Siisteys rauhoittaa tässä tilanteessa

Kaupallinen yhteistyö: Stella

Tämä kotona hengailu on käynyt aika lailla hermoon. Jostain syystä tosin viime viikolla enemmän kuin tällä viikolla, mutta totuttelu uuteen elämään on tuntunut raskaalta. Elän lounaspaikoista ja kahviloista, muiden ihmisten näkemisestä ja tapahtumissa käymisestä. Se, että elinpiiri on kutistunut kodin ja viereisen leikkipuiston välille, tuntuu kurkkua kuristavalta. Loputon tekemisen keksiminen neljävuotiaalle on raskasta.

Olemme kehitelleet Tikin kanssa kaikenlaisia uusia rutiineita, joilla saamme tunnelman pidettyä seesteisempänä. Jos ne kiinnostaa, voin kertoa niistä lisää. (Huomaan itsessäni hämmentävää kahtiajakoisuutta: välillä muiden antaman vinkit tähän tilanteeseen tuntuvat kivoilta ja ystävälliseltä avulta, välillä taas tuntuu, että ”tätä koronakotoiluakaan en osaa suorittaa kunnolla”, jolloin vinkit vain lisäävät ahdistusta.)

Olen jo ajat sitte tunnistanut itsessäni sellaisen piirteen, että silloin kun ulkoinen maailma tuntuu kaoottiselta, kaipaan sisäiseltä maailmalta siisteyttä. Ja sisäisellä maailmalla tarkoitan kotia. Niinpä olemme Tikin kanssa sopineet, että yritämme nyt pitää kodin erityisen siistinä. Me esimerkiksi siivoamme keittiön ja keräämme lelut joka ilta pois – asia, jota tavallisessa arjessa ei ole tullut tehtyä.

Olemme myös jatkaneet siivoojan käyntejä eristystoimien keskellä.

Aluksi mietin, että pitääkö siivoojan käynnit nyt lopettaa. Kyselin Stellalta, millaisiin toimiin he ovat ryhtyneet koronakaudella, ja vastaus tyydytti minut:

Stellan työntekijät varustetaan kertakäyttöisillä siivouskäsineillä, hengityssuojilla ja käsidesinfiointiaineilla. Flunssaoireisia työntekijöitä ei lähetetä siivouskohteisiin, ja Stella on pyytänyt kaikkia asiakkaitaan ilmoittamaan mahdollisista tartuntariskeistä ja karanteeneista. Näihin kohteisiin emme toistaiseksi tee käyntejä. Työntekijät välttävät kontaktia asiakkaisiin, ja pitävät vähintään metrin turvavälin. Asiasta on paljon lisäinfoa Stellan sivuilla.

(Stella tarjoaa myös desinfiointisiivouksia, mikäli sellaiselle on tarvetta.)

Varmistin asian vielä muutamalta lääkäritutulta, ja kävi ilmi, että heilläkin käy edelleen siivooja läpi korona-ajan. ”Jos ette ole siivoojan kanssa lähikontakstissa, ongelmaa ei ole.”

Me emme käytännössä näe omaa siivoojaamme, sillä olemme muualla sillä aikaa, kun hän rakentaa meidän siäisestä maailmasta hallittavampaa (eli puistossa tai metsässä).

Sovimme viime viikolla myös erikseen ikkunoiden pesusta, ja se oli meidän pelastus. Meillä ei ole mitään saumaa pestä tällä hetkellä päiväsaikaan itse ikkunoita, kun lapset riekkuvat jaloissa ja Tiki tekee etätöitä. Sitäpaitsi ammattilainen tekee paljon parempaa jälkeä kuin minä tai puolisoni.

Katupölystä puhtaat ikkunat tuntuvat nyt erityisen merkityksellisiltä, kun istun niin paljon olkkarissa tai keittiössä ja tuijotan naapuritalojen seiniä. Sentään tuijotan kirkkaiden lasien läpi! Etenkin nyt, kun on ihanan aurinkoisia päiviä, puhtaat ikkunat nostavat mielialaa.

Tällä hetkellä ajattelen ennen kaikkea, että tällaisten palveluiden ostaminen, kuten ikkunoidenpesu, on erityisen tärkeää. Stellalla kertoivat, että he tekevät kaikkensa, jotta siivoojille ja ikkunanpesijöille riittää työtä, vaikka peruutuksia onkin tullut paljon. (Ja Stella on muuten täysin suomalainen yritys.)

Mitä ikkunoiden peseminen sitten maksaa?

Ikkunanpesuhinta 49,90 € / tunnilta maalis- ja huhtikuussa. (Sesonkihinta taas on 54,90 €/ tunnilta ajalla 1.5.-19.6. ) Pesu on mielestäni edullinen, ja ikkunanpesusta ei koidu piilokuluja kuten välinemaksua/ käyntimaksua/ matkakorvauksia. Ikkunanpesijällä on mukana kaikki tarvittavat välineet jatkovarsista ja ikkunoiden avaajista lähtien.

Yhden ikkuna-aukon pesemiseen menee noin 30 minuuttia. Kesto riippuu siitä, kuinka monta pintaa ikkunassa on. Muita vaikuttavia tekijöitä tarvitseeko siirrellä tavaroita edestä, mihin suuntaan ikkunan aukeavat jne. Karkeasti siis voi laskea, että esimerkiksi neljä ikkuna-aukkoa pestään kahdessa tunnissa.

Stellalla on myös erikseen ikkunanpesijät, jotka on koulutettu nimenomaan ikkunoiden pesuun, ja siltä lopputulos minun silmääni näyttikin.

Jos siis kaipaat ikkunanpesua tai siivousta ylipäänsä, niin voin suositella Stellaa.

Loppuun haluaisin lähettää paljon empatiaa ja lämpimiä halauksia kaikille. Riskiryhmäläisille (aivan erityisesti heille, joiden lapsi kuuluu riskiryhmään!), yksinasuville, etätyöläisille joilla on lapset kotona (olette sankareita!), teille, jotka pelkäätte toimeentulonne tai yrityksenne puolesta, teille, joilla on tylsää ja teille, joilla aika loppuu kesken. Tämä on hirveän kurja tilanne, siitä ei pääse mihinkään.

Saa antaa myös postaustoiveita. Meillä on nimittäin käynyt sillä lailla kiva tilanne, että kun Alppu ei ole päiväkodissa, ukkeli ei nuku päiväunia, mikä tarkoittaa että se menee puoli kahdeksan aikoihin nukkumaan. Ah! Pystyn iltaisin bloggailemaan sieluni kyllyydestä.

Lue myös:

Kotisiivous on jokaisen euron arvoinen

Kommentit (6)
 1. Etätyö on haastavaa, mutta sitä enemään mietin niitä nuoria ja lapsia joiden vanhemmat eivät tee etätyötä tai muutakaan työtä. Mitenköhän koulujen sulkeminen ja harrastustoiminnan lopettaminen vaikuttaa syrjäytymisuhan alla oleviin nuoriin.
  Koen hieman , että hyvin toimeentulevana en voi valittaa sisällä olemisesta tai etätyöstä. Itselläni on mahdollisuus olla turvallisessa ja viihtyisässä kodissa.

  Nyt on varmasti vaikea aika haastatella asiantuntijoita, mutta olisi mielenkiintoista kuulla miten nuorten syrjäytymistä voidaan estää tällaisina aikoina ja voisikohan rivietätyöläinen tehdä jotain asian eteen.

  1. Olen kanssa tosi huolissani niistä ihmisistä, joiden kotiolosuhteet ovat vaikeat. Tästä syystä en jaksa ihan hirveästi osallistua sellaiseen yleispaheksuntaan, jos vaikka jotain nuoria on nähty skeittaamassa. Joo, ehdottomasti on tärkeää pitää nyt ohjeista kiinni ja olla tartuttamatta ihmisiä, mutta koskaan ei voi tietää muiden ihmisten tilanteita.

   Ja hah, mun mielestä kaikki voivat vähän valittaa, jos tekee mieli. Mua tiettyyn pisteeseen auttaa pieni valittaminen, ja sitten taas kokoan itseni ja olen hyvällä tuulella. Toki ymmärrän, että julkisesti tylsyyden valittaminen voi tuntua irvokkaalta, jos toisilla tylsyyden sijaan päällimmäisenä tunteena on esimerkiksi pelko.

 2. ”Jos ette ole siivoojan kanssa lähikontakstissa, ongelmaa ei ole.”

  Ilahduin tästä lauseesta erityisen paljon, sillä ensimmäistä kertaa havaitsen toisilla ilmenevän samaa selittämätöntä aivosolmua kuin itselläni: Kirjoitan usein tietyt sanat kuten subjekti ja objekti muodossa subjeksti ja objeksti. En ole keksinyt asialle mitään järkevää syytä, eikä minulla ole muuten kirjoittamisen kanssa ongelmia (paitsi pilkkusäännöissä). Kerran huomasin toistavani virheen jopa käsin kirjoittaessa!

  Ja kyllä, siisteys rauhoittaa ja kotiaskareet luovat kiinnekohtia epämääräiseen arkeen. Enpä olisi kaksi viikkoa sitten uskonut näin sanovani.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *