Hävikkiruokaa kaupasta, WeFood testissä

hävikkiruoka kauppa.jpg

Parhaat ideat ovat sellaisia, joista kuullessaan miettii, miksei tällaista ole tehty aiemmin. WeFood-kaupan ajatus on juuri tällainen: Se myy hävikkiruokaa, eli ruokaa, joka menisi muuten jätteeksi. Niiden parasta ennen -päivä on lähestymässä tai ne ovat jotenkin muuten kakkoslaatua. Tämä tarkoittaa tietenkin myös tavallista kauppaa edullisempia hintoja. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kivijalkakauppa, joka myy hävikkiruokaa (aiemmin sitä on myyty verkkokaupassa).

Tuotteet saadaan lahjoituksina esimerkiksi Apetitilta, Meiralta, SamuFoodsilta, Arvidilta, Nordquista, Kaslinkilta, Heinon Tukusta, Ruohonjuuresta, K-Market Sörnäistenniemestä, Iittalalta ja Ecolinkiltä. Tuotteet noudetaan Nissanin sponsoroimalla sähköpakettiautolla, ja voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. 

Aivan nerokas idea siis. Tanskassa tämä on ollut menestys, ja siellä kauppoja on jo kolme. Suomessa ensimmäinen WeFood avasi äsken Helsingin uudessa Redi-kauppakeskuksessa, joka on minun lähikauppakeskus. Näin ollen sitä oli mentävä testaamaan!

hävikkiruoka kauppa2.jpg

Kävin Alpun kanssa ostoksilla WeFoodissa viime perjantaina aamupäivällä. Se sijaitsee K1-kerroksessa K-marketin vieressä, sinne oli suht helppo löytää. Kaupan tunnelma oli lämmin (se toimii enimmäkseen vapaaehtoistyövoimin), mutta hyllyissä ei ollut mitenkään hirveästi tavaraa. Tänne ei siis kannata suunnata ostoslista kädessä, vaan ennemminkin käydä ensin katsomassa, löytyisikö täältä mitään pöytään lähipäivinä sopivaa ja sitten ostaa loput ruoat muualta. 

Me ostimme tällä kertaa perunoita, pähkinärusinapatongin (nam!), kolme terveysmehuvälipalaa (siis sellaisia porkkanainkivääri, tiedätte) ja kroisantteja. Harkitsin sirkkamurojen ostamista (olisi saanut 4 eurolla!), sillä Alppu tykkää niistä, mutta ajattelin, että ehkä me ei saada niitä kulumaan loppuun tarpeeksi nopeasti. Sitä nimittäin ajattelin myös tuolla: ei kannata ostaa mitään, mikä menisi hävikkiin sitten omassa kodissa. Silloin koko homman pointti vesittyy.

Suomessa nimittäin syntyy vuosittain noin 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Noin kolmasosa tästä syntyy kotitalouksissa. Ja kuten tiedämme varmasti, ruoantuotanto kuormittaa ympäristöä ruoan osuus kaikesta kulutuksemme ympäristövaikutuksista on 40 prosenttia!) ja siksi on tärkeää, ettei sitä tuoteta turhaa. 

hävikkiruoka kauppa3.jpg

Ystäväni Maria oli ostanut tuolta Teemun ja Markuksen leipää (m m mmmm!) super edullisesti, eli paikka on nimenomaan sitä varten, että sieltä voi tehdä löytöjä. Etenkin vihanneksia ja pakasteita siellä tuntui olevan hyvin. 

Leivät ja leivonnaiset tuodaan tuonne ilmeisesti edellisenä iltana, eli jos niitä mielii, niin aamupäivä on hyvä aika suunnata tuonne. Muuten ruokaa tulee vissiinkin pitkin päivää, kyselin työntekijöiltä.

hävikkiruoka kauppa4.jpg

Olen aiemminkin puhunut hävikkityydytyksestä, eli siitä kun onnistuu laittamaan ruokaa aineista, jotka ovat juuri menossa vanhoiksi. (Itse en btw oikein usko mihinkään parasta ennen -päiväyksiin, ne ovat vain ylivarovaista hapatusta! Heitän ruoan pois vasta, kun se haisee tai maistuu pahalta.). WeFoodilla on tällä hetkellä kamppis, jossa voi joko instassa tai facessa jakaa kuvan, jossa on kokattu ateria niistä raaka-aineista, joita kotoa sattuu löytymään tai voi kertoa oman vinkin hävikkiruoan pienentämiseen. Käyttämällä hashtageja #wefoodsuomi, #hävikkihaaste ja @wefoodsuomi ja näyttämällä kuvaa, saa kymmenen prosenttia alennusta kertaostoksistaan.

Okei, tämä on aika nimellistä, sillä oman herkkukorini hinnaksi tuli peräti 4,20 euroa, eli en ehkä olisi tarvinnut sitä aletta siihen. Mutta on aivan selkeä homma, että tästä lähtien aina Redissä käydessäni käyn tsekkaamassa myös WeFood-putiikin tarjonnan. Siinä saa sellaista löytämisen riemua!

 

Voisitteko ostaa ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys häämöttää (tai on jo mennyt ohi)?

 

Lue myös:

Satokausityydytys ja hävikkityydytys

Juhlamekko ei auta nälässä, eli miksi liityin Naisten Pankkiin

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 
 
 

Kommentit (16)
 1. Huippu kauppa! Olispa jokapuolella Suomea samankaltaisia!
  Mulla on kans toi, että haistan ja maistan ruoan ennen kuin heitän sen pois – en usko parasta ennen -juttuun. Haistamalla ja maistamalla viimeistään sen tietää, onko ruoka käyttökelvoton. 🙂

  1. No näin juuri! Ihmisellä on aistit ihan syystä! 🙂

   Olisi ylipäänsä siistiä, jos kaikki onfra näiden ruokahävikkien suhteen paranisi paljon. Ja tietenkin kotitalouksilla on vahva vastuu, jos kerran miltei kolmasosa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Ei ole ihan puhtaat jauhot tietenkään itsellänikään pussissa (pun intended), voisi esim juuri noita kuivaruokia yrittää käyttää vähän intensiivisemmin. Välillä kaapista löytyy jotain vuoden 2014 kamaa…

 2. Vaikka hävikkiruuan myyminen on super! ..niin silti mietityttää esimerksiksi oman perheeni tilanne, jossa rahaa ruokaan on hyvin vähän. Ruoka-apu on vähentynyt merkittävästi ja sitä tarjoavat organisaatiot ovat rahavaikeuksissa, ja osa onkin siirtynyt ruokakassien jakamisesta niiden myymiseen. On tietysti hölmöä olettaa että kaikki hävikkiruoka voitaisiin ohjata vähävaraisten apuun, erityisesti kun hävikkiruuasta ja sen ostamisesta (ja täten myymisestä) on tullut trendikästä. Silti mietin perhettäni, jonka satunnaisesti saama ruoka-apu on nykyään hyvä muisto vain. Vaikka kirkon ulkomaanapuun ohjatut tuotot ovat ehdottomasti hyvä asia, pelkään että tämä kannustaa vaan yhä useampia ilmaista ruoka-apua jakavia organisaatioita siirtymään vastaavanlaiseen toimintaan, jolloin kotimaan tyypit menettävät ne merkittävimmät edut.

  1. Laittaa niin vihaksi, että Suomessa ihminen voi joutua kolmannen sektorin ruoka-avun piiriin. Hesarissa aiheesta onkin uutisoitu viime aikoina, että julkiselta sektorilta kehotetaan ihan suoraan menemään ruoka-apuun. Aivan jäätävää. Yhteiskunta ei saisi toimia näin, veroista pitäisi riittää niin, että jokaisella on varaa perus ruokaan. 🙁 🙁 🙁 

   On pahinta, että huonoimmassa osassa olevat laitetaan kilpailemaan keskenään. 

  2. Osaatteko kertoa miten yksittäinen ihminen voisi tukea vähävaraisten ruoka-apua? Lahjoittaa rahaa? Vaikuttaa muuten? Mä en käsitä miten voidaan olla tilanteessa jossa yhteiskunnassa ei pystytä huolehtimaan hyvinvoinnista (ei ole rahaa sosiaalitoimeen, terveydenhuoltoon tai koulutukseen) ja koska me muodostamme yhteiskunnan, pitäisi meidän myös kyetä asialle jotain tekemään.

   1. Hyväntekeväisyydestä
    19.10.2018, 01:13

    Mä osallistun Brother Christmasin hyväntekeväisyyteen. Hän sai kohtuutonta lokaa niskaan taannoin. Hesari tuntui hakemalla hakea ns fallen hero-tarinaa.

    Toinen hyvä ryhmä on Autetetaan kun voidaan-ryhmä (löytyy FB:stä), jonka kautta voi lähettää konkreettista ruoka-apua perheille suoraan. Laitan nykyään lapsen kaikki vaatteet ja tarvikkeet AKV:lle, toppavaatteet ja talvikengät ovat yllättävän kalliilta hankintoja. Lapsi päätti myös luopua nukeista ja niiden tarpeimistosta ja näin ollen nekin lähtivät kiertoon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *