Kaikki rahasta -kirjan esittely

Juliaihminen

Minua pyydettiin avaamaan Kaikki rahasta -kirjan sisältöä blogissa, joten täältä tulee vanha kunnon kirjaesittely.

Vaikka kirjan alaotsikko on "Näin säästin kymppitonnin vuodessa", kirja ei keskity pelkästään säästämiseen. Sen sijaan se kertoo siitä, miten monenlaisilla tavoilla voi saada rahaa säästöön niin, että tilille jää aiempaa enemmän rahaa, kun sitä osaa käyttää oikein. Ihan vain jo pelkkä tieto yleensä säästää rahaa: miten luottokortit toimivat, millainen asuntolainan maksutapa olisi itselleen sopiva ja miten sitä jäljelle jäävää rahaa kannattaa sijoittaa niin, että saa lisää rahaa elämäänsä. 

Toisaalta kirjassa paneudutaan seikkaperäisesti myös siihen, miten omasta palkkakehityksestään voi pitää huolta pitkin uraa ja miten kannattaa valmistautua palkkaneuvotteluihin. Minua kiinnosti valtavasti myös parisuhde ja rahat: vaikka Suomi on suht tasaveroinen maa, niin useissa suhteissa raha-asiat hoidetaan yllättävän konservatiivisella tavalla, eivätkä naiset aina hyödy tästä – joskus toki hyötyvät.

Summa summarum: asiat kietoutuvat sen ympärille, miten rahaa jää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä enemmän käteen, vaikkei sitä suoranaisesti säästämällä säästäisi.

Kirjassa on paljon tietoa ja erilaisia asiantuntijahaastatteluja, mutta koska raha-asiat esitetään mielestäni usein melko puisevasti, pyrin tuomaan tekstiin kepeyttä, huumoria ja paljon vertaistukea, jotka toimivat usein myös hyvinä esimerkkeinä. Niinpä aloitan monet luvut omilla kokemuksillani kyseisestä aiheesta. Kerron, miten itse olen tehnyt, tosin en väitä, että muiden kannattaisi tehdä samalla tavalla kuin minä teen. 

Kuten aiemmin täällä on keskusteltu, niin kirja on tietyllä tapaa melko keskiluokkainen. Ylivelkaantumisesta ja erilaisten tukien hakemisesta puhutaan, mutta ennen kaikkea kohderyhmäksi muodostui sellainen perus pulliainen, joka opiskelee tai jolla on jo työpaikka. Suomen yleisin palkkahan on 2500 euroa kuussa, jos tienaa sitä enemmän, tienaa enemmän kuin suuri osa suomalaisista. 

En tiedä miksi keskiluokkaisuutta pidetään niin suurena kirosanana, kun Suomessa keskiluokka on kuitenkin niin suuri. Tietenkin pyrin esimerkiksi muiden kommenttien avulla tuomaan esiin myös pieni- ja suurituloisten ihmisten arkea, mutta mitään sellaisia "tässä kolme halpaa perusruokaa" -vinkkejä ei kirjasta löydy ja toisaalta siellä ei myöskään neuvota, millainen salkku kannattaa rakentaa, jos käteistä on tilillä 200 000 euroa.

Yritin saada kirjaan samanlaista sävyä kuin tämän blogin postauksissa ja kommenteissa on: ymmärtäväistä muttei lässyttävää, älykästä muttei kuitenkaan besserwisseröintiä ja paremmin tietämistä.

Toivottavasti onnistuin tässä!

Oli myös siistiä haastatella ihailemiani julkkiksia kirjaa varten. Mietin, keiden vastauksia haluaisin kuulla, ja sitten soittelin ihmisille tai tapasin heitä. Suomessa toimittajana on melko helppo saada ihan kuka vain vastaamaan, jos kysymyksen perustelee tarpeeksi hyvin. Tästä syystä kirjasta löytyy esimerkiksi Erkki Liikasen asuntolainamuisteloa (liikuttava lapsuudenkuvaus!), Rosa Meriläisen hyviä ja huonoja kokemuksia rahan hoitamisesta parisuhteessa sekä Vappu Pimiän puskurirahaston määrä.

Sijoituslukuun halusin satsata paljon, ja yritin tehdä siitä mahdollisimman simppelin ja helpon, jotta kenellekään ei jäisi sen luettuaan epäselväksi, miten ihminen voi alkaa sijoittaa rahojaan, ja miten rahastot, osakkeet tai sijoitusasunnot toimivat. Kiitos tämän blogin, innostuin erityisesti tutkimaan ja penkomaan vastuullista sijoittamista. Tiivistin siitäkin selkeät listaukset helpottamaan sijoituspäätösten tekemistä.

Sijoitusluvusta karsittiin paljon kamaa myös pois, ja veikkaan, että hyödynnän sitä vielä erikseen täällä blogissa postauksissa. 

Ennen kaikkea kirjan pointti on motivoida ihmistä ottamaan omat raha-asiansa täysin hanskaan. Minulle raha-asioiden hoiteleminen on jo vuosia ollut suorastaan nautinto. Tykkään (omituisen) paljon seurata tililtä, kun asuntolaina(t) vähenevät kuukausittain ja sijoitukset nousevat. Siitä tulee sellainen olo, että ainakin tämä asia on elämässä kunnossa, vaikka moni muu homma olisikin sekaisin tai kaaoksessa.

Usein nimittäin tiedon ja motivaation avulla rahan käsittelemisestä tuleekin helppoa ja sillä saa itseluottamusta myös muihin elämän osa-alueisiin. 

Tässä mainospuhetta kerrakseen! Ostakaa, lainatkaa kirjastosta tai lukekaa BookBeatista tai Storytellistä!

 

Saa kysyä mitä vain kirjasta tai kirjoittamisesta! 

 

Kuvat: Olen saanut sellaisen käsityksen, että kuva kirjasta muuttuu kauniimmaksi, jos siinä on vähän rehuja.

 

Lue myös:

Näin kirjoitusprosessi eteni

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

Kirsi Johanna

Täytyy ottaa lukuun!

Tuo on muuten ihan huippuhomma, kun saa työskennellä osaavan kustannustoimittajan kanssa. Minäkin olen juuri julkaissut tarinallisen tietokirjan (Kiehtovat kotieläimet, Otava), ja kylläpä vain kirjasta tuli erilainen kustannustoimittajan kaitsennassa kuin omin voimin olisi. Juuri nuo mainitsemasi disclaimerit jäivät pois, mutta ennen muuta ylilyönnit ja taipumukseni paasaukseen jäivät pois. On vaikeaa kirjoittaa kirjaa osin itsestään, vaikeampaa kuin jos kirjoittaisi tietokirjaa kokonaan muista ihmisistä/muusta aineistosta. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Se on juuri näin. Vanhana aikakakuslehtitoimittajana en usko pätkääkään sellaiseen sankaritoimittajaan, joka itsekseen kirjoittaa nerokkaita juttuja. Parhaat oivallukset ja lopputulos syntyy milteipä aina porukassa ja pallottelemalla asioita. Toisen silmät näkevät, missä kohdassa on toistoa ja mikä asia on liian hähmäisesti selitetty. Editorit ovat kirjoittamisen suola!

Pitääkin tsekkaa tuo kirjasi!

Nettanen

Kuulostaa ihan supermielenkiintoiselta, menee ostoslistalle ehdottomasti! :)

ef (Ei varmistettu)

Apua. Tän luettuani totesin, etten tuu ikinä saamaan kirjasta kaikkea mahdollista irti kirjaston laina-aikojen puitteissa, joten marssin samantien hetken mielijohteesta työpaikan alakerrassa olevaan kirjakauppaan ja kävin ostamassa kirjasi. On vissiin ollut suosiota: olivat esillä seinällä aitiopaikalla ja mun ostokseni jälkeen kauppaan jäi jäljelle huimat kaksi nidettä!

Paljon onnea kirjasta, ihan tosi hyvälle vaikuttaa!!

Ja kun aiemmin kuvasit kirjan tekemisen aikataulua niin nostan kyllä myös hattua sun kirjoitustahdille ja aikaansaamiselle, huhhuh. 

Tiia S (Ei varmistettu)

Kiitos kun avasit kirjan sisältöä. En mitenkään ehtisi lukea kirjaa kirjaston kuukauden laina-ajassa, enkä jaksaisi edes odottaa siellä varausjonon häntäpäässä. Taidan siis laittaa kirjasi joululahjatoiveeksi!

äitiyskoe
Äitiyskoe

Muuten: tuli mieleen tää keskiluokkaisuuden käsite, joka on mielenkiintoinen, koska tuntuu että arkipuheessa se vaihtelee ihan puhujan mukaan Nopean googlailun perusteella löytyi muun muassa määrittelyjä että kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu keskiluokkaan ja OECD:n määritelmän mukaan keskiluokkaan kuuluvat kotitaloudet, joissa käytettävissä olevat tulot ovat yli 75 prosenttia, mutta alle 200 prosenttia väestön mediaanitulosta, yksi laskelma oli että alemman keskiluokan mediaanitulo vuonna 2016 oli 1 875 euroa, keskimmäisen keskiluokan 2 565 euroa ja ylemmän keskiluokan 3 402 euroa. Siinä on kuitenkin ihan oman kokemukseni perusteella aika huima ero, tienaako kuukaudessa vaikka vähän päälle 2000 vai vähän päälle 3000 euroa, ja sen myötä siinä, milloin rahaa on helppo säästää ja milloin ei.

Tarkoitan siis sitä, että ns. ihan pakollisimpiin menoihin menee joka tapauksessa jonkun verran rahaa, ja vasta sen ylittävästä rahasta voi oikeasti tehdä merkittävästi ratkaisuja. Olen itse kokenut tämän kun palkka muuttui juurikin tuolla välillä työpaikkaa vaihtaessa jokunen vuosi sitten. Yhtäkkiä verojenkin jälkeen käteen jäi 800 euroa enemmän kuin aiemmin, ja siitähän sitä sitten jo säästikin sen kymppitonnin vuodessa, koska olinhan minä tullut toimeen sillä aiemmallakin palkalla.

Pointti siis tässä, että tavallaan puhe keskiluokkaisuudesta on vähän hämäävää, kun arki on kuitenkin aika erilaista jos tienaa 2000 kuin 3000 euroa kuussa. Saatika sitten se, että ainakaan omassa tuttavapiirissäni juuri kukaan ei koe olevansa yläluokkaa, vaikka ne palkat olisivat pitkälti yli neljän tonnin. Kuitenkin käytännössä vaikkapa pariskunnalla, jossa molemmat tienaa 4000 euroa on aika eri tilanne kuin vaikka 2800 euroa tienaavalla yksinhuoltajalla.

Tuntuu että ainakin omassa keskimäärin ihan hyvin tienaavassa kaveriporukassa (ja siis itseltänikin) helposti unohtuu juuri tuo, että se yleisin palkka on tosiaan 2500 ja mediaanipalkkakin vain himpun yli 3000. Ja nämä tosiaan koskevat vain kokoaikaisia palkansaajia, ei kaikkien suomalaisten tuloja.

En siis halua vähätellä sun kirjaa tai vinkkejä, ne ovat taatusti monille hyödyllisiä ja itsekin haluan niihin tutustua. Mutta, noh, tämäkin huomioiden sanottakoon nyt vaikka se että musta on oikein hyvä ja arvostan että huomioit että kaikki ei ole kaikille mahdollista ja richpleinauksen vaara on olemassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä oon ymmärtänyt, että tuo "käytettävissä olevat tulot" tarkoittaa nettopalkkaa eikä bruttopalkkaa. Eli keskimmäisen keskiluokkaan pääsisi noin 3500 euron bruttopalkalla, joka omaan korvaan kuulostaakin paljon luontevammalta.

Oioioi vaikuttaa niin mielenkiintoiselta!! Pakko saada kirja asap käsiini! Ja onnea kirjailijalle!!!

OutiKS (Ei varmistettu)

Moi Julia!

Mietin, että luen kirjasi kyllä jossain vaiheessa, ehkä joululomalla, mutta taidankin marssia huomenna kauppaan ja toivoa, että sitä löytyy vielä hyllystä. Olen seurannut sun blogia jo vuosia ja on ilahduttavaa, miten olet jaksanut pitää postaustahdin ja motivaation blogin pitämiseen ja aina uusien aiheiden esiin tuomiseen korkealla. Monet blogit, joita olen seurannut ovat alkaneet paljon suosiota saatuaan menemään kovin kaupalliseen suuntaan, minkä jälkeen postaustahti harvenee ja sitten tulee se postaus, jossa kerrotaan motivaation kadonneen ja blogin karanneen kauas siitä, minkä takia se alun alkaen perustettiin tai tuotti kirjoittajalleen iloa. Olen todella iloinen, että tämä blogi sen sijaan elää ja voi koko ajan paremmin! Toivon, että sun juttuja saa lukea vielä pitkään, kirjoista, blogista, somesta, mistä vaan. Ihan mahtavaa, miten sun tielle on tullut viime aikoina paljon kivoja ja kiinnostavia projekteja, ihanaa saada elää mukana onnistumisissa ja uusissa vaiheissa. Oot mun idoli! Yksi fiksuimmista ja hauskimmista tyypeistä! Toivottavasti törmätään joskus kaupungilla ja saan ottaa sun kanssa selfien.

Upeaa syksyn jatkoa sulle ja toivottavasti kaikki tää julkisuus ja myllytys ei vie sulta kirjoittamisen ja tässä yhteisössä jakamisen iloa!

Terkuin Outi

chaura
Misplaced

Mietin että lainaisinko kirjastosta ja kävin kurkistamassa pk-seudun kirjastojen tilannetta (Helmet kirjastoverkko). Mullekin kiinnostuneille tiedoksi: tänään oli 671 varausta ja 10 teosta. :D hetkisen saa siis jonottaa.

Vaikuttaa esittelyn perusteella vallan mainiolta! Laitoin itseni kirjaston jonoon, toivotaan, että tulisi edes tämän vuoden puolella saataville.. Olin jonossa sijalla 9, mutta tässä meidän pienessä kirjastossa niitä oli saatavilla vain 1kpl. Toivotaan nopeita lukijoita!

Miljal (Ei varmistettu)

Mun on pakko kertoa, että on hyvin paljon sun ansiota, että mulla on sijoitustili ja asuntosäästötili! Valmistuin joulukuussa ja kun tammikuussa alotin työt, marssin heti pankkiin ja alotin säästämisen. Ja ilman sun blogia en usko että olisin ymmärtänyt tehdä niin. Ja ai että mitä mielihyvää saankaan, kun molemmille tileille on kertynyt jo ihan hyvä summa rahaa ja tiedän että se summa kasvaa, joka kuukausi!
Sun kirjan toivoin joululahjaksi mun vanhemmilta. Katsotaan jos ensi tammikuussa innostun vielä jostain uudesta säästöjutusta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon kirjaston jonossa aika alkupäässä, mutta tämän esittelyn innostamana tilasinkin kirjan ihan omaksi. Kuukausi ei riitä lukemiseen millään!

Muutamasta lehtijutusta tulin suorastaan vihaiseksi, sillä ihan vasta pari kuukautta sitten elin itsekin reippaasti köyhyysrajan alapuolella. Siitä näkökulmasta lukien ne Julian harrastaman disclaimerit ja ymmärtäväinen ote näissä blogin jutuissa on tuntunut tosi kivalta. Lehtijutuista se ote puuttui.

Pitkän tuilla elämisen jälkeen olen saanut töitä. Palkka on pieni, mutta aiempaan verrattuna rahaa on törkeän paljon, ylikin jää! Tämä kirja ei siis voisi tulla parempaan saumaan: nyt voin vihdoin opetella käyttämään ja sijoittamaan rahaa oikein. Ei tarvitsekaan keskittyä vain selviämiseen! Ilman malttia (ja mm. Julian kirjan tarjoamaa tietoa) tottuisin salamana uuteen elintasoon ja palkka kuluisi huomaamatta turhuuksiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihana kirja ja tärkeää asiaa! Tosin Bookbeatin e-kirjaversiossa on menny jotain pahasti pieleen taitossa, koska otteet muiden naisten taloutta koskevista mietteistä eivät erotu leipätekstistä mitenkään ja tekstin puhujaa on tosi hankalaa hahmottaa! Mutta asia on niin huikean hyvää, ettei tuokaan alun jälkeen ole paljoa haitannut :)

Tulonen (Ei varmistettu)

Onko tästä kirjasta hyötyä pienituloiselle ? Mihin kaikkeen rahastosäästäminen ja muu sijoittaminen tähtää omistusasunnon rinnalla? Suureen jaettavaan perintöön?

Juliaihminen
Juliaihminen

Mä ite uskoisin, että tästä voi olla hyötyä pienituloisellekin. Yksi luku käsittelee myös veloista selviämistä, tosin pienituloisuus ei tietenkään tarkoita, että ihmisellä olisi velkaa.

Rahastosäästäminen ja sijoittaminen tähtää siihen, että jossain vaiheessa elämää rahasta ei olisi enää niin tiukkaa, vaan rahaa saisi muutakin reittiä kuin työtä tekemällä. Moni käyttää tätä hyödykseen, miksei siis pienituloinenki. Toiseksi säästäminen ja sijoittaminen jeesaavat tosi paljon niinkin älyttömän pitkän ajan päästä kuin eläkkeellä. Silloin tulot puolittuvat, ja elintasoa on pakko laskea. Jos on jotain säästössä, se jeesaa tilannetta.

Kommentoi