Kaksi sääntöä palkankorotuksen pyytämiseen

Juliaihminen

Iloisia uutisia! Naiset pyytävät nykyään yhtä usein lisää palkkaa kuin miehetkin, kertoo uusi kiinnostava amerikkalaistutkimus. Tutkimukseen osallistui 70 000 nais- ja miestyöntekijää (toki Suomessa ja Euroopassa meininki saattaa olla erilaista).

Ongelmana on kuitenkin tutkimuksen mukaan se, että kun nainen pyytää lisää palkkaa, häntä pidetään pomottelevana, ärsyttävänä tai aggressiivisena, etenkin jos lisää liksaa pyytäviä naisia verrataan naisiin, jotka eivät pyydä sitä – tai miehiin, jotka pyytävät.

Ei siis voida vierittää vastuuta vain naisten päälle, että "mitäs ette pyydä palkankorotusta", vaan myös pomojen täytyy muutta suhtautumistaan tasavertaisemmaksi naisia ja miehiä kohtaan. Mä veikkaan, ettei kukaan ilkeyttään mieti, että onpa röyhkeä nainen, se on sellainen totuttu homma. Mutta jos pomo tiedostaa vaaran siitä, että hän saattaa suhtautua miesalaisiin erilailla kuin naisalaisiinsa, niin ollaan päästy jo tosi pitkälle!

 

The Wall Street Journal kirjoitti tässtä kiinnostavan artikkelin. Jutussa käytiin myös läpi hyviä tapoja pyytää lisää palkkaa. Esimerkiksi:

1. Pyydä aina tiettyä summaa, älä vain "lisää palkkaa". Ne naiset ja miehet, jotka eivät maininneet palkkaneuvotteulissa tiettyä summaa, saivat 32 prosenttia vähemmän lisää kuin ne, jotka mainitsivat.

2. Tämä on tuttu, mutta todella tärkeä. Perustele todella hyvin se, miksi palkkaa pitäisi saada lisää.

Juttelin erään tutun toimitusjohtajan kanssa tästä, ja hän ihmetteli sitä, kun jengi välillä tulee pyytämään lisää palkkaa, ja perustelee pyyntönsä sillä, että "minä haluan". Kannattaa mennä pomon päähän ja miettiä, mikä motivoisi häntä antamaan lisää palkkaa. Mitä lisäarvoa sinä tuot tälle firmalle tai minkä asian olet hoitanut hyvin?

Kiinnostavaa tuossa tutkimuksessa oli myös se, että moni mies ei edes pyydä palkankorotusta, koska he kokevat saavansa palkkaa ihan tarpeeksi. Tämäkin on ihan hyvä pointti, joka ehkä välillä näissä keskusteluissa unohdetaan. Joskus voi olla ihan tyytyväinen palkkaansa ja keskityyä muihin hommeleihin. 

 

 

Jos olette pyytäneet lisää palkkaa, niin miten siihen on suhtauduttu?

 

 

Kuva: Lauttasaaren purjevenesatama on aivan upea mesta. Purjeveneiden mastot heiluvat keveässä tuulessa kuin hattivatit.

 

Lue myös:

Näin minä olen pyytänyt palkankorotusta

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Hyvä postaus! Oon pyytänyt palkankorotuksen nykyisessä työpaikassani kaksi kertaa vuoden sisällä ja saanut molemmilla kerroilla. :) Ensimmäisen kerran pyysin heti koeajan päätyttyä ja toisen kerran kun työtehtävät muttuivat ja sain lisää vastuuta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Upeeta, just noin!!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en oo ikinä kerennyt pyytää palkankorotusta kun pomoni on sen itse ehtinyt ensin ottaa puheeksi. Nämä on olleet aika selkeitä tilanteita, eli kun vastuualue on kasvanut. Olen ihan kirjaimellisesti kasvanut tähän firmaan ja meillä on ollut pomoni kanssa aina hyvin mutkaton tapa puhua näistä asioista, joten en koe edes outona sitä että en ole koskaan ehtinyt pyytämään korotusta. Tosin mietin joskus sitä että tarkoittaako tämä sitä että olisin voinut pyytää vähän enemmän :D Mutta toisaalta.. oon hyvin tyytyväinen palkkatasooni tällä hetkellä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Toi on mun mielestä melko harvinaista, että pomo ottaa itse asian esiin. Kuulostaa ihan huipulta johtamiselta! :)

AE (Ei varmistettu)

Ensinnäkin, kiitos mielenkiintoisesta ja kannustavasta blogista!
Entisessä työpaikassani kuulin että juuri taloon tullut kollegani sai 600€ enemmän palkkaa kuin minä, samasta työstä ja samalla nimikkeellä. Toki hänellä oli pari vuotta enemmän kokemusta, mutta 600€ tuntui todella epäreilulta. Menin esimiehen juttusille ja hän vieritti vastuun oman esimiehensä harteille, ja jonka kanssa sitten jouduin palkastani keskustelemaan. Noh, palkankorotus jäi saamatta ja minulta meni maku kyseiseen firmaan lopullisesti koska olin mielestäni hyvä työntekijä ja palkankorotuksen ansainnut! Mutta nykyisessä työssäni olen erittäin tyytyväinen palkkaani ja jos joskus tarvitsee palkankorotusta pyytää, en pelkää sitä siltikään tehdä.

Jullellson (Ei varmistettu)

Hyvin samanlainen kokemus ensimmäisestä valmistumisen jälkeisestä työpaikastani, paitsi että minä olin se, joka oli talossa aloittanut aiemmin. Kun menin kysymään palkkaerosta, oli vastaus esimieheltäni "sinut me saimme, hänet me halusimme". Meni aika samantien maku kyseiseen keskukseen. Lopulta myös olin hurjan paljon tehokkaampi kuin miespuolinen kollegani töideni aikana. Nykyään olenkin kansainvälissä tehtävissä ja tienaan yli 3x enemmän palkkaa kuin ekassa hommassa. Sattumaako?

PS. Miksi "En ole robotti" -vahvistus on nykyään noin pitkä ja vaivalloinen?

Juliaihminen
Juliaihminen

Dear lord, karsean kuuloista meininkiä! Niin mukavaa kuulla, että noi shaisset työpaikat ovat takanapäin! Just näin, tämä antaa toivoa ihmiselle.

Joo siis olen käsittänyt, että toi En ole botti -testi muistuttaa nykyään vaikeustasoltaan jotain autokoulun teoriakoetta. Ja silti aina välillä kaikenlaista ihme kiinalaista horinaa päätyy kommenttikenttään. Internet on SAASTUNUT.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olin opiskeluaikana kesätöissä paikassa, jossa kesäsijaiset saivat samaa liksaa kuin jo valmistuneet vakityöntekijät. Kun tämä selvisi vakkareille, yksi heistä sanoi mun mielestä todella fiksusti: "Te ette saa liikaa. Me saadaan liian vähän". Tämä on musta todella oleellista kaikkien työetujen haalimisessa. Kadehtiminen ei tuo mitään, toisen saamiset on harvoin itseltä pois. Uuden työntekijän parempi palkka on tilaisuus avata keskustelu muidenkin työntekijöiden palkasta. Jos tilaisuuden käyttää uuden kollegan dissaamiseen tai hänen taitojensa vähättelyyn, on vaikea perään pyytää itselle lisää.

Loppuun todettakoon että nykyisessä työssäni palkka on VES:n mukainen minimi ilman neuvotteluvaraa. Ei tarvitse murehtia strategiaa.

RJHanna (Ei varmistettu)

Olen saanut korotuksen aina kun olen pyytänyt, mutta pitkään samassa talossa ja samoissa tehtävissä olleena huomasin jossain vaiheessa, että olinkin jäänyt palkkakuoppaan verrattuna myöhemmin tulleisiin. Oli vain vaikea perustella palkan korottamista kun tehtäväteivät juuri muuttuneet.

Nyt olen kyllä palkan suhteen kummallisessa tilanteessa. Tehtäväni ovat hieman suunnittelemattomasti muuttuneet paljon vaativammiksi ja menin pyytämään korotusta. Minulle vastattiin, että asia on hoidossa ja se on budjetoitu jo ensi vuodelle. Mä en kuitenkaan saa tietää, miten paljon palkkani nousee?!? En siis myöskään voi mitenkään neuvotella summaa vaan ilmeisesti mun ajatellaan tyytyväisesti odottelevan tammikuun ekaa palkkakuittia. Samalla teen siis nykyisellä ainakin tonnin alakanttiin olevalla palkalla näitä samoja hommia. Jos korotus on 50e, en lupaa olla nätisti :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Näitä muuten kuulee yllättävän paljon, että ihmisille sanotaan: ”Joo sun palkka nousee.” Mutta sitten kukaan ei kerro, kuinka paljon! Sitten pitäis just vaan venailla ja kattella. Miksei ne pomot kerro sitä? Onko se laiskuutta (ei jakseta ottaa selvää) vai pelkoa palkasta puhumisen mauttomuudesta (ei puhuta asiasta yhtään enempää kuin on pakko) vai jotenkin kummallista kyykyttämistä?

Siinä mun mielestä työntekijä asetetaan sellaiseen asemaan kuin se olisi lapsi, joka saisi nyt vain luvan odottaa jouluaattoa ennen kuin lahjat avataan. Vaikka ei se palkka mikään lahja ole, vaan kompensaatio tehdystä työstä.

RJHanna (Ei varmistettu)

Tämä kyseinen esimies on kyllä muutenkin viestinnässään sitä koulukuntaa, että less is more. Monenlaista muutakin harmitusta ja luottamuspulaa on ilmassa ihan vain sen takia, että vähän kaikenlaiset ihmisen kohtaamisen taidot ovat hakusessa. Jossain vaiheessa summa oli salainen sen takia, että tj ei ollut vahvistanut budjettia, alun perin esimies ”ei vaan muistanut” summaa.

Kiitos hyvästä blogista, nämä talousjutut ja urapohdintoihin liittyvät tekstit ja keskustelut ovat olleet täyttä rautaa! Tykkään kyllä kovasti koko setistä!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihana kuulla! Nämä on tosi kiinnostavia hommia ja näistä keskusteleminen hyvässä hengessä vaan superkiinnostavaa.

Ja tuosta esimiehestä, mulle on usein tullut sellainen viba vastaan, että esimieheyttä ei pidetä varsinaisesti henkilöjohtamisena, mikä on nurinkurista, kun työntekijät ovat kuitenkin melko iso resurssi firmassa. Eli olisi ihan kiva, jos henkilöstölle infottaisiin asioita ja heille kerrottaisiin esimerkiksi, paljonko heidän palkkansa on. 

:D

Jännityksellä (Ei varmistettu)

Hei ja kiitos jälleen tästä!

Eilen oli sopivasti elämäni ensimmäinen palkkaneuvottelu ja nyt odottelen tuloksia. Asian esiin nostaminen on osittain tämän blogin ansiota, joten kiitos siitä! Teen harjoittelijan palkalla työtä, joka kuitenkin ammattijärjestön mukaan on luokiteltavissa asiantuntijatyöksi, joten korotus on mielestäni varsin kohtuullinen pyyntö. Työn vastuualue on kasvanut joka kuukausi ja olen todistettavasti suoriutunut tehtävistä erittäin hyvin. Nyt vaan pidetään peukkuja pystyssä, kunnes saan vastauksen!

Juliaihminen
Juliaihminen

JESSSSS!!!!! Parasta! Tosi hyvä että menit pyytämään. Toivottavasti palkkaneuvottelut päätyvät hyvin, kuulostaa ainakin siltä, että sulla on ollut erinomaiset perusteet pyytää lisää liksaa.

Jännityksellä (Ei varmistettu)

Ja sieltähän se korotus tuli! Hyvä, että oot avannut näitä asioita, koska muuten en olis varmaan uskaltanut lähteä pyytämään.

Juliaihminen
Juliaihminen

Upeeta!!!!!! Sä oot niin korotukseksi ansainnut!!!

xod (Ei varmistettu)

Mä oon kerran elämässäni pyytänyt palkankorotusta, ja olin kyllä niin ylpeä sitten kun uskalsin sen tehdä! Ja myöskin sain korotuksen :)
Mitenköhän korotukset menee nykyisessä paikassa kun kaikilla on sama TESin mukainen taulukkopalkka...? Jos vaikka jossain kohtaa keksisinkin syyn korotukselle

Kommentoi