Herra Hakkarainen, tuo vanha röökiukko

Voi olla, että nyt saarnaan vähän kuorolle, mutta kuoro, valittakaa kanssani: Miksi ihmiset kuvittelevat, että tupakantumpin voi heittää maahan eikä laittaa roskikseen?

Usein sellaisetkin ihmiset, jotka muuten kyllä laittavat roskansa roskiin, heittävät surutta tumppinsa kadulle, metsään tai mereen.

Kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskasta on tupakantumppeja. Tumpilla kestää kymmenen vuotta hajota, ja sitten se hajoaa mikromuoviksi, joka ei häviä koskaan. Tumpeista vapautuva myrkky saastuttaa vesiä, ja eläimet syövät niitä.

Tiesittekö muuten, että yleensä hulevesikaivojen roskat päätyvät myös vesistöihin?

”Ihmiset luulevat että tupakantumpin voi heittää sadevesikaivoon, josta se sitten suodattuisi jonnekin. Oikeasti se menee lähimpään vesistöön”, Pidä Saaristo Siistinä ry:n Jutta Vuolamo sanoo Tutkan haastattelussa.

Karseaa!!!!

Nyt sitten joku valittaa, ettei tumppeja uskalla heittää roskikseen, jos ne kytevät vielä. Ei se ole mikään syy roskata luontoa! Sitten vain tumppaat tumpin paremmin ja heität roskiin. Tai jos roskista ei ole tarjolla, niin mielestäni tupakoitsijoiden kannattaa kantaa mukanaan taskuroskista. Jos aski mahtuu laukkuun, niin mahtuu roskiskin siihen sivuun.

Esimerkiksi tällainen Herra Hakkarainen -purkki on siihen aivan täydellinen. Se on paksua muovia, tiivis ja passelin kokoinen. Joskus olen nähnyt myös ystävilläni sellaisia vanhoja filmirullapurkkeja, joihin he säilövät tumpit vaikka silloin, kun ollaan dokailemassa jossain kallioilla roskisten saavuttamattomissa. (Ah, ollapa kesä ja ollapa juomassa viiniä kallioilla!)

Hakkarais-purkin voi kuoria tarroista ja vaikka koristella kivasti.

Olen harkinnut, että alkaisin kansalaiskasvattaa ihmisiä, jotka heittävät tumppeja bussipysäkillä kadulle. Että voitko ihan nyt vain laittaa tuon roskiin. Jos se menee sadevesikaivoon, se on pian Itämeressä jonkun viattoman turskaparan vatsassa!

Lue myös:

Mies, voisitko virtsata muualle

Kommentit (6)
  1. Kyllä, samaa mieltä! Inhoan tupakointia. Aina on niitä tumppeja maassa, ja joku röökinpolttaja puuhkumassa savua hengitysilmaani. Töissäkään en pääse pakoon, kun yksi tyyppi haisee niin voimakkaasti, että avokonttorissa haisee tupakalle usean metrin päähän. (Varmaan polttaa sisällä tms. sillä muut tupakoitsijat haisevat vain lähietäisyydeltä ja tupakalta tullessaan.)

  2. Äidilläni oli joskus naapurit, joiden mielestä tumpit sai viskoa parvekkeelta maahan. Ai jösses kuinka hirveän näköinen oli piha niiden parvekkeen alta ja sitten muut sai siivota ne pois sieltä. En ymmärrä aikuisia ihmisiä!

    Ja itseasiassa aikoinaan kun ostimme talomme, keräsimme ne pihalta kauheat määrät vanhoja tumppeja. Eli aiempi asukas oli surutta viljellyt niitä pihalleen. Karseeta!

    https://naissanelioissa.wordpress.com/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *