Kahvilat ja lounaspaikat, joiden eteen voi jättää nukkuvan lapsen

kahvilat vaunujen kanssa_.jpg

Kulttuurimamat ja -papat -ryhmässä kysyttiin hyviä kahviloita ja lounaspaikkoja, joiden eteen on helppo jättää nukkuva lapsi (mieluiten sellainen, joka on vaunuissa sisällä). Tällaisia paikkoja on lukuisia, ja koska minä olen sielultani todellinen kahvilamaakari (juuri sellainen kahviloissa politiikkaa puhuva ihminen, josta Habermas unelmoi, kyllä kyllä), ajattelin nyt tehdä itselleni ja muille palveluksen, ja listata mun lempipaikkojani, joiden eteen on helppo jättää lapsi vaunuissa koisaamaan näköetäisyydelle.

Mulla ei siis ole näissä paikoissa edes mitään itkuhälytintä messissä, kun näen heti, kun vaunuissa alkaa liikkua (ja tiedän odottaa, että tämä tapahtuu aina noin 1,5-2 tunnin unosten jälkeen). Olen ollut jo vuoden päivät hoitovapaalla aina perjantaisin, joten näitä tulee usein kierrettyä etenkin silloin, kun Alppunen koisaa. Valveilla olevan taaperon kanssa en ehkä jaksaisi hengailla tuntitolkulla näissä paikoissa, mutta nukkuva lapsi on täydellistä kahvilaseuraa – etenkin silloin, kun se on sijoitettu lasin toiselle puolelle.

Keskusta

Kiasma_ café

Kiasman kahvilaan mahtuu vaunuilla erinomaisesti sisälle, mutta olen huomannut, että se on täydellinen myös siihen tarkoitukseen, että lapsen jättää ulkopuolelle. Parasta on, että kesällä lasin takana on myös ilahduttavan näköisiä nuorisolaisskeittaajia. Jos mun pitää tehdä töitä keskustassa, suuntaan aika usein Kiasmalle, koska kahvilassa on sellainen ylevä, taiteellinen tunnelma. Siellä kahvia sielmailelssa vähän sellainen olo kuin tässä olisi joku hienokin ihminen. Lisäksi välillä intoudun käymään näyttelyssä työrupeaman jälkeen. Kiasmasta saa myös perus lounaan arkisin, mutta etenkin viikonloppulounas on siellä hyvä. Punajuurivuohenjuustokeitolle huomattava määrä pisteitä.

Kiasma_ café Mannerheiminaukio 2

Paulig Kulma

Sisustukseltaan, palvelultaan ja kahveiltaan aivan ihana paikka. Kivointa on hengailla yläkerrassa, mutta jos lapsi nukkuu vaunuissa, on jäätävä alas, mikäli siellä on tilaa.

Paulig Kulma Aleksanterinkatu 9

Kluuvikadun Fazer

Hienostunut vanhan hyvän ajan kahvila, josta saa myös lounaaksi mainion parin täytteen salaatin. Kesällä tähän ei tosin oikein voi jättää lasta nukkumaan, sillä edessä on tuolloin terassipaikat.

Fazer Café Kluuvikatu 3

kahvilat vaunujen kanssa4.jpg

Kallio

Ipi Kulmakuppila

Täällä mä luuhasin puolet äitiyslomastani. Kuuluu ihan mun suosikkipaikkoihini Helsingissä upean sisustuksensa ja kauniin valonsa vuoksi. Palvelu on aina erinomaista: Tässä paikassa todella rakastetaan vauvoja. (Myös alakerran hoitopöytätilat ovat erinomaiset.) Lounassalaatti ja -keitto ovat tosi jees. Ipistä saa myös edulliseen hintaan aamupalaa, brunssia en ole koskaan ehtinyt testaamaan, mutta vielä joskus! Sovin tänne usein myös haastatteluja, tosin silloin mulla ei ole lasta mukana.

Ipi Kulmakuppila Porthaniankatu 13

Kolo

Kallion ytimessä, mutta kuitenkin sen verran syrjässä, ettei tänne välttämättä eksy ellei tiedä mitä hakea. Olen ylistänyt aiemminkin Kolon taivaallista vegaanibrunssia, ja nyt kun mietin, niin pitääkin mennä taas Koloon käymään mahdollisimman pian.

Kolo Pengerkatu 9

Early Bird

Early Birdin aamupala ”vanukasmunakkaineen” (kuten kerran eräs intsatuttavuus kuvaili heidän juoksevaa vanukasta) on vertaansa vailla. Olen monesti käynyt täällä hieman sekoilevan taaperoni kanssa, mutta palvelu on aina ollut lungin hyväksyvää. Lounasta täältä ei saa, vaan kyse on ”all day breakfastista”. 

Early Bird Kolmas Linja 12

Hilton Helsinki Strand

Tämä on tosi random valinta, mutta olen löytänyt itsestäni hotellien aulabaarien rakastajan. Hakaniemen Hiltonin aulabaari huokuu sellaista vanhaa loistoa ja glamouria (nimenomaan vanhaa, ehkä jotain kasarivibaa on aistittavissa). On ihana käydä tilaamassa tuolla pannullinen kahvia ja istuskella iltapäivää – vaunut nököttävät erinomaisetsi ulkona. 

Hilton Helsinki Strand John Stenbergin ranta 4

Sävy

Sävy on jo enemmän Sörnäisten ja Vallilan rajapinnassa, mutta erinomainen paikka. Aiakaspalvelu on jotenkin sellaista letkeää ja mukaansa ottavaa, tulee kotoisa fiilis. Iltaisin täällä järjestetään myös toisinaan keikkoja. 

Sävy Aleksis Kiven katu 12 

pullakahvit2.jpg

Vallila

Kahvila Vääksy

Vallilan Wall Streetille, eli OPn ja Norean ympäristöön on noussut ihania kahviloita ja lounaspaikkoja melko nopeasti. Tämän postauksen kuvat ovat tammikuussa avatusta Vääksystä, joka on ilmeisesti suunnattu lounaspaikaksi Osuuspankin työntekijöille. Se toimii kuitenkin tavan pulliaisillekin erinomaisesti sekä lounas- että kahvittelupaikkana. Sisustus on upea ja tilava. 

Kahvila Vääksy Vääksyntie 2

Helsingin kahvipaahtimo

Jos vietin Ipissä puolet äitiyslomastani, niin täällä vietin sitten sen toisen puolen. Täällä on superasiantunteva ja hauska henkilökunta – juuri nämä baristat ovat opettaneet minut juomaan mustaa kahvia. Muutaman asiakaspaikan kahvila on tyylikäs, ja sen edessä olevalla terassipenkillä on taivaallista istua kesäisin. 

Helsingin kahvipaahtimo Päijänteentie 2

Hermanni

Kellohalli

Nyt syksyn mittaan olen käynyt täällä perjantaisin Sofian kanssa lounaalla. Niillä on aina perjantaisin joku hauska teemamenu, tyyliin Vietnam tai Meksiko, ja ruoka on ollut aina tosi hyvää. Protokolla on sellainen, että Alppunen syö lounaansa seisovasta pöydästä ja sen jälkeen se riekkuu ympäri Kellohallia sukkasillaan. Se ei suosu laittamaan kenkiä jalkaan, joten nykyään mulla on aina varasukat mukana, koska tiedän, että talvisaikaan se kastelee sukkansa. Lounaan jälkeen kärrään sen uneen.

Tykkään myös tosi paljon Teurastamon Palemasta, mutta siellä tarvitsee melkeinpä itkuhälyttimen, jos mielii jättää lapsen ulkopuolelle nukkumaan. Olen toki tehnyt myös niin, että olen vain jättänyt lapsen uinumaan ja sitten käynyt silloin tällöin tsekkaamassa, että se on vielä unessa.

Kellohalli Työpajankatu 2

kahvilat vaunujen kanssa5.jpg

Muuta

Arabia: Nordic Light

Nordic Light on vähän sellainen henkilöstöravintola, mutta sieltä saa tosi hyvää lounasta ja parasta on siellä erinomainen lasten leikkinurkkaus ja paljon tilaa. Tämä sopii siis täydellisesti myös sellaiselle, jolla on yksi taapero ja yksi vauvelo.

Nordic Light Arabiankatu 12

Punavuori: Café Kuuma

Ai että, todelllinen hipsterimekka. Tänne kun menee, niin avokadot ne vain sujahtaa suuhun. Aika usein täynnä, mutta jos sattuu saamaan hyvin paikan, niin avot!

Café Kuuma Albertinkatu 6

Kruununhaka: Papu Café

Sympaattinen kahvila keskellä Krunaa. Täällä voi istuskella tovin myös läppärin kanssa. 

Papu Café Mariankatu 24

kahvilat vaunujen kanssa6.jpg

Ulkona syödyt lounaat ja juodut kahvit ovat mielestäni ehdottomasti paras tapa käyttää aikaansa ja rahaansa. Tämä on myös suuri syy sille, miksi olen halunnut edelleen pitää vapaata perjantaisin ja olla Alpun kanssa: Lattemamaelämä on vain niin uskomatonta luksusta!

 
Mitä muita hyviä kahviloita on, joiden eteen voi jättää helposti lapsen nukkumaan vaunuissa? Haluan laajentaa repertuaariani!
 
 
Kuvassa: Olin viikko sitten perjantaina Sofian ja hänen vavvelinsa kanssa testaamassa Vallilan Vääksyä, tykkäsimme! (Alppu nukkui ulkona.)
 
 
Lue myös vanha postaus:
 
Helsingin vauvaystävälliset lounaspaikat
 
 
 
 
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN
 

Kommentit (34)
 1. Reilu 30v. sitten oli tyylinä jättää pienokainen surutta ulos nukkumaan ilman näköyhteyttä esim. ravintolakäynnin ajaksi (joka se sitten taas oli harvinaista herkkua). Esikoisemme (kuten kaksi muutakin lastamme) tottuivat nukkumaan 3-4(-5)h:n päiväunet vaunuissa (silloin oli reilun kokoisia kunnon vaunuja, yhdistelmärattaista emme tienneet vielä mitään). Itkuhälyttimistä emme nähneet edes unia. Kerran menimme syömään amerikkalaisen Suomeen opiskelijavaihtoon tulleen pariskunnan kanssa. Vauva jätettiin vaunuihin ravintolan oven pieleen, itse ravintola sijaitsee toisessa kerroksessa eikä näköyhteydestä ollut tietoakaan. Amerikkalaispariskunta ei voinut käsittää menettelyä, se aiheutti pitkän päivittelyn ja keskustelun, joka jäi vahvasti mieleeni.
  On meillä hyvä ja turvallinen maa, kun voimme turvallisin mielin jättää lapsemme ilman herpaantumatonta silmälläpitoa tänä päivänäkin ulos nukkumaan.

  1. Täysin samaa mieltä! Itkuhälärin kanssa olen jättänyt lapsen vaikka minne. Nukutaan sitä myös aina kerrostalomme edessä, asutaan itse neljännessä kerroksessa, mutta itkuhälytin kantaa.

   On käynyt niinkin, että hälytin ei ole toiminut, ja silloin naapuri on huikannut, että lapsi on hereillä. 

   Turvallisuus ja luotto muihin ihmisiin lisää elämänlaatua valtavasti.

   1. Heippa!

    Mikähän postaus se mahtoi joskus olla, jossa kerroit teidän käytännöistä kuinka asuminen ja eläminen sujuu hissittömässä kerrostalossa vauvan kanssa? Mulla on vielä esikoisen laskettuun aikaan n 6 viikkoa ja nyt kovasti mietityttää mitenköhän kaikki asiat sais mukavasti sujumaan sitten kun asutaan kolmannessa kerroksessa hissittömässä talossa… muistatko mikä postaus se oli? (Vai muistanko väärin että olisit sellaisen joskus kirjoittanut… en tiedä varmaksi :D) 

    Kiitos miljoonasti jos ehdit vastata 🙂 ja kiitos muutenkin blogista!

    1. Moikka! Kirjoitin oikeastaan meidän vaunuista pelkästään, mutta siinä kyllä puhutaan siitäkin, että miten hommat hoituu.

     Tärkeimmät pointit on:

     – Vaunuissa on kiva olla joko irrotettava koppa tai sitten kankainen kantokoppa niin, että pikkuvauvan saa kannettua helposti kotiin nukkuvana.

     – Sitten kun vauva täytti 6kk ja siirtyi siihen istuinvaiheeseen, mä aloin ihan ronskisti vain nukuttaa lasta talon edessä sillee, että laitoin vaunuihin itkuhälyttimen, joka kantoi ylös saakka. Useimmiten tosin olin jossain kahvilassa istumassa niin, että vauva nukkui ulkona. Jotkut onnistuu nukuttamaan lapsia sisälle päiväunille, mutta itse en pystynyt siihen. Alppu nukkuu edelleen viikonloppuisin päiväunensa rattaissa (viikolla päiväkodissa se nukkuu kyllä sisällä).

     – Meillä ei ole edes mitään säilytystilaa vaunuille, mutta naapurit on onneksi superkivoja, joten saadaan jättää vaunut säilöön porraskäytävään tokalle tasanteelle. Se on periaatteessa laitonta, mutta näin me silti tehdään, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

     Hyvä asenne ratkaisee, mulla ainakin on haba kasvanut tässä 13-kiloista jötköä kannellessa ylös-alas 🙂

     Tsemppiä hirveisesti viimeiseen puristukseen ja onnea ihanan elämänvaiheen alkamisesta! <3

      

     1. Kiitos miljoonasti!! :)<3

  2. Runsaat 30v. sitten jätin Oxfordissa esikoisen rattaisiin nukkumaan, kun kävin kirjakaupassa. Olin tottunut Suomessa siihen enkä tajunnut, millaisen hälytyksen aiheuttaisin. Kohta kaupassa kuulutettiin äitiä, joka on jättänyt lapsensa ulos ja rattaiden ympärillä oli lauma päivitteleviä naisia, jotka olivat tietysti herättäneet lapsen. Ja lapsi parkui, kun unet katkesivat vieraisiin kasvoihin. Ei ollut itkuhälyttimiä tosiaankaan silloin!

 2. Ooh, mikä luettelo! Hymyilytti, kun listan kärjessä oli hirveästi omia suosikkipaikkoja – hengaillaan siis aika paljon samoissa kahviloissa! 😀 Mun suosikkipaikka tällä hetkellä on Vallilan Stoori Sturenkadulla. Siellä on kirppari ja kahvila, ihana vegaaninen lounas arkisin, hyvää kahvia ja rauhallinen kotoisa fiilis ja tosi mukavat omistajat. 🙂

  1. (ja siis mulla ei ole omaa lasta, mutta tää on kyllä myös hyvin lapsiystävällinen paikka!)

  2. Great minds think alike! <3

   Stoori on ihana mesta! Ei mennyt siksi tälle listalle, että siinä ei oikein kunnolla pysty jättämään vaunuja siihen eteen.. vai pystyykö? Nyt en ole ihan varma.

   1. no ihan totta – ei siinä ole kahvilapöydistä kovin hyvää näkyvyyttä ulos rattaisiin. Oon kyllä silti nähnyt siinä joskus jonkun nukkumassa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *