Haluan, että tililläni on aina 5000 euroa

heinäkuu19.jpg

Heheheh, kyllähän sitä aina saa haluta. Totuus on kuitenkin tällä hetkellä vähän toinen. Mun säästötilillä ei juuri nyt ole viittä tonnia, vaan itse asiassa mun kaikilla omilla tileilläni on yhteen laskettuna 3560,39 euroa. Nyt, kun olen alkanut yrittäjäksi, mun suunnitelma on se, että mulla olisi aina 5000 euron puskurirahasto säästötilillä ja käyttötilillä aina joku pari tonnia. Kesän jälkeen säästötilillä on kaksi tonnia, joten nyt aion säästää taas niin pitkään, että mulla on viisi tonnia puskuria.

En tykkää sanasta puskurirahasto, koska siitä tulee mieleen aggressiivinen citymaasturi, jonka ulkoneva puskuri penetroituu viattoman jalankulkijan tomumajaan (koska jalankulkijat ovat aina viattomia, toisin kuin esimerkiksi pyöräilijät, nuo vialliset teiden tukkeet). Mä käytän sanaa fuck you -rahasto, koska niin teki myös Humphrey Bogart. Hän otti niin pitkään shaibaa naamaansa elokuvayhtiöiltä, että päätti lopulta perustaa itselleen FU-rahaston, jolloin ei ollut pakko hyväksyä elokuvayhtiön tarjoamaa huonoa roolia silläkin uhalla, että joutuu mustalle listalle eikä saa mitään töitä. (Tuohon aikaan Hollywood-näyttelijöillä oli elokuvayhtiöön huomattavan pitkät sopimukset, joiden ehtona saattoi olla vaikka ”tee kaksi paskaa komediaa niin saat yhden taiteellisesti kunnianhimoisen roolin”.)

Mun fuck you -rahaston pointti on sama. Okei, mulle harvoin tulee mitään ärsyttäviä työtehtäviä vastaan, kyse ei niinkään ole siitä. Sen sijaan tilillä olevat 5000 euroa mahdollistavat sen, että jos tulee tilaisuus uudelle kiinnostavalle projektille, josta ei kuitenkaan saa juurikaan rahaa (vaikkapa kirjan kirjoittaminen), niin mun on taloudellisesti mahdollista tehdä se, eikä kieltäytyä siksi, että muutoin joutuisin mieron tielle. Lisäksi puskuri helpottaa ainakin taloudelliselta näkökantilta pelkoa siitä, että elämässä käy jotain arvaamatonta (koska kyllähän sitä välillä käy). Jos oikeasti tarvitsen FU-rahoja, niin mulle ei ole ongelma myöskään käyttää niitä, kyse ei siis ole mistään pyhästä, ikuisesti koskemattomasta tilistä.

Jos käytän rahaa tosi säästeliäästi, niin pystyn elämään viidellä tonnilla miltei viisi kuukautta, ja se on pitkä aika. Summa tuo turvallisuutta ja vapautta, ja ennen kaikkea sellaisen omahyväisyyden hyrskäyksen sieluun. ”Minullapa on viisi tonnia tilillä, tätä ei olisi 16-vuotias Julia uskonut!”

Eräs jenkkitaloustieteilijä David Bach on sitä mieltä, että 20–30-vuotiaalla pitäisi olla puskuria kolmen kuukauden menoja vastaava summa, 30–40-vuotiaalla 3–6 kuukauden summa, 40–50-vuotiaalla 6–12 kuukauden summa, 50–60-vuotiaalla 12–24 kuukauden summa ja yli 60-vuotiaalla 3–5 vuoden summa. Suositussumma suurenee hänen mukaansa siksi, että myös ihmisten menot kasvavat vanhetessa. En kyllä ole tästä täysin samaa mieltä, koska jossain vaiheessa esimerkiksi mahdollinen asuntolaina on luultavasti maksettu.

Bachin teorian mukaan minulla pitäisi siis olla noin 4500–9000 euroa tilillä (kuten olen kertonut, mun kuukauden tavalliset nettokulut ovat noin 1500–1700 euroa). Se on jo aika iso summa. Toisaalta: kyseessä on amerikkalainen tyyppi, ja Yhdysvalloissa ansiosidonnainen ja sosiaaliturva menevät ihan eri tavoin kuin Suomessa. (En edes tarkalleen tiedä, miten ne toimivat siellä.)

Viisi tonnia on tietenkin tosi iso raha minulle, ja niin se on myös suurimmalle osalle suomalaisista. Äsken uutisoitiin, että Suomen yleisin ansio on 2500 euroa kuussa. Kyseessä on siis kokoaikatyötä tekevien palkansaajien kokonaisansio (eli summa sisältää palkanlisät, ylityöansiot ja muut luontaisedut, tosin ei lomarahoja). Tästä summasta voi olla hankala säästää rahaa puskurirahastoon, jos on vaikka lapsia, isot asumismenot tai paljon velkaa. Etenkin, kun usein tulee joku ylimääräinen meno, vaikkapa pesukone menee rikki tai pitää ostaa kasvupyrähdyksen kokeneelle lapselle yhtäkkiä uusi vaatekerrasto. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei siis todellakaan ole saarnata, että kaikilla pitäisi olla viisi tonnia säästössä. Ihmiset tulevat niin erilaisista tilanteista, ja tiedostan omalla kohdallani olevani aika etuoikeutettu kanttura, kun mulla on energiaa ja mahdollisuuksia säästää rahaa näin.

Oikeastaan en minäkään ole saanut mun kahden tonnin nettopalkastani säästettyä hirveän nopeasti tuota summaa, mutta tykkään asettaa itselleni taloudellisia tavoitteita. Sitten voin taas kehua itseäni, kun aikanaan saavutan ne. (Itse asiassa nyt kun olen aloittamassa yritystä, en vielä täysin tiedä, millainen nettopalkka mulle muodostuu verojen, YEL:in ja muiden kulujen jälkeen. Loppusyksy tulee olemaan vähän hakemista ja summa vaihtelee kuukausittain.)

Ajattelin laittaa itselleni tiukan tavoitteen ja pyrkiä siihen, että jouluun mennessä säästössä olisi viisi tonnia. Kattellaan!

 

Jos teillä on fuck you -rahasto, niin paljonko pyritte pitämään siellä rahaa? Miksi juuri tämä summa?

 

 

Lue myös:

Miksi olen alkanut puhua rahasta?

Huolehdin lapsena rahasta paljon

Toukokuun menot: 1615,4 euroa

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA

 

 

Kommentit (50)
 1. Mä haluisin, että käyttötilillä olis aina tonni ja säästössä vähintään 5k. Nyt käyttiksellä on vajaa 400€, koska oon hummaillu menemään suomidesignkaupoissa, ja säästössä vajaa 4k ku puol vuotta sitten ostettiin auto enkä oo vielä saanu kerryteltyä rahoja takasin. Oon kyllä saamassa veronpalautuksia 2k eli tilanne korjautuu pian!

  1. Joo, mä olen saman tyylinen rahankäyttäjä, eli välillä voi hummata itselleen vähän designiä, mutta sen jälkeen taas otetaan pieni säästökuuri, jotta päästään tavoiterahamäärään tilillä 🙂 Näin elämästä voi sekä nauttia että elää taloudellisesti turvattua elämää.

 2. Mnulla on aina muutama tonni ylimääräistä säästötilillä ihan siksi, että jokin yllättävä menoerä ei aiheuttaisi katastrofia. Tosin kutsun tiliä Chianti-tiliksi, koska ajatus, että säästelee rahoja Italiassa vietettäviä eläkepäivien talvia varten on mukavampi kuin se, että joutuu ehkä ostamaan uuden pesukoneen. Ainakaan en aio koskaan pitää 8000 euron pottia hautajaiskuluihini, kuten äitini tekee! Asuntolainan olen nyt maksanut, mutta taloyhtiössä on ollut isoja remppoja, jotka olen maksanut pois omalla lainalla reilussa vuodessa (tässä kuussa menee julkisivuremontin viimeinen erä, jee!), ja seuraavaksi on suunnitelmissa nipistää pesämuna sijoitusasuntoon. Laskeskelin, että sen pitäisi onnistua parissa vuodessa, ja kun lapsi sitten muuttaa kotoa, muutan sitten itse siihen asuntoon elämään kulturellin keski-ikäisen sinkkunaisen elämää.

  1. !!!! Nerokasta brändätä säästötili Chianti-tiliksi! <3

   Ja purskahdin ääneen nauruun, kun luin tuosta 8k hautajaistilistä, mahtavaa! 😀 (Ja siis toki kaikki kunnioitus äidillesi, tämä siis täysin hyvällä, jotenkin niin liikkistä!)

   Mutta ylipäänsä, erinomaiset rahankäyttöidikset sulla lähitulevaisuudessa! 🙂

   1. Olen minäkin vuoroin nauranut, vuoroin pudistellut päätäni tuolle äidin hautajaispotille. Olen myös pyytänyt, että hän kertoisi selkeästi, millaiset maahanpanijaiset niillä rahoilla pitää järjestää… itse olen tehnyt ruumiinluovutustestamentin, ja sain vasta sen tehtyäni tietää, että silloin saa ilmaisen kuljetuksen ja tuhkauksen, joten säästän jatkossakin asioihin, joista voin nauttia elinaikanani! Sukupolvierokysymys tämä varmaan on.

   2. Olen minäkin vuoroin nauranut, vuoroin pudistellut päätäni tuolle äidin hautajaispotille. Olen myös pyytänyt, että hän kertoisi selkeästi, millaiset maahanpanijaiset niillä rahoilla pitää järjestää… itse olen tehnyt ruumiinluovutustestamentin, ja sain vasta sen tehtyäni tietää, että silloin saa ilmaisen kuljetuksen ja tuhkauksen, joten säästän jatkossakin asioihin, joista voin nauttia elinaikanani! Sukupolvierokysymys tämä varmaan on.

    1. Jouduin tuossa muutama vuosi sitten järjestämään hautajaiset yhdelle läheiselle, ja yllätyin pakollisten hautajaiskustannusten määrästä. Useampi tonni se oli, vaikkei mitään prameaa arkkua tai isoja juhlia haluttu. Hautapaikka, arkku, kuljetus, haudan avaus, nurmikon uudelleen istutus, hautakivi, haudan hoitosopimus, kahvit ja pullat, kukat yms. ovat yllättävän tyyriitä. Hautauskulut maksetaan yleensä vainajan varoista, mutta jos niitä ei ole, voivat läheiset hakea sossulta hautausavustusta. Siinä kaiken rahapyörityksen keskellä kävi kyllä itselläkin mielessä hautauspotin kerääminen. Ihan vain ettei kuolemani olisi ainakaan taloudellinen rasite läheisilleni.

     1. Totta on, että kyllä hautajaisiin saa rahaa kulumaan, vaikka ei isoja järjestäisikään. Meillä on kuitenkin aikoinaan ainaishallintaan hankitut sukuhaudat, joista ne hankkinut isoäitini isoäiti kuulemma tapasi sanoa, että on tehnyt suvun parhaat kiinteistökaupat. Hän teki myös ainaishoitosopimukset kertamaksulla. Vastaavia sopimuksia ainaishallinnasta tai -hoidosta ei enää tehdä, joten emme voi kuin kiitellä häntä hyvästä diilistä. Eli noita kustannuksia ei äitini kohdalla tule olemaan, ei liioin kukkia, koska niitä emme hautajaisissa käytä, tai nurmikon istutuksia, koska kyseessä on hiekkapintainen hauta ja uurnalle riittää pieni kuoppa, jonka saa itsekin kaivaa (näin teimme isoisäni kuollessa muutama vuosi sitten). Vanhasta kivestä olemme sopineet, ettei siihen enää laiteta uusia nimiä. Sukukin on käynyt todella pieneksi, joten äitini saattojoukon suuruus tulee aikanaan todennäköisesti olemaan tasan neljä ihmistä. Joten kyllä kahdeksan tonnia on hieman ylimitoitettua… Lisäksi olen yrittänyt äidilleni sanoa, että sisareni ja minä huolehdimme kyllä kuluista, joten hän voisi hyvin nauttia rahoistaan eläessään.

      1. Ihanan taloudellisesti hoidetut hautajaiskulut 🙂 Mulle tuli hautausta järjestäessäni vähän samanlainen rahastusfiilis kuin hääbisneksestä. Mutta kerranhan sitä vain kuollaan.

   3. Täällä myös, mutta ”Meksikonmatkatili”, vaikka en ainakaan lähiajoille suunnittele Meksikon matkaa. Tuntuu kuitenkin kivemmalta laittaa rahaa säästöön MEKSIKOA varten kuin pahaa päivää. Samainen säästötili kuitenkin pelasti pahat päivät viime syksynä ja tänä keväänä, kun yllättäviä pakollisia ja inhottavia kuluja tuli yhdellä rytinällä. Onneksi samasta riitti vielä vähän matkustamiseenkin, vaikkei ihan Meksikoon asti. Nyt työn alla on säästää tilille taas vararahasto, toivottavasti onnistuu 🙂 

    1. Hahaha, on kyllä nerokasta brändätä itselleen säästötili kunnolla. Joku ”pahan päivän vara” pitää just sisällään ajatuksen, että sitä pahaa päivää tässä jollain lailla koko ajan venailtaisiin, mikä ei nyt ole suoranaisesti motivoiva ajatus.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *