingin OMXH25-indeksiä.) Tuonne ei mun mielestäni ole järkevää sijoittaa 500 euroa ja jättää se sinne olemaan ilman, että sijoittaa kuukausittain (tai ainakin silloin tällöin) lisää rahaa. Silloin nimittäin hallinnointikustannukset alkavat syödä tuottoa. Tällöin myöskään robotista (eli salkunhoitajasta) ei ole hyötyä, koska se ei pääse tekemään uusia sijoituspäätöksiä sijoittajan puolesta. 

Jo siksikin tuo on kiinnostavaa, että Evervest näyttää selvästi, mihin kaikkiin kohteisiin rahat sitten sijoitetaan. Tyyliin 20,3 % Euroopan suuryhtiöitin, 8,2 % Yhdysvaltojen suuryhtiöihin ja niin edelleen. Tunnen itseni: Kun mulla on omaa rahaa kiinni noissa etf-rahastoissa, mä alan seurata niitä. Ja yleissivistyn.

Ennen kuin kukaan kysyy, niin harmi kyllä tällä hetkellä tuolla ei ole varmaa eettistä etf-vaihtoehtoa. Mutta en ole unohtanut postaustoivetta eettisestä sijoittamisesta, ja olen itse asiassa jutellut aiheesta paljonkin yhden Lappeenrannan yliopiston professorin kanssa. Kerron aiheesta tulevaisuudessa lisää. Ja ehkä Evervestilläkin on tulevaisuudessa joku varmasti eettinen vaihtoehto, nämä hommat kehittyvät koko ajan, kysynnän mukaan. (Ja minähän kysyin.)

Aion kertoa lisää myös tästä mun Evervestin etf-salkusta ja sen kehityksestä, koska tämä nyt oli vasta pintaraapaisu aiheeseen. Sitä paitsi en ole vielä ostanut sitä, ja voin sitten avata käytännössä, miten homma toimii. Tähän mennessä tuo Evervestin sijoitussaitti on vaikuttanut 1) tarpeeksi esteettiseltä mun silmääni (nämä on tärkeitä juttuja!) ja 2) sellaiselta, että siinä ymmärtää, mistä on kyse.

Suunnitelmana on valottaa myös muita sijoitusbisneksiäni, koska niistä puhuminen on niin kiinnostavaa. (Ja disclamer: kerron vain omista sijoituspohdinnoistani, en neuvo muita tekemään samoin!)

 

 

Oletteko sijoittaneet etf-rahastoihin? Jos, niin millaisiin ja mitä kautta?
Entä oletteko lukeneet Evervestistä? Mielipiteitä?

 

(JA SANOKAA, JOS SELITIN JONKUN JUTUN LIIAN SUURPIIRTEISESTI TAI HÄHÄMISESTI, YRITÄN MIELELLÄNI AVATA NÄITÄ TERMEJÄ MAHDOLLISIMMAN HYVIN. Nämä eivät ole ihan simppeleimmästä päästä!)

 

 

Kuvat: Tapanani on istuskella eteerisen näköisenä kalliolaisten kahviloiden terasseilla ja pohtia sijoituspäätöksiäni.

 

Lue myös: 

Sijoitusstrategiani on laiskuus

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit

Lottu (Ei varmistettu)

Tosi kiinnostava juttu! Mä olen sijoittanut DB-xtracker World etf:ään (eli koko maailmaan sijoittavaan etf tuotteeseen) mutta lopetin kun aloin pelätä, että Deutsche Bank kaatuu ja olisin menettänyt vissiin 15% kaikesta :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Hehee, siinä saa ihan uuden motivaation lukea Hesarin taloussivuja, kun on vähän tienattua rahaa kiinni tommosessa setissä :)

rantojenmies (Ei varmistettu)

Mulla on Nordnetissa ja sitä kautta Sharevillessa suoraan osakkeita (joilla ”leikin” ja harjoittelen, lisäksi useita etf:iä ja kaikki Nordnetin pohjoismaiset Superrahastot joihin kk-säästän. Lisäksi tyttärelle on oma salkku johon säästää isoisät ja minä.
Niin ja pankissa on vielä joku pieni kk-säästö pankin omiin rahastoihin (tämä oli ehtona hieman paremmalle asuntolainmarginaalille).

Sharevillen appilla tulee seurattua välillä liiankin tiuhaan kurssiheilahteluja, toisaalta sitä kautta saa mielenkiintoista pohdittavaa ja pystyy itsekin hieman auttavasti analysoimaan yrityksen x tulevaisuudennäkymiä.

Ko. palvelussa on muuten ihan mahti Passiiviset Indeksisijoittajat -ryhmä joka sopii myös minun (ehkä myös sinun-)kaltaiselleni laiskalle sukanvarrestasijoittajalle.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ei vitsi, mä en vain ole saanut aloitettua tuon Sharevillen käyttämistä, en ymmärrä miksen. Mutta ehkäpä tämän kommentin innoittamana saan vihdoin ladattua tuon sovelluksen ja perehdyttyä asiaan, koska yleissivistys yleissivistys! :)

Ollaan sijoitettu miehen kanssa lapselle Nordnetissa amerikkalaiseen ETF:ään siitä syystä, että hänen kaksoiskansalaisuus rajoittaa yleisesti sijoittamista (vaikeita juttuja!). Mulla ei niin nämä sijoitusasiat kiinnosta, mutta onneksi miestä kiinnostaa, joten luotan häneen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi kiinnostavia (ja vaikeita!) juttuja nuo, mihin kaikkeen kaksoiskansalaisuus vaikuttaa. 

Mutta joo, yleensä riittää kun joku on kiinnostunut sijoittamisesta, kunhan muistaa sijoitella vähän itselleenkin eikä vain lapsoselle :) 

(Heheheh, just juttelin yhdessä sijoitusillassa tästä happinaamari-meiningistä, että "sijoita ensin itsellesi ja vasta sitten lapsellesi". Pieni 1st world viba taas tässä elämänohjeessa.)

kiinnostunut (Ei varmistettu)

"Tällä riskitasolla esimerkiksi kolmessakymmenessä vuodessa tonni muuttuisi todennäköisesti 8000 euroksi. Toisaalta, jos säästäisin 1000 euron alkusijoituksen lisäksi 100 euroa kuussa tuonne, niin koneen arvion mukaan mulla olisi 30 vuodessa 128 000 euroa. (Toki tällöin tuosta summasta olisi mun omia säästöjäni 1000+100x12x30=37 000 euroa, mutta 90 000 euron tuotto kuulostaa kyllä hyvältä.) Edelleen, nämä ovat vain tuotto-odotuksia, eivät mitään varmoja lupauksia"

Hei näihin sijoituksiin liittyviin riskeihin, ennusteisiin ja tuotto-odotuksiin liittyen kiinnostaisi myös tutkimustieto, jos alan tutkijoiden kanssa juttelet. Kuinka hyvin ne yleensä pitävät kutinsa? Tai siis ovat pitäneet menneisyydessä... kuka tulevasta tietää. Mutta tämänkaltaiset tuotto-odotukset kuulostaa niin övereiltä, että kiinnostaa voiko ne oikeasti pitää paikkansa? Tai siis mitä sanoo tutkimukset, onko tämä vain mainospuhetta vai toteutuuko odotukset kuinka hyvin (suhteessa annettuun riskitasoon)?

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi hyvä pointti, tästä voisi kysellä lisää muutenkin, että mitkä ovat olleet övereimmin epäonnistuneita ennustuksia, paljonko nämä yleensä pitävät kutinsa jne. Mä olen käsittänyt, että nuo tuotto-odotukset perustuvat samanmoisten sijoitusten historialliseen tuottoon. Ja sitten kuitenkin kaikkialla lukee aina jotain tämän tyylistä (Nordnetistä lainattua): 

"Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta."

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista! En ymmärrä näistä juuri mitään mutta tosi mielenkiintoinen tämä rahapostaussarja.

Koska tässä blogissa puhutaan suoraan rahasta, kiinnostaisi kuulla myös tämän yhteistyön luonteesta.
Kun kyseessä on yhteistyöpostaus, oletan että olet saanut jonkinlaista taloudellista vastinetta postauksesta ja firmaan perehtymisestä. Saanko udella, kuinka suuren osan sijoittamastasi summasta olet käytännössä saanut ko. yritykseltä ja olisitko sijoittanut omia rahojasi saman summan samaan firmaan, mikäli tätä kaupallista kytköstä ei olisi ollut? Sehän tavallaan vaikuttaa aika paljon henliökohtaiseen riskiisi tässä nimenomaisessa sijoituksessa.

Kysyn tätä ainoastaan, koska olen saletti, että sulla on joku fiksu vastaus tähänkin. Ei siis tarkoitus dumata tekstiäsi, kuten sanottu, se oli kiinnostava :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Tietenkin saa kysyä! :)

Evervest sijoittaa Nordnetin kautta rahoja, mikä tarkoittaa sitä, että käytännössä ne rahat eivät missään vaiheessa ole niillä. Toisin sanoen, jos Evervest menisi konkurssiin, sijoitukset jäisivät Nordnettin arvo-osuustilille eli minulle itselleni. En olisi lähtenyt yhteistyöhön mukaan, ellen olisi ollut valmis laittamaan omia masseja tuonne. Muuten se olisi tuntunut jotenkin moraalittomalta - vaikkakin juuri disclaimailen, että nämä ovat nimenomaan omia päätöksiä, ei mitään sijoitusneuvontaa (joka muutenkin taitaa olla luvanalaista toimintaa Suomessa).

Näin Evervest ei siis käytännössä katsoen maksa penniäkään mun sijoituksistani, vaan laitan ne täysin omasta lompakostani. Sen sijaan neuvottelin Evervestin kanssa kyllä sopivan korvauksen firmaan perehtymisestä ja siitä kirjoittamisesta. Tämän suuruutta en viitsi kertoa, koska se saattaisi hankaloittaa joskus tulevaisuudessa mun muita neuvotteluja.

Mutta most def näitä saa kysyä, olen niin avoin kuin vain on järkevää :)

SaaraCecilia

Luin jostain taannoin Warren Buffetin todenneen, että paras neuvo hänen testamenttinsa toimeenpanijalle olisi määrätä, että laittaa 10% omaisuudesta lyhytaikaisiin valtion joukkolainoihin ja 90 prosenttia hyvin matalien kustannusten S&P 500 indeksiin sidottuun indeksirahastoon.

Mitä rikkaat edellä, sitä köyhät perässä. Ei vaan, mutta aloitin itsekin taannoin ETF-sijoittamisen Nordnetin kuukausisäästösopimuksella, jossa saa kuluitta (50€ minimikuukausisijoituksella) merkitä tiettyjä ETF:iä. Maksumieheksi joutuu sitten, jos ETF-osuuteensa jonain päivänä myy pois. Miinuksena Nordnetin touhussa on, että siellä on vaan ihan muutama ETF, jonka hallinnointikulut ovat todella matalat ja niistäkin ainakin yksi S&P500 indeksiä seuraava maksaa yli 200€ per rahasto-osuus eli ei sovi ihan meikäläisen kuukausisäästöbudjettiin, kun en halua laittaa kaikkia munia samaan ETF-koriin.

Toiseksi Nordnetissä täytyy tietysti ihan itse luoda se salkku (sijoittajat.fi valintatyökalun suosiollisella avustuksella) ja eri ETF:iä voi olla kuukausisäästösopimuksessa vain 4, joten siinä mielessä toi Evervest kiinnostaisi, että saisi paljon enemmän vielä hajautettua sitä osakesalkkua ilman omaa työpanosta. Pitää siis harkita.

Siinä olen nimittäin eri mieltä Buffetin kanssa (lol), että en ikinä laittaisi kaikkia muniani pelkästää Ameriikan yhdysvaltoihin. Kukaan ei tiedä, mitä tuhoja nyt esimerkiksi Trump voi siellä saada aikaiseksi protektionistisilla ajatuksillaan. Kyllä minä ainakin haluan hajauttaa pennoseni mahdollisimman tehokkaasti ympäri palloa. Eurooppaan luotan tietysti, vaikka vähän pelottaa tulevaisuus ja talousnäkymät, jos Afrikasta saapuu massiivinen muuttovyöry, eikä me opita ajoissa integroimaan ihmisiä tänne. Ja siis en todellakaan tarkoita sitä, etteikö meidän kuuluisi tulijoita ottaa vastaan, mutta saattaa taloudelle käydä huonosti, jos huoltosuhde ratkaisevasti muuttuu.

No mutta juu, kyllä ETF:t mun mielestä vaikuttaa parhaimmalta sijoitustyökalulta juuri mulle, mutta siinäkin sitten pelottaa, että mitä jos kaikki alkaa yhtäkkiä ostaa ETF:iä ja sitten rahastot paisuu ja se vyöryy niiden seuraamien indeksien arvoihin ja sitten niiden tietyssä indeksissä olevien osakkeiden arvo nousee kysynnän kohottua "turhaan" ja sit ollaan ihan sacre bleu! Tähänkin tietysti toi Evervestin palvelu auttaisi, sillä salkkuun kuuluisi niin montaa eri ETF:ää, etteivät ne kaikki voi ylikuumentua.

Eli hajautuksessa vara parempi. Pitäisi pystyä säästämään esim. vuositasolla tasaisesti erilaisiin asioihin, niin varmasti ainakin joku tuottaisi lopulta. Tällä hetkellä säästän Nordnetin Suomi-superrahastoon ja nyt muutaman eri ETF:n, joiden lisäksi mulla on muutamia perittyjä suoria sijoituksia (UPM Kymmene ja Sampo), joita en ajatellut ainakaan heti myydä pois. Sampo vähän jännittä pankkialan murroksen vuoksi (osakekurssi sidoksissa kuitenkin Nordeaan), mutta UPM Kymmeneen ja puu- ja paperiteollisuuden uuten tulemiseen (esim. 3D-printtaus ja pakkausmateriaali) uskon vahvasti. Uskon asiat on tietysti aina todella hyviä sijoitusneuvoja :D

Ja huom, olen vasta sijoitustaipaleeni alussa, joten edellä esitetyt näkemykset heijastavat tämän hetkistä tietotaitotasoa. Ajatus siitä, että tienaamani pennoset kasvavat salkussa itsellään suuremmaksi summaksi vaan kiehtoo niin paljon, että tälle taipaleelle taidan jäädä :D Olen laillasi myös siitä onnellisessa asemassa, että kuukausituloista jää joka kuukausi sijoitettavaa. Nykyistä enemmänkin voisin tietysti sijoittaa, mutta niitä rahoja ei kuitenkaan hautaan saa eli surutta tuhlaan myös osan.

Tulipahan nyt kirjoitettua paljon ja vähän aiheen vierestäkin, mutta voila!

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi kiinnostavaa! Ja joo, olen itse kelannut juurikin tuota indeksinpaisumishommelia ja sitä, että jos tumppaa vaan johonkin Superrahasto Suomeen, niin ei tule ostaneeksi mitään kovin kiinnostavaa salkkuunsa. Se oli just yksi syy, miksi tekee mieli lähteä laajentamaan muihin etf:iin.

Ja toi on niin totta, että tässä tekisi mieli sijoittaa kuukausittain vähän tuonne, tänne, ja tonnekin jotain. Ei ole ainakaan ongelmana se, ettei olisi salkku hajautettu. Ehkä sitten joku nousee, tiedä häntä!

Jeppuliii (Ei varmistettu)

Mut jos tonni on 30v jälkeen 8000 ja inflaatio on vuodessa n. 3% niin mikä on sijoituksen todellinen arvo 30v päästä? Oisko sulla valaista tätä puolta? Entä tuleeko etf-sijoituksista osinkoja?

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyvä kysymys inflaatioasia! En ole oikeastaan kelaillut sitä aikaisemmin tässä sijoitustouhussa. Mutta kai sijoitetun rahan arvo on vähän sama kuin minkä tahansa muunkin rahan: inflaatio syö minkä syö. Tai siis että sitä voi kuluttaa kaiken inflaation pelossa jos haluaa, koska silloin ainakin saa rahallaeen vastinetta. Se, minkä verran sen todellinen arvo on inflaation jälkeen, on mulle niin hc-matikkaa ja ennustamista, etten kykene vastaamaan siihen.

Etf-rahastot maksavat käsittääkseni osinkoja mikäli niiden sisältämät arvopaperit maksavat osinkoa. Sen sijaan varmaan riippuu paljon rahaston luonteesta, että miten, kuinka usein ja mihin ne maksetaan. Tässä on mun mielestä ihan hyvä selitys aiheesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei oo hc-matikkaa ollenkaan! Nimellinen tuotto - inflaatio = reaalinen tuotto (toki nämä odotusarvoja tulevaisuuteen katsottaessa eli ennustamista vaaditaan aina, mutta noin niinkuin periaatteessa)

Juliaihminen
Juliaihminen

Aivan joo! Mä aloin just sekoilla noiden ennustusten kanssa. 

sipsimimmi (Ei varmistettu)

Mua alkoi naurattaa postauksen otsikko, mietin vain että niin just, mitkähän wtf-rahastot... :D No sitähän ne juuri ovatkin, sillä tiedän sijoittamisesta hyvin vähän. Mahtavaa, että kirjoitat näitä sijoitusjuttuja ja sivistät itseäsi ja meitä lukijoita!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahaha, mahtavaa!

Joo, mullekin vielä puoli vuotta sitten tämä aihe oli täysin wtf-rahastokamaa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Pieni väli-FYI:) useimpien pankkien rahastoilla merkintä -ja lunastuskulu 0€.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, riippuu toki pankista ja rahastosta, mutta ne mitä olin itse tarkkailin tät ennen, niin niissä oli jompikumpi tai molemmat maksut.

Tärkeintä on tietty katsoa itse, mitä kaikkia kuluja ko rahaston kuluihin kuuluu, ettei ala ärsyttää. :)

Nythän on puhuttu myös paljon siitä, että aktiivinen rahasto ei voita indeksiä, jolloin aktiivisen rahaston isot maksut on täysin turhia. Mutta nämä toki vaihtelee paljon!

anonyymi123414523 (Ei varmistettu)

0,75 % on erittäin suuri kulu. Esimerkiksi Seligsonin hallinnoitu rahasto Phoebus, joka ei edes ole ETF, maksaa vuodessa 0,74 %. Niinpä halvalla hinnalla kehuva robottivarainhoitaja halvassa ETF-rahastossa on jopa kalliimpi kuin perinteinen rahasto ja sitä hallinnoiva pukumies. Jos taas verrataan ETF-rahastoihin, niin Nordean Investor palvelun kautta voi hyvin helposti ostaa HS:n jutussa mainittuja Blackrockin iShares ETF-rahastoja ilman kaupankäyntikuluja (tosin Nordean arvo-osuustilin kuukausimaksu on 2,9 euroa kuussa, mutta esim. Nordnetin kautta pääsee ostamaan samoja Blackrockin ETF:iä ilman tällaista maksua). Näiden rahastojen vuosikulut ovat tyypillisesti 0,44 %.

Mun näkökulmasta Evervestin robottivarainhoitaja on näppärä markkinointikikka kalliille eikä mitenkään innovatiiviselle sijoituspalvelulle. Automatisoidut neuvot taas ei näytä olennaisesti eroavan siitä mitä saa jos lukee läpi tyyliin r/personalfinancen FAQ postauksen (eli "jos haluat riskiä osta enemmän osakkeita ja vähemmän obligaatioita, nyrkkisääntönä osakkeiden osuus = 100 % - ikäsi vuosissa").

Muuten kirjoitat pari kokonaista kappaletta tuotto-odotuksista. Ensinnäkin on hyvä huomata, että Evervestin markkinoimat hyvät tuotto-odotukset on heidän itsensä ilmoittamia numeroita, jotka tietysti voi näyttää miten hyviltä tahansa, koska nehän ei muutenkaan perustu mihinkään. Lisäksi, koska Evervest ei selvästikään kilpaile matalilla kuluilla, sen pitäisi pystyä ei pelkästään hyvään tuottoon (as in markkinoiden keskimääräinen tuotto) vaan jopa parempaan. En näe mitään viitteitä, että näin olisi.

TuomasII (Ei varmistettu)

Minusta Superrahasto ei ole ETF vaan juuri rahasto. ETFillä ei ole merkintä- tai lunastuspalkkioita koska niitä hankitaan kuin arvopapereita, eli myynti- ja ostopalkkio pankin hinnaston mukaan.

Lisäksi mikä lisäarvo Evervestillä on että pitäisi maksaa 0,75% vuodessa? Se on iso kulu.

Monella pankilla on indeksirahastoja tai ETFiä joita voi hankkia ilman hankintakuluja (esim. Nordealla indeksirahastot kuukausisäästöön ja Nordnetilla kuukausisäästö ETF:iin).

Othello (Ei varmistettu)

Mun mielestä osakesijoittamiseen perehtymisen vaikeutta tai aikaa vaativuutta liitoitellaan turhan herkästi. Miellän itsenikin vielä amatööriksi (noin vuosi minkäänlaista sijoittamista takana), mutta mikäli ostan esimerkiksi Finnairin tai Kotipizzan osakkeita, niin mielestäni niihin perehtyminen ei vaadi hirveästi lisätyötä, kunhan on vain jonkinlainen näkemys yrityksen tämän hetken markkinatilanteesta ja kehityskelpoisuudesta. Ja kas, pelkästään tämän vuoden alusta Kotipizza +25%, Finnair +175% (okei, tuli överimallikkaat esimerkit kun molemmat ovat olleet kovassa nousussa). Osakesijoittamisella pääsee lukuihin, jotka peittoavat indeksin mallikkaasti.

Nordnetin Superrahasto on mielestäni hyvä portti osakesijoittamiseen ja koska Superrahasto on oikeasti täysin kuluton, en suosittelisi aloittelijoille muita vastaavia rahastoja (paitsi tietenkin kaupallisen yhteistyön myötä...). Mutta rohkeasti vain enemmän suoria osakkeita nyt kun rahastoihin sijoittaminen on tuttua. Evervest tekee sinun ja meidän rahoilla tulosta itseään varten, kun me voitaisiin sijoittaa nekin rahat omatoimisesti suoriin osakkeisiin. Se on lisäksi paljon kivempaa ja ei se mikromanagerointi osakkeiden ympärillä mikään aikasyöppö ole.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, mä siis kelaan tämän vähän samalla tavalla kuin minkä tahansa asian ulkoistamisen, tyyliin kotisiivouksen tai ravintolassa käymisen, eli että jos en jaksa tehdä itse, annan jonkun toisen tehdä ja maksan siitä. Usein osakesijoittajat sanovat, että ei osakkeiden ostaminen vie aikaa ja tämähän on kiva harrastus (mikä on totta toki monelle), mutta sitten taas, kyllä mun mielestä yrityksiin perehtyminen vie aikaa. (Olen tosin aika vasta alkaja sijoittamisjutuissa.)

Itsekin suosittelen ihan aloittajille kulutonta Superrahastoa, koska tuonne Evervestille ei mun mielestä kannata edes sijoittaa mikäli ei sijoita yli 5000 euroa heti tai sitten ole valmis laittamaan sitä sataa euroa kuussa, koska tällöin kulut kasvavat suhteessa sijoitettuun omaisuuteen melko isoiksi. Ja ihan aloittelijoilla ei välttämättä ole rahaa laittaa tähän näin paljon. 

Mua kiinnostaa Evervestissä just tuo hyvä maailmanlaajuinen hajautus. Periaatteessahan mikään ei estä tsekkaamasta, millaista salkkua Evervest suosittelee ja sitten itse laittaa niitä rahojansa samoihin mestoihin ilman tuota hallinnointipalkkiota. Toisaalta tällöin pitäisi just jaksaa silmäillä noita etf:iä aika ajoin, ja siihen mulla taas ei just nyt ole aikaa. Itse en pidä tota 0,75 % niin isona kuluna, kun monesti pankeissa aktiivisten rahastojen kulut on samat + siihen tulee niitä muita kuluja. Mutta ilman muuta itse tekemällä pääsee halvemmalla - tosin tällöin on riski, että sitten maksaa siitä, että tekee huonoja valintoja.

Mutta siis, hyvä että tähän postaukseen tulee kaikenlaisia kommentteja, myös kriittisiä, kyllä ihmisten pitää tehdä itse päätöksensä ja miettiä plussat ja miinukset näiden suhteen. 

Anony (Ei varmistettu)

Tosi hyvä vastaus! Musta on hyvä että on kaikenlaisia mahdollisuuksia. Olen miettinyt et tää on kuin asunnon myyminen. Periaatteessa asunnonvälittäjät ovat täysin turha ammatti, koska asunnon myyminen itse on helppoa ja yksinkertaista. Kuitenkin asunnonvälittäjiä on ja monet käyttää niiden palveluita. Sama juttu on musta sijoittamisessa, eli asioihin on helppo perehtyä, mutta sitten aina ei vain jaksa, ehdi tai pelottaa tehdä päätöksiä. Siksi on hyvä että on palveluita joille voi ulkoistaa asiat. Ja toi Evervest kuulosta hauskalta ja uudenlaiselta firmalta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Toi asunnonvälitys on itse asiassa todella hyvä vertaus, koska näissä molemmissa on kyse juurikin rahasta, ostamisesta ja myymisestä. :)

Esimerkiksi asunnon myymisen suhteen mä kelaan, etten nykyisessä tilanteessa antaisi sitä välittäjälle hoidettavaksi, koska siinä säästää niin helposti tuhansia euroja - mutta sitten taas, olen käyttänyt aika paljon aikaa asioihin perehtymiseen, siihen miten hyvä myynti-ilmo tehdään, miten kauppakirjat hoidetaan, mitä verojuttuja tarttee ottaa huomioon jne. Lisäksi kirjoitan ammatikseni ja tästä syystä mielestäni itse kirjoittamani asuntoilmoitus oli huomattavasti parempi kuin moni Oikotiellä näkemäni asunnonvälittäjän ilmo. (Myin itse ekan asuntoni tuossa pari vuotta sitten.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jeejee, jos sijoittamisen eettisestä puolesta on tulossa juttua, luen varmasti! Itseäni pohdituttaa esimerkiksi, onko sellaisia rahastoja, joihin sijoittamalla ei tule tukeneeksi veroja vältteleviä yrityksiä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo! Mä olen miettinyt tätä tosi paljon, ja just Nordnetin Rahapodissa puhuttiin, että seuraava megatrendi on kestävät sijoituskohteen (mikä toki on ristiriidassa sen kanssa, että toinen iso megatrendi on kiinalaisille kuuttajille myyävät luksustuotteet, mikä nyt ei ehkä ole kaikkein ekologisin ajatus). 

Lol, olin taas aamulla kuuntelemassa semmosta Vaasan yliopiston proffaa yhdessä Tradekan tilaisuudessa, missä yritettiin jälleen miettiä sitä, että mikä se eettinen sijoituskohde on. 

Mun niin täytyy kirjoittaa tästä joku horina, ja odottaa, että itseäni fiksummat voivat kommentoida aihetta! :)

TuuliS (Ei varmistettu)

Peukkua jos eettisestä sijoittamisesta tulee juttua. Bisneksistä, joita sijoituksillaan tukee on liian helppoa olla autuaan tietämätön. Toisaalta eettiset rahastot ym. vaikuttavat valitettavan marginaalisilta hommilta, joihin esim. kaltaiseni noviisi ei osaa roposiaan lyödä.

Myös kiitos huipusta blogista! Kun (tavalliset!) ihmiset puhuvat rakentavasti rahasta välittyy sellainen tieto nettisfääriin, jota jokainen ei peri äidinmaidossaan. Keep up!

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos superkivoista sanoistasi! Ja todellakin, mä olen penkomassa tätä eettistä sijoittamista ja juttelemassa monien ihmisten kanssa aiheesta. Se on hiton kinkkinen - mutta toisaalta siinä on mielettömästi potentiaalia!

Juuret (Ei varmistettu)

Nordnetin kk -säästöohjelmalla voit ostaa maksutta useita etf rahastoja. Valitse sieltä painoilla EUNL 50% (ishares koko maailma, hallinnointi 0,2%), IS3N 20% ( ishares kehittyvät markkinat, hallinnointi 0,25%), DXET 20% (db -xtrackers Eurooppa isot, hallinnointi 0,09%), superrahastot suomi,norja,ruotsi,tanska 10 % (hallinnointi 0%) -pääset paljon parempaan tuottoon kuin everestillä ja sopii sun riskiprofiiliin. Osakemarrkinat tuottavat tutkitusti n. 7-9 % vuodessa ja indeksirahastoihin sijoitetaan perinteisesti väh.10 vuotta. Silloin ei haittaa vaikka matkalle sattuu finanssikriisi tai vastaava. Tuottolaskuri https://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolask...

Sanna123 (Ei varmistettu)

Nordnetin Superrahasto ei ole etf vaan tavallinen indeksirahasto. Kaikki indeksirahastot eivät siispä ole etf:iä.

Juuret (Ei varmistettu)

Nordnetin Superrahasto on ilmainen lounas.

Juliaihminen
Juliaihminen

Miksi sun mielestä Superrahasto ei ole etf? Eikö se ole juurikin pörssinoteerattu rahasto?

BM-Aku (Ei varmistettu)

Superrahasto on indeksirahasto ei ETF, ETF on pörssinoteerattu rahasto jolla käydään kauppaa pörssissä samalla lailla kuin osakkeilla.

Epäluuloinen (Ei varmistettu)

Taitaa Evervest ostanu sulta linkin? :D Toivottavasti ymmärrät, et Google osaa tulkita konteksteja aika tehokkaasti nykyään, pahimmassa tapauksessa saat penaltya ja sun ja Evervestin hakukonenäkyvyys laskee. Suosittelisin poistamaan tän artikkelin ennen kun Google ehtii indeksoida sen.

Kommentoi