Evervest herätti kiinnostuksen etf-rahastoihin

evervest.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Evervest

Olen kertonut, että mun sijoitusstrategiani on laiskuus. Mä saatan innostua jostain asiasta hetkeksi, opiskella sitä intensiivisesti vähän aikaa ja sitten taas innostua jostain muusta. Jos mielii sijoittaa suoriin osakkeisiin (mitä kyllä välillä teen!), niin pitää jaksaa ottaa selvää yrityksistä aika paljon. Tästä syystä olisi kiva löytää sijoituskohde, jonne voisi vain tumpata rahaa ja unohtaa sen sinne. Tähän mennessä olenkin ostanut Nordnetistä Superrahastoa kuukausittain, mutta nyt olen kelaillut, että haluaisin vähän hajauttuaa mun salkkuani. Hyvät tuotot ja matalat kulut kiinnostavat! (Noin elämässä ylipäänsä.)

Kiinnostuin kesän alussa etf-rahastoista, kun Hesari teki niistä ison jutun. Otsikko oli ”Miksi maksaa rahastoille isoja hoitopalkkioita, jos pikkurahalla voi ostaa koko pörssiä?” Rahastoissahan maksetaan yleensä palkkiota niin sanotulle salkunhoitajalle siitä, että hän ostaa ja myy osakkeita sen mukaan, mikä näyttää kannatavan. Nyrkkisääntö on, että mitä aktiivisempi rahasto, sitä enemmän kauppaa käydään ja sitä korkeampi rahaston kulu on. Yleensä tällöin rahaston tuotto-odotus on myös korkeampi: ostamalla aktiivista rahastoa, minun rahojeni arvon pitäisi nousta korkeammalle kuin passiivisessa rahastossa. Tosin riski arvon laskuunkin on isompi.

No niin, mitä nämä etf-rahastot sitten ovat?

evervest2.jpg

Etf-rahasto (exchange-traded fund) on sijoitusrahasto, jota voi ostaa samalla tavalla kuin pörssiosakkeita, kauppaa käydään siis pörssissä. (Kun taas tavallisia rahastoja ostetaan ja myydään rahastoyhtiön kautta.) Etf-rahaston idea on, että yhdellä kaupalla saa ostettua monenlaisia sijoituksia, toisin sanoen sillä saa hajautetun sijoitussalkun. Hesarin jutussa sanottiin, että niissä on tavan rahastoja selvästi pienemmät vuosikulut.

Olin lukenut vähäsen Evervest-nimisestä uudesta suomalaisesta sijoituspalvelusta. Kesällä Evervestin toimari Antti Törmänen kysyi, kiinnostaisiko mua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Innostuin ja kävin juttelemassa hänen kanssaan. Evervest sijoittaa etf-rahastoihin, ja heidän spesiaaliteettinsa on se, että salkkua hoitaa robotti. Koska salkkua ei hoitele mikään yksittäinen isopalkkainen puku-ukkeli, vaan kone, palvelun kulut ovat matalat.

Evervestin hallinnointipalkkiot ovat vuodessa 0–5 000 euron sijoituksissa 0.75 % tai minimipalkkio 3 euroa per kuukausi (3 euron minimipalkkiota ei tule, jos sijoittaa palveluun kuukausittain 100 euroa tai enemmän), 5 000–100 000 euron sijoituksissa 0.75 % ja yli 100 000 euron sijoituksissa: 0.45 %.

Edullisuus näkyy siinä, että tämän vuosipalkkion lisäksi ei tule merkintä- tai lunastuspalkkiota, jotka saattavat usein yllättää rahastoja ostellessa (voivat olla tyyliin 0,75 % lunastussummasta). Summa summarum: Evervestin kulut ovat läpinäkyvät ja melko pienet.

evervest3.jpg

Okei: Evervestistä voi ostaa etf-rahastoja pienellä vaivalla ja kohtalaisen pienillä ja täysin läpinäkyvillä vuosikuluilla.

Entä tuotto-odotukset? Mun mielestä melko hyvät. No, odotettu tuotto on tietenkin vain aina ennuste, joten mitään varmaa ei voi sanoa. Tuotto-odotukset on aina sidoksissa siihen, paljonko riskiä rahan menettämisestä on valmis ottamaan. Mitä korkeampi riski, sen kovemmat tuotto-odotukset.

Evervestin saitti kyselee ensin muutamia perustietoja, kuten paljonko sijoitat ja kauanko olet valmis pitämään sijoitukset. Lisäksi kysytään sijoittamiskokemuksesta, omista tuoista ja riskinottohalukkuudesta. Tämän jälkeen sivu kertoo, minkä riskitason salkkua se suosittelee.

Mun laissez faire (eli ”antaa olla”) -taktiikalla voisin jättää sijoittamani rahat tuonne 30 vuodeksi. Olen myös valmis ottamaan jonkin verran riskiä, koska sijoitan vain sellaisia rahoja, joita en tarvitse arjessani. Tällöin kone suosittelee, että mun riskitason kannattaa olla melko korkea (8/10).

Tällä riskitasolla esimerkiksi kolmessakymmenessä vuodessa tonni muuttuisi todennäköisesti 8000 euroksi. Toisaalta, jos säästäisin 1000 euron alkusijoituksen lisäksi 100 euroa kuussa tuonne, niin koneen arvion mukaan mulla olisi 30 vuodessa 128 000 euroa. (Toki tällöin tuosta summasta olisi mun omia säästöjäni 1000+100x12x30=37 000 euroa, mutta 90 000 euron tuotto kuulostaa kyllä hyvältä.) Edelleen, nämä ovat vain tuotto-odotuksia, eivät mitään varmoja lupauksia.

Jos ei muuta, niin ainakin sen tuo saitti näyttää, että säästäminen ja säästöjen sijoittaminen todella kannattaa. 

evervest4.jpg

En ole maininnut Evervestistä aikaisemmin, koska sinne on pitänyt sijoittaa minimissään 5000 euroa. Se on mun kaltaiselle peruspulliaiselle tosi iso summa. Nyt lokakuussa Evervest laski kuitenkin minimin 500 euroon, joten kiinnostuin. Totta kai 500 euroakin on iso summa, en missään tapauksessa vähättele sitä. Mutta sijoitusmaailmassa se ei ole niin iso summa, koska nyrkkisääntönä on (ja minähän rakastan nyrkkisääntöjä!), että suoria osakkeita kannattaa ostaa kaupankäyntikulujen takia vähintään 500 eurolla, mielellään noin tonnilla. 

Suunnitelmani on nyt sijoittaa tuonne ensin 1000 euroa ja alkaa seurata, miten homma edistyy. Ajattelin jakaa mun kuukausisijoitukset niin, että laitan 50 euroa Superrahastoon ja 100 euroa tuonne Evervestille tästä eteenpäin, ainakin nyt jonkun aikaa. (Myös Superrahasto on etf, mutta se seuraa vain Helsingin OMXH25-indeksiä.) Tuonne ei mun mielestäni ole järkevää sijoittaa 500 euroa ja jättää se sinne olemaan ilman, että sijoittaa kuukausittain (tai ainakin silloin tällöin) lisää rahaa. Silloin nimittäin hallinnointikustannukset alkavat syödä tuottoa. Tällöin myöskään robotista (eli salkunhoitajasta) ei ole hyötyä, koska se ei pääse tekemään uusia sijoituspäätöksiä sijoittajan puolesta. 

Jo siksikin tuo on kiinnostavaa, että Evervest näyttää selvästi, mihin kaikkiin kohteisiin rahat sitten sijoitetaan. Tyyliin 20,3 % Euroopan suuryhtiöitin, 8,2 % Yhdysvaltojen suuryhtiöihin ja niin edelleen. Tunnen itseni: Kun mulla on omaa rahaa kiinni noissa etf-rahastoissa, mä alan seurata niitä. Ja yleissivistyn.

Ennen kuin kukaan kysyy, niin harmi kyllä tällä hetkellä tuolla ei ole varmaa eettistä etf-vaihtoehtoa. Mutta en ole unohtanut postaustoivetta eettisestä sijoittamisesta, ja olen itse asiassa jutellut aiheesta paljonkin yhden Lappeenrannan yliopiston professorin kanssa. Kerron aiheesta tulevaisuudessa lisää. Ja ehkä Evervestilläkin on tulevaisuudessa joku varmasti eettinen vaihtoehto, nämä hommat kehittyvät koko ajan, kysynnän mukaan. (Ja minähän kysyin.)

Aion kertoa lisää myös tästä mun Evervestin etf-salkusta ja sen kehityksestä, koska tämä nyt oli vasta pintaraapaisu aiheeseen. Sitä paitsi en ole vielä ostanut sitä, ja voin sitten avata käytännössä, miten homma toimii. Tähän mennessä tuo Evervestin sijoitussaitti on vaikuttanut 1) tarpeeksi esteettiseltä mun silmääni (nämä on tärkeitä juttuja!) ja 2) sellaiselta, että siinä ymmärtää, mistä on kyse.

Suunnitelmana on valottaa myös muita sijoitusbisneksiäni, koska niistä puhuminen on niin kiinnostavaa. (Ja disclamer: kerron vain omista sijoituspohdinnoistani, en neuvo muita tekemään samoin!)

 

 

Oletteko sijoittaneet etf-rahastoihin? Jos, niin millaisiin ja mitä kautta?Entä oletteko lukeneet Evervestistä? Mielipiteitä?

 

(JA SANOKAA, JOS SELITIN JONKUN JUTUN LIIAN SUURPIIRTEISESTI TAI HÄHÄMISESTI, YRITÄN MIELELLÄNI AVATA NÄITÄ TERMEJÄ MAHDOLLISIMMAN HYVIN. Nämä eivät ole ihan simppeleimmästä päästä!)

 

 

Kuvat: Tapanani on istuskella eteerisen näköisenä kalliolaisten kahviloiden terasseilla ja pohtia sijoituspäätöksiäni.

 

Lue myös: 

Sijoitusstrategiani on laiskuus

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit (36)
 1. Tosi kiinnostava juttu! Mä olen sijoittanut DB-xtracker World etf:ään (eli koko maailmaan sijoittavaan etf tuotteeseen) mutta lopetin kun aloin pelätä, että Deutsche Bank kaatuu ja olisin menettänyt vissiin 15% kaikesta 😀

  1. Hehee, siinä saa ihan uuden motivaation lukea Hesarin taloussivuja, kun on vähän tienattua rahaa kiinni tommosessa setissä 🙂

 2. rantojenmies
  19.10.2017, 10:08

  Mulla on Nordnetissa ja sitä kautta Sharevillessa suoraan osakkeita (joilla ”leikin” ja harjoittelen, lisäksi useita etf:iä ja kaikki Nordnetin pohjoismaiset Superrahastot joihin kk-säästän. Lisäksi tyttärelle on oma salkku johon säästää isoisät ja minä.
  Niin ja pankissa on vielä joku pieni kk-säästö pankin omiin rahastoihin (tämä oli ehtona hieman paremmalle asuntolainmarginaalille).

  Sharevillen appilla tulee seurattua välillä liiankin tiuhaan kurssiheilahteluja, toisaalta sitä kautta saa mielenkiintoista pohdittavaa ja pystyy itsekin hieman auttavasti analysoimaan yrityksen x tulevaisuudennäkymiä.

  Ko. palvelussa on muuten ihan mahti Passiiviset Indeksisijoittajat -ryhmä joka sopii myös minun (ehkä myös sinun-)kaltaiselleni laiskalle sukanvarrestasijoittajalle.

  1. Ei vitsi, mä en vain ole saanut aloitettua tuon Sharevillen käyttämistä, en ymmärrä miksen. Mutta ehkäpä tämän kommentin innoittamana saan vihdoin ladattua tuon sovelluksen ja perehdyttyä asiaan, koska yleissivistys yleissivistys! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *