Kadonneiden Jackyjen mysteeri

jacky makupala.jpg

Joskus ihmistä kohtaa silmitön onni silloin, kun sitä vähiten odottaa. Itse elin yhden elämäni onnellisimmista hetkistä helmikuussa Kätilöopistolla synnytyssalissa. Luin nimittäin siinä sairaalasängyssä köllötellessäni puhelimesta sähköpostin, joka tuli Jacky Makupalojen valmistajafirmasta. Siinä sanottiin, että he haluavat lähettää minulle Jacky Makupaloja kotiin. (Toinen onnellinen hetki samoihin aikoihin oli myös poikani syntymä.) Olivat kuulemma lukeneet vilpittömän rakkaudentunnustukseni Jacky Makupaloille.

No, aikaa kului, poika kasvoi, paljon vettä virtasi Aurajoessa. Kaikki ei kuitenkaan tuntunut olevan kohdallaan. Elämästä puuttui jotain. Ja se joku oli Jacky Makupalat! Yhtäkiä nimittäin Jacky Makupalat olivat kadonneet tyystin kauppojen hyllyiltä. Pahin painajaiseni oli tullut toteen.

Onneksi en ollut ainoa, joka kieriskeli ahdingossa. Tätä tragediaa kanssani olivat jakamassa lukuisat kohtalotoverini. Esimerkiksi tässä, tässä ja tässä postauksessa ihmiset kyselivät kommenttiosiossa hätäännyksen vallassa: Minne Jacky Makupalat ovat kadonneet? Missä ne oikein ovat?!!

Myöskään minulle luvatut Jackyt eivät koskaan saapuneet. Olinko vain kuvitellut ilokaasupöllyissäni koko sähköpostin? Olinko tulossa hulluksi? Mikä tämän kaiken tarkoitus oli?

Viimeisillä voimillani löysin kuin löysinkin inboxista tuon helmikuisen sähköpostin Orklalta. En ollut hullu! Alkoi kuumeinen sähköpostinvaihto, ja palat alkoivat loksahdella paikoilleen.

 

Koska tiedän, että teistä lukijoista löytyy samanlaisia hulluja Jacky-fanaatikkoja, ajattelin julkaista tärkeimmät kohdat minun ja Emma Vironmäen (joka on Orklan Communications & CSR Manager) meilinvaihdosta. Kävi ilmi, että Emma on itse näytellyt ensimmäisessä Jacky-mainoksessa vuonna 1974. Voitte kuvitella ihastukseni!

Julia: Helmikuussa koimme kauhun hetkiä, kun Jacky Makupalat katosivat kauppojen hyllyiltä. Mistä tämä tämmöinen johtuu?

Emma: ”Jackyt valmistettiin tammikuuhun 2016 saakka Lahdessa, mutta tehdas tuli teknisesti tiensä päähän. Tästä syystä Jacky Makupalojen valmistus siirtyi Ruotsiin (samaan tehtaaseen, jossa Risifruttit valmistetaan) ja Jacky Jugupalat Juustoportille Jalasjärvelle. Siirto Ruotsiin ei mennyt kuten Strömsössä ja uuden linjan käynnistämisen ongelmista johtuen uusien Makupalojen saaminen kauppaan on kestänyt vähän turhan kauan. Siinä siis oli uuden linjaston toiminnan laadunvarmistuksesta johtuva toimituskatko.”

Kaikki rakastavat Jacky-purkin vanhaa designiä. Oli mukavan haastavaa kaapia lusikalla uurteisesta purkista viimeisimmätkin herkkueliksiirit, ahneimmat meistä jopa tunkivat noihin uurteisiin kielensä (kuten Tuomo Kyllästinen Ennätystehtaassa). Miksi purkin design muutettiin?

 ”Riippuu mitä vanhaa designia tarkoitetaan? Jacky on ollut monen näköinen vuosien varrella. Änkkärit alkoivat koristaa Jackyja vuonna 2014, sitä ennen niissä oli piirrettyjä lehmiä. Pakkausta muuttamalla halutaan kertoa, että tuote on jonkin verran muuttunut. 

Makupalojen pakkausmateriaali sisältää puolet aiempaa vähemmän öljypohjaista raaka-ainetta eli pakkauksen hiilijalanjälki on merkittävästi pienentynyt. Resepti on myös jonkin verran muuttunut. Esimerkiksi tällaisia uudistuksia viestitään uudella pakkauksella, samoin tietysti valmistuspaikkojen muuttumista.”

Okei, tuo hiilijalanjälkijuttu sai minut hyväksymään uuden designin. Tässä vielä Tuomon anti maailmalle:

Onko muuten vanhoissa ja uusissa Jacky-purkeissa kuitenkin saman verran vanukasta?

”Juu, Makupaloissa on. Laktoosittomia Makupaloja saa muuten myös neljän kappaleen monipakkauksissa.”

Nyt kun on mahdollisuus saada tietää mitä vain Jackystä, tuosta intohimoni kohteesta, niin kerro vielä: Milloin ensimmäinen Jacky makupala on valmistettu? Entä mikä oli ensimmäinen maku? Ja mitkä maut tulivat seuraavaksi? 

”Tähän voin kertoa aivan oman kokemukseni, koska hän esiinnyin vuonna 1974, vähän alle 8-vuotiaana, Jackyn ensimmäisessä mainoksessa. Se kuvattiin Tammisaaressa ja mainoksessa nostettiin kaivosta makupaloja. Silloin makupalaa oli muistaakseni vain yksi maku ja se oli aika tumma suklaa, sellainen lohkeava. 

Maitosuklaavanukas, pehmeämpi ja juoksevampi, tuli aika pian sen jälkeen ja se oli todella hyvää! Vanilja taisi myös jossakin aika alkuvaiheissa olla valikoimissa (ei ollut suosikkini), samoin olen muistavinani jonkinlaisen kerrosversion. 

Olin myös mukana Jacky Kermapilvi -nimisen tuotteen mainoksessa, olisiko ollut vuosi 1982. Siinä oli siis kermavaahtoa suklaavanukkaan päällä. Mainoksessa tosin käytettiin partavaahtoa, koska se näytti paremmalta (maistui pahalta). Tuohon aikaan mainokset kuvattiin vielä filmikameralla ja valot olivat todella kuumat, mitä maitotuotteet kestivät aika huonosti (samoin esiintyjien meikit…)” 

Onko ollut jotain makuja, jotka ovat poistuneet markkinoilta Jackyjen olemassaoloaikana?

”Näitä on paljon… Orkla Foods Finlandin aikana eli vuodesta 1998  on ollut mm: banaani-suklaa, vanilja, vadelma-suklaa, karamellisuklaa muutaman mainitakseni.”

Ja sitten tietenkin itselleni tärkein kysymys: Milloin saan Jacky-lähetyksen!

Emma lupasi toimittaa Jackyt pian, sillä Jackyjen valmistuksen pahimmat takut oli voitettu. Onneksi vanukkaita alkoi taas ilmestyä myös kauppojen hyllylle, joten elämä tuntui palaavan raiteilleen.

 

Ja niin eräänä maanantaiaamuna ovikelloni soi, ja lähetti toimitti minulle 48 kappaletta puhdasta nautintoa!

Koska noita Jackyja tuli tosiaan niin jumalaton määrä (enkä viitsinyt aloittaa pojan syömistaivalta Jacky Makupaloilla, vaikka toki harkitsin), ja koska mun ystäväpiiristä löytyy monia Jackyn rakastajia, päätin pitää Jacky-juhlat.

Ai että, joskus elämä se vain kohtelee ihmistä hyvin.

jacky makupala2.jpg

Eräänä kauniina keskiviikkona me juhlimme.

jacky makupala3.jpg

Jokainen vieras kertoi hymynkare huulillaan mieluisimpia Jacky Makupala -muistoja.

jacky makupala4.jpg

Vauvat ja taaperot eivät vielä saaneet maistella Jackyja, sillä kuten tiedämme, ne ovat aikuiseen makuun.

jacky makupala5.jpg

Vain muutama vieraista kykeni syömään kolme Jackya, joten emme pystyneet rankkaamaan täydellisesti, mikä näistä kolmesta mausta on paras.

jacky makupala6.jpg

Ihmisillä oli sydämellään myös traagisia lapsuudenmuistoja Jacky Makupaloista. (Ja toisilla tietenkin aina opiskeluajoilta, kuten oma välirikkoni.) Esimerkiksi Erkka oli saanut maistaa karvasta kalkkia pienenä, kun hän oli kysynyt isoveljeltään, piteleekö hän kädessään jämäkkää lohkeilevaa Jackya vai juoksevaa Jackya. Veli oli valehdellut, että jämäkkää, jolloin Erkka oli kääntänyt huolettomasti Jackyn ympäri ja kah! Nestemäinen maitosuklaa-aines oli valahtanut hänen päälleensä. Onneksi trauma saatiin korjattua, ja Erkka uskaltautui tekemään kuuluisan Jackyn-kääntö-temppunsa uudestaan.

 

Jep. Jacky tekee elämästä ihmeen hyvää.

 

*Jacky makupalat on saatu Orklalta. Jos ei vielä tullut selväksi juttua lukiessa.

 

 

Kommentit (8)
  1. Haluaisin nyt tarttua tähän tilaisuuteen ja kertoa, että sun blogisi ansiosta olen nähnyt kevään aikana useamman kerran unta punaisesta Jacky Makupalasta. Havahduin Jackyihin uudelleen blogin myötä, ja tää ajoittui tietenkin sen toimituskatkon ajalle, kun kaupoista ei löytynyt mitään. Edelleenkään en ole nähnyt punaista Jackya, ja olen vakuuttunut että se on jotain aivan maagista. Kerrosvanukas. Sitten mä kuitenkin saan niitä vain unissani.

    Useampi googlaus on myös tehty hakusanoilla ”Punainen Jacky mistä”.

    1. Kyllä! Munkin sydän halajaa erityisesti pinaista Jackya. Se oli jo aiemmin semmonen harvinainen herkku, jumalten siunaus, kun punaisia Jackyja sattui löytymään hyllystä. Nyt tuntuu, että punaiset Jackyt ovat tyystin kuolleet sukupuuttoon. Mutta en luovuta! Kyllä niitä varmasti vielä jonain päivänä saapuu keskuuteemme. Ehkä silloin kun vähiten odottaa. 

  2. Oih. En ole syönyt Jacky-makupaloja vuosiin. Nyt tuli kamala tarve. Vieläkö se tumma suklaa on sellaista lohkeavaa?

    1. Lohkeilevaapa hyvinkin. Ai ai, kyllä mää suosittelen pientä Makupalaa, teillä kuitenkin on aihetta juhlaan vaikka millä mitalla! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *