Kaksi arkeni maukasta kasvisruokareseptiä

Juliaihminen

Yhteistyössä: Meiran kasvismausteet

Olen ilakoinut kuluneen vuoden aikana monesti sitä, miten maailmasta on tullut huomattavasti parempi paikka minunlaisille hieman tumpeloille kokeille, jotka haluavat valmistaa arjessaan hyvää kasvisruokaa nopeasti ja helposti. Kasvisproteiinin lähteitä alkaa nimittäin olla niin paljon, ettei enää tarvitse edes miettiä, miten minä korvaan jauhelihan. Vastaus on ilmiselvä: vaikkapa nyhtiksellä, härkiksellä, tofulla tai soijalla.

Tämän jälkeen haasteeksi on kuitenkin muodostunut se, miten kasvisruuat saa maustettua oikeasti hyvän makuisiksi. Se on yllättävän vaikeaa, kun on koko elämänsä vedellyt jauhelihaa suolan ja pippurin kanssa. Mä olen elämässäni syönyt varmaankin kiloittain mautonta soijaa, tofua ja erilaisia kasvishommeleita ihan vain siksi, etten ole osannut maustaa ruokiin tarpeeksi makua. 

Tästä syystä minua ilahduttaakin, että Meira on nyt tarttunut kasvisruokatrendiin lanseeraamalla neljä kasvismausteseosta, jotka toimivat nimenomaan minun kaltaisille ruoanlaittajille: hieman laiskoille ihmisille, jotka haluavat päästä ruokabisneksissä mahdollisimman helpolla - mutta kuitenkin syödä hyvää ruokaa. Ideana on siis se, että lisäämällä tällaisen kasvismaustepussin ruokaan ei muita mausteita tarvita.

Kuten olen kertonut, minulla on inasen verran huono ruoanlaittajan itsetunto. Olen aika laiska enkä juurikaan jaksa keksiä uusia reseptejä perusarkeen. Tiki on onneksi meistä se innovatiivinen, ja käytännössä kaikki arkemme uudet reseptit tulevat hänen aloitteestaan.

Meiran kanssa sovittu yhteistyö sai minut kuitenkin ryhdistäytymään. Ryhdistäytymisellä tarkoitan sitä, että matkasin Turkuun äbän ja Juhan luokse, ja pyysin, että me kehiteltäisiin yhdessä kaksi ruokalajia, jotka maistuvat maukkaalta, mutta jotka on helppo tehdä. Äbä ja Juha ovat mun kokki-idoldeita, ja me kutsutaankin äbälää myös Konoba Kanervatieksi (konoba on kroatiaa ja tarkoittaa ravintola).

Seuraavaksi esittelen tämän uskomattoman ideointisession tulokset. Kaksi arjen maistuvaa ja helppoa reseptiä, jotka lisään saman tein omalle "näitä syön viikoittain" -listalleni.

Uunijuurekset tofulla

noin 10 ihmiselle, valmistukseen menee alle 1,5 tuntia

2 kg perunaa

0,5 kg porkkanaa

0,5 kg palsternakkaa

1 fenkoli

2 pakettia maustettua tofua

3 kokonaista valkosipulia

3 pussia Meiran kasvismaustepussia uunijuureksille 

1,5 dl oliiviöljyä

Kuori porkkanat ja palsternakat, pese perunat ja fenkoli. (Huom! Perunoita ei kannata kuoria, koska siitä on liikaa vaivaa ja koska kuoresta tulee uunissa mukavan rapea.) Pilko vihannekset ja asettele vuokaan. Poista valkosipulista uloimmat kuorikerrokset ja leikkaa kärki pois niin, että kynnet paljastuvat osittain, lisää päälle.

Sekoita mausteseos oliiviöljyyn. Hiero mausteöljy juureksiin. Leikkaa tofut viipaleiksi päälle. Lisää päälle halutessasi hunajaa ja ruohosipulia.

Laita uuniin 225 asteeseen noin tunniksi.

Iso vuoallinen uunijuureksia on mielestäni täydellinen ruoka silloin, kun kutsuu vieraita kylään. Ja meillä käy vieraita melko usein. Tämä on helppo, melko edullinen ja kuitenkin tarpeeksi riittoisa tapa tehdä ruokaa isolle joukolle. Pidän erityisesti tuosta "keksinnöstä", että pilkkoo tofut juuresten joukkoon uuniin, tällöin niistä saa vaivattomasti rapeita. Tässä reseptissä käyettiin valmiiksi maustettua tofua, mutta myös tuo Meiran haudutettavien ruokien mauste toimii tofun kanssa, mikäli tofua laittaa esimerkiksi kastikkeeseen.

Parasta ruokalajissa on se, että myös lapset yleensä tykkäävät siitä.

Tämän takia annoskuvia ei yleensä oteta lasten annoksista. Ainaiset paloitellut pikku kikkareet!

Kokeiltiin myös toista, vielä nopeampaa (ja näin arjessa toimivampaa) kasvisreseptiä:

Tomaattinen kikhernekeitto

4-5 ihmiselle, valmistukseen menee noin puoli tuntia

1 litra vettä

500 grammaa tomaattimurskaa

2 pakettia kikherneitä (yhteensä 600 grammaa)

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

1 Meiran kasvismaustepussi sosekeitoille

puolen sitruunan mehua (tai 2 rkl valmissitruunamehua)

lehtipersilijaa ja basilikaa 

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli, kuullota öljyssä kattilan pohjalla. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteseos sekä puolet kikherneistä. Kiehauta matalalla lämmöllä noin 5–10 minuuttia. Soseuta, lisää loput kikherneet kokonaisina sekä yritit ja sitruunamehu. 

Halutessasi koristele annosten pinta jogurtilla (siis silloin, jos haluat ottaa siitä hienoja kuvia).

Ai että, näiden reseptien kokkailu oli voimaannuttava kokemus sieluparalleni, sillä niistä tuli oikeasti todella maukkaita. 

Meiralla on siis neljää eri kasvismausteseostawokkeihinhaudutettuihin ruokiin (kuten härkis, nyhtis tai tofu), sosekeitoille ja uunijuureksille. Mun mielestä tämä on erinomainen veto Meiralta, sillä ihan kaikki, mikä edistää kasvisruokien valmistamista, on vain hyvä asia. Meiran sivuilla on monia muita hyviä kasvisreseptejä, joita ajattelin testailla vielä seuraavaksi. Mulle tärkeintä olisi löytää sellaisia ruokia, joiden tekeminen olisi sillä lailla helppoa, että muistaisin niiden ainesosat ulkoa kaupassa ja osaisin laittaa ruuan ilman reseptiä. Valmismausteseokset ovat juuri tällaisessa hyviä.

Toisaalta mausteseokset toimivat myös kesän mökkiolosuhteissa, joissa muuten saattaa joutua ostamaan yhtä mökkireissua varten viittä eri maustetta.

Seuraavaksi aion testailla noita wokkimausteita ja haudutettujen ruokien mausteseosta. Ehkäpä Tiki ilahtuu, kun minäkin kannan kerrankin korteni meidän ruuanlaittokekoon.

 

Syödäänkö teillä nykyään enemmän kasvisruokaa kuin vaikka kaksi vuotta sitten?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit

Möttis (Ei varmistettu)

Minä saan kerran kymmenessä vuodessa neronleimauksen keittiössä. Tässä viimeisin ja paras:

-täysjyvänuudelia (noin kiekko per ruokailija)
-pakastewok-vihanneksia (reilu 100g per ruokailija)
-sofine-tofukuutiot thai style (löytyy ainakin s-kaupoista, myös meidän lähi-k-kaupasta, maksaa joku 1,80/200g eli superhalpaa luomuproteiinia!) N. 100g per ruokailija
-oliiviöljyä tms paistamiseen
-mausteita oman maun mukaan - tofumarinadi on tosi mietoa, itse lisään ihan chiliä, suolaa, pippureita, sipulijauhoja, silppuan yrttejä jos niitä on tai laitan kuivattuja mukaan
-joskus sotken sekaan edellispäivän jämäruokia

Keitä nuudeleita 4min, paista sillä välin tofuja pari minuuttia öljyssä ja lisää sitten jäiset wok-vihannekset. Kun vihannekset ovat sulaneet, lisää pannulle nuudelit ja mausteet (lisää öljyä tarvittaessa!), paista kunnes tulee hyvä rusko pintaan.

Päälle yrttejä, sweet chili-soosia tai vaikka puolukkahilloa jos tykkää. Tämä on hyvä ruoka, koska se on helppo pitää varalla (tofu ja vihannekset pakkasessa, nuudelit ja mausteet kaapissa), nopea tehdä (n. 10min), vegaani, terveellinen ja ennen kaikkea namia. Ja on vielä parempaa seuraavana päivänä, kun lämmittää pannulla.

Toinen ahaa-elämys keittiössä oli tehdä kesäkeitto vegaanisti korvaamalla maito Plantin sipulikaurakermalla. Tuli parempaa kuin tavallisesta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ah, tosi hyvän ja helpon kuuloinen resepti, täytyy tehdä tota asap! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olin ihan jes, kun näin näitä kaupassa, mutta sitten seoksissa olikin mukana aika rutkasti sokeria. Eli ripsottelen edelleen mausteet erikseen. Toisaalta oon kyllä kauhea kasvisruokapropagandisti, että jos nää auttaa kokkaamaan maukasta ruokaa ja tiedostaa, että päivän piilosokerikuormaa tulee myös maustepussista, niin lienee ihan tuote paikallaan.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kasvisruokapropagandisti <3

Mäkin haluan olla!

emmms (Ei varmistettu)

Todellakin syödään! Aikaisemmin ruuanlaitto aloitettiin sillä, että syödäänkö kanaa vai jauhelihaa. Nykyään kasvisruokaa syödään useamman kerran viikossa. Syötäisiin varmaan pelkästään kasvisruokaa, jos avokki ei olisi allerginen pavuille, mikä rajoittaa vege-kokkailua aika paljon.

Juliaihminen
Juliaihminen

Vahva sama! Oon niiin iloinen, että tästä on tehty nyt niin paljon helpompaa. Kun laiskuus ja tottumukset ajavat usein kuitenkin järjen ja omantunnonkysymsten ohi.

Ajatusleikki

Kasvisruokien maustamiseen auttaa, kun lisää umamia! Eli käytännössä esimerkiksi soijakastiketta (tässä suolaisuusongelma, mutta jotain vähäsuolaisempaakin ilmeisesti on olemassa) ja sitten oli lista muitakin kuten herneet ja sienet.

Mutta siis, ruoassa pitäisi olla kaikkia perusmakuja, umamin lisäksi makea, hapan, karvas ja suolainen. Sitten se maistuu hyvälle. Kuulemma. Olen siis myös viime aikoina pähkäillyt ja googletellut miten kasvisruoasta saa hyvää :D

Nuo mausteseokset on kivoja ja kiinnostaa, mutta just toi sokeri mietityttää. Kun en osaa hahmottaa paljonko sitä nyt oikeasti tuossa on, niin lisäisin makeankin mieluummin itse ja mahdollisuuksien mukaan jostain muusta lähteestä.

Katje (Ei varmistettu)

Ehdottomasti syodaan nykyaan enemman kasvisruokaa. Mies ei edes huomannut, etta vahitellen hivuttauduttiin kokonaan kasvisruokiin. Halutessaan han ostaa lihoja, mutta mina en edes muista milloin olisin viimeksi.

Katevia nuo valmiit mausteseokset, mutta mietityttamaan jai minuakin, etta kuinka suuri on noissa sokerin ja suolan maara. Olisi kiva, jos pusseissa olisi prosentit nakyvissa. Tai ainakaan nettisivuilta en nahnyt.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.