Kaikki rahasta ei ollutkaan kaikki paskasta

Hauskoja uutisia! Gummerus otti Kaikki rahasta -kirjasta neljännen painoksen, ja tällä kertaa kyse on pokkariversiosta. Olen itse suuri pokkarien fani, sillä hehe, ne ovat halvempia kuin kovakantiset (tämä pokkari maksaa 8,50 e) ja niitä on helpompi kuljettaa mukana. Sopivat erinomaisen hyvin esimerkiksi kesälomalla luettavaksi laiturinnokassa! Vinks vinks!

Tuntuu hassulta, että vuosi sitten näihin aikoihin viimeistelin tuota kirjaa. Ne jotka seurasivat minun insta storejani tuolloin saattavat muistaa, miten editointivaiheessa kiroilin, että koko kirja on ”täyttä paskaa” ja oikeasti sen nimen pitäisi olla Kaikki paskasta! Valtava häpeän aalto pyyhkäisi ylitseni, kun tein viimeisiä muokkauksia. Minua ei niinkään hävettänyt se, että avaan omat raha-asiani aina lapsuuden sekoiluista saakka tai omat asenteeni rahaa kohtaan niin yksityiskohtaisesti. Raha ei ole enää ollut minulle tabu sen Näin säästin kymppitonnin vuodessa -postauksen jälkeen. Omisa raha-asioista puhuminen ei tunnu nykyään missään, kun olen puhunut niistä ääneen niin paljon.

Sen sijaan ajattelin, että ketä tällainen horina nyt kiinnostaa. Yritin karsia minäkohtaisuutta kirjasta pois ja tuoda lisää asiantuntijoita (joita haastattelin kymmenittäin) esille enemmän, jotta vaikuttaisin itse ammattimaiselta kirjoittajalta. Ajattelin, että en halua olla ”bloggaaja, joka kirjoitti itsestään kirjan” vaan ”toimittaja, joka kirjoitti rahasta kirjan”.

Superhyvä kustannustoimittajani, Salla Seuri, kuitenkin karsi rankalla kädellä kaikenlaista asiantuntijoiden puhetta sieltä pois. Minulla oli esimerkiksi kokonainen sydänverellä laadittu luku erinäisistä vakuutuksista valmiina, mutta Salla deletoi sen, koska se oli… aika tylsä. Kirjan pointtina nimittäin ei ole kertoa aivan kaikkea rahasta (tyyliin rahan historiasta tai siitä, miten euro toimii), vaan saada ihmiset viihtymään rahajuttujen parissa. Niin, että kirja tekee mieli ahmia huvikseen, ei sen takia, että tässä nyt päntättäisiin päähän jotain euribor-korkojen muodostumisia. Tällä keinolla voi saada ihmiset innostumaan rahan käyttämisestä ja tajuamaan, että omaan talouteen voi oikeasti aika paljon vaikuttaa, ja rahahommien pohtiminen voi olla kivaa.

 Näyttää siltä, että onnistuin. Saan edelleen viikottain monia viestejä siitä, miten kirja on nyt innostanut puhumaan rahasta kavereiden kanssa, helpottanut tajuamaan omaa suhtautumista rahan käyttöön ja jopa sysännyt ihmisiä avaamaan arvo-osuustilin ja sijoittamaan.

Yksi siisteimmistä palautteista oli, kun eräs mimmi kertoi, miten hänen puolisonsa oli lopettanut tupakoinnin ja alkanut laittaa ne rahat säästöön ja sijoitukseen luettuaan tuon kirjan. Olen niin fiiliksissä, jos saan säästämisen (ja sijoittamisen) kuulostamaan oikeasti kivalta eikä elämää kurjistavana pakkona. (Koska kuten tiedetään, itse saan täysin sairaita kiksejä säästämisestä!)

Moni on myös laittanut viestiä, että kirjan luettuaan ovat perustaneet ASP-tilin ja aikovat säästää omaan asuntoon, vaikkeivät aiemmin olleet kuvitelleet sen olevan mahdollista. Etenkin, kun pienituloiset kertovat, että kirjasta jäi hyvä ja toiveikas fiilis, tulen iloiseksi. Suuri pelkoni oli nimittäin se, että kuulostan richsplainaajalta (tein aiheesta ihan oman podcast-jaksonkin).

Tällaisista jutuista tulee sellainen olo, että on onnistunut tekemään ainakin muutaman ihmisen elämästä parempaa, ja näin ollen muuttanut maailmaa inan verran paremmaksi paikaksi.

Kiitos tuhannesti kaikille, jotka olette lukeneet kirjan ja teille, jotka olette laittaneet siitä viestiä. Kommentteja, palautetta ja kysymyksiä saa ehdottomasti edelleen laittaa tänne blogiin tai suoraan DM:llä minun instaani.

Ja äänikirjasta kyselijöille, harmi kyllä näillä näkymin tästä ei ole tulossa äänkirjaa. (Jopa Roni Bäck kysyi, onko tästä äänikirjaa. Olin aivan uskomattoman otettu! Maailman siisteintä!!) Teille voin kuitenkin suuresti suositella, että ottakaa kuunteluun Ylelle tekemäni podcast, jonka nimi on Melkein kaikki rahasta. Siinä ei ole suoranaisesti samoja asioita kuin itse kirjassa (podit perustuvat jutustelulle asiantuntijoiden kanssa), mutta siinä pääsee kuulemaan minun valloittavaa ääntäni ja oivalluksiani – sekä tietenkin innostumaan rahasta.

Melkein kaikki rahasta -podcast täällä!

Lue myös:

Kaikki rahasta -kirjan pointit

Tällaisia arvioita Kaikki rahasta on saanut

Näin säästin kymppitonnin vuodessa

Kommentit (6)
 1. Edustusvaimo
  22.7.2019, 08:52

  Miten sun varallisuus on sittemmin kehittynyt? Olisi kiva nähdä vaikka ihan oma postauksena siitä, mikä sun allokaatio ja sijoituslajit nykyisin on.

  1. Tämä voisikin olla kiinnostava! Hehe, suorat osakkeet on tällä hetkellä miinuksella, rahastot sentään plussalla. Mutta ehkä se kuvastaisikin hyvin sitä, että ei sijoittaminen todellakaan takaa mitään nopeaa vaurastumista – ja että indeksin voittaminen ei välttämättä ole helppoa. Voisin tehdä tämän jossain vaiheessa, kun kerkeän!

 2. En oo kirjautunut tänne Lilyyn neljään vuoteen, mutta nyt piti, että voin kommentoida!

  En oo lukenut sun kirjaa näin ulkomailta, mutta nää blogin rahajutut ja podcast on inspiroineet myös mua. Ei tosin rahan säästämisessä (hehe) vaan ihan yleisesti eri näkövinkkeleiden sisäistämisessä. En esimerkiksi tiennyt hääsuunnittelusta mitään ennen kuin teit siitä podcast-jakson, ja kas: aihe sytyttikin lopulta niin, että kirjoitin siitä kokonaisen novellin.

  Ja tuo kaikki paskasta -fiilis, ah! Miksi tuolta pitääkin tuntua aina projektien loppumetreillä, hä?

  Kivaa kesää ja vauvaonnea sinne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *