Game of Thrones ja kohdun valta

game of thrones julia.jpg

Okei. Tämä postaus käsittelee vain ja ainoastaan Game of Thronesia, joten jos et ole GoTtilainen, ei kannata jatkaa. Ja toki myös feminismiä, koska mitä olisi kulttuurikritiikki ilman feminismiä? Eihän siinä olisi mitään järkeä! 

Muistakaa myös, että olen House of Spoilersin sukua, ja nyt kun olen katsonut seitsemännen kauden viimeisen jakson, niin aion jorinoida kaikesta näkemästäni. Käytiin katsomassa tuo peljätty viimeinen jakso siskoni Sofian kanssa Tennarin kolmossalista isolta valkokankaalta, kiitos vain jälleen kerran HBO Nordic!

No niin, eli Game of Thronesista tekee niin kiinnostavan tietenkin sarjan naiskuva. Ensimmäisellä kaudella nainen on melko lailla vain esine, jota raiskataan, piestään ja myydään milloin mihinkin. Game of Thronesia kritisoitiin (syystä) siitä, että sarja myy seksuaalisella väkivallalla.

Mutta pikkuhiljaa naishahmot alkavat kasvaa. Naisista alkaa tulla itsenäisiä toimijoita, he alkavat ottaa vallan käsiinsä. Kaikki huipentuu kuudennella kaudella, siis tätä nykystä edeltävällä, jossa yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jossa miltei kaikkialla hallitsee vain vahvat naiset. Cersei on on julistautunut Kuninkaansatamassa kuningattareksi, Daenerys on täysin suvereeni valloittaja kolmen lohikäärmeensä kanssa ja Yara on ottanut (ainakin lyhykäisesti) komennon Rautasaarilla. Myös Sansa, Arya, Margarey ja Olenna näyttäytyvät voimakkaina hahmoina. Puhumattakaan mun ikisuosikista, Lyanna Mornmontista, jonka yrmeä ilme pitäisi jokaisen naisen osata asetella kasvoilleen.

Suurin osa miehistä toimii koreintaan naisten neuvonantajina tai pelinappuloina. (Paitsi tietenkin meidän ihana Jon Nietos!) Kuudes kausi oli naisten kohdalla voimaantumisen riemuvoittoa, ja sitä katsoessa mä välillä hyppelehdin riemusta.

No, mites nyt sitten tämä seiskakausi?

Käytiin sitä Sofian kanssa kotimatkalla läpi tovi. Okei, naiset hallitsevat edelleen. Cersei on melko voittamaton ja Daenerys vielä astetta kovempi bad ass. Mutta! (And everything before but is bullshit.)

Pieni feministinen kritiikki on annettava siitä, että nyt sekä Cersei että Daenerys määritellään lisääntymisensä kautta. Cersei on raskaana, ja hän on tuleva synnyttämään uuden perillisen sukuun (mun spekutus on, että se tulee olemaan lyhytkasvuinen!). Daenerys taas moneen otteeseen on ilmaissut, että lohikäärmeet ovat hänen lapsiaan, ja noita on sanonut, ettei hän voi saada omia lapsia. Dany muistutti tästä vieläpä Jon Nietokselle hetkellä, jolloin Jon selvästi olisi halunnut päästä kismailemaan (tätiään): ”Hei, ennen kuin lähdetään hommailemaan, niin muista, että ei ole tulossa rotevia poikia sinulle tästä kohdusta!”

Etenkin Danyn kohdalla tämä on siitäkin häiritsevää, että hänen visio on nimenomaan rakentaa ”uusi maailma”, jossa ei ole orjia ja ihmiset ovat tasa-arvoisia. Kuuluuko monarkia sitten tällaiseen maailmaan? (No, toki Ruotsi on ehkä tasa-arvoisin maa koko planeetalla, ja siellä on monarkia, joten ehkä Dany haluaa tehdä Westerosista Ruotsin?) Mutta tosissaan, Tyrionkin on vain inttänyt Danyltä, että mitäs sitten, kun sää et voi saada lapsia. Kuka perii valtaistuimen?

Ylipäänsä on vähän kyseenalaista, että nuo perilliset nostettiin kaudella niin isoksi teemaksi. Onko kukaan kysellyt Jon Nietoksen sperman laadusta? Onko noita sanonut siitä mitään? Unohtakaa ne lapset! Hallitkaa ja sotikaa te naiset nyt hyvin, mietitään sitä perimishommaa myöhemmin!

*

Okei, sitten vielä pakko sanoa, että mulle jäi aivan karmea olo tuosta jakson loppukohtauksesta. Mikä on pahempaa kuin lohikäärme? No tietenkin zombielohikäärme! Niin jäätävää, niin kammottavaa! Huh! Sydän hakkaa vieläkäin. 

Puhuttiin Sofian kanssa, että on huippua, kun nyt on vihdoin päästy tähän pisteeseen, jota kaikki ovat venanneet. Kahdeksannella, eli viimeisellä kaudella, voi käytännössä tapahtua ihan mitä tahansa. Siinä tulee olemaan paljon enemmän yllätyksiä kuin tällä seiskakaudella. (Ja toivon mukaan myös hersyvää dialogia, jota oli tällä kaudella liian vähän – tästä muistutti muun muassa mainio cock-dialogi viimeisen jakson alussa.) Nautin kyllä jokaisesta jaksosta valtavasti, mutta tietyllä tapaa tämä oli nyt vain pakollisten asioiden läpikäymistä, jotta päästään hetkeen, jossa The Great War voi alkaa!

Disclamer tähän loppuun: En ole lukenut kirjoja, joten pohdinnot ja spekulaatiot perustuvat pelkästään tv-sarjaan.

 

Kaikki Game of Thrones -tulkinnat kiinnostavat! Mitä mieltä olitte seiskakaudesta?

 

 

Kuva: Näytän yhtä kalmaselta kuin White Walkkerit pyöräiltyäni tuulispäänä kahdeksan kilsaa Tennispalatsille

 

Muistan vielä:

Puolitoista vuotta sitten lähdin kotoa ihan paineissa katsomaan kutoskauden ensimmäistä jaksoa

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit (26)
 1. Minusta kausi oli todella epätasainen ja valitettavan ennalta-arvattavakin. Iso osa GOTin viehätystä on ollut juurikin se, että sankaritkin voivat kaatua eikä mikään ole itsestään selvää.

  Kaikkien kausien riman alitus oli toiseksi viimeinen jakso, jonka aikana kiemurtelin vaivautuneisuudesta useampaan otteeseen ja pari kertaa jouduin puremaan huultani, etten olisi vakavemmin suhtautuvan perheeni katsomisnautintoa pilannut nauruun purskahtamalla tai ”ihmettelevillä” kommenteillani.

  Viimeinen jakso onneksi pelasti kokonaisuuden, zombielohikäärme järisytti myös minun maailmaani, vaikka sen onkiminen järvestä edellisessä jaksossa pisti lähinnä naurattamaan.

  Toivottavasit viimeinen kausi ei ole vain yletöntä sodankäyntiä ja äkkinäisiä langanpäänsolmimisia niin että aikaan saadaan nätti, hajuton ja mauton paketti.

  1. Jep, mun mielestä ongelma oli juurikin siinä, että nyt vähän niin kuin ”suoritettiin” juonta eteenpäin. Kaikki ikään kuin tiesivät, että tähän pisteeseen pitää päästä, ja vain odottivat sitä.

   Ollaan puhuttu tästä just Sofian kanssa, mutta ongelmana tällä kaudella on ollut esimerkiksi se, että välimatkat ovat yhtäkkiä kadonneet. Korppi voi lentää hetkessä tuhansien kilometrien päähän ja ihmiset reissaavat läpi Westerosin muutamissa tunneissa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kun aiemmilla kausilla matkoja taittaessa hahmot ovat käyneet niitä humoristisa keskustelujaan, niin tällä kaudella hyvät dialogit jäivät minimiin.

   Mutta kyllä mä silti nautin tästä kaudesta, oli niin paljon hurjia käänteitä! 🙂

  2. Ei, kirjoitin pitkän kommentin, painoin jotain ja se hävis. Yritän uusiks, toivottavasti ei tuu kahdesti.

   Mää oon samaa mieltä ennalta-arvattavuudesta ja epätasaisuudesta. Kauden alussa oli ihanaa, kun vihdoin kausien aikana heränneisiin kysymyksiin ja toiveisiin tapahtumista alettiin saada vastauksia. Mutta sitten niitä alettiin saada liikaa, asiat tapahtu liian nopeesti ja loppua kohden joku taika laimeni. Kauden tokavika jakso oli pettymys, ihan liian sekava ja kaikki vaan järjestyi. Kukaan ei enää kuole (paitsi jotkut mukana hengailijat). 

   Vikan jakson parasta antia oli (SPOILERI) se kohtaus, jossa olin ihan varma, että Jamie kuolee ja Baelishin kohtalo. Kauden parhaita oli Punaisten häiden kosto, Olennan paljastus (kova muija) ja hyökkäys Lannistereita vastaan. Kaiken kaikkiaan kausi oli hyvä, ja toivon, että 8. kaudella selviää, miks 6. jakso oli niin pöljä. Uskon, että vikan kauden kantava voima ja ase sodassa on viisaus ja tieto. 

   1. Erittäin hyvä koonti!

    Aryan kosto oli yksi nautinnollisimmista kohtauksista tv-historiassa. Jäin miettimään sitä pitkäksi aikaa (kuten tässä postauksessa käy ilmi).

    Mä jäin kaipaamaan enemmän:

    – Tyrion-kohtauksia. Kaikki, mitä se pieni mies tekee tai sanoo, on puhdasta kultaa

    – Romantiikkaa! Lol! Tajusin tuon viimeisen jakso siinä Jonin ja Danyn Dragonpit-kohtauksessa, että tämmöstä haluaisin lisää! Niiden välinen jännite oli siinä niin upea. Olisin kaivannut myös heidän ensimmäistä kiihkeää suudelmaa, mun harmikseni he sitten hyppäsivät suoraan yhdyntään, mikä taas kertoo siitä, että tällä kaudella monet asiat tapahtuivat melko nopeasti, liian nopeasti!

    – Danyn olisi pitänyt surra lohikäärmensä kuolemaa enemmän. Jos se kerran oli ”hänen lapsensa”, niin miksei se kirkunut tuskasta, kun lohikäärme tapettiin ja vajosi jään alle? Nyt se oli vähän sillee ”aaa, ok” ja jatkoi matkaansa. Tunteeko hän sitten kuitenkaan lohikäärmeitä todellisisksi lapsikseen? Vai ovatko he vain ns kasvattilapsia, jotka toimivat korvikkeena, kunnes Jon siittää hänelle todellisen vaavelin? 

     

    1. Totta muuten, Tyrionia olis saanut olla enemmän, koska se on myös mun lempparihahmo. Ja nyt tajusin, että huumoria oli tällä kaudella melko vähän, jos ollenkaan. Mietin, että miks Cercei ei pystynytkään tapattaan Tyrionia. Ja mitä liikkui Tyrionin päässä, kun Dany ja Jon päätyivät yhteen.

     Romantiikkaa (ja ihan kunnon rietastelua ja niitä kuolemia) kaipaan myös. Mää en ymmärrä, miksi Danyn ja Jonin piti päätyä yhteen. Mutta merkittävää oli musta se, että rakastelukohtauksessa Dany oli ensin päällä ja Jon alla! Mutta murhista ja rietastelusta.. nyt jutustellaan liikaa ja kaikki on vähän liikaa turvassa. Ja just tuo, että miten yhden lohikäärmeen kuolema vaikutti Danyyn… olispa vaikka seonnut.

     Vaikka vihaan ja pelkään hulluna Gregor Cleganea, olisin toivonut, että sillä olis ollut muutakin tehtävää tällä kaudella kuin Cercein vierellä seisominen ja satunnaisten askelten ottaminen ees taas siinä rinnalla. 

     1. satunnaisten askelten ottaminen ees taas siinä rinnalla” JUST NÄIN!!!  😀 😀 😀

     2. Miksei se vuori tehnyt mitään, kun se zombie tuli kohti Cerceitä? Ei sillä voi olla niin hyvä avaruudellinen hahmotuskyky, et se olisi pystynyt laskemaan sen ketjun pituuden. Normaalisti se hyppää heti eteen kun joku vain lähestyykin cerceitä. Ehkä se ei nää niin hyvin ja aistii vain lämpöä ja ei se siksi rekisteröinyt zombieta uhaksi 😀

      1. Totta!!!

 2. Minusta perimyshommat on sikäli relevantti kysymys, että ne vaikuttaa koko valtaistuinpelin asetelmiin ja ihmissuhteisiin ja liittolaisuuksiin. Kuten: meneekö Jonilta ja Danylta pasmat kuinka pahasti sekasin, kun ne saa kuulla että Jon on rautavaltaistuimen perillinen eli myös potentiaalinen perillisten tuottaja, vaikkei Dany olisikaan, ja ne on yleensäkin lähisukua? Tällaiset ajatuksenharhauttajat ei ole kenties suoranaiseksi eduksi yön kuningasta vastaan taistellessa. Cersei taas on selvästi saanut lisää vettä myllyynsä raskaudestaan. (Kuinkahan vanha se muuten on? Mitkä mahikset sillä on yleensäkin selvitä hengissä raskaudesta ja synnyksestä ton tarinamaailman kontekstissa?)

  1. Jep! Cersei on todellinen troopperi, mitä tulee lasten saamiseen (ja  no, mihin tahansa muuhunkin). Mutta kyllä mää olen sitä mieltä, että insesti tulee näkymään viimeistään tässä heidän neljännessä lapsosessa. Meillä jo riparilla opetettiin, että ”saaristossa on syntynyt poikkeuksellisen paljon kehitysvammaisia, sillä serkut menivät siellä niin usein naimisiin, kun ihmisiä oli niin vähän”. (Mun rippileiri oli kaikin puolin kummallinen kokemus.)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *