Helsingin kaupunki syyllistää huonoa äitiä

IMG_0018.jpg

What the actual fok? oli ajatukseni, kun näin aamun Hesarissa Helsingin kaupungin koko sivun mainoksen. (Tai no jos totta puhutaan, näin tämän ensin jo kaverini FB-seinällä, koska hän oli käynyt samaisen ajatteluketjun.) Meille kaikille tuttu äitien syyllistäminen taas vauhdissa.

Sinällään huonon äidin leiman jakamisessa ei ole mitään uutta, mutta että ihan mun oma kotikaupunki haluaa kertoa, kyseessä on kotiväkivallan teko, kun (selkeästi pinnallinen ja näin ollen huono) nainen on sisustanut kämppänsä designillä, pessyt ja pukenut lapsensa kivasti ja käyttää hetken päivästään padin selaamiseen.

Helsingin kaupungin viesti näyttää olevan vanha klassinen: Äidillä ei saa olla muuta elämää kuin lapset.

Eniten mua ärsyttää tässä mainoksessa top 3:

1. Ajatus siitä, että aikaisemmin vanhemmat olisivat olleet niin jumalattomasti enemmän läsnä. Välinpitämättömyyshän on tämän päivän väkivallan teko. Kun ei ollut kännyköitä, vanhemmat vain leikkivät ja leikkivät päivät pääksytysten lastensa kanssa  ja omistautuivat joka sekunnilla lapsilleen. Niin varmaan.

2. Jos tuon kuvan keskiössä olisi mies, jengi ajattelisi: ”Voi mies parkaa, kun nuo riehuvat kakarat häiritsevät sen mukavaa hetkeä.”

3. Tämän mainoksen laittaminen Hesariin on maksanut Helsingin kaupungille noin 25 000 euroa. (Koko sivun mainos Kaupunki-sivuilla alkaen 25 338 euroa.) MINUN VERORAHOILLANI!

 

Ja joojoo, on ikävää, jos lapsi huutaa ratikassa ja äiti vain selaa kännykkää. Ja on kamalaa, jos lapsi joutuu aina kilpailemaan laitteen kanssa huomiosta. Läheisyyssuhde kärsii. Tämä me ollaan luettu noin 17 tuhatta kertaa Hesarin mielipideosastolta erinäisten mummeleiden ja papparaisten kirjoittaamana. 

Mutta musta tuntuu, että nykyajan megatiedostavat vanhemmat kyllä tietävät nämä kaikki jutut. Mulla on semmonen fiilis, että Helsingin sosiaali- ja terveystoimi voisi käyttää tuon 25 tonnia johonkin muuhunkin kuin äitien syyllistämiseen.

 

Ps. Suosittelen Helsingin kaupungille Syyllisyyden nurkkausta. Siellä voi jakaa syyllisyyden lahjaa ärsyttämättä tällaista äitikantturaa.

 

 

Kommentit (68)
 1. Että ihan kevyttä syyllistämistä.

  1. Oliko tämä Studio Julmahuvin sketsi?

   1. Mä kävin tänään leffassa ja trailereiden joukossa näytettiin tää. Vielä karumpaa katsottavaa isolta valkokankaalta, jos mahdollista… 

  2. HAHAHA, siis mitä vittua?!

  3. Ei hätää, lapsi on nyt Odinin luona.

 2. Mä olin ensiapukurssilla, jossa vetäjä kertoi, että lapsen hukkuminen on aina vanhemman syy, koska eihän lapsi voi muuten hukkua kuin silloin jos vanhempi ei valvo kunnolla, ja jos se huomio hetkeksikään herpaantuu, se on vanhemman vika. Tästä mainoksesta tulee vähän sama fiilis kun sen jutun kuuntelusta. Että josko nyt vielä vähemmän peloteltaisiin ja syyllistettäisiin vanhempia jotka kyllä ihan taatusti syyttää itseään kaikesta jo aivan liikaakin.

  Plus että siis oikeesti somettamisen rinnastaminen ihan oikeeseen kotiväkivaltaan on kyllä uskomatonta todellisen väkivallan vähättelyä.

  Enkä muuten ymmärrä, että miten se, että koira syö tyynyn, liittyy mihinkään. Onko sekin merkki siitä että perheessä on jotain vakavasti pielessä?

  1. Laura Meikkipää
   15.11.2016, 09:04

   Se on kyllä ihan fakta, ettei lapsille tapahdu vanhinkoja. Se, pystyykö kukaan vanhempi herkeämättä valvomaan jälkikasvuaan, on toinen juttu. 

  2. Siis, mitäs helvettiä?!? En viitsi edes esittää ymmärtäväistä, sen verran rapisee hiiret selkäpiissä.
   Mistä lähtien ensiapukouluttajan tehtävä on ollut arvostella kasvatusta? Se täti/setä ostetaan kurssille kertomaan, miten hukkuvaa autetaan. Hänelle ei kuulu pätkääkään se, miten se mukula on jontkaan päätynyt! Ammattitaitoa on myös se, että pysytään omalla osaamisalueella ja jätetään muu arvostelu ja mielipiteiden esittäminen vähemmälle.
   Kai laitoit järjestävälle taholle palautetta?

   1. No, tää ei valitettavasti ollut sen rouvan ainoa täysin järjetön juttu, ja toi oli kyllä munkin reaktio. Ja oon aivan samaa mieltä tuosta, että se moralisointi ei kyllä sille kurssille kuulu, vaan sen pohtiminen, että miten autetaan sitten kun ollaan ongelmissa.

    En muista enää, tuliko palautetta lähetettyä, mutta olisi ainakin pitänyt.

    1. Tosi asiaton ja syyllistävä kommentti, mutta siitä oon ihan eri mieltä etteikö ensiapuopetuksessa vaaratilanteiden ehkäisystä olisi syytä puhua – mikään ei ole parempaa ensiapua kuin ennaltaehkäisy, ja ne taidot tulevat ihan varmasti kaikille tarpeeseen. Harva toivottavasti joutuu elvyttämään upoksiin joutunutta lasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *