Ilmansuunnat ovat suuri vitsaus

Juliaihminen

Mun elämässäni on eräs kipukohta, joka aina välillä iskee lujaa päin kasvoja. Ilmansuunnat. Mä en hahmota niitä yhtään. Jos seison kadulla, mulla ei ole tuon taivaallista hajua siitä, missä joku pohjoinen on, saati sitten epäinhimillisen vaikea luode. WTF?

Mikä siinä on, että ihmisten pitää edelleen selittää asioiden sijainteja ilmansuuntia käyttämällä? Eletäänkö me pimeällä keskiajalla, jolloin sekä aika että paikat ovat epämääräisiä ja hähmäisiä käsitteitä, suunnistaminen tapahtuu tähtien avulla ja suuntaohjeita annetaan tyyliin: "Siitä vielä vähän pohjoiseen päin."

Ettekö ole kuulleet kaupunginosien saati kaupunkien nimistä?! Tai Google Mapsista?!!

Irvokkainta on se, jos auton navigaattori sanoo: "Jatka etelään." Se on sama kuin sanoisi: "Jatka ihan mihin sattuu."

Olen huomannut kahdeksan vuoden Helsingissä asumisen aikana, että erityisesti helsinkiläiset rakastavat ilmasuunnista puhumista. Aina jengi kertoo asuvansa Etelä-Helsingissä, Pohjois-Helsingissä tai Itä-Helsingissä. (Miksi ei muuten koskaan puhuta Länsi-Helsingistä?! Onko se samanlainen tabu kuin Kaunotar ja hirviö -elokuvassa: "Älä koskaan mene länsisiipeen!!!") 

Mutta missä hitossa on joku Pohjois-Helsinki tai Etelä-Helsinki?! Miksi ei voi sanoa, että minä asun Hermannissa tai Maunulassa?! Miksi pitää kiusata ihmisiä tällaisilla täysin sairailla ja epämääräisillä termeillä. Jollain tavalla hyväksyn, että puhutaan Itä-Helsingistä, siihen nimittäin mun päässäni on muistisääntönä Itäkeskus. Niissä molemmissa on sana itä.

Onko niin, että muilla on salattua tietoa, sisäänrakennettu kompassi, josta aina käy ilmi, että no kaakkohan on tuolla? Onko tämä sitä samaa sarjaa, kun ihmiset sanovat, että niiden sydän kertoo, miten pitää tehdä? (Koska kuten olen räntännyt, mun sydänhän ei ilmoittele yhtikäs mitään.)

Mä luulin tähän vuoteen saakka, että Turku on etelämmässä kuin Helsinki. Saatoin leikkimielisesti kertoa lähteväni etelänlomalle Turkuun. Kukaan ei koskaan ymmärtänyt muttei myöskään sanonut takaisin mitään. Ajattelivat vain: "Tuo surullinen puutteellinen nainen ei ymmärrä paremmasta. Ei tiedä synnyinkaupunkinsa sijaintia."

Tässä mietin, josko tekisin kansalaisaloitteen siitä, että ilmansuunnat poistettaisiin käytöstä. Niitä saisi käyttää vain, jos olisi Game of Thronesin hahmo. ("The king in the Noooorth!")

 

Semmosta tänään. 

 

Älkääkä tulko kertomaan, että te olette kaikki vanhoja suunnistajia, kompassi löytyy sielusta ja lähikauppa sijaitsee teidän talosta vähän luoteeseen päin.

 

Kuvat: Käytiin sunnuntaina Soffun ja Raisan kanssa Lammassaaressa. En todellakaan tiedä, mihin ilmansuuntaan ne sijoittuvat.

 

 

Lue myös:

Sanni, pukeudu lämpimämmin

Miksi naula esiintyy niin usein suomalaisissa lastenlauluissa?

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Hah! Sama. Ja tähän vielä bonukseksi se, etten mitenkään kykene hahmottamaan etäisyyksiä. En pysty sanomaan, onko johonkin matkaa 50 metriä vai kenties 500 metriä, korkeintaan kykenen sanomaan että öö no sinne kävelee semmosen viitisen minuuttia

 

Juliaihminen
Juliaihminen

Ajan määreellä matkan kertominen on musta kaikin puolin järkevää!

Laura / Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Mulla vähän sama, tosin vielä pidemmälle jalostettuna: en pysty nopeasti sanomaan, kumpi on oikea ja kumpi vasen, vaan joudun aina käymään sisäisen pohdinnan siitä, kummassa kädessä pidän kynää. Tää on jossain määrin sukuvika, sillä siskolla ja äidillä on ihan sama ongelma. Miehellä vaan joskus meinaa palaa pinna, kun autossa ajo-ohjeita antaessani neuvon aina kääntymään "sinne" (eli vasempaan) tai "tänne" (eli oikeaan) tai joskus jopa "tonne" (eteenpäin). Ihan loogista minusta (jolla ei muuten ajokorttia ole)!

Mahdoton Nainen

Mäkin vihaan sitä navigaattoreiden "jatka kaakkoon" bullshittiä! Voisitko vaan sanoa vasemmalle tai oikealle, miks pitää olla näin vaikeeta?!

Oon miettinyt myös tätä Länsi-Helsinki-asiaa, mutta karttaa katsomalla totesin että mitään Länsi-Helsinkiä ei oikeastaan ole. Siellä lännessä on vain Espoo.

Juliaihminen
Juliaihminen

Eli tällä logiikalla Kaunottaren ja hirviön Hirviä asuu Espoossa.

Just olin kirjottamassa, että täällä "Länsi-Helsingissä" on toden totta vaan Espoo - no, ehkä Larukin lasketaan. Ilmansuunnat on kyllä helvetistä: inhoan myös navigaattoreiden käyttämää "jatka itään" -jorinaa ja sitä, että meidän navi on asennettu kääntämään pohjoinen aina pohjoisen suuntaan. Tämä tekee kartan lukemisesta oikeesti täyttä gomorraa. Kaikki vanhat suunnistajathan tietävät, että eka asia, mikä oravanpolkukoulussa opetetaan, on kartan kääntäminen luettavaan ja hahmotettavaan suuntaan. 

Mutta hei, oot jo pitkällä, jos osaat suunnistaa Helsingissä kaupunginosien nimien avulla ja esim. lähteä Kalliosta Pasilan suuntaan. Mä oon vielä sillä tasolla tässä Hesa-pelissä, että katson aina navista, jos kävelen Hakaniemestä Kallion kirjastolle :) 

SC

Omiin henkilökohtaisiin heikkouksiini kuuluu myös se, että en talojen sisällä ollessani hahmota, missä suunnassa ulkopuolella olevat asiat ovat. Saatan esimerkiksi puhua, että naapurikaupunki on "30 kilometriä tuohon suuntaan" (tähän käsiliike), jolloin muut lempeästi korjaavat, että eikun tuohon suuntaan. Argh!

Pohjoinen-etelä-akselin hahmottamisessa auttaa huomattavasti, että asuu sellaisten katujen risteyksessä, jotka kulkevat pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Vähän kuin asuisi kompassissa! (Tästä on hyötyä myös siihen, että joudun aina miettimään, oliko se itä vai länsi mihin aurinko laskee...)

Juliaihminen
Juliaihminen

MUTTA MISTÄ SEN TIETÄÄ, MIHIN SUUNTAAN KADUT KULKEVAT?

 

:D

Mikä siinä muuttuu?

Mä muistan sen Maija Vilkkumaan laulusta:"Ja mun unessa aurinko laskeekin itään..." Eli laskee oikeasti siis länteen :D

Hahaha, joo joo, mää kans huidon aina ihan väärään suuntaan sisällä.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

HAHAAHHAHAH JOO!!!

Mulla ei ole suuntavaistoa, ei vain ole. Ei ole sitä siellä missä oon kulkenut kohta 27 vuotta eikä todella ole sitä kaupungeissa. En vaan pysty. Mies välillä luulee että vitsailen kun oon lähdössä esim. mettässä aaaaaivan väärään suuntaan ihan tosissani. Mutta ei, kun oikeesti en vaan TIIÄ mihin pitäs mennä!!! Ja yleensä sillon kun oon satavarma, oon lähinnä satavarmasti väärässä. Oon kohtuuttoman ylpeä että osaan suunnistaa Rovaniemellä nelostieltä sairaalaan, keskustan ostoskeskuksen parkkihalliin ja kahden ystävän luo. Ja Antti Tuiskun Siwaan :D :D :D (Jota ei kyllä enää ole. Kuvaavaa.) Mutta siihen loppuu sekin riemu. Helsingissä oon käynyt jonkun ehkä 5 kertaa elämäni aikana enkä - yllättäen - ikinä yksin. Enkä. Mene. Koska hukkaisin itseni ennenkuin pääsisin junasta/lentokoneesta ulos.

Mutta siis joo että I feel you.

Ai niin ja se vielä; tämä "asun pohjoisessa" voi hyvänen aika. Siis joo, asut pohjoisessa, hienoa. Voitko vielä tarkentaa että missähän tarkalleen ottaen Oulun ja Utsjoen välillä? Siinä kun on se kevyt vajaa 800km välissä... ei kovinkaan tarkka määritelmä...

 

sallamanteri

Mulla on ihan sama, että suuntavaistoa ei oo pätkän vertaa. Vieraassa kaupungissa ei tarvitse kääntyä kuin kahdesta kadunkulmasta, niin oon jo ihan sekasi, enkä löydä ikinä takaisin.

Mutta thank god google mapsista ja siitä että se näyttää mihin suuntaan puhelin osoittaa, en ymmärrä miten ihmiset on selviytyny ennen sitä.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Ahaa. Tämä selittää paljon. :)

Olen (siskoni kanssa) joskus pohtinut, minkä hemmetin takia joidenkin täytyy puhua liikkumisesta niin älyttömän vaikeasti, kun voisi vaan sanoa, että siinä harjun itäpuolella tai jonkin rakennuksen pohjoispuolella (kuka niiden kaikkien ympäröivien katujen nimiä muistaa? Tai kadun eteläpäässä (kadun alkupää? mistä sitä tietää, mikä pää on alku?). Kadun vasemmalla puolella? (mistä minä tiedän, miten päin joku seisoo, jos opastaa puhelimessa.) Lontoossa metrolinjat ovat loogisesti itään/länteen tai pohjoiseen/etelään. Samoin kehät Helsingin ympärillä. Pariisissa pitäisi tietää pääteasemien nimet, mikä on mahdotonta, kun ei osaa yhtään ranskaa, joten siansaksan kuuloiset sanat eivät jää mieleen.

En ole koskaan suunnistanut, mutta kyllähän sen tietää, missä on etelä. Tiedäthän: muurahaispesät puiden kyljissä, kuusien pidemmät oksat jne (siis vitsivitsi!). :D En osaa sanoa, mistä se johtuu, että tietää missä on etelä tai pohjoinen, kai se siihen liittyy, että tuo aurinko on seurannut elämääni koko ikäni. Joskus jos on vieraassa paikassa ja jotenkin ei tajua missä etelä on, niin tulee vähän samanlainen olo kuin hormonaalisen ehkäisyn kanssa: ei tajua yhtään missä mennään, inhottava olo.

Ja sitä paitsi ne kartat on aina piirretty niin päin, että ylhäällä on pohjoinen. Niinhän sitä kaupungit oppii tuntemaan.

Mutta en minäkään isoja kokonaisuuksia hahmota. Olen lapsena ajatellut, että Helsinki on Mikkelistä etelään. Ja kun Jyväskylä on Mikkelistä länteen, niin on vaikea hahmottaa Helsinkiä sinne, missä se on. Ja sitten perustietovisailukysymys, kumpi on lännempänä Helsinki vai Oulu? ;)

Pyjama
Pyjamapäiviä

Niin, että terveisiä vaan täältä Länsi-Helsingistä eli Itä-Espoosta. :D (Länsi-Helsigin olen sentään kuullut, mutta onko kukaan puhunut Itä-Espoosta?)

meemetin (Ei varmistettu)

Tähän saanen heittää lisätuskan siitä, että mikä on Keski-Espoo? Sama kuin Espoon keskus? Luoja auta mua :D

länsioululainen (Ei varmistettu)

Oulu on Helsingin itäpuolella!

Mä oon kanssa hahmottanut paikat näppärimmin juuri ilmansuuntien mukaan, varsinkin, kun ei katujen nimiä muista.
Helsingissähän se vielä tosi helppoa kun helsingin keskustan seutu on niemi ja meri etelässä. Aurinko nousee idästä ja laskee länteen, joten siitä on helppo hahmottaa.

ShoGun (Ei varmistettu)

Ymmärrän tuskasi, tosin ilmansuuntia en sentään lähtis poistamaan koska ne kuitenkin joihinkin asioihin sopii mainiosti. Edellisessä työpaikassani pomoni käytti ilmansuuntia jopa rakennuksen sisäisistä asioista (oli kyllä iso teollisuushalli, mutta silti hyvin outoa ja ärsyttävää) ja muutaman kerran tosiaan oli lähellä, etten ottanut kompassia kaulaan työpäivän aikana, siihen malliin se otti päähän.

ubba (Ei varmistettu)

Itselleni taas ilmansuunnat helpottaa suunnistamista, koska en tunne Helsingin alueita niin hyvin, että aina osaisin viitata korrektisti oikeaan kaupunginosaan! Ylipäätään tällaiset Suomen yliopistokaupunkien kokoiset kaupungit on vielä inhimillisen kokoisia ilmansuuntien hahmottamiseen - esim. Tampereella Hämeenkatu menee suoraan länsi-itä-akselia, ja siitä on helppo hahmottaa muitakin paikkoja. Oon myös Google Mapsin suurkuluttaja, ja ainakin itselläni se auttaa hahmottamaan visuaalisesti paikkojen sijoittumista kartalle. Ja kun tarpeeksi viettää aikaa jossakin kaupungissa, alkaa huomata, mistä päin aurinko nousee ja laskee.

Mutta nuo auton navigaattorin hokemat ilmansuunnat menee kyllä överiksi!! Samoin väli-ilmansuunnat, aina pitää piirrellä ilmaan koillinenkaakkolounasluode-kuvio.

smagardi
astu harhaan

Jumalauta noi navigaattorit.
Kyllä on mieltä ylentävää istua totaalisen eksyksissä, kun navigaattori on ensin ohjannut ties minne sivukujille ja siinä tiensivussa kökkiessäsi käskee kääntymään etelään. Meinasi lentää navigaattori ikkunasta, tuurilla olisi jopa lähtenyt etelän suuntaan.

 

Mimimii (Ei varmistettu)

Pakko myöntää että mun aivot toimii varsinkin Suomessa liikkuessa ilmansuuntien mukaan. Mutta tämä toimii vaan pääilmansuuntien kanssa, väli-ilmansuunnat alkaa olla mulle liikaa. Kun ajelen mökille tai muualle kauemmas kotoa jotenkin ajattelen kartan mukaan ajetaanko ylös (Lahteen) alas (Helsinkiin) vasemmalle (Turku) vai oikealle (Porvoo).
Kun liitymme joltain motarilta Kehä III:lle saan aina olla neuvomassa kavereille mennäänkö itään vai länteen, tuttu rutiini Ikeaan mentäessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lienee enemmän statusjuttu kuin huikeaa kompassinkäytön mestaruutta kertoa asuvansa Etelä-Helsingissä ;) Koska onhan siinä nyt vissi ero esimerkiksi Länsi-Helsinkiin (terkkuja täältä!), koska sitten olemme jo syvällä lähiöissä, henkisesti kaukana kanta-kaupungin sykkeestä.

Pääkaupunkiseudulla kaikki kolme kaupunkia on kuitenkin Suomen mittakaavassa suht isoja. Lempiesimerkkini on Länsi- ja Itä-Vantaa. Todella kahtiajakautunut kaupunki niin ihmisten kuin palveluiden suhteen. En kai kärjistä? :D Länsipuolen jengi on tietysti parempaa kuin itäpuolen ja itäpuoli on luonnollisesti eri mieltä. Siksipä syntyperäistä länsivantaalaista niin ärsyttääkin, kun Vantaa yleistetään itäpuolen "kauhulähiöihin" joiden ohi on joskus junalla menty, koska lännessä meno on suorastaan, krrhhm, espoolaista.

Mutta joo, lähde kaakkoon, no lähdepä kuule ihan itse. :D

Kuunari (Ei varmistettu)

Sieluni kompassi ei todellakaan toimi (kunpa toimiskin!), mutta pyrin ihan vaan karttaa ahkerasti miettimällä, aurinkoa tuijottelemalla, ko-ka-lo-lu-lorua itselleni supattamalla ja aktiivisella opettelulla pitämään jotakuinkin ilmansuunnat aktiivikäytössä. Samoin yritän muistella ja opetella kaupunginosia ja kadunnimiä, mutta niitä ei voi kaikkien kanssa käyttää, koska kaikki eivät tunne seutua. Ja olikos se n. 30 % suomalaisista, joilla ei älypuhelinta tai muuta mobiililaitetta edelleenkään ole (usein vanhuksia), ja heillekin pitäis osata paikoista puhua ja suuntaa neuvoa vieraissakin paikoissa. Ja lisäksi haluan tietää, mikä biitsi/terassi/asunto valita, eli mihin paistaa aurinko.

Vierailija (Ei varmistettu)

AAAMEN!!!
Ihanaa olla jossain esimerkiksi aivan tuntemattomassa kaupungissa auton ratissa, mahdollisesti jäätävä kiire päällä, kun navigaattori käskee lähteä luoteseen. Haista nyt paska, siksihän mä sut oon ostanut että kerrot missä se luode on! (Kuka anyway tietää, onko luode pohjoisen ja idän välissä vai missä? Entäs kaakko? En minä ainakaan.)
Poikaystäväni suurinta hupia on keksiä mulle ilmansuunta-arvoituksia, tyyliin tiedätkö missä on nyt pohjoinen - sillä hänhän tietää, aina ja kaikkialla. Samoin kaikki maantieteelliset arvoitukset on hauskoja, koska olen myös yhtä tietoinen kaupunkien ja maiden sijainneista kuin sinä Turusta. Luulin 24-vuotiaaksi asti, että Vaasa on todellakin jossain Helsingin lähellä ja tasolla. Nope. Selvisi, kun jouduin kerran ajamaan sinne ja navigaattori-idiootti sanoi: lähde pohjoiseen. Sen osasin päätellä, että ei ole siis Keski-Suomesta etelään päin...

Vierailija (Ei varmistettu)

"Irvokkainta on se, jos auton navigaattori sanoo: "Jatka etelään." Se on sama kuin sanoisi: "Jatka ihan mihin sattuu.""

Juurikin näin!!! Menen paniikkiin joka kerta kun navigaattorin ohjeet perustuvat ilmansuuntiin. Tai jos tapaan kaverin esim. kauppakeskuksessa ja ohjeistus on "Tule tänne länsiovelle" MITÄ?!?!?

MarikaJohannaP
Hey girl

Ihanaa että löytyy toinenkin joka ajattelee näin :)! Puoliso puhuu aina ilmansuunnilla ja tulee fiilis että okei, et auta nyt yhtään. Mutta jos mulle sanotaan vaikka että sillä kadulla missä on se kenkäkauppa, tai se katu minkä varrella on se vaaleansininen talo, mä tiedän heti minne pitää mennä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Just näin. Kadun nimi on tarkka määre, ilmansuunta hähmäinen. :)

Pohjoinen (Ei varmistettu)

Minulla on pakkomielle aina uuteen paikkaan tullessani "paikantaa" itseni. Mikäli aurinko paistaa, päättelen ilmansuunnat sen ja kellon perusteella. Jos on pilvinen päivä, katson karttaa hieman pideämpään ja piirrän itselleni "muistijäljen". Olen aina luullut, että muutkin toimivat näin kunnes tajusin, että oikeastaan ketään muuta ei kiinnosta. Ja kyllä vaan, olen juuri se frendi, jolla menee hermot sata-nolla, kun jengi ei löydä perille :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Tossa mä olen kyllä ihan samanlainen: en voi sietää sitä, jos joku ei löydä perille, jos annan tarkan osoitteen. Jos vaikka pidän juhlat, ja sitten joku soittelee, että "Missäs se Vellamonkatu nyt olikaan", niin olen todellakin, että KATO V**U GOOGLE (maps) STA!!!!!

Olen tosi miellyttävä ystävä ja ihminen noin muutenkin.

Sama! Ja aina joku kysyy, että "mistä kohtaa taloa sinne D-rappuun tullaan sisälle". Oon myös maailman surkein antaan reittiohjeita, joten ahdistun jo noinkin simppelistä kysymyksestä. 

Leppis (Ei varmistettu)

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että aurinko paistaa puolen päivän maissa etelästä. Ei toiminut Australiassa vaan olin aina hukassa.

Travojago
Travojago

(*Disclaimer- jos olisin tolkun ihminen joka muistaa mitä on lukenut ja mistä voisin kertoa tähän tarkemmat lähteet. Mutta kun en ole niin en osaa. #sorisiitä)

Ilmansuuntien hahmotus on myös osittain geenimuistissa, elikkä lohduttaudu sillä ettei esimiekkostesi tarvinnut osata ilmansuuntia turhan tarkkaan. Jossain huitsinkuukkelissa meinaan asuu heimo, joka kertoo kaiken historiansa ja ajanlaskun ilmansuuntien perusteella. Ilmeisesti siellä pienetkin lapset hahmottavat jo tilaa/matkaa/aikaa eritavalla ja osaavat suunnistaa eksymättä. 

nimim. En erota vasenta oikeasta ja VolvO on vitsaus, koska naisenlogiikkani alkaa ajatella sitä liikaa "vai olikohan se silleen että O oli vasen ja V oikea"

Hahaha, jes, taas paras aihe! Me just päiviteltiin tätä samaa kavereiden kanssa. Jos joku ohjaa etelään, mistä tietää, että on sitten tarpeeks etelässä, hä? Ihan liian epämääräistä. Varsinkin autolla, kun sitähän surraa kaikkiin ilmansuuntiin samaan aikaan.

Tyttö pohjoisen (Ei varmistettu)

Minulle ilmansuunnat ovat tärkeitä, esimerkiksi asuntoilmoituksissa arvostan suuresti, kun mainitaan mihin ilmansuuntiin ikkunat asunnossa ovat. Jos makuuhuoneen ikkuna on itään päin, siitä tietää että herätään auringonnousuun. Nykyisessä asunnossa keittiön ikkuna on länteen päin, joten saa nauttia ilta-auringosta ja sen laskusta. Kun sanon, että asun lounais-lapissa, paikalliset osaavat yhdistää sen Kemi- Keminmaa-Tornio-alueelle.

Pyjama79 (Ei varmistettu) http://pyjamapaivia.com

Asuntojen ilmansuunnat! Tajusin niiden tärkeyden, kun ihmettelin parikymppisenä miksi tykkään hengailla uudessa kodissa makuuhuoneessa olohuoneen tai keittiön sijaan. Se oli outo koti, jossa makuuhuone oli etelään. Siksi se oli paras huone. Sen jälkeen on ollut olohuone etelään ja piste.

marjapilami
Nørrebro Summers

Hahahha, siis niin totta!!! Varsinkin: "Jatka etelään." Se on sama kuin sanoisi: "Jatka ihan mihin sattuu."

Ilmansuunnissa ei oo niin yhtään mitään järkeä, paitsi karttaa katsoessa. Silloin on kätevämpi sanoa vaikka että joku kaupunki on saaren pohjoisrannikolla vs. ylälaidassa :D... toisaalta, mitä jos se on saaren kaakkoisosassa, mikä perhana niistä oli kaakko???!!? Niin, enkä taida muistaa ihan kaikkia ilmansuuntia edes nimeltä, niin turhia ne on. Lounaan muistan koska ruuasta oon aina ollut kiinnostunut.

kotikontu (Ei varmistettu)

Helsingissä ilmansuunnat liittyy sijaintiakin ENEMMÄN käsityksiin alueiden fiiliksistä, iästä ja siitä minkätyyppistä kaupunki alue siellä on. Neljä perus-ilmansuuntaa antaa ns. riittävän kuvan ja väli-ilmansuunnat on hienosäätö hifistelyä.
Etelä-Helsinki koetaan kaupungin keskustaan ja vanhimpiin alueisiin liittyvänä ilmaisuna. Yli-arvokkaita asuntoja, paljon vanhoja taloja, kaikkein kaupunkimaisinta (kerrostaloja tiiviisti kadunvarsilla) aluetta. NOIN SUUNNILLEEN rajoina Sörnäinen, Alppila, Töölö ja muualla MERI. ( juu meri, esim. Ruoholahti ja Lauttasaari on etelässä, mutta selkeästi enemmän lähiö statuksella )
Länsi-Helsinki on Töölön-Pasilan ja Espoon väliin jäävät alueet, kanta-kaupunkia sekä lännen vanhempia lähiöitä. Alueen ikä ja kaupunkimaisuus tekee arvostetummaksi kuin muut lähiöt. ( se, ollaanko reunamilla länttä vai pohjoista määräytyy kaupunginosan iän mukaan. Esim. Haaga=vanha, Kannelmäki=uusi )
Itä-Helsinki on kaikki Kulosaaresta itäänpäin olevat uudemmat pelloille rakennetut lähiöt, joilla hieman kyseenalainen maine rauhattomina ja paljon kaupungin asuntoja sekä maahanmuuttajia sisältävinä alueina.
Pohjois-Helsinki on kaaressa kaikki lähiöt ennen Vantaata, vanhimmat osansa radanvarsissa. Alueella eniten omakotitaloja verrattuna muihin alueisiin ja uudempia lähiöitä.
Myös pelkästään KANTA-kaupungin ( = noin ratikkareittien varrella) sisällä voidaan jakaa alueita vastaavasti.
Helsinkiläiset yleensä helposti muistavat ja sisäistävät mistä päin suunnilleen puhutaan, kun jaetaan ilmansuunnilla. Kaupunginosien nimet on hankalampi muistaa, sillä niissä on suurpiirejä ja niihin kuuluvia pienempiä osia ja päälekkäisyyksiä/erimielisyyksiä kummalla nimellä yleensä puhutaan. ( esim. Harju vai Kallio )

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomaista jakoa! Eli kun minä asun Hermannissa niin sanoisinko että kyseessä on Itäinen kantakaupunki? Entä noin laajemmin, jos ei puhuta kantakaupungissa, mitä Kallio, Hermanni ym on? Ei vielä itää?

Kommentoi