Ilmansuunnat ovat suuri vitsaus

heinäkuun lauantai4.jpg

Mun elämässäni on eräs kipukohta, joka aina välillä iskee lujaa päin kasvoja. Ilmansuunnat. Mä en hahmota niitä yhtään. Jos seison kadulla, mulla ei ole tuon taivaallista hajua siitä, missä joku pohjoinen on, saati sitten epäinhimillisen vaikea luode. WTF?

Mikä siinä on, että ihmisten pitää edelleen selittää asioiden sijainteja ilmansuuntia käyttämällä? Eletäänkö me pimeällä keskiajalla, jolloin sekä aika että paikat ovat epämääräisiä ja hähmäisiä käsitteitä, suunnistaminen tapahtuu tähtien avulla ja suuntaohjeita annetaan tyyliin: ”Siitä vielä vähän pohjoiseen päin.”

Ettekö ole kuulleet kaupunginosien saati kaupunkien nimistä?! Tai Google Mapsista?!!

Irvokkainta on se, jos auton navigaattori sanoo: ”Jatka etelään.” Se on sama kuin sanoisi: ”Jatka ihan mihin sattuu.”

Olen huomannut kahdeksan vuoden Helsingissä asumisen aikana, että erityisesti helsinkiläiset rakastavat ilmasuunnista puhumista. Aina jengi kertoo asuvansa Etelä-Helsingissä, Pohjois-Helsingissä tai Itä-Helsingissä. (Miksi ei muuten koskaan puhuta Länsi-Helsingistä?! Onko se samanlainen tabu kuin Kaunotar ja hirviö -elokuvassa: ”Älä koskaan mene länsisiipeen!!!”) 

Mutta missä hitossa on joku Pohjois-Helsinki tai Etelä-Helsinki?! Miksi ei voi sanoa, että minä asun Hermannissa tai Maunulassa?! Miksi pitää kiusata ihmisiä tällaisilla täysin sairailla ja epämääräisillä termeillä. Jollain tavalla hyväksyn, että puhutaan Itä-Helsingistä, siihen nimittäin mun päässäni on muistisääntönä Itäkeskus. Niissä molemmissa on sana itä.

heinäkuun lauantai3.jpg

Onko niin, että muilla on salattua tietoa, sisäänrakennettu kompassi, josta aina käy ilmi, että no kaakkohan on tuolla? Onko tämä sitä samaa sarjaa, kun ihmiset sanovat, että niiden sydän kertoo, miten pitää tehdä? (Koska kuten olen räntännyt, mun sydänhän ei ilmoittele yhtikäs mitään.)

Mä luulin tähän vuoteen saakka, että Turku on etelämmässä kuin Helsinki. Saatoin leikkimielisesti kertoa lähteväni etelänlomalle Turkuun. Kukaan ei koskaan ymmärtänyt muttei myöskään sanonut takaisin mitään. Ajattelivat vain: ”Tuo surullinen puutteellinen nainen ei ymmärrä paremmasta. Ei tiedä synnyinkaupunkinsa sijaintia.”

Tässä mietin, josko tekisin kansalaisaloitteen siitä, että ilmansuunnat poistettaisiin käytöstä. Niitä saisi käyttää vain, jos olisi Game of Thronesin hahmo. (”The king in the Noooorth!”)

 

Semmosta tänään. 

 

Älkääkä tulko kertomaan, että te olette kaikki vanhoja suunnistajia, kompassi löytyy sielusta ja lähikauppa sijaitsee teidän talosta vähän luoteeseen päin.

 

Kuvat: Käytiin sunnuntaina Soffun ja Raisan kanssa Lammassaaressa. En todellakaan tiedä, mihin ilmansuuntaan ne sijoittuvat.

 

 

Lue myös:

Sanni, pukeudu lämpimämmin

Miksi naula esiintyy niin usein suomalaisissa lastenlauluissa?

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit (37)
  1. Hah! Sama. Ja tähän vielä bonukseksi se, etten mitenkään kykene hahmottamaan etäisyyksiä. En pysty sanomaan, onko johonkin matkaa 50 metriä vai kenties 500 metriä, korkeintaan kykenen sanomaan että öö no sinne kävelee semmosen viitisen minuuttia

     

    1. Ajan määreellä matkan kertominen on musta kaikin puolin järkevää!

  2. Laura / Tässä kaupungissa tuulee aina
    13.7.2017, 05:14

    Mulla vähän sama, tosin vielä pidemmälle jalostettuna: en pysty nopeasti sanomaan, kumpi on oikea ja kumpi vasen, vaan joudun aina käymään sisäisen pohdinnan siitä, kummassa kädessä pidän kynää. Tää on jossain määrin sukuvika, sillä siskolla ja äidillä on ihan sama ongelma. Miehellä vaan joskus meinaa palaa pinna, kun autossa ajo-ohjeita antaessani neuvon aina kääntymään ”sinne” (eli vasempaan) tai ”tänne” (eli oikeaan) tai joskus jopa ”tonne” (eteenpäin). Ihan loogista minusta (jolla ei muuten ajokorttia ole)!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *