Helsingin kaupunki syyllistää huonoa äitiä

Juliaihminen

What the actual fok? oli ajatukseni, kun näin aamun Hesarissa Helsingin kaupungin koko sivun mainoksen. (Tai no jos totta puhutaan, näin tämän ensin jo kaverini FB-seinällä, koska hän oli käynyt samaisen ajatteluketjun.) Meille kaikille tuttu äitien syyllistäminen taas vauhdissa.

Sinällään huonon äidin leiman jakamisessa ei ole mitään uutta, mutta että ihan mun oma kotikaupunki haluaa kertoa, kyseessä on kotiväkivallan teko, kun (selkeästi pinnallinen ja näin ollen huono) nainen on sisustanut kämppänsä designillä, pessyt ja pukenut lapsensa kivasti ja käyttää hetken päivästään padin selaamiseen.

Helsingin kaupungin viesti näyttää olevan vanha klassinen: Äidillä ei saa olla muuta elämää kuin lapset.

Eniten mua ärsyttää tässä mainoksessa top 3:

1. Ajatus siitä, että aikaisemmin vanhemmat olisivat olleet niin jumalattomasti enemmän läsnä. Välinpitämättömyyshän on tämän päivän väkivallan teko. Kun ei ollut kännyköitä, vanhemmat vain leikkivät ja leikkivät päivät pääksytysten lastensa kanssa  ja omistautuivat joka sekunnilla lapsilleen. Niin varmaan.

2. Jos tuon kuvan keskiössä olisi mies, jengi ajattelisi: "Voi mies parkaa, kun nuo riehuvat kakarat häiritsevät sen mukavaa hetkeä."

3. Tämän mainoksen laittaminen Hesariin on maksanut Helsingin kaupungille noin 25 000 euroa. (Koko sivun mainos Kaupunki-sivuilla alkaen 25 338 euroa.) MINUN VERORAHOILLANI!

 

Ja joojoo, on ikävää, jos lapsi huutaa ratikassa ja äiti vain selaa kännykkää. Ja on kamalaa, jos lapsi joutuu aina kilpailemaan laitteen kanssa huomiosta. Läheisyyssuhde kärsii. Tämä me ollaan luettu noin 17 tuhatta kertaa Hesarin mielipideosastolta erinäisten mummeleiden ja papparaisten kirjoittaamana. 

Mutta musta tuntuu, että nykyajan megatiedostavat vanhemmat kyllä tietävät nämä kaikki jutut. Mulla on semmonen fiilis, että Helsingin sosiaali- ja terveystoimi voisi käyttää tuon 25 tonnia johonkin muuhunkin kuin äitien syyllistämiseen.

 

Ps. Suosittelen Helsingin kaupungille Syyllisyyden nurkkausta. Siellä voi jakaa syyllisyyden lahjaa ärsyttämättä tällaista äitikantturaa.

 

 

Kommentit

Maria Hakkala
The Variety Show

Että ihan kevyttä syyllistämistä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oliko tämä Studio Julmahuvin sketsi?

tiia_

Mä kävin tänään leffassa ja trailereiden joukossa näytettiin tää. Vielä karumpaa katsottavaa isolta valkokankaalta, jos mahdollista... 

Vierailija (Ei varmistettu)

HAHAHA, siis mitä vittua?!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei hätää, lapsi on nyt Odinin luona.

äitiyskoe
Äitiyskoe

Mä olin ensiapukurssilla, jossa vetäjä kertoi, että lapsen hukkuminen on aina vanhemman syy, koska eihän lapsi voi muuten hukkua kuin silloin jos vanhempi ei valvo kunnolla, ja jos se huomio hetkeksikään herpaantuu, se on vanhemman vika. Tästä mainoksesta tulee vähän sama fiilis kun sen jutun kuuntelusta. Että josko nyt vielä vähemmän peloteltaisiin ja syyllistettäisiin vanhempia jotka kyllä ihan taatusti syyttää itseään kaikesta jo aivan liikaakin.

Plus että siis oikeesti somettamisen rinnastaminen ihan oikeeseen kotiväkivaltaan on kyllä uskomatonta todellisen väkivallan vähättelyä.

Enkä muuten ymmärrä, että miten se, että koira syö tyynyn, liittyy mihinkään. Onko sekin merkki siitä että perheessä on jotain vakavasti pielessä?

Laura Meikkipää

Se on kyllä ihan fakta, ettei lapsille tapahdu vanhinkoja. Se, pystyykö kukaan vanhempi herkeämättä valvomaan jälkikasvuaan, on toinen juttu. 

NannaKoo (Ei varmistettu) http://selviytymistarina.wordpress.com

Siis, mitäs helvettiä?!? En viitsi edes esittää ymmärtäväistä, sen verran rapisee hiiret selkäpiissä.
Mistä lähtien ensiapukouluttajan tehtävä on ollut arvostella kasvatusta? Se täti/setä ostetaan kurssille kertomaan, miten hukkuvaa autetaan. Hänelle ei kuulu pätkääkään se, miten se mukula on jontkaan päätynyt! Ammattitaitoa on myös se, että pysytään omalla osaamisalueella ja jätetään muu arvostelu ja mielipiteiden esittäminen vähemmälle.
Kai laitoit järjestävälle taholle palautetta?

äitiyskoe
Äitiyskoe

No, tää ei valitettavasti ollut sen rouvan ainoa täysin järjetön juttu, ja toi oli kyllä munkin reaktio. Ja oon aivan samaa mieltä tuosta, että se moralisointi ei kyllä sille kurssille kuulu, vaan sen pohtiminen, että miten autetaan sitten kun ollaan ongelmissa.

En muista enää, tuliko palautetta lähetettyä, mutta olisi ainakin pitänyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi asiaton ja syyllistävä kommentti, mutta siitä oon ihan eri mieltä etteikö ensiapuopetuksessa vaaratilanteiden ehkäisystä olisi syytä puhua - mikään ei ole parempaa ensiapua kuin ennaltaehkäisy, ja ne taidot tulevat ihan varmasti kaikille tarpeeseen. Harva toivottavasti joutuu elvyttämään upoksiin joutunutta lasta.

Taru Mari
Stuff About

Ja jos pädin tilalla olisi kirja tai Hesari niin no problem. >:|

tiia_

Siis mitä ihmettä. Mä en lapsettomana tietenkään mitään mistään tajua, mutta hei oikeasti, muistaako kukaan 1980-luvulla lapsuuttaan viettänyt ihminen, että vanhemmat olisivat olleet kauhean paljon läsnä lapsen arjessa? Mä olen viettänyt ihan hyvän ja turvallisen lapsuuden, mutta kun mulla ei ollut pienenä tekemistä, äiti heitti penskat pihalle / puistoon / metsään. En mä vanhempieni kanssa leikkinyt, vaan sisarusten ja kavereiden. Kuinka monta kertaa mulle on lapsena sanottu, että mees nyt omaan huoneeseen, isi lukee nyt päivän lehden, tai meepä kuule piirtämään, äiti kattoo tän leffan telkkarista. (Ja joo, toki muistan myös ihanat iltasatuhetket ja perheen yhteiset ateriat ja muut kivat sosiaaliset tilanteet.) Mutta siis mistä ihmeestä on tullut käsitys siitä, että ennen pahoja älypuhelimia vanhemmat olisivat "laatuaikailleet" lastensa kanssa 24/7? Lapsettoman näkökulmasta tuntuu siltä, että nykyvanhemmilta vaaditaan ihan älyttömyyksiä.

Taru Mari
Stuff About

Voi jösses katsoin ton videon. :D Kuten sanoit tuskin ennen kaikkia vekottimiakaan vanhemmat ovat 24/7 olleet läsnä. Huoh. Kyllä minullekin lapsena joskus sanottiin "ei nyt" kun vanhemmat halusivat lukea rauhassa Hesaria. Hyvä se on lapsenkin oppia että aikuisenkin pitää joskus saada levähtää.

Vil (Ei varmistettu)

Eniten mainoksessa ärsyttää syyllistämisen lisäksi tuo väkivallan kuittaaminen menneisyyden ongelmaksi. Todellinen välinpitämättömyys on toki syvältä, mutta väkivalta on tämän päivän väkivaltaa, myös täällä Helsingissä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Sepä juuri. Ja miltä mahtaa tuntua niistä mainoksen lukijoista, jotka kohtaavat fyysistä väkivaltaa kotonaan, koska käsittääkseni se ei ole tästä yhteiskunnasta mihinkään kadonnut. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Varsinkin kun vielä miettii Helsingin lastensuojelun tilaa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla tuo mainos ei mennyt tunteisiin, onhan ihan totta että myös välinpitämättömyys on henkistä väkivaltaa ja välinpitämättömiä vanhempia on edelleen olemassa. Ei kaikki nykyajan vanhemmat ole mitään "megatiedostavia" kuten ei olleet ennenkään.
Kuvassa/videossa äiti on uppoutunut someen (voisi tietty olla muutakin omaa tekemistä, mutta some otettu tietenkin hampaisiin nykyajan juttuna) eikä huomaa mitä lapsi (lapset ja koira) puuhaavat. Se tuskin tarkoittaa suoraan sitä, etteikö vanhemmilla saisi olla omaa aikaa, vanhemmat eivät saisi olla somessa tai että vanhemmat aikaisemmin huomioivat lapsia paremmin. Kaikki tietävät, että aiemmin vanhemmat harvoin huomioivat lapsia enemmän kuin nykyään, koska jo kotitöihin tuhlaantui paljon enemmän aikaa ja lisäksi esim. lauantai taisi olla ainakin 70- luvulla vielä työpäivä. Lisäksi lasten tapaturmat on vähentynyt eli lapsia valvotaan enemmän ja myös lapsiin kohdistunut fyysinen väkivalta on vähentynyt.

Olen ihmetellyt tätä samaa turhaan syyllistymistä alkoholiin liittyvissä kampanjoissa. Vanhemmat (varsinkin äidit) syyllistyy viinilasillisesta, kun muistutetaan raittiista joulusta, vaikka tämä kampanja on kuitenkin selkeästi kohdistettu perheisiin, joissa lasten joulu oikeasti menee pilalle vanhempien liiallisen alkoholin käytön takia.
Samoin ajattelen tästä somekampanjasta. Osa myös niistä hyvin toimeentulevista vanhemmista saattaa kaivata herätystä somenkäytön suhteen. He myös ehkä lukevat Hesaria, joten mainos heidät tavoittaa. Se, pitääkö kaupungin tuhlata rahoja tällaiseen, on sitten asia erikseen...

Uusi Alku
Between the raindrops

En ota tässä nyt kantaa onko mainos onnistunut vai ei, ja mihin rahat olisi pitänyt enemmin käyttää, mutta siitä olen samaa mieltä, että tiedostavan ja omien valintojensa kanssa hyvässä tasapainossa elävän vanhemman ei tästä kannata nokkiintua. Viesti on mielestäni paljon syvemmällä ja toiselle kohderyhmälle.

Lapselle voi olla hämmentävää, että vanhempi on näennäisesti levossa ja saatavilla, mutta henkisesti pois. Tästä on tehty useampikin tutkimus - you tubesta löytyy mm. haulla "Still face experiment, Dr. Edward Tronick".  

Oma lapseni kyllä kuittaa mulle, jos luen vaikkapa uutista kännykästä, silloin kun hän kaipaisi huomiotani, että "äiti, sä et taaskaan kuuntele mua", vaikka minä näen vain huokasevani raskaan ja kiireisen työpäivän päätteeksi. Kyllä se herättää, ainakin mut. Eli ei, en syyllisty mainoksesta, syyllistyn, jos mikä tahansa toimeni saa lapsessani aikaa tarpeen kommentoida ja kritisoida. Niinpä tätä nykyä yhä useammin huokaisen makoilemalla sohvalla, lapsi kainalossa - uutiset voin lukea myöhemminkin.

En osaa nähdä tässä mainoksessa syyllistävää sormea sisustavaa tai omaa aikaa ottavaa äitiä kohtaan.

Juliaihminen
Juliaihminen

Juu, kyllä mäkin kamppailen päivittäin sen kanssa, etten räpläisi kännykkää niinä hetkinä, kun vauvan kanssa on jo toista tuntia leikkimässä lattialla. Mutta kyllä mä myös tiedostan somen käyttämiseni jo valmiiksi. Sen kutsuminen väkivallaksi on musta vähän turhan provosoivaa, koska välivalta-sana on varattu jollekin ihan muulle toiminnalle.

Jep, keskustelua on taas saatu herätettyä, mutta en tiedä, kuinka hedelmällistä sellaista.

Uusi Alku
Between the raindrops

Joo, väkivallaksi kutsuminen on toki vahvasti ilmaistu ja eihän se väkivaltaa olekaan, kun se on hallinnassa eikä ketään vahingoittavaa. Mutta onhan se niinkin, että jatkuva ignooraaminen on vahingollista ihmiselle kuin ihmiselle ja jo henkisen väkivallankin kriteeristössä - oli kyse sitten parisuhteesta tai vaikka työpaikalla. En mä kyllä tykkäisi, että aina kun minä puhun tai yritän jotain sanoa, niin kaikki tuijottaisivat palaveripöydässä/kaveriporukassa/sohvan toisessa päässä kännykkää. Vaikka he kuinka vakuuttelisivatkin, että joo joo, puhu vaan, kyllä me kuunnellaan. Jokainen ihminen kaipaa nähdyksi tulemista ja aitoa kohtaamista, lapsi nyt ennen kaikkea.

Meillä töissä puhutaan 'tahmeasta mediasta' - siitä kannattaa lukea enemmän hakusanan takaa googlesta.

Mutta, joo mainos(kampanja) oli ehkä huono tätä sanomaa tuomaan esiin riittävän monipuolisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Välinpitämättömyys ja laiminlyönti on ihan oikeasti verrattavissa väkivaltaan, mutta ainakaan tuossa videossa ei ollut siitä kyse. En kyllä oikein tiedä mistä. Tuohan olisi ollut parempi vaikka siihen hukkumisaiheeseen eli "vahdi lasta aina veden lähellä", mutta mitä se jättiläislintu yritti sanoa? Lapsesta tuntuu pahalta, kun leikki keskeytyy, kun äiti vastaa puhelimeen? Minusta sellainen kuuluu normaaliin lapsuuteen. Kyllä vasta silloin kultaisena lankapuhelinaikana puhelimeen vastattiin, kun se soi. Molemmista mainoksista jää päällimmäiseksi kummallinen tunne, etteiväthän nuo ole todellisia tilanteita. Meillä ainakin painitaan puhelin- eli swoosh-sääntöjen kanssa ja apu ja info kelpaisi, mutta ongelmat eivät ole tuollaisia.

Uusi Alku
Between the raindrops

Kirjoitat ihan asiaa. Ja joo, olen aivan yhtä hämmästynyt mainoksista ja siitä, mitä niillä on haluttu kertoa. Kummallinen veto Helsingin kaupungilta kaiken kaikkiaan.

Se on tässä keskustelussa kuitenkin pistänyt silmään, että aika moni vetoaa "kyllä ennenkin ja ennen vanhaan". Ymmärrän, mitä sillä halutaan sanoa. On kuitenkin hyvä ymmärtää myös, että elämme tällä hetkellä hyvin paljon muuttuneessa yhteiskunnassa ja erilaisten ilmiöiden parissa kuin 70-, 80- ja jopa 90-luvulla.

Itse olen pohtinut monesti, että oma lapseni tulee elämään täysin erilaisen lapsuuden kuin minä ja minun sukupolveni. Tulen aivan varmasti olemaan monesti hänen kasvunsa aikana huuli pyöreänä sellaisten asioiden äärellä, joita en ole ennen kohdannut ja joihin minulla ei ole antaa vastausta apteekin hyllyltä. On tosiasia, että elämme aikaa, jolloin vanha ihmiskäsitys ei enää oikein ole validi. On hassua, että monia palveluja kehitetään edelleen vanhetuneeseen ihmiskäsitykseen nojaten. Ihminen tulisi nähdä jo nyt kehittyneenä ja täysin uudenlaisessa ympäristössä toimivana yksilönä. Ei ole enää lankapuhelimia, ei ole enää 80-luku. Nyt mennään lujaa kohti vuotta 2020 ja se tuo tullessaan aivan uudenlaisia ilmiöitä.

 

"Mummeli" (Ei varmistettu)

Tuo Helsingin kaupungin välittämä viestihän on tavallaan ihan totta? Mua ainakin huolestuttavat tutkimustulokset, joiden mukaan lasten puheen kehittyminen viivästyy, koska vanhemmat kommunikoivat mieluummin puhelimensa kanssa. Ja vaikka sinä eläisit "megatiedostavien" vanhempien ympäröimänä, niin se ei valitettavasti tarkoita sitä, että kaikki tai edes suurin osa vanhemmista sellaisia olisivat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nehän ei itse asiassa ole mitään tutkimustuloksia, vaan yksittäisten puheterapeuttien lehdistölle antamia kommentteja. Ei siitä käsittääkseni ole mitään kauhistelua kummempaa tutkimustietoa.

Uusi Alku
Between the raindrops

Ja mihin tämän kommenttisi perustat? Ei tarvittu kovin kummoista tiedonhakua, että saa selville, että mm. Jyväskylän yliopistossa tätä on tutkittu. 

"Peräti 11 prosentilla eli noin 6 800:lla 15-vuotiaista lukutaito ontuu pahasti. Luku on kasvanut, sillä vuonna 2000 se oli vain 7 prosenttia, kertoo PISAn lukutaitotutkimuksesta vastaava yliopistotutkija Inga Arffman Jyväskylän yliopistolta"

"Ongelmia on tekstin ymmärtämisessä ja sisäistämisessä. Sanotaan, että ensin opitaan lukemaan ja sen jälkeen vasta lukemalla oppimaan - ja juuri tämä toinen vaihe jää monilta saavuttamatta." Eli osataan lukea, mutta ei enää soveltaa lukemaansa, sillä enää ei tietoa tarvitse samalla tavalla sisäistää. Voi laittaa hauon googleen ja copy pasteta sen.

Siitä en edes jaksanut lähteä etsimään tietoa, mistä tämän nähdään johtuvan eli en missään nimessä sano, että vika olisi pädillä istuvien vanhempien. Lukeminen nyt ei vaan nauti enää niin kovaa arvostusta kuin ennen. Voi olla, ettei siitä vielä kovin laadukasta tutkimusta edes olekaan, sillä ilmiönä tämä on vielä aika tuore.

Uusi Alku
Between the raindrops

Ja hyvin meni :D Kirjoitin sitten silmät ristissä lukutaidosta. Pitääpä siis selvittää vielä onko puheen kehityksestä erikseen joku innostunut tutkimusta väkertämään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidassa haastatellut puheterapeutit ovat kertoneet vaikeiden puhehäiriöiden lisääntyneen heidän vastaanotoillaan ja arvelevat sen johtuvan vanhempien somettamisesta. Se, että some on tullut samanaikaisesti näiden potilasmäärien kanssa ei todellisuudessa kerro mitään siitä, onko niillä yhteys. Saattaa toki olla, mutta sen osoittaminen on varmaan aika hankalaa, kun samaan aikaan on monia muita potentiaalisesti potilasmääriä lisääviä tekijöitä: tunnistaminen on parantunut, kaksikielisten perheiden osuus lisääntynyt, yksilapsisten perheiden osuus lisääntynyt jne. Nykyisin vanhemmat myös todella paljon keskittyvät lapsen tarpeiden tunnistamiseen, jolloin puheella kommunikoimisen tarve voi vähentyä. Nämäkään eivät ole tutkimustuloksia, vaan samaan tapaan akateemista arvailua.
Tämä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten kaikenlaiset heitot muuttuvat vähitellen "tutkituiksi tosiasioiksi".

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainakin Ylen jutussa erityisopettaja Eeva-Liisa Ukkola esitti mutu-pohjalta niinkin rajun kehotuksen, kuin että lasten ollessa hereillä ollaan lasten kanssa ja Facebook päivitetään ja "ollaan somessa" vasta lasten nukkuessa. Jutussa ei otettu kantaa laskujen maksamiseen verkkopankissa, niihin vilmaviesteihin, sähköpostiin, sähköiseen ajanvaraukseen jne. On todella tärkeää, että lapsille jutellaan ja kysytään kuulumisia päiväkoti- tai koulupäivän jälkeen, ja esimerkiksi kaupungilla kävely ja julkisilla kulkeminen sujuu mukavimmin, kun lapsen kanssa keskustelee ympäristöstä. Tässä kampanjassa ja näissä aiemmissakin asiantuntijoiden somekannanotoissa on huolestuttava, vanhempia ikään kuin varmuuden vuoksi syyllistävä sävy. Kun ei oikein ymmärretä, miksi some on niin vaarallinen, niin kielletään sen käyttö päiväsaikaan ja kun ei osata perustella, niin tehdään pelotteluvideo.

Vierailija (Ei varmistettu)

Esim. http://yle.fi/uutiset/3-8356936 ja http://www.hs.fi/kotimaa/a1437356510858. Monenlaisia näkökulmiahan noihin asioihin on, mutta en ymmärrä, miksi useamman ammatti-ihmisen havaintoja ja kokemuksia pitäisi väheksyä. Ja esimerkiksi tuossa Hesarin jutussa on ihan tutkimustietoakin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo Hesarin juttu oli mielestäni asiallinen ja ratkaisukeskeinen, mutta siinäkin esitetyistä tutkimustuloksista voi korkeintaan todeta, että pitäisi tutkia lisää. Jutun lopussa olevat vinkit olivat mielestäni kuitenkin hyviä, noin ainakin meillä tehdään muutenkin. Omia riippuvuuksiaan tulee toki tarkkailla, ja jos esim Facebookin kokee niin koukuttavaksi, että sen käyttö häiritsee perhe-elämää tai työntekoa, kannattaa varmaan harkita taukoa ja etukäteen päätettyjä someaikoja.

Ammatti-ihminen (Ei varmistettu)

Ammatti-ihmisten kokemukset ja näkemykset ovat ammatti-ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä, tutkimustulokset ovat tutkimustuloksia. Ammatti-ihmisten ja toimittajien pitäisi pystyä erottamaan nämä kaksi selvästi toisistaan, koska maallikoille se on ymmärrettävästi usein hankalaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nuo kaksi juttu linkittässäni totesinkin, etten ymmärrä, miksi ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä tulisi lähtökohtaisesti pitää epäluotettavina. En käsittääkseni väittänyt, että nuo kokemukset ja näkemykset olisivat tieteellisesti todistettua faktaa, mikä ei välttämättä tarkoita sitä, etteivätkö ne olisi faktaa. Varsinkin, kun samankaltaisia havaintoja ja päätelmiä ovat tehneet useat eri ihmiset eri puolilla Suomea.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nimim. Mummeli väitti, että on tutkimustuloksia, että lasten puheenkehitys viivästyy, koska aikuiset puhuvat mieluummin puhelimiinsa. Tällaisia tutkimustuloksia ei ole. Ammattilaisten huoli jostain ilmiöstä on ihan eri asia, kuin tutkimustulos, ja ammattilaisten tulisi ymmärtää, että jos he esittävät työroolissaan mediassa omia näkemyksiään, heidän tulisi korostaa, että asiaa ei ole vielä tutkittu. Hesarin jutussa näin suunnilleen olikin, mutta Ylen jutussa puurot ja vellit menivät pahasti sekaisin. Vanhempien toki tulee tarkkailla itseään ja lapsiaan, ei tietenkään voi odottaa tutkimustuloksia, vaan kasvattaa lasta tässä ja nyt. Neuvolasta ja vaikkapa Mannerheimintie lastensuojeluliiton sivuilta saa parhaimmillaan ihanasti tietoa ja apua, mutta pahimmillaan joutuu taistelemaan ammattilaisten vanhentuneita ja asenteellisia neuvoja vastaan ja käyttämään maalaisjärkeään tai intuitiotaan. Mikään määrä puhelimen käyttöä ei ole nykyajan väkivaltaa vaan väkivalta on edelleen väkivaltaa. Välinpitämättömyys lapsia kohtaan on kauhea asia, mutta se ei aiheudu puhelimen käytöstä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Puhelin, tabletti, tietokone.. Puhelin taisi tässä yhetydessä edustaa kaikkea verkon sisältöä ja somea, joka vie jokaisesta päivästämme lukemattomia lyhyempiä tai pidempiä hetkiä. Mihin tutkimustuloksiin sinä perustat väitteesi siitä, ettei someteknologia aiheuta poissaolevuutta eli (tahatonta) välinpitämättömyyttä, kun monen ihmisen havainto ja kokemus on toinen? Ja eiköhän tuo "mainoksen" raflaava sanavalinta väkivalta ole tarkoituksella kärjistävä kielikuva, jonka on tarkoitus herättää voimakkaita tunteita ja ajatuksia. Siinä se on selvästi onnistunut.

CougarWoman
CougarWoman

Huomauttaisin, että mainoksessa on myös selkeä viittaus eläimen laiminlyöntiin, ja ehkä totta kai myös eläinrääkkäykseen. Se on nimittäin koiranomistajan vika, jos koira alkaa leikkiä oireilla tuhoamalla irtaimistoa; ei olla käyty pentukursseilla eikä TOKOssa, eikä muuten huomioitu koiraa ja syötetty vaan orgaanista raakaliharavintoa, vaan tuijotettu vaan sitä padia. Koira on nyt erittäin onneton (kuten kuvasta näkee), odottelemme, milloin HESY käy hakemassa raukan pois. 

mainosmaakari (Ei varmistettu)

ei kyllä aivan osu maaliinsa tämä mainos. erityisesti copy on huono, just kun siinä viitattaisiin siihen, että somen nielemät vanhemmat ovat korvanneet fyysisen väkivallan ja pädin tuijottaminen on tasan siihen rinnastettava teko. ja kyllähän lapset tekevät kaikenlaista, heti kun silmä välttää, vilkuilee sitä sitten pädiä tai ikkunasta ulos. kuvan lapset näyttävätkin enemmän siltä, että ovat tekemässä kolttosia, kuin systemaattisen laiminlyönnin seuraamuksena janoamassa huomiota keinolla millä hyvänsä.

mietin kauan aikaa, että mitähän tässä oikein haetaan takaa. on noin kliininen ympäristökin, design-huonekalut ja siististi puetut lapset. ehkä siinä yritettiin sanoa, että vaikka ulkoapäin kaikki näyttäisi olevan paremmin kuin hyvin ja puitteet kunnossa, ei se sulje pois kotiväkivallan mahdollisuutta, että sitä voi _tuollaisessakin_ ympäristössä tapahtua, eikä vain jossain kamalassa murjussa, jossa koko perhe vauvasta vaariin on moniongelmaisia sekakäyttäjiä. että joku mainoksen äidin kaltainen ihminen kuvaa katsottuaan vihdoinkin tajuaisi, että "tuohan olen minä! olenkin tietämättäni ollut aivan paska ja vielä väkivaltainen vanhempi"

Mutta kuten Julia jo kirjoititkin, on vanhempien someen hukkumisen vaarat kuvassa kuvatulle ihmisryhmälle varmasti tuttua juttua. Siksi mainos päätyy tökeröllä alleviivaamisellaan aliarvioimaan pahasti kohderyhmänsä ja vain ärsyttämään herättämättä oikeita ajatuksia.

PS älä unohda mainoksen suunnitteluun kuluneiden työtuntien hintaa, valokuvaajan ja assareiden ja mallien palkkoja, lopuksi vielä retusointi ja painoon valmistelu... varmasti mennyt reippaasti enemmän kuin 25k, ellei tuplaten...

Odetskaja (Ei varmistettu)

Mua ehkä tässä eniten tökkii ajatus siitä, että pädi kädessä=some, viihde ja vapaa-aika. Meillä on vielä elossa se sukupolvi, jotka kävivät asioilla; maksoivat Hesarin laskun käteisellä Hesarin asiakaspalvelun kassassa, seuraavaksi käveltiin maksamaan sähkölasku sähköfirman aspaan, kelassa ja pankissa asioitiin paikan päällä. Heille on lähes ufojuttu, että nykyisin lähes kaikki hoituu netissä ja se netissä roikkuminen ei nykyvanhemmille tarkoita pakoa todellisuudesta vaan asioiden hoitamista. Harmittavasti tämä ikäpolvi on myös se, joka äänekkäimmin mielipiteitään kertoo kännykkävanhemmille. Ja tämä mainos vahvistaa ajatusta siitä, että kännykät, tabletit ja muut vempeleet ovat lapsille ja perheille turmioksi.

Ehkä tuokin mainoksen nainen on Helsingin kaupungin sivuilla tsekkaamassa, mitä aktiviteettia löytyisi seinille hyppiville lapsosille? :) Minä en ainakaan tiedä mitään muuta kanavaa Helsingin kaupungin lapsiperhepalveluille kuin nettisivut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tai ehkä hän yrittää varata aikaa sähköisen asioinnin kautta perheneuvolaan? Vastaa tunnollisesti Wilma-viestiin?

äitiyskoe
Äitiyskoe

Ei kyllä se neuvola voi olla jos on helsinkiläinen äiti, koska se sähköinen järjestelmä ei kyllä hymyilytä ketään...

Kriselda
Kriselda

Hyvä ajatus mainoksen takana, mutta erittäin paska toteutus. Tai ehkä tarkoituksena oli herätellä tunteita ja keskustelua, silloinhan tää onnistui paremmin kuin hyvin?

Tohon 25 000€ pitää vielä lisätä mainoksen suunnittelu- ja tuotantokulut. Uff.

P.s. Toi isä-huomio oli niiiin on point. Ai että.

Laura / Homevialaura (Ei varmistettu) http://homevialaura.com/

1. Amen.
2. Amen.
3. Amen.

Pitkästä aikaa meni aamukahvit väärään kurkkuun täälläkin. Samoin koen mainoksen pöyristyttävänä ja syyllistävänä sekä kaiken lisäksi sekä oikeaa väkivaltaa että lukijaa väheksyvänä. Kyllä, on totta, että nykyajan perheissä on syytä kiinnittää huomiota ruutuaikaan, niin omaan kuin lasten. Varmasti jokainen fiksu vanhempi ymmärtää tämän. Samanlailla kuin on hyvä kiinnittää huomiota myös muihin elämänalueisiin, kuten edes kohtuullisen ravitsevaan ruokaan ja riittävään uneen.

Kuten jo on todettu, on rasittavaa nostalgisoida, että entisaikojen vanhemmat olivat aikoinaan täydellisiä omistautujia ilman tekniikkaa. Eivät olleet, vaan pihat vilisivät avainnauhalapsia, eikä sitä kukaan minään pitänyt.

Toiseksi on rasittavaa, miten tekniikka nähdään pelkkänä pahana. Itse olen esimerkiksi tilannut vauvavuotena perheemme ruoat verkkokaupasta. Olisiko se sitten tuhat kertaa parempi huudattaa lasta kuumissa talvihaalareissa Cittarin käytävillä ja menettää omatkin hermonsa kuin näpytellä tilaus nopeasti sähköisesti, ja jatkaa sen jälkeen leikkejä. Teen myös hoitovapaalla hieman töitä, mikä a) pitää minut äitinä järjissäni b) tuo perheellemme tuloja c) opettaa toivottavasti lapselleni rahan arvoa ja ahkeruutta. Työ nyt vain sattuu olemaan läppärillä hoidettavaa, eikä perunapellolla tapahtuvaa. Maailma muuttuu, Eskoseni, myös nähdäkseni Helsingin kaupungissa.

Kiitos, kun tartuit tähän, niin sai purkaa omiakin höyryjä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Lisäyksenä vielä, että henkinen väkivaltakin voi olla vakava juttua, mutta somettaminen sohvalla iloisten lasten riehaantuessa ei todellakaan täytä henkisen väkivallan määritelmää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei mielestäni mainoksen viesti ole, että somettaminen on väkivaltaa vaan lapsen huomiotta jättäminen on henkistä väkivaltaa. En myöskään näe viittauksia miten ennen nettiä ja puhelimia kaikki oli hyvin ja varsinkin perheet voivat paremmin tai että sisustava äiti olisi huono äiti. Nämä ovat kaikki mainoksen katsojan omia tulkintoja.
Ja kun eletään nykymaailman klikkimediaa ja somepöhinän aikaa niin tämä mainos on saavuttanut tavoitteensa. Mainoksesta puhutaan ja ehkä tämän tuohtumuksen alla mietiään omaa läsnäoloa lapsen elämässä. Jos kuvassa olisi ollut isä makaamassa sohvalla ja lukemassa lehteä/katsomassa telkkaria niin tuskin somessa olisi näin paljon puhetta asiasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuossa mainoksessa ei esiinny sellaista välinpitämättömyyttä, mitä parhaalla tahdollakaan voisi pitää väkivaltana.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en mainosta edes huomannut aamun lehdestä, mulla on vissiin hyvät filtterit :D Mutta mainos on susihuono ja nimenomaan tää skenaario, että nainen padilla laiminlyö lapsiaan ja sitä verrataan väkivaltaan, hohhoijaa. Monta hyvää analyysia mainoksen älyttömyydestä on tullut tänään vastaan, onneksi (ja prkl kun saa olla helsinkiläisenä maksamassa moisesta :( ).

Meillä molempien vanhempien työt ovat tietokoneilla ja työt kantautuvat kotiinkin ja kyllä lapsi saa välillä kuulla, että "nyt en pysty askartelemaan sun kanssasi, sun pitää keksiä itse tekemistä" (mutta samanpa lauseen olen kuullut kerran jos toisenkin omassa lapsuudessani, koska rehellisesti sanottuna, lapsille ei ole ikinä aiemmin annettu niin paljon huomiota kuin nykyään). Eli ilmeisesti täällä sit harrastetaan väliinpitämättömyyden väkivaltaa, kun lapsi saattaa toistaa useaan otteeseen asiaansa vieressäni, kun teen jotain keskittymistä vaativaa tietokoneella (ja kas, hän osaa myös huomionsa ottaa silloin kun oikeasti haluaa, sitkeä sissi tämä tyttöni). Onneksi tämän kaltoinkohtelun vastapainoksi lapsi saa myös huomiota niin paljon kuin yksilapsisen perheen ainut lapsi saa, eli taatusti paljon enemmän kuin itse kasvaessani sisaruskatraassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Satunnainen lapsen huomiotta jättäminen on ihan tavallista elämää, mutta jatkuva henkinen laiminlyönti on sitä henkistä väkivaltaa ts. ei koskaan huomata lasta ja kuunnella mitä hänellä on sanottavana. Huomiotta jättämistä on ollut ennen ja sitä on nyt ja siihen voi liittyä padi tai sitten ei. Jos lapsi saa huomiota, mutta välillä joutuu odottamaan, että vanhemmat saavat tärkeämmät asiat tehtyä, niin ei siitä tietenkään tarvitse huolestua saati tekeytyä marttyyriksi, kun on mukamas niin huono vanhempi.

Toivon, että seuraavaksi tehdään mainoskampanja sen puolesta, että vanhempien ei tarvitse loukkaantua ja syyllistyä jokaisesta uutisesta, mainoksesta, postauksesta, haastattelusta jne. jossa mainitaan, että joissakin perheissä lapset voivat huonosti tai joidenkin vanhempien vanhemmuudessa olisi parantamisen varaa. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Toisaalta myös ajoittainen tylsistyminen on lapselle tärkeää, eli vanhempien ei todellakaan kuulu viihdyttää lapsia kokoajan. Myös vapaa leikki on hyväksi, joko kotona tai vaikka pihalla. Lapsen laiminlyönti ja jatkuva huomiotta jättäminen on toki henkistä väkivaltaa ja asettaa lapsen terveyden ja hyvinvoinnin vaarantamista, mutta mainokset eivät tavoita lainkaan tätä ilmiötä. Korppivideossa äiti leikkii lapsen kanssa rannalla! Hesarissa olleen mainoksen tilanne nyt vain vaikuttaa epäuskottavalta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhtään vähättelemättä mainoksen hienoista provosoivuutta, miksi kaikesta pitää suivaantua? Ehkä mainoksia ei kuulu/tarvitse ottaa niin tosissaan, eihän redbullkaan oikeasti anna kellekään siipiä, vaikka niin mainoksessa näytetään.

Tuntuu että nykyään kun ei elämässä ole ihmisillä suurempia, henkilökohtaisia ongelmia, täytyy tehdä kärpäsestä härkänen joka asiassa. Pöyristellään kaikki yhdessä mainoksia ja jonkun tuntemattoman naisen möläyttelyä vauvoista kahvilassa. Eikö ole jo raskasta yrittää ottaa kantaa jokaiseen asiaan ja puhista mikä nyt tässäkin on väärin jotain sukupuolta/rotua/seksuaalista suuntautumista tms. kohtaan.
2000-luvulla pöyristely on uusi ajanviete. Ottakaan välillä asiat huumorilla, niin maistuu se elämäkin paljon mukavammalta :)

kooook (Ei varmistettu)

Mitä ihmettä? Eiks se oo hyvä että ihmiset harrastaa mediakritiikkiä, pysähtyvät analysoimaan sisältöjä eivätkä sulata kaikkea sellaisenaan?

Juliaihminen
Juliaihminen

Ymmärrän tuonkin, koska en mäkään jaksa kaikesta kilaroida, ja ammattiloukkaantujia kieltämättä löytyy nykyään.

Tämä mainoskampanja kuitenkin harmittaa, koska viesti on niin selkeän syyllistävä ja siihen on käytetty mun omia rahoja, eli verorahojani. Siksi mielestäni mulla on oikeus sanoa siihen myös mielipiteeni.

Pages

Kommentoi