Joensuun uusi Botania ihastuttaa

Terveisiä talvilomalta Joensuusta! Mietittiin Tikin kanssa tuossa hetki sitten, mikä olisi kaikkein kivoin tapa viettää lomapäiviä maaliskuussa, pyöriteltiin Pärnua ja Tukholmaa mielessämme, mutta sitten päädyttiin matkaamaan junalla Joensuuhun. Mulla on jokin omituinen Joensuu-rakkaus sydämessäin, täällä on aina hauskaa ja lupsakka tunnelma. (Ehkä myös siksi, että täällä asuu rakas ystävämme Tuomas eli Tupi, jonka omakotitalosta saamme vallata aina kokonaisen kerroksen perheellemme.)

Eilen vietettiin kunnon Joensuu-turismipäivä ja tehtiin vaikka mitä, kuten käytiin uudistuneella Botanialla. Kyseessä on kasvitieteellinen puutarha, jonka omisti aiemmin Itä-Suomen yliopisto. Rahoitusvaikeuksissa se meinattiin lopettaa, mutta sitten suomalainen valotaiteilija osti paikan ja ryhtyi muokkaamaan sitä uuteen uskoon.

 

En ollut käynyt Botanialla aiemmin, joten vertailupohjaa aikaisempaan ei ole, mutta me viihdyimme valtavan hyvin! Eri kasvillisuusvyöhykkeiden huoneet, kasvien läpi menevät polut ja sillat, äänimaisema papukaijoineen sekä ihana tropiikin kosteus tekivät aamupäivästä eksoottisen. Tuli vähän sellainen olo, että eipä tässä nyt tarvitse lähteä minnekään Thaimaahan kun voi hengailla täällä lämmössä, heh heh.

Erityisen kivaa Botanialla oli mielestäni se, että paikassa on myös lounaskahvila, ja pöytiä on mukavasti aseteltu kasvihuoneisiin. Ei niin, että ne häiritsisivät vierailijaa, vaan huomaamattomasti. Söimme hernekeiton ja pannaria tyytyväisinä Alpun ja Tikin kanssa.

Olen ennenkin puhunut tästä, mutta vaikka trooppiset ja subtrooppiset kasvit ovat hienoja, niin minun estetiikkaan vetoaa ehdottomasti eniten aavikkokasvit, kaktukset, aloet, rahapuut ja sen sellaiset simppelit ja tyylikkäät yksilöt. Ei turhia rönsyjä, vaan kauniita yksinkertaisia muotoja – ja helppohoitoisuutta. Meiltä kotoa ei juuri löydy muita kasveja kuin aavikon antimia.

Oli hauska huomata, että myös Alppunen tykkää näistä kaikkein eniten. Syy oli tosin toisenlainen: Nämä ovat samoja kasveja, joita saastaisen Syylari Cityn ympärillä kasvaa. (Jos ette tiedä, niin Autot-elokuvan miljööstä on kyse.) Alpulla sattui olemaan iljettävä Martti-hinurinsa mukana, ja niinpä se leikki antaumuksella aavikon keskellä pitkät pätkät, kunnes jouduimme roudaamaan sen väkipakolla lounaalle.

Botanialla järjestetään hauskan kuuloisia tapahtumia, kuten lastenlauantaita ja brunsseja. Suurimman vaikutuksen tosin minuun tekee se, että siellä järjestetään myös klubeja! Itse asiassa Tupi on lauantaina menossa sinne joraamaan diskoon. Olisinpa minäkin!

Mutta näin kahdeksannella kuulla raskaana, kolmevuotiaan kanssa lomaillessa tamppaaminen tropiikissa ei sitten kuitenkaan ole se juttu tällä kertaa.

Täällä Joensuussa on muuten lunta aivan jumalaton määrä. Tästä syystä lämpimässä ja kosteassa kasvitieteellisessä puutarhassa hengailu oli erityisen eksoottista, todellinen keidas pakkasen keskellä. Olisi hauska käydä tuolla myös kesällä, sillä ilmeisesti myös ulkotiloissa on jotain nähtävää.

Tänään loma Itä-Suomessa jatkuu, ja aiomme lähteä Tupin kanssa Kolille käymään.

Botanian aukioloajat ja lippujen hinnat täältä.

Lue myös:

Joensuun parhaat paikat

PODCAST // FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (10)
  1. Jojensuulainen
    15.3.2019, 11:20

    Hyvä muistutus, että pitäisikin käydä tuolla uudistuneessa Botaniassa. Mikä siinä onkin, että se lähteminen on niin vaikeaa omassa kotikaupungissa, vaikka asun parin kilometrin säteellä juuri Botaniasta tai museoista. Jos lähden muuhun kaupunkiin lomalle, niin siellä tulee käytyä helposti vaikka missä, mutta omassa arjessa lähtemisen kynnys on suuri. Jännä juttu, että kaikki päivät sitten toistaa itseään, kun ohjelmassa on työt, kauppa, lenkki/sali…

    1. Kyllä, kukaan ei ole turisti omalla maallaan, kuten raamattu miltei sanoo. Kun on irti omasta arjesta, on paljon helpompi googlailla, että mitä sitä tänään tekisi.

  2. Ihanannäköinen paikka! Kaikenlainen matkailu kotimaassa on alkanut kiinnostaa enemmän lähivuosina, joten tuo Botania menee ehdottomasti listalle 🙂

    http://www.pochetteroulette.com/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *