Kaksi sääntöä palkankorotuksen pyytämiseen

DSC_0930.jpg

Iloisia uutisia! Naiset pyytävät nykyään yhtä usein lisää palkkaa kuin miehetkin, kertoo uusi kiinnostava amerikkalaistutkimus. Tutkimukseen osallistui 70 000 nais- ja miestyöntekijää (toki Suomessa ja Euroopassa meininki saattaa olla erilaista).

Ongelmana on kuitenkin tutkimuksen mukaan se, että kun nainen pyytää lisää palkkaa, häntä pidetään pomottelevana, ärsyttävänä tai aggressiivisena, etenkin jos lisää liksaa pyytäviä naisia verrataan naisiin, jotka eivät pyydä sitä – tai miehiin, jotka pyytävät.

Ei siis voida vierittää vastuuta vain naisten päälle, että ”mitäs ette pyydä palkankorotusta”, vaan myös pomojen täytyy muutta suhtautumistaan tasavertaisemmaksi naisia ja miehiä kohtaan. Mä veikkaan, ettei kukaan ilkeyttään mieti, että onpa röyhkeä nainen, se on sellainen totuttu homma. Mutta jos pomo tiedostaa vaaran siitä, että hän saattaa suhtautua miesalaisiin erilailla kuin naisalaisiinsa, niin ollaan päästy jo tosi pitkälle!

 

The Wall Street Journal kirjoitti tässtä kiinnostavan artikkelin. Jutussa käytiin myös läpi hyviä tapoja pyytää lisää palkkaa. Esimerkiksi:

1. Pyydä aina tiettyä summaa, älä vain ”lisää palkkaa”. Ne naiset ja miehet, jotka eivät maininneet palkkaneuvotteulissa tiettyä summaa, saivat 32 prosenttia vähemmän lisää kuin ne, jotka mainitsivat.

2. Tämä on tuttu, mutta todella tärkeä. Perustele todella hyvin se, miksi palkkaa pitäisi saada lisää.

Juttelin erään tutun toimitusjohtajan kanssa tästä, ja hän ihmetteli sitä, kun jengi välillä tulee pyytämään lisää palkkaa, ja perustelee pyyntönsä sillä, että ”minä haluan”. Kannattaa mennä pomon päähän ja miettiä, mikä motivoisi häntä antamaan lisää palkkaa. Mitä lisäarvoa sinä tuot tälle firmalle tai minkä asian olet hoitanut hyvin?

Kiinnostavaa tuossa tutkimuksessa oli myös se, että moni mies ei edes pyydä palkankorotusta, koska he kokevat saavansa palkkaa ihan tarpeeksi. Tämäkin on ihan hyvä pointti, joka ehkä välillä näissä keskusteluissa unohdetaan. Joskus voi olla ihan tyytyväinen palkkaansa ja keskityyä muihin hommeleihin. 

 

 

Jos olette pyytäneet lisää palkkaa, niin miten siihen on suhtauduttu?

 

 

Kuva: Lauttasaaren purjevenesatama on aivan upea mesta. Purjeveneiden mastot heiluvat keveässä tuulessa kuin hattivatit.

 

Lue myös:

Näin minä olen pyytänyt palkankorotusta

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

 

Kommentit (17)
  1. Hyvä postaus! Oon pyytänyt palkankorotuksen nykyisessä työpaikassani kaksi kertaa vuoden sisällä ja saanut molemmilla kerroilla. 🙂 Ensimmäisen kerran pyysin heti koeajan päätyttyä ja toisen kerran kun työtehtävät muttuivat ja sain lisää vastuuta.

  2. Mä en oo ikinä kerennyt pyytää palkankorotusta kun pomoni on sen itse ehtinyt ensin ottaa puheeksi. Nämä on olleet aika selkeitä tilanteita, eli kun vastuualue on kasvanut. Olen ihan kirjaimellisesti kasvanut tähän firmaan ja meillä on ollut pomoni kanssa aina hyvin mutkaton tapa puhua näistä asioista, joten en koe edes outona sitä että en ole koskaan ehtinyt pyytämään korotusta. Tosin mietin joskus sitä että tarkoittaako tämä sitä että olisin voinut pyytää vähän enemmän 😀 Mutta toisaalta.. oon hyvin tyytyväinen palkkatasooni tällä hetkellä.

    1. Toi on mun mielestä melko harvinaista, että pomo ottaa itse asian esiin. Kuulostaa ihan huipulta johtamiselta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *