Hei joku Joensuu

Juliaihminen

Kuten aiemmassa road trippailu -horinassani kerroin, mä todella rakastan Suomea. Erityinen rakkaussuhde mulla on Joensuuhun. Se on uskomattoman hieno kaupunki. Jotkut sanovat, että Joensuusta lähtee enemmän junia kuin mitä sinne saapuu, mutta mun syömeni junavaunut ovat aina matkalla Jojensuuhun!

Vietettiin Joensuussa kaksi päivää, ja jokainen hetki oli silkkaa euforiaa. (Aina kun olen ollut Joensuussa, mun elämäni on ollut yhtä riemujuhlaa ja ylistysvirttä.) Se on pieni kompakti mesta, jossa kaikki on lähellä, mutta jossa on kuitenkin tarpeeksi kaikkea: kauppoja, ravintoloita ja menomestoja.

Joensuussa on lämmin ja rento tunnelma. Joen varrella käpytellessämme yksikin ukkeli tuli yhtäkkiä jorisemaan omiaan ja parin minuutin sisällä hän oli kertonut noin gigatavun verran informaatiota elämästään ja tuntemiensa ihmisten elämistä. Semmosia velikultia ne jojensuulaiset ovat!

Joensuussa jengi puhuu sitä mie sie -hölinäänsä, mutta siellä se ei ärsytä mua, koska ilmeisesti Joensuussa kyseessä on vakavasti otettava aito puheenparsi, jonka tarkoitus ei ole vain laskelmoidusti saada puhuja esiintymään lupsakkana hahmona, joka saa kaiken tunaroinnin elämässään aina anteeksi. (Jos mä vanhana turkulaisena alkaisin mie:tä hokemaan, niin se olisi feikimpää kuin persujen "en ole rasisti" -puheet.)

Yksi parhaimpia juttuja Joensuussa on ystäväni Tuomas eli Tupi (esiintyy yllä kuvissa, tuo tumma komea mies). Majoittauduttiin meidän road tripillä Tupin äärimmäisen vieraanvaraisessa kodissa pari päivää. Syötiin Tupsukan (rakkaalla Tupsuliitolla on monta lempinimeä) uskomattoman taidokkaasti grillattuja hampurilaisia ja kanafileitä sekä katottiin iltaisin jalitsua Tupin aistikkaassa olohuoneessa. Tupi on myös vankka Joensuun puolesta puhuja, ja kaikessa Joensuu-innostuksessani mä päädyin kysymään häneltä Joensuun parhaat mestat. Kerron ne tässä myös teille, koska etenkin ensi viikonlopun Ilosaarirockin kävijöiden on syytä tutustua ihanaan Joensuuhun muutenkin kuin vain ottamalla märkää Antti Tuiskun soidessa.

Kerrottakoon vielä, että Tupin ikiaikainen unelma on se, että Joensuuhun rakennettaisiin Monorail. Hän on vienyt asian jo niin pitkälle, että on suunnitellut Joensuun Monorailille logon ja sloganin. "JOENSUU MONORAIL - from here to there." (Tikin kaveriporukkaan on myös levinnyt hämmentävä mutta suloinen tapa: aina kun joku kaveruksista saa lapsen, tälle toimitetaan Joensuun monorailin logolla varustettu body. Yllä on kuva Alpusta bodyssaan.)

 

Ravintolat ja kahvilat

Jokiasema on nimensä mukaisesti joen varrella, ja siellä jokainen itseään kunnioittava joensuulainen käy vähintään kerran kesässä juomassa kuppose kahvia. Talvisaikaan paikka on tunnelmallinen, sieltä saa kuumaa kaakaota hiihtolenkin jälkeen (paikan vierestä lähtee ladut).

Kesäkahvila Rennossa on kauniit maisemat ja siellä järjestetään kaikenmoista hauskaa tapahtumaa, kuten joogaa tai kirppistä.

Kahvila Houkutuksesta saa ihania kakkuja ja siellä on mukava keskieurooppalainen tunnelma.

Fobia on kiva hengailupaikka ja sieltä saa hyviä burgereita.

Big D's hampurilaismestassa on järjettömän kokoiset purilaiset, pienenkin version pihvi on 200 grammaa. Täydellinen mesta pieneen crapuléiloitteluun.

Wanha Aitta on entisen Kesäladon tilalla oleva mukavan rustiikkisesti ja tyylillä sisustettu rafla, josta saa todella hyviä pizzoja (ja meidän bebbe sai erinomaista kontaktia ihastuttavalta tarjoilijalta).

Surakan baarista saa surakoita eli eräänlaisia tapaksia. (Itsellenihän tästä tulee mieleen luonnollisesti Iltalypsyn Aimo Surakka.)

Local Bistro on symppis lounasmesta, jossa on erinomainen salaattipöytä.

Bailandopaikat

Kerubin lauantaidiskossa voi aistia hyvää hipsteritunnelmaa ja siellä on myös hyvät livekeikat (ja kuulemma lounaatkin).

Teatteriravintolan sisäpihalla järjestetään Ilosaarirockin aikaan Rytmiklubi, jossa itse olen ainakin bailannut todella eeppisissä mittasuhteissa hyvän räpin soidessa. Kun festaroinnin jälkeen kuvittelet, ettei keho enää kestä bailandoa, kuvittelet väärin.

Vesikioski ei ole suoranainen bailupaikka vaan tyylikäs drinkkimesta, ja sieltä saa erinomaisia gin and tonicceja, tietysti purkista.

Shoppailumestat

Taitokortteli on täynnä ihan mielettömän suloisia pikku putiikkeja, joissa tekee mieli vain hypistellä ja hapistella ja hupistella antaumuksellisesti. Itse fiilistelin tällä kertaa erityisesti Leluputiikkia (jos Alppu tunnistaisi lelun ja vessapaperirullan hylsyn toisistaan, olisin ostanut sielä vaikka mitä, mutta ehkä tulevaisuudessa) ja Pikku Putiikkia, jossa on esimerkiksi kivoja koruja. Mutta tosiaan, kannattaa koluta puisen korttelin kaikki liikkeet läpi ja jäädä vaikka kahville lopuksi.

Tekemiset ja kokemiset

Joensuussa pääsee uimaan sekä lämpöiseen Pyhäselän järveen että Pielisjokeen. Olen viettänyt ihanan romanttisia hetkiä yöuinnilla Suvantosillan vieressä olevalla mattolaiturilla. Järvipaikkoja on ainakin Linnunlahti ja Aava. 

Uusi Käenpesä-taideteos on herättänyt joensuulaisten kesken kovasti keskustelua. Sen voin sanoa, että se on noin sata kertaa kauniimpi kuin Turun Posankka, joten joensuulaiset, olkaa tyytyväisiä. Mieluummin vihreä muna kuin geenimanipuloitu hirviö.

Joensuu Areena on Suomen suurin puurakennus. Joensuu on muutenkin arkkitehtuuriltaan pyrkinyt profiloitumaan puuta rakennuksissa hyödyntäväksi kaupungiksi, ja tästä annan sille paljon pisteitä. 

Joensuu kokonaisuutena. Se kannattaa kokea ainakin kerran kesässä. From here to there.

 

Joensuulaiset ja muut Joensuun rakastajat: 

puuttuuko listasta jotain olennaista?

(Aion luonnollisesti palata Joensuuhun elämässäni vielä lukuisat kerrat.)

 

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten sää oot saanut Joensuunkin kuulostamaan noin kivalta paikalta. Asuin siellä puoli vuotta joskus ja silloin tuntu etten pohjalaisena edes ymmärrä niitten puhetta - se kuulosti jotenkin vittuilulta koko ajan? Niin että oot kyllä hyvä kirjoittamaan, eihän tämä kuulosta yhtään siltä harmaalta ankiolta missä minä asuin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ehkä kesällä ja lomalla oli osuutta asiaan... Mutta kiitos! :)

Tiki (joka on opiskellut Joensuussa) sanos, että Joensuuhun on tullut ihan lähivuosina menoa ja meininkiä, eli se on vissiin myös muuttunut parempaan suuntaan. Tiedä häntä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Seikkailupuisto Treetop (http://treetop.fi) on ainakin vierailemisenarvoinen kohde (mielellään selvinpäin). Sadepäivänä voi mennä pelailemaan vaikka huonepakopeliä (http://www.huonepakopeli.fi). Kahvila Rennosta voi myös vuokrata kanootin ja meloa sillä jokea pitkin.

Snap (Ei varmistettu)

Hoi sie jäyhä pohjalainen, jos myö ollaan niin höveliks ruvettu notta o jo vittuiluasteelle piästy niin siehän oot jo piässynnä piireihin ;) sinoot vuan liian rehti ja out ottanna sen liian tosissais =D

Suvi Joensuusta (Ei varmistettu)

Tuossa olet varmasti ihan oikeassa että meidän puhe kuulostaa helposti päänaukomiselta - sitä se usein onkin! Pikku vitsinheittely ja kuittailu kuuluu asiaan, ja siinä kannattaa vaan itse pyrkiä laittamaan vettä myllyyn omilla heitoilla sekä nauraa toisten hyville lohkaisuille. Vittuilu on välittämistä, kuten meillä päin on tapana sanoa!

chaura
Misplaced

Taas Rva Epäolennaisuuksiin Puuttuja täällä. Ottamatta kantaa Jojensuuhun tai siihen, voiko sinne junalla meneminen todella satuttaa Joea leukaan, kysynkin seuravaa: Miten sää uskalsit uida? Koska buubsit ja imetys ja rintatulehdus ja häh?

Mä kastauduin juhannuksena napaa myöten lämpimähköön lampeen ja mun rintavarustus ilmoitti, että jos aion upottaa nekin sinne veteen, niin meidän välinen sopimus irtisanotaan välittömästi ilman varoaikaa. En upottanut.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahah :D

Joo mäkin aluksi vähän arkailin hommelia, mutta Joensuussa kaikki on niin auvoisaa, että järvetkin on lämpimämpiä. 

Lisäksi oon pyrkinyt pitämään buubssit melko tyhjinä ennen uimaan menemistä... Mutta voi olla, että homma kostautuu karvaasti jossain vaiheessa!

Suvi K.
Sisunainen

Ihana postaus! Uimapaikoista suosittelen myös Vehkalahden uimarantaa ja baareista Sointulaa. :) Vesikioski ja Jokiasema on ihan parhaita!

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos! Ne pitää ensi kerralla ehdottomasti kokea!

Hei Beibi

Joensuu on ollut to go -listalla jo pitkään (sitä ainoaa Ilosaarirock-reissua en laske Joensuussa käynniksi, koska festarimeininki). Mun siskokin asuu siellä enkä oo koskaan käynyt kylässä!

Mutta oikeasti mua alkoi vain naurattaa tuo otsikko. Itsehän melkein aina Ouluun mennessäni päivitän facebookiin (tai ainakin suunnittelen päivittäväni, kunnes muistan, kuinka monesti olen jo tehnyt niin) "hei Oulu oot iloinen paikka ja kaupunki". Ultra Bra <3

Juliaihminen
Juliaihminen

Veikkaan et tuo biisi on ollut UB:ltä hyvin laskelmoitu, kun intertekstuaalisia viittauksia riittää koko Suomen tarpeisiin. :)

iidami
Bambino

Otsikosta lähti päässä soimaan Ultra Bra. Mutta sitten.....

Well, sir, there's nothing on earth like a genuine, bona fide, electrified, six-car Monorail!
Monoraaaaiilll, Monoraaaaiilll........ MONORAIL!

Ei sssaatana.

Juliaihminen
Juliaihminen

No äläpä!! Juurikin nuo biisit ovat raiskanneet mun korvia koko viikon, vuoronperään. Päätin sitten laittaa vahingon kiertoon :D

Oi Joensuu, rakas opiskelukaupunkini! Siellä oli hyvä ihmisen turvallisesti suhailla ennen vastuuntuntoista aikuiselämää. Etenkin Joensuun kesäöissä on jotain maagista. Kerran päädyin Kerubissa bailaamaan ihan prinssi Danielin näköisen miehen kanssa, kerran saunalautalle Ilosaaren laguuniin. Lopuksi aina kotiin opiskelijataloon, joka tunnettiin mm. nimillä Ruotsinlaiva ja Fallostalo. 

Joensuussa kannattaa ainakin kerran käydä syömässä Hyveen wokki. Kaupunkiin voisi myös tutustua vaikka Ukkosmaineen biiseissä mainittuja paikkoja kierrellen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahaha, Tupi esitteli sen fallostalo-ruotsinlaivan ja kertoi, että jotkut on jopa joskus lakittaneet ne edessä olevat fallokset vappuisin. Upeaa!

Hyveen wokki listalle. Hei toihan olikin hyvä idis, että kävisi Ukkosmaineen mainitsemissa mestoissa. Pitääkin laittaa heti Suudelmia Suvikadulla soimaan. M m mm!

Mun kanssa samaan aikaan siinä talossa asui yksi lapsiperhe, jonka lapset joskus laskettiin keskenään pihalle, mutta ilmeisesti käskettiin pysymään tontilla. Koska se tosiaan on opiskelijatalo eikä piha siksi ole liioilla keinuilla tai hiekkalaatikoilla kuorrutettu, ne lapset pihalla leikkiessään yleensä vaan juoksi kahdeksikkoa niiden fallosten ympäri. Siinä olisi vähän Freudille pohtimista. 

MM
Maijan matkassa

Hyvät nostot teit! Mie lisäisin listaan kaikille lapsellisille vielä Mukulakadun ja kahvila Hyveen & Paheen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oi, näyttää ihanilta paikoilta.

sss (Ei varmistettu)

Pizzeria Roihu! Varmaan parasta pizzaa mitä oon Suomessa syönyt. Eksä asui Joensuussa, toisaalta harmittaa ettei nykyään oo mitään syytä enää tämän tästä ravata siellä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomaisen pizzan perässä sitä matkaa vaikka monta sataa kilsaa. Kiitos vinkistä!

Sanph
Sanph

Oh, kiitos! Muutin Joensuusta pois neljä vuotta sitten kahden vuoden asumisen jälkeen ja kovaan ääneen vakuutin, etten sinne enää palaa. Kuinkas ollakaan, teen paluumuuton susirajalle kuukauden päästä yliopisto-opintojen merkeissä. Tämä lista sai Joensuun kuulostamaan paljon kivemmalta paikalta kuin miltä se omissa muisteloissani tuntui. Vaikka toki Joensuussa vietetyt kaksi vuotta olikin hulvattomia AMK-opintojen alkutaipaleella, en silti ole ollut ihan äärettömän innoissani tuosta itärajan kaupungista. Nyt opintojen lisäksi odotan jopa kaupunginkin takia muuttoani. Tää tuli niin hyvään saumaan tässä muuttolaatikoita pakatessa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Mahtavaa! Ja on muuten kiinnostavaa nähdä kaupunki ensin opiskelijan näkökulmasta ja sitten aikuisihmisen näkökulmasta. Ihan vaan jo se, että rahaa on enemmän käytössä, saa kaupungin näyttäytymään eri valossa. Ai että, voispa itekin muuttaa Joensuuhun!

Nellikarkkinen (Ei varmistettu)

Suosittelen ehdottomasti myös Deli Chinaa (http://www.deli-china.fi/), aivan todella hyvä kiinalainen ravintola aivan keskustassa.
Ja ruokaa rakastavana ihmisenä mainitsen vielä nepalilaisen ravintolan (http://www.ravintolaganesh.fi/etusivu) , sielläkin on uskomattoman hyvä ruoka ja mikä parasta ravintolan omistaja on aina erittäin asiakaspalveluhenkinen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomaista! Ehdottomasti listalle nämä mestat! Just niin kuin Tupi sanoi, Joensuussa on kaikkea tarpeeksi, koska kyllä kunnon kaupunki tarvitsee muutaman hyvän etnisen ravintolan.

Coivisto (Ei varmistettu)

Jos jotain tekemisen puutetta tulee Joensuussa niin suosittelen käydä kokeilemassa Frisbeegolfradat läpi. Joensuu siitä hassu kaupunki, että löytyy kolme kappaletta, kun yleisesti löytyy jokaisesta kaupungista maksimissaan yksi. Kirkkopuiston rata on ihan joensuun keskustassa nätti paikka käydä kavereitten kanssa kokeilemassa miten se kiekko lentää. Kaksi muuta ovat hieman kauempana keskustasta (noin 4 ja 7km)

Joensuun tyttö (Ei varmistettu)

Suosittelen kokeilemaan myös Roihun pizzoja sekä (kesällä) juuri muuttaneen kreikkalaisen ravintolan Kreetan ulkoterassia, mistä on kauniit näkymät joelle. Myös hyve&amp;pahe kahvilassa saa ihania kakkuja ja muita herkkuja (sama omistaja kuin houkutuksella). Hyve&amp;Paheen yläkerrassa on myös kiva wokki- ja antipastobaari, joka sopii hyvin esim. lounaspaikaksi. Joensuussa myös "kirkonmäki" (en tiedä mikä paikan oikea nimi on, mutta sijaitsee siis evankelisluterilaisen kirkon takana) on ihana paikka piknikille ym. muulle kesähengailulle. Mikäli aikaa on enemmän, suosittelen myös vierailua Kolilla.

QB (Ei varmistettu)

Hienoa, että joku saa Joensuun kuulostamaan niin kivalta :D Itse olen asunut Joensuussa nyt 15 vuotta ja vuosi vuodelta oon enemmän sitä mieltä, että haluan pois täältä. Kuollut paikka vaikka kesäisin jotain aktiviteettia löytyykin ja toki Ilosaarirock. Ehkäpä tää kaupunki on hieno vain sen kerran kun siellä käy, ei asuessa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana kirjotus kotikaupungistani :) Ehdottomasti kävisin myös Kolilla kun Joensuuhun saakka on tullut :) sit kesään kuuluu ilman muuta kaupungin sydämessä Joensuun torilla sijaitseva Torikahvio ja Toripub, joissa pääsee nautiskelemaan hyvästä tunnelmasta ja hyvistä herkuista ja virvokkeista sekä halutessaan juurikin höpöttelemään meille rennonrempseille immeisille ;)

Ké80 (Ei varmistettu) http://kmalinen.vuodatus.net

Kylläpi kyllä. Taitokortteli on varsinainen hypistelijän ja hipistelijän taivas maan päällä :) Harmillisesti en voi enää ikinä palata haistelemaan kuuman metallin tuoksua nyt jo lopettaneeseen seppien pajaan, olikohan nimeltään Taidetakomo Tulikiila tms.

Moni paikka, joka mieleen juolahti vinkattavaksi, onkin jo mainittu, mutta vielä löytyy yksi: paljon parjatussa Joensuun kauppahallissa aiemmin nimellä Kotileipomo Kankkunen toiminut, nyt nimeä KahviOnni (http://www.kahvionni.fi) totteleva kahvila kävelykadun Citymarketin päässä - josta sivumennen sanoen puuttuikin kahvila aiemmin ;) Lounas on vielä kokeilematta, mutta ai että niitä lohipasteijoita ja muita suolaisia. Mmm. Ja mikäpä sen mukavampaa kuin istua kaikessa rauhassa miellyttävässä värimaailmassa siemaillen kahvia ja lueskellen uutisia. Ja se värimaailma ja sisustus on kuulopuheiden mukaan suurimmaksi osaksi ihan yrittäjän itsensä suunnittelemaa.

Niin, ja vähintään kerran kesässä on käytävä Marttakahviossa torilla nautiskelemassa kahvetta/virvoketta kera riisipiirakan munavoilla.

Joensuunelli (Ei varmistettu)

Kuunari Elinalla kannattaa käydä! Sieltä saa kanssa hamppareita grillistä ja virvokkeita! :-)

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä mainittiinko jo Noljakassa sijaitseva Aavaranta, mutta siellä kannattaa myös piipahtaa :) Kiva ranta ja ihanat ulkoilumaastot.

Joensuuntyttö (Ei varmistettu)

Pub Fever Joensuu!! Ihan ykkönen.

Lottajjoo (Ei varmistettu)

Ehdittomasti Roihu ja Vapaudenpuiston kulmalla jäätelökioski Nikolai - maut vaihteler joka päivä ja ovat joks pöivä ihan ihania &lt;3

Antti** (Ei varmistettu)

Roihu mainittu jo monta kertaa, mutta yhtä hyvä kilpailija vielä jäänyt suosittelematta. Nimittäin pizzalla käydä myös Noljakassa sijaitsevassa Pizzeria Da Marcossa. Erinomaiset, Roihun kanssa maultaan ja laadultaan vähintään tasaväkiset, jos ei jopa paremmat, pizzat tarjoilee siellä sympaattinen ja iloinen italialainen yrittäjä.

Kommentoi