Käsi ylös: kenen mielestä #someäiti on halventava termi?

Juliaihminen

Kirjoitin tiistaina tuosta Helsingin kaupungin omituisesta "korppi vie lapsen" -kampanjasta, ja niin kirjoitti moni muukin (vaikkapa skarppi Bluestockingin Minja).

Tämän jälkeen alettiin uutisoida "someäitien raivosta"

Tuotaaaaa, silläkin uhalla, että saan nyt leiman otsaan siitä, että "mujer loukkaantuu aina ja kaikesta", niin on sanottava, että koen tuon someäiti-termin halventavana.

Olen itsekin toimittaja, joten tajuan, että otsikkoon pitää tiivistää mahdollisimman paljon infoa ja tähän uudet yhdyssanat ovat oiva lääke. Mutta someäiti?! Kamoon! Kuka täällä ei käytä sosiaalista mediaa? Mä olen ihan tavallinen äiti (nainen, ihminen, mitä näitä nyt on), jota ärsytti tuo huono kampanja. Tai sanotaanko mieluummin, että olen "tuohtunut veronmaksaja", koska se kuulostaa uskottavammalta (joskin myös siltä, että olen Seppo Ähtäristä). Mutta verorahoistaan huolta pitävä Seppo Ähtäristäkin on uskottavampi kuin hysteerinen raivoava someäiti. (Niin kamalaa kuin se onkin, musta tuntuu, että äiti on joissakin konteksteissa jotenkin halventava sana. Vähän sellainen, että siellä hormonihuuruissa naarasleijona riehuu irrationaalisesti tunteidensa vietävänä.)

HS:n kirjallisuuspalkinnon voittaja Hanna Weselius kysyi tänään Hesarissa, miksi kaikki loukkaantuvat joka asiasta koko ajan tahallaan. Olen samoilla linjoilla Weseliuksen kanssa an sich. Tunnistan tuon ilmiön: joskus ihmiset haluavat ymmärtää väärin ihan vain siksi, että loukkaantumisesta saa niin hyvät kiksit. Mutta sitten taas, kuka määrittelee, milloin loukkaantuminen on turhaa ja milloin ei? Niin kauan kuin asia ei kohdistu minuun itseeni, voin vähän naureskella, että taas siellä joku mielenseäpahoittaja loukkaantuu. Mutta sitten kun joku ulkopuolinen taho tulee määrittelemään minua (vaikkapa juuri someäidiksi), alkaakin yllättäen ärsyttää. Kokeilkaapa itse.

Jos jatketaan someäiti-sanan käyttöä, niin vaadin sitten, että puhutaan myös somepoliitikoista (kaikki ne, jotka ovat Twitterissä), sometoimittajista (kaikki ne, joiden juttuja linkataan Facebookissa) ja somekampanjansuunnittelustavastanneentyöryhmänpuheenjohtajasta, tattista vaan!

 

Lisää tämän someäidin horinaa saa elämäänsä seuraamalla Juliaihminen-FB-sivua.

 

Lue myös:

Älä sano mua mammaksi

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Käsi ylhäällä hep. Koska latteäiti ei ole enää riittävän syyllistävä (kahvia ilmeisesti saa nykyään jo juoda?), on siirrytty someäitiin. Normi-ihmisen kahvinjuonti ja digitaalinen yhteydenpito/töiden hoitaminen/whatever on some-latte-mutsin lorvailua ja lapsen laiminlyöntiä.

Ei voi voittaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Just näin! :D

Travojago
Travojago

No pakkohan se nyt jotain on keksiä kun vanhat valtasanat menettää merkitystään

"yksinhuoltajaäiti" on nykyään arvostusta nauttiva termi. 

"uraäiti" on ahkera veronmaksaja

"lattemamma" vaan oikeasti hyggeilee ja on rento

"suurperheenäiti" on nykyään arvovalinta eikä uskonnon alistama siitoskone

"kotiäiti" on ihailtava urapolku

Mutta some, sehän on ihan saatanasta seuraava, kaikkihan sen tietää. Lapset on hunnigolla, äijä yksinäinen ja ruoka kylmää kun kaikki pitää postata instaan HETIjustiinsa. :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahaha, tämä oli ihan loistava lista!

Hei Mummo, olen (Ei varmistettu)

Luulen, että tässä kaikessa on takana se, että joissain tapauksissa lapset ovat jääneet vahtimatta tai muuta vastaavaa. Vähän sama juttu, ei nyt aivan mutta se, että pienillä vauvoilla on palovammoja...jotain tarttis siis tehdä, että kaikki pysyy kontrollissa vaikka netissä piipahdetaan joskus aina silloinkin kun lapset ovat siinä läsnä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Voipi olla. Valistus on siitä hankala juttu, että usein ne syyllistyy, keiden ei tarvitsisi ja ne, keille kampanja voisi olla suunnattu, eivät edes näe sitä.

Miksi muuten tämä somekampanja on julisteissa ja sanomalehdissä? Miksei se ole pelkästään somessa, jossa nämä väkivaltaiset äidit hengailevat? :D

Jotenkin mulla on sellainen hytinä, että lapset on jääneet vahtimatta tai olleet näkymättömiä jo ennen someaikaa, esim. pari sukupolvea sitten. Ja siihen maailmanaikaan kaikki tuo turvallisuus ja lasten kaikelta suojeleminen ettei mitään satu  on vielä ollut melko kaukainen käsite. Ei vanhemmilla silloin ollut aikaa olla 24/7 lapsen kanssa. Ehkä lapsilla on nykyään kuitenkin asiat ainakin jollain tasolla paremmin oli tuota somea tai ei.

Nica
Klassikko viikossa

Hassu otsikko myös koska siitä raivostu monet muutkin tahot ku someäidit. Kansa ja asiantuntijat raivostui pikemminkin. Mun mielikuvissa someäiti on sellanen siskonpetisketsin bloggari joka lässyttää koneella paskaa, mutta en tiedä, onko tällä hahmolla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Muussa tapauksissa termi on kuten hyvin perustelet onneton. Mä myös vierastan ihmisten määrittelyä äitiyden kautta. Joku ihminen voi olla äiti ja samalla vaikka viestinnän asiantuntija, joten tässä kontekstissa sen määrittäminen vaan äidiksi on ongelmaista; äitiyteen kun riittää pelkkä hedelmällisyys ja siemennestettä oikea annos oikeeseen aikaan, näin yksinkertaistetusti.

Weseliuksen kommentteihin suhtaudun ristiriitaisesti luettuani Alman. Tapa jolla siinä käsitellään rasismia häiritsi mua. Musta ois kiinnostava tietää, mitä rodullistamisesta ja rasismista paljon kirjoittanut ja aiheesta enemmän lukenut Koko Hubara ois kirjasta ja kirjailijan "vaaran pyrkimyksistä" mieltä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, juuri tuo äitiys mullakin kinnaa kiinni. Just ikään kuin kukaan muu kuin "raivokas someäiti" ei olisi voinut pitää kyseistä kampanjaa typeränä. 

Pitäisikin kysyä, josko Koko olisi lukenut tuon Alman. Se on varmaan omassa kirjaprokkiksessaan nyt niin kiinni, että aika ei ehkä riitä muuhun, mutta jos vaikka sen valmistuttua...

Jaanuska (Ei varmistettu)

Itse käsitän, että tuolla someäidillä tarkoitetaan kaikkia äitejä, jotka sosiaalista mediaakäyttävät. Ei vaan teitä blogia kirjoittavia vaan myös ihan tavallisia facebook ja vauva-foorumeiden kirjoittelijoita. En koe termissä äitinä mitään halventavaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Eli suurin piirtein ihan kaikkia suomalaisia äitejä - mikä tekee koko some-etuliitteen täysin tarpeettomaksi. 

Mun mielestä se some viittaa tässä juurikin vähän sellaiseen lorvimiseen. Sitä paitsi kyseisessä mainoskampanjassahan se some tuomitaan suurin piirtein väkivallaksi, eli kyllä siinä ikävä klangi tuntuu olevan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä mainos on kyllä varmaan puhuttanut kaikista suomalaisäideistä (jotka myös somessa hengailee) vain hyvin pientä osaa ja puhetta on kuitenkin ehkä eniten ollut somessa. Erilaiset kannanotot on usein tehty mainokseen on tehty äitinäkökulmasta. Someäiti siis minusta ihan ok nimitys. Media (HS ym) nostaa mielellään jutuiksi asti asioita, jotka on somessa pinnalla, mutta se, koskettaako ne loppujen lopuksi kuinka isoa osaa suomalaisista, on toinen juttu.

Henkinen väkivalta (huomiotta jättäminen, laiminlyönti jne, ei siis somen/padin/puhelimen käyttö) on edelleen väkivaltaa, vaikkakin toisenlaista kuin fyysinen väkivalta, jota vastaan Helsingin kaupunki viime vuoden kampanjoi (väkivalta ei tunne ihon väriä tms).
Ilmeisesti tuo padi on otettu suorana syytöksenä bloggaavien äitien keskuudessa. Jos padin sijast kädessä olisi ollut kirja niin millaisia reaktioita olisi tullut (vaikka padilla voi lukea kirjaa...). Tai jos tuolissa olisi istunut mies? :) Viime vuoden metakotityökeskusteluja muistellen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä somella viitataan luultavimmin lähinnä Facebookiin/ Instagramiin/ Twitteriin/ Snapchatiin/ Kikkiin jne. Blogit ja keskustelupalstat ovat vähän eri juttu, vaikka tietyllä tavalla samaa asiaa ovatkin. Blogit ja keskustelupalstat ovat myös keskimäärin "älyllisempi" juttu (vauva.fi ja suomi24 ei lasketa mukaan).

Helsinkiläinen huono äiti (Ei varmistettu)

Tutkikaapas huviksenne toukokuussa 2016 palkitut "Vuoden äidit". Siis äidit jotka ovat yhteiskunnan hyväksyttyjen normien mukaan ansioituneet äitiydessään mitalin arvoisesti. Siellä suurin osa on äitejä, joilla on jumalaton liuta lapsia, yhdellä jopa 70 kun lasketaan omat lapset ja perheeseen sijoitetut lapset. 70 lasta. Silti näillä äideillä on mittava työura ja jäätävä järjestöjyryystausta.

Ja nämä ovat "Vuoden äitejä". Ihanko tosissaan joku väittää, että joku todella on kyennyt olemaan 24/7 läsnä 70 lapselle ja samaan aikaan pyörittämään firmaa ja jyräämään mahtimarttana? Minä jotenkin epäilen että ei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, mietin kanssa muutamaa mun älyttömästi ihailemaa kaveriäitiä, jotka ovat kirjoittaneet väitöskirjan tai ainakin julkaisuja äitiysvapaalla. Tai palanneet täysipäiväisesti opintojen pariin kuukausi synnytyksestä. Ei meidän pitäisi tuomita toisiamme vaan tukea. Tämän kampanjan kaltainen keskustelun herättäminen ei ole hyvä asia, kun eri ryhmät vain polarisoituvat entisestään. Itse olen meidän perheessä se tiukin ruutuajan vahtija ja nillitän miehelle melkein joka päivä puhelimen pläräämisestä, kun minulla tai lapsilla olisi asiaa, mutta silti en pidä tällaisesta ilmapiiristä, missä tuomitaan ja leimataan tuttuja ja tuntemattomia yksittäisten hetkien perusteella huonoiksi äideiksi tai isiksi. Kyllä varmaan melkein kaikki pyrkivät siihen omaan parhaaseensa, ja ehkä niitä yhteisiä paukkuja voisi laittaa sinne varhaiseen puuttumiseen ja lapsiperheiden tukemiseen eikä tällaiseen överikalliiseen someäiti=huonoäiti-kamppikseen. Emmekö me osaa tuntea itseämme hyviksi äideiksi ilman, että aina täytyy mollata jotain toista ryhmää? Asia olisi tietysti eri, jos mainoksissa olisi edes viitteitä oikeasta henkisestä väkivallasta.

Kommentoi