Hei joku Joensuu

joensuu5.jpg

joensuu4.jpg

joensuu2.jpg

joensuu6.jpg

joensuu7.jpg

joensuu8.jpg

joensuu9.jpg

joensuu10.jpg

joensuu11.jpg

joensuu13.jpg

joensuu monorail.jpg

joensuu.jpg

joensuu3.jpg

joensuu14.jpg

Kuten aiemmassa road trippailu -horinassani kerroin, mä todella rakastan Suomea. Erityinen rakkaussuhde mulla on Joensuuhun. Se on uskomattoman hieno kaupunki. Jotkut sanovat, että Joensuusta lähtee enemmän junia kuin mitä sinne saapuu, mutta mun syömeni junavaunut ovat aina matkalla Jojensuuhun!

Vietettiin Joensuussa kaksi päivää, ja jokainen hetki oli silkkaa euforiaa. (Aina kun olen ollut Joensuussa, mun elämäni on ollut yhtä riemujuhlaa ja ylistysvirttä.) Se on pieni kompakti mesta, jossa kaikki on lähellä, mutta jossa on kuitenkin tarpeeksi kaikkea: kauppoja, ravintoloita ja menomestoja.

Joensuussa on lämmin ja rento tunnelma. Joen varrella käpytellessämme yksikin ukkeli tuli yhtäkkiä jorisemaan omiaan ja parin minuutin sisällä hän oli kertonut noin gigatavun verran informaatiota elämästään ja tuntemiensa ihmisten elämistä. Semmosia velikultia ne jojensuulaiset ovat!

Joensuussa jengi puhuu sitä mie sie -hölinäänsä, mutta siellä se ei ärsytä mua, koska ilmeisesti Joensuussa kyseessä on vakavasti otettava aito puheenparsi, jonka tarkoitus ei ole vain laskelmoidusti saada puhuja esiintymään lupsakkana hahmona, joka saa kaiken tunaroinnin elämässään aina anteeksi. (Jos mä vanhana turkulaisena alkaisin mie:tä hokemaan, niin se olisi feikimpää kuin persujen ”en ole rasisti” -puheet.)

Yksi parhaimpia juttuja Joensuussa on ystäväni Tuomas eli Tupi (esiintyy yllä kuvissa, tuo tumma komea mies). Majoittauduttiin meidän road tripillä Tupin äärimmäisen vieraanvaraisessa kodissa pari päivää. Syötiin Tupsukan (rakkaalla Tupsuliitolla on monta lempinimeä) uskomattoman taidokkaasti grillattuja hampurilaisia ja kanafileitä sekä katottiin iltaisin jalitsua Tupin aistikkaassa olohuoneessa. Tupi on myös vankka Joensuun puolesta puhuja, ja kaikessa Joensuu-innostuksessani mä päädyin kysymään häneltä Joensuun parhaat mestat. Kerron ne tässä myös teille, koska etenkin ensi viikonlopun Ilosaarirockin kävijöiden on syytä tutustua ihanaan Joensuuhun muutenkin kuin vain ottamalla märkää Antti Tuiskun soidessa.

Kerrottakoon vielä, että Tupin ikiaikainen unelma on se, että Joensuuhun rakennettaisiin Monorail. Hän on vienyt asian jo niin pitkälle, että on suunnitellut Joensuun Monorailille logon ja sloganin. ”JOENSUU MONORAIL – from here to there.” (Tikin kaveriporukkaan on myös levinnyt hämmentävä mutta suloinen tapa: aina kun joku kaveruksista saa lapsen, tälle toimitetaan Joensuun monorailin logolla varustettu body. Yllä on kuva Alpusta bodyssaan.)

 

Ravintolat ja kahvilat

Jokiasema on nimensä mukaisesti joen varrella, ja siellä jokainen itseään kunnioittava joensuulainen käy vähintään kerran kesässä juomassa kuppose kahvia. Talvisaikaan paikka on tunnelmallinen, sieltä saa kuumaa kaakaota hiihtolenkin jälkeen (paikan vierestä lähtee ladut).

Kesäkahvila Rennossa on kauniit maisemat ja siellä järjestetään kaikenmoista hauskaa tapahtumaa, kuten joogaa tai kirppistä.

Kahvila Houkutuksesta saa ihania kakkuja ja siellä on mukava keskieurooppalainen tunnelma.

Fobia on kiva hengailupaikka ja sieltä saa hyviä burgereita.

Big D’s hampurilaismestassa on järjettömän kokoiset purilaiset, pienenkin version pihvi on 200 grammaa. Täydellinen mesta pieneen crapuléiloitteluun.

Wanha Aitta on entisen Kesäladon tilalla oleva mukavan rustiikkisesti ja tyylillä sisustettu rafla, josta saa todella hyviä pizzoja (ja meidän bebbe sai erinomaista kontaktia ihastuttavalta tarjoilijalta).

Surakan baarista saa surakoita eli eräänlaisia tapaksia. (Itsellenihän tästä tulee mieleen luonnollisesti Iltalypsyn Aimo Surakka.)

Local Bistro on symppis lounasmesta, jossa on erinomainen salaattipöytä.

Bailandopaikat

Kerubin lauantaidiskossa voi aistia hyvää hipsteritunnelmaa ja siellä on myös hyvät livekeikat (ja kuulemma lounaatkin).

Teatteriravintolan sisäpihalla järjestetään Ilosaarirockin aikaan Rytmiklubi, jossa itse olen ainakin bailannut todella eeppisissä mittasuhteissa hyvän räpin soidessa. Kun festaroinnin jälkeen kuvittelet, ettei keho enää kestä bailandoa, kuvittelet väärin.

Vesikioski ei ole suoranainen bailupaikka vaan tyylikäs drinkkimesta, ja sieltä saa erinomaisia gin and tonicceja, tietysti purkista.

Shoppailumestat

Taitokortteli on täynnä ihan mielettömän suloisia pikku putiikkeja, joissa tekee mieli vain hypistellä ja hapistella ja hupistella antaumuksellisesti. Itse fiilistelin tällä kertaa erityisesti Leluputiikkia (jos Alppu tunnistaisi lelun ja vessapaperirullan hylsyn toisistaan, olisin ostanut sielä vaikka mitä, mutta ehkä tulevaisuudessa) ja Pikku Putiikkia, jossa on esimerkiksi kivoja koruja. Mutta tosiaan, kannattaa koluta puisen korttelin kaikki liikkeet läpi ja jäädä vaikka kahville lopuksi.

Tekemiset ja kokemiset

Joensuussa pääsee uimaan sekä lämpöiseen Pyhäselän järveen että Pielisjokeen. Olen viettänyt ihanan romanttisia hetkiä yöuinnilla Suvantosillan vieressä olevalla mattolaiturilla. Järvipaikkoja on ainakin Linnunlahti ja Aava. 

Uusi Käenpesä-taideteos on herättänyt joensuulaisten kesken kovasti keskustelua. Sen voin sanoa, että se on noin sata kertaa kauniimpi kuin Turun Posankka, joten joensuulaiset, olkaa tyytyväisiä. Mieluummin vihreä muna kuin geenimanipuloitu hirviö.

Joensuu Areena on Suomen suurin puurakennus. Joensuu on muutenkin arkkitehtuuriltaan pyrkinyt profiloitumaan puuta rakennuksissa hyödyntäväksi kaupungiksi, ja tästä annan sille paljon pisteitä. 

Joensuu kokonaisuutena. Se kannattaa kokea ainakin kerran kesässä. From here to there.

 

Joensuulaiset ja muut Joensuun rakastajat: 

puuttuuko listasta jotain olennaista?

(Aion luonnollisesti palata Joensuuhun elämässäni vielä lukuisat kerrat.)

 

 

 

Kommentit (35)
 1. Miten sää oot saanut Joensuunkin kuulostamaan noin kivalta paikalta. Asuin siellä puoli vuotta joskus ja silloin tuntu etten pohjalaisena edes ymmärrä niitten puhetta – se kuulosti jotenkin vittuilulta koko ajan? Niin että oot kyllä hyvä kirjoittamaan, eihän tämä kuulosta yhtään siltä harmaalta ankiolta missä minä asuin.

  1. Ehkä kesällä ja lomalla oli osuutta asiaan… Mutta kiitos! 🙂

   Tiki (joka on opiskellut Joensuussa) sanos, että Joensuuhun on tullut ihan lähivuosina menoa ja meininkiä, eli se on vissiin myös muuttunut parempaan suuntaan. Tiedä häntä.

   1. Seikkailupuisto Treetop (http://treetop.fi) on ainakin vierailemisenarvoinen kohde (mielellään selvinpäin). Sadepäivänä voi mennä pelailemaan vaikka huonepakopeliä (http://www.huonepakopeli.fi). Kahvila Rennosta voi myös vuokrata kanootin ja meloa sillä jokea pitkin.

  2. Hoi sie jäyhä pohjalainen, jos myö ollaan niin höveliks ruvettu notta o jo vittuiluasteelle piästy niin siehän oot jo piässynnä piireihin 😉 sinoot vuan liian rehti ja out ottanna sen liian tosissais =D

  3. Suvi Joensuusta
   14.7.2016, 10:42

   Tuossa olet varmasti ihan oikeassa että meidän puhe kuulostaa helposti päänaukomiselta – sitä se usein onkin! Pikku vitsinheittely ja kuittailu kuuluu asiaan, ja siinä kannattaa vaan itse pyrkiä laittamaan vettä myllyyn omilla heitoilla sekä nauraa toisten hyville lohkaisuille. Vittuilu on välittämistä, kuten meillä päin on tapana sanoa!

 2. Taas Rva Epäolennaisuuksiin Puuttuja täällä. Ottamatta kantaa Jojensuuhun tai siihen, voiko sinne junalla meneminen todella satuttaa Joea leukaan, kysynkin seuravaa: Miten sää uskalsit uida? Koska buubsit ja imetys ja rintatulehdus ja häh?

  Mä kastauduin juhannuksena napaa myöten lämpimähköön lampeen ja mun rintavarustus ilmoitti, että jos aion upottaa nekin sinne veteen, niin meidän välinen sopimus irtisanotaan välittömästi ilman varoaikaa. En upottanut.

  1. Hahahah 😀

   Joo mäkin aluksi vähän arkailin hommelia, mutta Joensuussa kaikki on niin auvoisaa, että järvetkin on lämpimämpiä. 

   Lisäksi oon pyrkinyt pitämään buubssit melko tyhjinä ennen uimaan menemistä… Mutta voi olla, että homma kostautuu karvaasti jossain vaiheessa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *