Kaikilla ei ole varaa ostaa vastuullista

Tällä viikolla somessa on puhuttanut se, miten kaikilla ei todellakaan ole varaa ostaa 150 euron vastuullista joulukuusta, joka tuodaan kotiin ruukussa ja sitten joulun jälkeen istutetaan metsään. On hyvä, että tätä keskustelua käydään, sillä aina välillä huomaan, että hyvin toimeentulevien ja pienituloisten ihmisten välillä on aika iso railo.

Itse olen huomannut ihmisten kuplautumisen silloin, kun olen kertonut että elän noin 1300 eurolla kuukaudessa. Aihetta on ihmetelty ihan Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa saakka. Ihmettelijöille haluaisin kertoa sellaisen seikan, että esimerkiksi vuonna 2018 Suomessa oli 640 000 pienituloista ihmistä. Pienituloiseksi laskettiin, jos yhden hengen kotitalous sai 14 970 euroa vuodessa, eli jos ihmisen nettotulot olivat alle 1 250 euroa kuukaudessa.

Kun minä olen elellyt vapaaehtoisesti suurinpiirtein tällä summalla (koska olen halunnut säästää rahaa ja luontoa ja blaablaa), niin on iso joukko ihmisiä, joiden on pakko elää tällä summalla.

(Ja on aivan päivänselvää, että vapaaehtoisesti piheily voi olla kivaa, koska silloin tietää, että halutessaan tai tarvitessaan voisi kuluttaa enemmän. Terhi-Anna Wilska puhuu ”keskiluokan konrtollista”, eli siitä, miten keskiluokka saa nautintoa kontrolloidessaan omaa käyttäytymistään. Juuri tästä on omalla kohdallani kyse.)

Mutta jos pienillä tuloilla eläminen on pakon sanelemaa, niin siinä ei kyllä välttämättä ostella niitä 150 euron joulukuusia tai luomuavokadoja kaupasta. On totta, että vastuulliset tuotteet ovat usein kalliimpia kuin vastuuttomat.

Teimme Eetti ry:n vastuullisuusasiantuntija Maija Lumpeen kanssa vierailun ruokakauppaan ja huomasimme, että vastuullisessa tuotteessa kilohinta oli aina isompi. Toki voi sitten ostella juureksia ja kausituotteita, jotka ovat halpoja, mutta kyllä nykyaikana ihmiset mielellään syövät talvellakin vaihtelevasti.

Otin Melkein kaikki rahasta -jakson viimeiseksi aiheeksi vastuullisen kuluttamisen. Mitä se oikein on? Maailma on niin monimutkainen, tuotantoketjut niin valtavan pitkiä ja tietoa niin pirstaleisesti kaikkialla, että kuluttajan on välillä mahdotonta edes yrittää ottaa selvää. Saati sitten jaksaa miettiä asiaa jokaisen ostamansa tuotteen kohdalla.

Eikä meitä Maijan kanssa huvittanut lähteä syyllistämään yksittäisiä ihmisiä asioista, jotka ovat rakenteellisa ongelmia. Yritysvastuu on asia, joka pitisi olla laissa (ja pian se onneksi onkin!) ja ilmastonmuutos pitäisi ennen kaikkea ratkaista poliittisilla päätökseillä – suoraan sanottuna pakotteilla ja todella tiukoilla laeilla.

Mutta emme me silti ole sitä mieltä, että yksittäinen kuluttaja ei voisi tehdä mitään. Minusta on ihanaa, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa erilaisten asioiden vastuullisuus. Enkä ajattele, että se olisi vain jotain oman sädekehän kiillotusta tai performointia, jos puhuu vastuullisesti tuotetuista joulukuusista tai muista kulutushyödykkeistä omassa somessa. Minusta on vain siistiä, että ihmiset, joilla on paljon seuraajia, normaisoivat vastuullisia asioita ja ottavat aiheita keskusteluun.

Itse asiassa olen huomannut, että on huomattavasti helpompaa olla puhumatta vastuullisista asioista somessa kuin puhua niistä. Ihmiset syyllistyvät niin herkästi vaikkapa kaikesta ilmastonmuutokseen liittyvästä. Ja syyllistyessään sitä alkaa inhota sitä syyllisyyden aiheuttajaa ja penkoa sen historiasta kaikenlaisia mahdollisia epäkohtia tai epäjohdonmukaisuuksia. Ainakin minä toimin herkästi näin! Kiinnitän huomion sanansaattajan ärsyttävyyteen enkä itse asiaan, mikäli se asia aiheuttaa nihkeitä tuntemuksia.

No, mistä me sitten lopulta puhuimme Maijan kanssa, jos emme peranneet sitä, mistä tietää, että ovatko farkut tai banaani tai puhelin vastuullinen. Siitä, että kaikkein vastuullisinta on ostaa tarpeeseen – ja käyttää itse loppuun. Ei laittaa ehjää televisiota, farkkuja tai pöytää kiertoon ja ostaa uutta tilalle, vaan käyttää itse loppuun ja vasta sitten aikanaan, kun asia on korjattu niin monta kertaa, ettei sitä voi enää korjata, vasta sitten hankkia uutta.

Ja voin sanoa, että meitä ihmisiä yritetään aivan kaikin mahdollisin keinoin saada tekemään päinvastoin, eli ostamaan ennen kuin vanha on käytetty loppuun. Olen tänä syksynä haastatellut tästä aiheesta evoluutiopsykologia, sosilogeja, markkinoinnintutkijaa, taloustieteilijöitä, uskontotieteilijää, historioitsijoita, kulutustutkijoita, maantieteilijöitä, vaikka ja mitä.

Yritän summata ensi syksynä ilmestyvään kirjaani sen, miksi meidän pitää saada koko ajan uutta. Prosessi on monimutkainen ja kiinnostava. Mutta sen sanon, että ei se ole yksittäisen ihmisen vika, että sitä uutta tekee mieli. Koko systeemi haraa vastaan, ja systeemillä tarkoitan länsimaista kulttuuria ja kapitalistista talousjärjestelmää. Eli eivät ole helppoja asioita, mutta kyllä niistä silti pitää voida puhua.

Sitten kun olette kuunnelleet minun podini kaikki jaksot, niin suosittelen aiheesta kiinnostuneille kuuntelemaan Maijan yritysvastuukoulun. Siinä on paljon kiinnostavaa ja syventävää tietoa tuotteiden ja yritysten vastuusta.

Mutta sitä ennen, kuunnelkaa viimeinen jakso Melkein kaikki rahasta -podia ja lukekaa viimeinen asiaan liittyvä juttu Ylen sivuilta. Siinä minä ja Maija yritämme etsiä vastuullista lounasta.

Loppuun valtavan suuri kiitos. Ilman teitä tätä podcastia ei tietenkään olisi syntynyt. Kaikki ideat, näkökulmat, kommentit, inspiraatio ja innostus, mitä olette minulle antaneet tätä varten. Kaikki se on ollut niin valtavan tärkeää ja opettavaista. Tätä on ollut ihan mielettömän kiva tehdä.

Kiitos.

Ps. Viimeinen MKR:n ig live kello 21 tänään! Summataan siinä rahaoivalluksia ja kauden oppeja!

Kommentit (21)
 1. pohdiskellen
  17.12.2020, 12:47

  Kuuntelin podcastia ja huomasin, että me ihmiset elämme elämäämme hyvin erilaisissa todellisuuksissa Suomen sisällä.
  Puhuitte Maijan kanssa vaatteista ja keskustelussa erityisesti hämmästyin, kun puhuitte siitä ettei samoja vaatteita voi käyttää kahta päivää peräkkäin. Olen siis onnistunut elämään yli 30-vuotiaaksi tietämättä tällaisesta ”säännöstä”, joka teidän mukaanne on kaikkien tiedossa. En myöskään tunnista, että muutkaan olisivat juuri noudattaneet tätä ”sääntöä” peruskoulussa, lukiossa tai yliopistossa. Tai ehkä en vaan ole huomannut ja jaksanut pitää kirjaa toisten ihmisten pukeutumisesta. Ajatus tällaisesta vaatteisiin sairaanloisesti keskittyvästä kulttuurista kauhistuttaa minua.
  Itse olen varmaan säästynyt säännön tietävien ihmisten negatiiviselta huomiolta, koska joudun vaihtamaan vähintään kahden päivän välein paitaa hikoilun vuoksi. Samoja housuja pidän kyllä iloisesti jopa viikkoja putkeen (ainakin siisteissä sisähommissa).

  Vielä sellainen ajatus nousi kuuntelun päätteeksi, että noinkohan kuluttaminen edustaa vapautta millään tapaa? Moni kulutustarpeemme on ensin keinotekoisesti mainostamisella ja muilla vaikuttamistavoilla luotu, ja kun sitten ihmiset lähtevät tuota tarvettaan tyydyttämään, mainosviestien pommitus vain yltyy. Miltä näyttäisi, tuoksuisi, kuulostaisi ja tuntuisi kauppa, jossa ei yritetä vaikuttaa ja virittää ihmistä nimenomaan ostamaan mahdollisimman paljon?

 2. Sama homma edellisen kommentoijan kanssa. Aina välillä tulen ihmettelemään helsinkiläisen eliitin maailmankuvaa. ’Kaikilla ei ole varaa ostaa vastuullista’ ? Olisiko näin? Suurimmalla osalla ei ole kiinnostusta ostaa vastuullista, eikä ilmastonmuutos ’syyllistä’ ketään meissä alemmissa luokissa.

  1. Päivän rohkein idea tulla kehumaan noin lyhytnäköisellä, suorastaan moraalittomalla ajattelulla? Luojan kiitos olet sitten kuitenkin vähemmistöä, erityisesti nuorissa tuota ”eliitin” vastuullista, omaa tulevaisuutta ymmärtävää ajattelua on runsaasti. Lienet jo elämän ehtoopuolella. Ehkä hyvä niin.

   Ps. Oletko koskaan miettinyt miksi olet sitä mainitsemaasi alempaa luokkaa? Kommentissasi taitaa piillä vastaus kokonaisuudessaan.:))

   1. Olipa ilkeä kommentti Xmas. Mielestäni KNZ nosti vain esiin asian, jonka itsekin olen havainnut tasapainoillessani nykyisen helsinkiläisen elämäntapani ja maalaisjuurieni välillä. Useat”maalla” asuvat ystäväni, jotka ovat tulo- ja koulutustasoltaan varsin keskiluokkaisia, eivät todellakaan mieti riisiä tai joulukuusta ostaessaan vastuullisuutta. Saattavat olla ehkä kuulleet kasviproteiineista ja lentämisen haitallisuudesta, mutta eivät niitä aktiivisesti murehdi. Ja kyse on kolmekymppisistä ihmisistä, lienevät tosin ehkä Xmasin ajattelun mukaan jo elämän ehtoopuolella.
    Tätä kritiikkiäni en halua kohdistaa Juliaan tai hänen podiinsa (joka on mielestäni ansiokkaasti nostanut esiin erilaisia raha-aiheita) koska ei tällaisessa puoliviihteellisessä podcastissa nyt kuitenkaan voi vastata kaikkien odotuksiin tai kuvata kaikkien suomalaisten todellisuutta. Ja podcastin suosiosta päätellen, sillä on hyvinkin innokas kuulijakunta, joten joidenkin todellisuuden se tavoittaa hyvin.

    1. Olipa todellakin XMAS-nimimerkiltä ilkeä vastaus, josta myös paistaa läpi juuri se ongelmallinen ajatus, että alempiluokkaisuus on henkilön omasta ajatusmallista ja muista valinnoista kiinni.

     Olisiko kuitenkin, että alempiluokkaisuus rajoittaa ihmisen mahdollisuuksia pohtia eettisiä ruukkujoulukuusia, kun seuraavan viikon ruokabudjettikin on hataralla pohjalla?

     1. Kyllä, ja toisaalta jos henkilö on pienituloinen, hän todennäköisesti elää melko vastuullisesti jo ihan siksi, että pienillä tuloilla ei kovinkaan paljon ostella asioita. Voi olla, että vaikka valinnoissa eivät painottuisi lainkaan vastuulliset valinnat, ainakin hiilijalanjälkinäkökulmasta elämä on jopa vastuullisempaa kuin keski- tai suurituloisen.

      Sama pätee tuohon maaseutu-kaupunki -asetelmaan: vaikka maaseudulla ei ehkä keskimäärin mietitäkään vastuullisuuskysymyksiä samassa määrin kuin isoissa kaupungeissa, ei juoda kauramaitoa ja ajellaan yksityisautolla, voi maaseudun asukin hiilijalanjälki olla hyvinkin pienempi etenkin tiiviiiden kaupunkikeskustojen asukkaisiin verrattuna. Tulotaso, kulutustottumukset (ja -mahdollisuudet), ehkä elämäntapakin ovat niin erilaisia.

     2. Ei ollenkaan ilkeä, en vain pysty ymmärtämään kuinka kukaan suomalainen (täällä ei ole sellaista köyhyyttä ja kurjuutta tai tiedon puutetta joka siihen oikeuttaisi!) pystyy ohittamaan ilmastonmuutosta kauhistumatta, ja syyllistymättäkin. Julian sanoin, isot kuviot päätetään poliittisesti ja valtioiden tasolla mutta jokaikisen yksilön toiminta vaikuttaa myös. Epäeettistä moskaa valmistetaan juuri niin kauan kuin sille on kysyntää, julmista julmin eläinten alistaminen tehotuotannolle, maaperän valjastaminen rehutuotannolle porskuttaa tasan sen aikaa kun kansakunnat suupielet tiristen vaatii lihaa jne.
      Kaiken tämän tiedostamatta jättäminen muka tulotason perusteella on surullista ja tekosyiden kuorruttamaa itsensä pettämistä.

   2. Hei XMAS,
    Miksi vanhukset lukisivat kolmikymppisten mediaa? Ei, en ole elämäni ehtoopuolella. En myöskään usko olevani vähemmistöä, jonka saattaa huomata jos viettää aikaansa missään muualla kuin internetissä. Vaikkapa niiden nuorten parissa.

    Toki voi olla, että kommentointi siitä, että on myös muunlaista ajattelua oli itsessään turhaa. Tietenkin on erilaisia elinpiirejä, mutta kommenttisi XMAS perusteella alkuperäinen kommenttini tuntuu nyt tarpeelliselta.

    Ja kyllä, olen miettinyt miksi olen alempaa luokkaa, jolla viittasin kuulumistani luokkajärjestelmään, joka oli ennen nykyistä identiteettipolitiikkaa vallitseva yhteiskunnallinen määrittäjä. Tietenkin se, että olen alempaa keskiluokkaa vaikuttaa nykyiseen maailmankatsomukseeni.

    Toinen old school näkemykseni maailmasta on, etten näe itseäni vain kuluttaja, jonka ’moraaliset teot’ määrittyisivät ensisijaisesti sen mukaisesti mitä ostan.

    1. Eli et kertonut ollenkaan miksi et koe vastuuta vaikuttaa mahdollisuuksiesi rajoissa ilmastonmuutosta lieventävästi,tai ylipäätään epäeettiseen kuluttamisen muuttamiseen? Koska jokainen meistä on kuluttaja, koki itsensä siksi tai ei, ja kuluttajakäyttäytyminen on merkittävä tekijä muutoksessa tai sen puutoksessa.

     1. Ps. Eli jos osa nuorista kirkonkylillään ja abseillaan elää ympäristöstään ja muun maailman menosta välittämättä sinun kokemuksesi perusteella, se on erittäin ok eikä sitä ole tarve muuttaa?

      1. Minä näen että niillä ’kirkonkylä ja abs’ nuorilla on oikeus omaan nuorisokulttuuriinsa, joka saa olla erilainen vihervasemmistomaailmasta ja he pystyvät tekemään omat arvovalintansa.

       Jos haluan matkustaa lentokoneella tai syön maitotuotteita, en ’syyllisty’ ilmastomuutoksesta. Asetan omat varsin vähäiset haluni ilmastonmuutoksen torjumisen edelle. Toisilla voi olla erilainen elämäntyyli.

       Mutta palatakseni alkuperäiseen viestiin, kulutus vastuullisesti ei ole aina rahakysymys. Itsellesi vastuullisuus tuntuu erityisesti kytkeytyvän ilmastoon, toisilla sellaisiin seikkoihin kuten muodista pois menneet lapsi/halpatyövoima. Monet muut priorisoivat sellaisia seikkoja kuten tarve, kätevyys ja perinne.

       1. Tulihan se sieltä, mikä tosin näkyi sokeallekin joka sanastasi, mikä kaikessa lopulta närästi, ”vihervasemmistomaailma”. Voi sua.

        Tosin, sieltä persulastakin on mahdoton kieltää kirjaimelllisesti muoviin tukehtuvia meriä eläimineen, valtaisaa ylikansoitusta, ilmaston saastumisen tuoman lämpenemisen aiheuttamaa jopa satojen miljoonien ihmisten pakolaisvirtaa pätseiksi muuttuvilta alueilta jne.
        Maailma ei nykyihmisen aikana ole milloinkaan ollut näin lähellä katastrofia. Sitä kauhistuttavaa ja surullista faktaa ei tekosyiden etsintä vihervasemmistolaisuuteen kuulumattomuudesta tai tuloluokista auta.

        1. Hei,
         Kommenttisi tuntuu vahvistavan alkuperäistä kommenttiani muidenlaisten maailmankuvien ymmärtämättömyydestä. Aika ikävää että näet tällä hetkellä toiseksi suurimman puolueen kannattajat noin mustavalkoisesti. Itse en kuitenkaan ole koskaan äänestänyt perussuomalaisia.

         Toivon helpostusta sinun maailmanlopuntuskaasi, toivottavasti tekosi ylettyvät kauramaidon kuluttamisen tuolle puolen. Peace out.

         1. Voit olla varma että ylettyvät, sinullahan niitä tekoja ei ollut ollenkaan, joten annahan meidän oman navan ulkopuolelle näkevien juoda kauramaitokahvimme mainostamassasi rauhassa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *